Laden..
Barbecue kiezen

De ultieme keuzegids voor iedereen met grootse barbecueplannen

Plannen om een bbq aan te schaffen? Dat is natuurlijk méér dan begrijpelijk. Want zeg zelf – wie wil er, met mooi weer, niet zijn of haar diner naar de tuin of het balkon verplaatsen? Maar aan het kiezen van de juiste versie voor jouw persoonlijke wensen en voorkeuren zitten nogal wat haken en ogen. Het ene exemplaar is vanzelfsprekend de ander niet. Een houtskoolbarbecue heeft hele andere voordelen dan een op gas werkend exemplaar. Voordelen die niet alleen betrekking hebben op de vorm, maar ook op de smaak. 

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Kortom: het kiezen van de juiste uitvoering is niet eenvoudig. Daarom helpen we je graag tijdens het maken van een geschikte keuze. Deze gids helpt je te kiezen uit de verschillende soorten door de voor- en nadelen van iedere uitvoering op een rijtje te zetten, laat je weten op welke elementen je extra moet letten én brengt je op de hoogte van bijvoorbeeld het belang van de hoogte van het toestel en de grootte van het rooster. Doe er je voordeel mee en maak er dankzij deze handige tips een uiterst sfeervolle en uiteraard smakelijke zomer van!

1

Begin je zoektocht naar hét exemplaar voor jou door de verschillende soorten  met elkaar te vergelijken

Er zijn zoveel verschillende soorten en maten op de markt dat we het je niet kwalijk kunnen nemen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Houtskool barbecuesgasbarbecueskeramische of kamado barbecues: ze hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken en het loont altijd ze vóór je aankoop goed met elkaar te vergelijken. Niemand wil thuiskomen en ontdekken dat hij of zij tóch niet het juiste exemplaar heeft aangeschaft. We hebben de populairste soorten barbecues hieronder voor je opgesomd, inclusief voor- en nadelen.

De houtskool barbecue

De bekendste manier van barbecueën? Dat is zonder twijfel met behulp van de houtskool barbecue: voor veel zelfbenoemde grillmasters de meest authentieke manier om eten te bereiden. Tenslotte levert een houtskoolbarbecue die even onmiskenbare als unieke barbecuesmaak. Een houtskoolbarbecue werkt – niet heel verrassend – met houtskool of briketten. Deze geef je de tijd om op temperatuur te komen, waarna het al snel genieten is geblazen. En heb je simpelweg té veel trek en kun je niet wachten om je vol overgave op je burger te storten? Dan wil een houtskools- of brikettenstarter nog weleens helpen. Dit verkort namelijk de zogenoemde aanmaaktijd met zo’n vijftig procent. Wel zo aantrekkelijk, toch?

Houtskool barbecueHoutskool barbecue

De voordelen van een houtskool barbecue  

Een houtskoolbarbecue…

 • Zorgt voor een authentieke rooksmaak;
 • Is eenvoudig te monteren en snel te gebruiken;
 • Is het hele jaar te gebruiken – vooral wanneer jouw exemplaar is voorzien van een deksel.

De nadelen van een houtskoolbarbecue  

Een houtskoolbarbecue…

 • Heeft relatief veel tijd nodig om op te warmen;
 • Heeft te maken met een lastig te reguleren temperatuur;
 • Zorgt voor vrij veel rookvorming.

Wanneer kies ik voor een houtskoolbarbecue?

Kies voor een houtskoolbarbecue wanneer je veel waarde hecht aan een authentieke rooksmaak en de oorspronkelijke beleving van het barbecueën, inclusief knisperend vuurtje en bijbehorende geuren. Kies niet voor een houtskoolbarbecue wanneer je eenvoud en een snelle manier van opdienen belangrijker vindt.


Houtskool BBQ's


De gasbarbecue

Qua populariteit en bekendheid moet de gasbarbecue waarschijnlijk alleen de houtskoolvariant voor zich dulden. Gasbarbecue zijn in toenemende mate populair en het is niet moeilijk te zien waarom. Snel klaar voor gebruik, rap op temperatuur, eenvoudig verstelbaar: zomaar wat voordelen behorend aan deze manier van eten bereiden. En kies je voor een gasbarbecue? Dan zijn je buren je waarschijnlijk ook dankbaar: een exemplaar op gas zorgt namelijk nauwelijks voor rookvorming. Erg geschikt voor tuinen, maar ook voor binnenplaatsen. En hadden we al gezegd dat een gasbarbecue snel weer schoon is?

GasbarbecueGasbarbecue

De voordelen van een gasbarbecue

Een gasbarbecue…

 • Is erg snel op temperatuur, waardoor je nooit lang hoeft te wachten op je eten;
 • Heeft weinig last van rookvorming;
 • Is simpel schoon te maken.

De nadelen van een gasbarbecue

Een gasbarbecue…

 • Vereist meer tijd om in elkaar te zetten – de montage duurt doorgaans lang;
 • Werkt vanzelfsprekend met gas, wat je mogelijk geen fijn idee vindt;
 • Werkt met een gasfles die om de zoveel tijd opnieuw moet worden gevuld.

Wanneer kies ik voor een gasbarbecue?

Een gasbarbecue koop je wanneer je houdt van gemak. De smaak komt griezelig dicht bij die van barbecueën op houtskool, terwijl je bij lange na niet zo lang hoeft te wachten op je eten. Bovendien zijn deze exemplaren verkrijgbaar in verschillende vormen – klein, maar ook erg groot. Wie een gasbarbecue overweegt, heeft dus behoorlijk wat keuze.


Gas BBQ's


De elektrische barbecue

Een elektrische BBQ kan een meer dan uitstekend alternatief zijn voor iedereen die een houtskoolbarbecue of gasbarbecue, om welke reden dan ook, geen reële optie vindt. Net als bij de gasbarbecue het geval is, staat ook de elektrische variant bekend om gemak en comfort. Het toestel gebruikt geen open vuur en wordt zodoende ook nog eens gezien als een van de meest veilige manieren van barbecueën. Elektrische exemplaren zien we dan ook veel terug op balkons en dakterrassen – hoewel zo’n toestel natúúrlijk ook niet misstaat in een tuin.

De voordelen van een elektrische barbecue

Een elektrische BBQ…

 • Zorgt voor weinig rookontwikkeling;
 • Stelt je in staat om, op eenvoudige wijze, de temperatuur te regelen;
 • Is doorgaans klein van formaat en daardoor eenvoudig te verplaatsen.

De nadelen van een elektrische barbecue

Een elektrische BBQ…

 • Is, dankzij datzelfde, kleine formaat, niet geschikt voor grote groepen;
 • Vereist – enigszins vanzelfsprekend – dat er altijd een stopcontact in de buurt is;
 • Beschikt meestal niet over een thermometer, waardoor het lastig kan zijn de warmte te reguleren.

Wanneer kies ik voor een elektrische barbecue?

Snel beginnen met eten? Dan is een elektrische variant mogelijk iets voor jou. Je zet hem sneller aan dan bijvoorbeeld een houtskoolbarbecue en deze variant is, dankzij het doorgaans compacte formaat, erg populair onder bewoners van flats, appartementen en bovenwoningen. Wél moet je natuurlijk altijd een stopcontact in de buurt hebben, wil je aan de slag kunnen gaan met jouw nieuwe aanwinst. Wie hem in de tuin zet, heeft daardoor meestal verlengsnoeren nodig.


Elektrische BBQ's


De kamado barbecue of keramische barbecue

Exemplaren die werken op houtskool, gas en elektriciteit, die ken je. Een speciaal type houtskool barbecue is de kamado barbecue (keramische barbecue). Keramiek wordt al eeuwen gebruikt als hulpmiddel tijdens het koken. Dat heeft keramiek te danken aan haar vermogen warmte langer vast te houden. Het resultaat: je kookt langer op een constante temperatuur, waardoor je uiteindelijk minder brandstof, kolen in dit geval, nodig hebt. Het maakt een kamado barbecue ideaal voor bijvoorbeeld slow cooking: een methode die onder meer wordt toegepast voor het bereiden van heerlijke, van het bot vallende spareribs.

Kamado barbecueKamado barbecue

De voordelen van een kamado barbecue

Een kamado barbecue…

 • Is in staat warmte langer vast te houden, waardoor je op langere termijn minder brandstof nodig hebt;
 • Zorgt voor mals en sappig vlees en is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het bereiden van spareribs;
 • Is geschikt voor bakken en grillen, maar ook voor roken en slow cooking.

De nadelen van een kamado barbecue

Een kamado barbecue…

 • Is kwetsbaar en moet daardoor altijd met uiterste zorg worden verplaatst;
 • Heeft behoorlijk wat tijd nodig om af te koelen;
 • Zorgt voor relatief veel rookvorming tijdens de opwarmtijd. Daarna is rook overigens stukken minder aanwezig.

Wanneer kies ik voor een kamado barbecue?

Zie jij barbecueën als veel meer dan simpelweg een hamburger op de grill knallen? Dan is een keramisch exemplaar misschien wel iets voor jou. Deze manier van bereiden wordt veelgebruikt door chef-koks die waarde hechten aan hun bereidingswijze en derhalve geschikt voor het maken van allerlei culinaire hoogstandjes.


Kamado BBQ's


De tafelbarbecue

Barbecueën hoeft natuurlijk niet per se thuis te gebeuren. Het kan zomaar zijn dat je op de camping, op het strand of zelfs op een boot wordt overvallen door plotselinge, lekkere trek. In dat geval is een tafelbarbecue de ideale oplossing. Deze exemplaren neem je overal eenvoudig mee naartoe – en bovendien zijn ze meestal niet al te prijzig. Er zijn tafelbarbecues welke werken op kolen of briketten, maar ook gas tafelbarbecues.

TafelbarbecueTafelbarbecue

De voordelen van een tafelbarbecue

Een tafelbarbecue…

 • Is eenvoudig overal mee naartoe te nemen;
 • Is klein in formaat en licht van gewicht;
 • Is meestal een stuk goedkoper dan een fullsize

De nadelen van een tafelbarbecue

Een tafelbarbecue…

 • Is niet geschikt voor grote groepen eters;
 • Kan niet al te veel gerechten tegelijkertijd huisvesten.

Wanneer kies ik voor een tafelbarbecue?

Een tafelbarbecue is handig wanneer je altijd en overal wilt kunnen barbecueën, maar ook als je woonoppervlakte een groter toestel niet toestaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je op een flat of appartement woont.


Tafel-BBQ's


Hout- en rookovens

Tot slot willen we nog een bijzondere uitvoering vermelden. Hout- en rookovens geven misschien niet die authentieke barbecuesmaak, maar wel een overheerlijke rookhint – dankzij het rookhout waarmee deze toestellen werken. Smakelijk én leuk voor iedereen die niet vies is van een béétje experimenteren.

RookovenRookoven

De voordelen van een hout- en rookovens

Hout- en rookovens…

 • Hebben veel verschillende gebruiksmogelijkheden;
 • Zijn te gebruiken als oven én barbecue;
 • Kunnen behoorlijk wat producten tegelijkertijd roken.

De nadelen van een hout- en rookovens

Hout- en rookovens…

 • Nemen qua aanmaaktijd behoorlijk wat tijd in beslag;
 • Zijn in gebruik iets minder praktisch;
 • Hebben een relatief lange aanmaaktijd.

Wanneer kies ik voor een hout- of rookoven?

Ga voor een hout- of rookoven wanneer jij houdt van experimenteren met allerlei gerechten. Zo’n oven zorgt voor een andere smaakbeleving dan bij een barbecue het geval is, maar dat betekent natuurlijk niet dat deze niet absoluut de moeite waard is.


Rookovens


Groentespiezen op houtskool barbecue roosterGroentespiezen op houtskool barbecue rooster
2

Link de grootte van het rooster aan die van de groep waarmee je wilt barbecueën

Heb je een specifiek type bbq op het oog? Mooi! Dan is het nu tijd om je focus te verleggen naar de grootte van het rooster. Tenslotte geldt: hoe groter het rooster, hoe meer monden je tegelijkertijd kunt voeden. De grootte van een groep is zodoende van invloed op welk rooster je uiteindelijk kiest. Is een groter rooster dan pertinent beter? Nou – niet echt. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee dat je naderhand zit met grotere schoonmaakwerkzaamheden. Handige tip: neem de hoeveelheid personen mee in je overweging voor een groter of kleiner rooster.

3

Baseer de hoogte van jouw toestel op je gebruiksdoelen

Hoe belangrijk is de hoogte van het toestel?

Een tafelbarbecue is klein, terwijl een hout- of rookovens doorgaans meer uit de kluiten gewassen zijn. Alle andere soorten zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten. Welke maat jij kiest, is afhankelijk waarvoor en hoe je de barbecue wilt gebruiken. Een laag exemplaar dat zich dicht bij de grond bevindt, is ideaal wanneer je met twee mensen wilt grillen: je hoeft dan niet eens je stoel uit om de heerlijkste creaties op je bord te leggen. Voel je jezelf als echte grillmaster verantwoordelijk voor grote groepen en partijen en blijf je derhalve het liefste de hele avond achter de grill staan? Dan is een staande variant beter, waarbij je niet telkens hoeft te bukken. Je rug neemt het je zonder twijfel in dank af.

4

Sta stil bij het materiaal waarvan het rooster is gemaakt

Welk materiaal kies ik?

Naast de grootte is ook het materiaal van het rooster van groot belang. Sommige modellen hebben roosters van roestvrijstaal (rvs), maar ook gietijzeren exemplaren en varianten van gesmolten glas komen veel voor. Eerstgenoemde is niet breekbaar en heeft zodoende een langere levensduur: een rooster van rvs kun je in de winter gewoon buiten laten staan. Een klein nadeel van rvs is dat deze, onder invloed van hitte, vaak verkleurd. Een probleem dat niet optreedt bij email (inderdaad – email): een beschermlaag van glas welke beschermt tegen corrosie. De eerder genoemde gietijzeren kuip is ook als terrashaard prima te gebruiken, maar is breekbaar en tamelijk zwaar vergeleken bij de andere materialen.


Barbecue roosters


5

Neem bijbehorende gemakken in overweging

Welke unieke features hebben de verschillende uitvoeringen?

Dat ieder exemplaar anders is en materialen flink van elkaar verschillen – dat weet je inmiddels. Daarom adviseren we je om, na de keuze voor een (materiaal)soort, te kijken naar de bijbehorende voordelen die toestellen aanbieden. Een deksel, thermometer en asopvanger zijn hier voorbeelden van. Zo zorgt een deksel ervoor dat jouw bbq kan functioneren als een soort heteluchtoven, geeft een thermometer je een beter inzicht in hoe gaar jouw vlees is en bespaart een asopvanger je aanzienlijk wat schoonmaakwerkzaamheden. Handig om mee te nemen in je overwegingen.

Kamado barbecue met tafelKamado barbecue met tafel
6

Vergelijk verschillende merken met elkaar

Welke merken biedt Intratuin?

Napoleon. Cozze. Ons huismerk. The Bastard. Cobb. Zomaar wat voorbeelden van merken, te vinden in het assortiment van Intratuin. Ze hebben allen hun eigen, unieke kenmerken, zoals betrouwbaarheid, handzaamheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo is een Fervor meestal verrijdbaar, terwijl het assortiment Napoleon-barbecues bekend staat om het aanbieden van functionaliteit en kwaliteit voor een breed publiek. Daarom loont het ook de verschillende producenten met elkaar te vergelijken vóór je overgaat tot aankoop – in aanvulling tot alle eerder genoemde overwegingen.

Een barbecue in huis halen

Heb je bovenstaande tips goed doorgenomen en weet je inmiddels welke BBQ je wilt aanschaffen? Dan kan dat snel en gemakkelijk in onze webshop. Je kunt natuurlijk ook langskomen in een van onze winkels. Onze medewerkers helpen je graag verder met de aankoop en kunnen je eventueel van extra advies voorzien.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top