Laden..
De beste terrasverwarmer kiezen

De beste terrasverwarmer kiezen

Lange dagen buiten zitten is heerlijk, in de tuin of op je balkon. Helaas leent het Nederlandse klimaat zich hier niet altijd voor, de avonden koelen vaak snel af. Met een terrasverwarmer op je terras kun je wat behaaglijke warmte én gezelligheid toevoegen en nog langer genieten! Want wie wil dat nou niet, eindeloos buiten zitten? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een terrasverwarmer. We vertellen je graag welke opties er zijn en waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Welke soorten terrasverwarmers zijn er?

Terrasverwarmers zijn er in vele soorten en maten. Geen zorgen, eigenlijk zijn deze terug te brengen tot drie soorten warmtebronnen, gebaseerd op het soort brandstof: elektrisch (infrarood), op gas of gestookt met (haard)hout. We vertellen je hier graag meer over!

Terrasheaters

Elektrische terrasverwarmers of heaters werken op elektriciteit. De straling van lampen zorgt voor de warmte, maar dat heeft nog wel wat uitleg nodig. Licht bestaat uit een heel spectrum, waarbij infrarood aan het einde daarvan zit. Wij kunnen dat licht niet zien. Infrarood geeft stralingswarmte met een korte golf, met als voordeel dat deze warmte niet kan wegwaaien. Je krijgt hierdoor heel gericht warmte binnen het stralingsgebied, maar zodra je erbuiten stapt is het weer koud. Hier tegenover staat lange golf straling, of convectorwarmte, welke de lucht verwarmt en daardoor wel kan wegwaaien. Hierdoor is lange golf straling geschikter voor afgesloten ruimtes.

Alle elektrische heaters voor buiten geven in meer of mindere mate infraroodstraling en lange golf straling af voor de warmte, dit komt meestal vanuit halogeenlampen. Bij heaters met meer infrarood (infrarood heaters) wordt ook wel gesproken over korte golf heaters en bij heaters met meer lange golf straling over lange golf heaters.

De kenmerken van terrasheaters:

  • Je bent afhankelijk van een stopcontact
  • Het stroomverbruik is aanzienlijk. Je elektriciteitsnet moet dit wel aankunnen
  • Een heater geeft heel gericht warmte en verwarmt vrij snel
  • Je hebt keus tussen staande en hangende soorten (wel of niet verplaatsbaar)
  • Bij luxere modellen kun je de hoeveelheid warmte zelf instellen
  • Je hebt ze zelfs met afstandsbediening

Elektrische heaters

Gas terrasverwarmers en vuurtafels

Terrasverwarming op gas, dat is natuurlijk ook een optie! Gas verwarmt de buitenlucht en geeft hierdoor minder gerichte warmte dan een heater. Het staat wel gezelliger, want je hebt een vuurtje of vlam om naar te kijken. Met name bij een vuurtafel of gaslantaarn voegt een gas heater echt wat toe aan de sfeer. Gas terrasverwarming werkt op een gasfles of gascartouche met butaan of propaan. Butaan kun je niet gebruiken als het kouder is dan 5 graden, dus deze gebruik je meestal in de zomer en propaan in de winter. In principe zijn alle gas heaters geschikt voor beide soorten, maar controleer dit wel altijd even. Afhankelijk van de soort gasfles kun je deze soms opnieuw laten vullen.

De kenmerken van gas verwarmers:

  • In het groot (staande heaters) en in het klein (gaslantaarns) te verkrijgen
  • Vaak regelbaar door de gastoevoer meer open of dicht te zetten.
  • Bij een gasheater blijft de warmte ook ‘hangen’. Bij een elektrische heater is deze weg zodra de heater wordt uitgezet of als je buiten de straling stapt
  • Je hebt een gasfles nodig. Het verbruik hangt volledig af van de grootte en de stand waar je hem op zet

Tip: Elektrische terrasverwarming is over het algemeen zuiniger en goedkoper dan een gas heaters

Terrashaarden, gaslantaarns en vuurtafels

Vuurkorven, vuurschalen en tuinhaarden

Ben je op zoek naar authentieke warmte, inclusief de geur van knisperend haardhout? Kies dan voor een vuurkorf, tuinhaard of vuurschaal! Niet alleen het vuurtje zorgt voor extra sfeer, ook de korf, schaal of haard zelf zijn echte eyecatchers voor op je terras. Hout stoken kun je niet in een afgesloten ruimte doen, omdat er veel rookontwikkeling is en er fijnstof vrijkomt. Het is ook echt handwerk: hoe meer hout je op de juiste manier op het vuur legt, hoe meer warmte hij zal afgeven.

VuurkorfVuurkorf

Vuurkorf

Een vuurkorf is een korf van metaal, waar je de houtblokken in zet en aansteekt met aanmaakhoutjes. Er komt veel lucht bij het vuur, doordat de vuurkorf aan alle kanten open is. Hierdoor heb je het beste zicht op de vlammen, maar kun je ook snel te hoog stoken én vonken en kooltjes kunnen in de rondte vliegen. Je hebt er een bodemplaat bij nodig om alle vuurresten op te vangen.

Vuurschaal

Een vuurschaal is een metalen schaal en werkt hetzelfde als een korf, alleen is de schaal dicht van onderen. Je hebt hierdoor wat minder rommel. Bij een vuurschaal kun je vaak kiezen voor een vonkenvanger erbij. Dit is een deksel met gaas van metaal, waardoor er wel lucht en warmte doorheen komt, maar geen vonken of kooltjes!

Tuinhaard of terraskachel

Een tuinhaard is, net als een openhaard binnen, meer gesloten. Soms kun je hem zelfs helemaal dichtdoen met een deurtje of zit er een vonkenvanger omheen. Ook is een terraskachel altijd voorzien van een schoorsteen, waardoor je minder last hebt van de rook. Je hebt hiermee wel wat minder zicht op het vuur, maar doordat de hele kachel opwarmt en deze warmte ook weer afgeeft, heb je wel meer rendement van het hout.

VuurschaalVuurschaal

Wist je dat het in Nederland verboden is om een open kampvuur te maken in je eigen tuin? Dit mag alleen in een vuurkorf, -schaal of tuinhaard.

TerraskachelTerraskachel

Hout stoken in je korf, schaal of haard

Gooi nooit zomaar alles wat brandbaar is op je vuurkorf. Koop bij voorkeur geperste blokken houtvezel of openhaard hout. Kies hout met zo min mogelijk hars, hars kan zorgen voor rondspattende vonken. Het hout moet schoon en droog zijn, anders komt er erg veel rook vrij. Neem ook nooit geverfd, gelakt of geïmpregneerd hout, zoals van een schutting of afgebroken tuinschuur. Bij het verbranden komen schadelijk chemicaliën in de lucht, dit wil je niet! Snoeihout mag je ook niet stoken!

De kenmerken van hout stoken:

  • Een (open) vuurtje brengt veel sfeer en gezelligheid
  • Zelf een vuur stoken is voor veel mensen (vooral mannen) leuk om te doen
  • Het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier vuur maakt:
    • Gebruik het juiste hout
    • Zet de korf, schaal of kachel op een veilige en open plek, nooit onder bomen
    • Stook nooit te hoog, zorg dat het vuur beheersbaar blijft
    • Let op de wind en windrichting: je wil geen rook in je gezicht, maar je wil ook geen vonken naar een brandgevoelige plek
    • Blijf er ten alle tijden bij, tot het vuur uit is!
  • Hout stoken zorgt voor veel fijnstof in de lucht, wat het erg vervuilend maakt
  • Je buren kunnen last hebben van de rook en de geur

Tip: Gebruik de as in je tuin! Dit bevat namelijk waardevolle mineralen en voedingsstoffen voor planten, zoals kalium en magnesium. Vermeng het met compost en gebruik het als bemesting. Als je het niet in de tuin gebruikt, gooi het dan niet in de GFT bak, maar breng het naar een afvalpark.

Terrasverwarming voor elke plek

Om de beste terrasverwarmer te kiezen moet je enerzijds kijken naar de ruimte die je wil verwarmen én natuurlijk naar jouw persoonlijke voorkeuren! Allereerst willen wij wel benadrukken dat het gebruik van een terrasverwarmer wel zo lang mogelijk uitgesteld moet worden. Het verbruik en de vervuiling mogen namelijk niet uit het oog worden verloren. Trek dus altijd eerst warme kleding aan en pak een deken! Heb je gebarbecued? Je barbecue met gloeiende kolen kan ook een ideale extra warmtebron zijn, Toch nog te koud? Per ruimte geven wij advies over de beste verwarmer. Kijk altijd goed naar het verbruik en ook het warmtebereik van de terrasverwarming. Je wil dat de warmte ver genoeg komt, maar verder is ook niet nodig.

Balkon verwarmen

Als je balkon op het zuiden staat blijft hij ’s avonds meestal nog lang warm door de warmte in de vloer en muren. Maak hier gebruik van en maak ’s avonds je balkon dicht met bijvoorbeeld een groot stuk plastic. Kunstgras of een mooi tuinkleed op de vloer houden ook lekker warmte vast.
Op een balkon kun je geen open vuur stoken, dus kun je voor verdere verwarming kiezen uit een heater of een kleine gaslantaarn. Omdat balkons meestal niet zo groot zijn is een heater hier heel geschikt, je kunt deze aan de muur of het plafond hangen en precies richten op de plek waar je zit. Een gaslantaarn geeft wat meer gezelligheid maar wel minder warmte, vooral als je balkon open is.

Partytent verwarmen

Bij een partytent geldt eigenlijk hetzelfde als voor een balkon, maar het ligt ook het soort tent. Als de tent helemaal dicht kan, doe dat dan vooral! Voor partytenten zijn er speciale partytent heaters: deze kun je in het midden ophangen en ze geven rondom warmte af. Een gasheater mag je niet gebruiken in een dichte partytent omdat deze zuurstof verbruikt bij de verbranding.

Partytentheaters

Terras verwarmen

Bij een terras heb je al wat meer opties. Als je een overdekt terras hebt, dan geldt weer hetzelfde als bij een balkon, maar op een open terras heb je volledige keuze uit staande elektrische heaters, gasheaters of een terrasverwarmer op basis van een houtvuur.

De tuin verwarmen

Tijdens een tuinfeestje loopt en zit iedereen overal in de tuin en dan gaat er eigenlijk niets boven een gezellig knapperend vuur in een vuurkorf, vuurschaal of terraskachel. De gerichte warmte van een elektrische heater kan in bepaalde hoeken van de tuin wel fijn zijn en opwarmen onder een gasheater werkt ook wel prima. Hou vooral altijd goed de veiligheid in de gaten, ook met huisdieren en kinderen!

Vuurkorven, schalen en tuinhaarden

Terrasverwarming kopen bij Intratuin

Klaar om te kiezen? Bekijk ons assortiment in de webshop of kom langs in de winkel, waar onze experts je vragen graag beantwoorden.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top