Laden..
Wat is een Makkelijke Moestuin?

Wat is een Makkelijke Moestuin?

Als je een lange dag hebt gewerkt is het heerlijk om je tuintje in te lopen en te genieten van de natuur. En als je een Makkelijke Moestuin hebt kun je daar ook nog eens lekkere groenten van plukken voor het avondeten. Ik word daar zelf heel blij van, jij ook? Het is superleuk om je zelf geplante zaadjes uit te zien groeien tot eetbare planten en je familie te verrassen met zelf gekweekte groentes. En naast het plezier is het ook nog eens prettig om controle te hebben over een gedeelte van je voeding.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Er zijn daarom ook steeds meer mensen die graag een moestuin willen beginnen. De meesten denken dan dat een moestuin ontzettend veel werk is en dat je veel ruimte nodig hebt. Uren onkruid wieden, spitten en slepen met zakken grond. En wanneer je dan eindelijk kunt oogsten krijg je zoveel sperziebonen, kroppen sla en tomaten dat daar niet tegenop te eten valt.

 

Een kleine moestuin mét een goede oogst

Maar wat nou als ik je vertel dat je ook gewoon in je achtertuin of op je balkon een kleine, maar fijne moestuin kunt hebben? En dat je daar een groot deel van het jaar meer dan voldoende uit kunt oogsten? En het allermooiste: dat het onderhoud van deze Makkelijke Moestuin maar vijf minuten per dag kost?

Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar als je het slim aanpakt kun je echt op een klein oppervlak met minimale inspanning veel groentes oogsten. En daar heb je heus geen groene vingers voor nodig.

Tip: kies als beginnende moestuinder vooral de groentes die snel groeien, veel opbrengen en altijd lukken. Blijf liever weg van bijzondere soorten die veel warmte of speciale aandacht nodig hebben.

Wat is een Makkelijke Moestuin?

Ik ga je in mijn blogs in drie stappen vertellen hoe je zelf een Makkelijke Moestuin aanlegt, moet onderhouden en ervan kunt oogsten. Maar eerst leg ik je in het kort uit wat een Makkelijke Moestuin is.

Bekijk hier het complete Makkelijke Moestuin assortiment in de webshop van Intratuin

Makkelijke moestuin producten

Vierkante moestuinbak

Een Makkelijke Moestuin is een slimme manier van groente kweken met veel opbrengst. Je hebt er maar weinig ruimte voor nodig want je maakt gebruik van kleine bakken. Een bak is meestal 1.20 bij 1.20 meter en staat bovenop je bestaande grond, grasveld of tegels. Vul je bak met Makkelijke Moestuinmix en je kunt al aan de slag. In mijn blog ‘Moestuinbak maken voor de Makkelijke Moestuin’ leg ik uit hoe je zelf een moestuin bak kunt maken.

In de Makkelijke Moestuin mix zit alles wat planten nodig hebben: natuurlijke voeding, het is rul en luchtig én het houdt goed vocht vast. De mix is zeer geschikt voor alle soorten groentes maar ook voor kruiden én bloemen. Daarnaast is de Makkelijke Moestuinmix lekker duurzaam: het kan het hele jaar door in de bak blijven zitten. Je hoeft de grond niet te verversen, alleen af en toe compost toevoegen is genoeg.

Makkelijke Moestuin bakMakkelijke Moestuin bak

Praktische onderverdeling in vakken

Radijs in de Makkelijke MoestuinRadijs in de Makkelijke Moestuin

Wanneer je de bak hebt gevuld met grond ga je de bak onderverdelen in vakken met behulp van een raster. Deze vierkante vakken worden 30 bij 30 cm als je een bak hebt van 1.20 bij 1.20 meter. Deze vakken zorgen voor overzicht en structuur. In ieder vak plant je een andere soort groente. Zo hebben de planten voldoende ruimte om te groeien en krijg jij verschillende soorten plukbare groentes uit je eigen moestuin!

Zet je moestuin vanaf het prille begin meteen goed op. Gebruik de beste grond en de juiste materialen. Dat scheelt je later ongelooflijk veel tijd, ergernis en frustratie.

 

Het voordeel van zo’n moestuinbak is dat je overal makkelijk bij kan om het te verzorgen. Ook is het een efficiënt systeem want door de speciale manier van zaaien heb je minder zaadjes nodig. Watergeven hoeft ook alleen maar waar het nodig is en je hebt geen extra meststoffen nodig.

Maar het allerfijnst aan de Makkelijke Moestuin vind ik dat je bijna geen onkruid hoeft te wieden. Dit maakt het onderhoud heel gemakkelijk en je hebt geen speciaal gereedschap nodig. Met een schaar, schepje en een emmer kom je al een heel eind. En als je kunt gaan oogsten heb je ook nog eens een grote opbrengst. In mijn blog ‘Zaaien en oogsten in de Makkelijke Moestuin’ leg ik uit hoe je zelf aan de slag kunt met het zaaien en oogsten van groentes in de moestuinbak.

Het idee achter de Makkelijke Moestuin

Het superhandige concept van de Makkelijke Moestuin is gebaseerd op een methode uit de Amerika. Het is bedacht door Mel Bartholomew en heet Square Foot Gardening. Over de hele wereld wordt dit idee gebruikt en het heeft zich bewezen als zeer succesvol.

Ik was 14 toen ik begon met mijn eerste bak en dat was zo succesvol dat ik het gelijk wilde delen. Daarom nam ik contact op met Mel en begon een website. Maar ook ik maakte flink wat fouten als beginnende moestuinierder. Zelfs nadat ik een cursus had gevolgd bij Mel en mijn certificaat had behaald als heuse SFG-coach.

 

Succes gegarandeerd

Toen ik startte met mijn Makkelijke Moestuin wist ik niks van plantjes. Ik ben gewoon gestart met het systeem van Mel en noemde het de Makkelijke Moestuin. Zo leerde ik moestuinieren met vallen en opstaan en maakte een systeem waar iedereen mee kan werken, maar dan zonder te vallen.

Het concept van Mel heb ik niet veranderd. Ik heb de uitleg verbeterd en een hele handige app gemaakt waarmee ik je door het moestuinproces heen loods. Deze app helpt met 30 soorten groentes: van zaaien tot oogsten en precies op het juiste moment. Zo tuiniert elke beginner vanaf het eerste moment als een echte pro! Download de Makkelijke Moestuin app en je hebt vanaf het begin succes met jouw moestuin.

Reacties (1)
K
Katrien VER Eecke
5 maart 2024, 21:30
waar verkopen juli gemakkelijk moestuin mix liefst dicht bij België (Ieper) en ook de bakken
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top