Laden..
Tuinkalender september

Tuinkalender september

De tuin is een groot kleurenpallet! Je kunt langzamerhand al beginnen met het verpoten en scheuren van vaste planten, maar er is nog meer te doen. In deze tuinkalender van september lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Egels verwennen

Het is nu de maand om een egelhuis te plaatsen! Hierin kunnen egels overwinteren en hun jongen groot brengen. Plaats het huisje op een rustige plek en verstop het huisje onder een laagje takken en bladeren. Vul het huisje met droge bladeren, krantensnippers of ander droog nestmateriaal. Benieuwd of je huisje bewoond is? Til het huisje niet op om erin te kijken, dan stoor je de egel! Kijk of je ontlasting of pootafdrukken ziet bij de ingang van het huisje, dan weet je of het huisje bezit is.


Egelhuisjes


 

Eind september is er weer het egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om het door te geven als je een egel in je tuin hebt gezien. Door mee te doen help je onderzoekers met hun onderzoek naar de egelpopulatie in Nederland.

Voorjaarsbloeiende bollen planten

Vanaf september tot en met december kun je voorjaarsbloeiende bollen planten. Dit zijn onder andere narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Maar ook Fritillaria’s, Scilla’s en Alliums zijn voorjaarsbloeiende bollen. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon. Je tuin fleurt er enorm van op! Lees hier meer over het planten van bloembollen.

Zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en Begonia’s worden pas in het voorjaar geplant, na de laatste nachtvorst.

Planten scheuren en poten

In het najaar kun je het beste planten scheuren of poten. De aarde is namelijk nog warm en het regent nog genoeg, waardoor je geen water hoeft te geven. Verbeter eerst je bodem, zoek daarna leuke planten uit en poten maar! Je kunt natuurlijk ook bestaande vaste planten vermeerderen door ze te scheuren. Dit vergt wel wat tijd en groene vingers, maar het is niet moeilijk. Steek de plant uit de grond, schud de aarde van de wortels en steek de pol (de kluit met de wortels en aarde)  door midden. Steek als het mogelijk is de pol nog een keer doormidden. Nu heb je 4 nieuwe planten, gratis! Poot ze weer terug in de grond en geef ze wat water en mest. In het voorjaar schieten ze weer de grond uit. Je kunt bijna alle vaste planten scheuren!

 

Border in het najaar Border in het najaar

Kleine klusjes

  • Verwen je grasveldje met najaarsmest.
  • Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, dit is vooral nodig bij rozen, dahlia’s en begonia’s.
  • Oogst deze maand je appels en peren.
  • Controleer boombanden. Dit zijn de banden waarmee je een jonge boom vastzet aan een paaltje, waardoor de boom niet kan omwaaien. Veel mensen laten deze paaltjes en banden zitten, waardoor de boom op een gegeven moment in de band groeit. Dat is natuurlijk niet goed voor de boom! Controleer dus of de band in de barst van de boom zit en verwijder de band indien nodig.
  • Heb je al tuinverlichting? Dit is echt van toegevoegde waarde!
  • Wil je de borders herplanten? Maak dan foto’s en aantekeningen van hoe de planten er nu uit zien. Straks herken je ze niet meer, omdat veel planten tot de grond toe afsterven in de winter.
  • Zorg dat je een voorraad brandhout hebt, dit kun je in de avonden in de vuurkorf doen.
  • Deze maand is de laatste maand waarin je je hagen kunt snoeien.
  • Knip bladeren voor de vruchten weg in de moestuin, er moet namelijk licht bij de vruchten komen om ze goed te laten rijpen.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top