Laden..
Moestuinbak maken voor de Makkelijke Moestuin

Moestuinbak maken voor de Makkelijke Moestuin

De Makkelijke Moestuin is een moestuin die bij iedereen lukt. Om ook jouw Makkelijke Moestuin tot een succes te maken begin je bij de basis: de moestuinbak. Een goede moestuinbak is een duurzame investering voor de komende jaren. Je koopt hem als kant en klaar pakket bij de Intratuin maar je kunt een moestuinbak ook zelf maken. Maak bijvoorbeeld een bak op poten als je niet zoveel ruimte hebt. Dan kun je er ook nog wat spullen onder kwijt. Ik ga je in deze blog uitleggen hoe je zelf de beste moestuinbak maakt en waar je op moet letten als je er eentje gaat kopen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Materiaal

Met goed hout kun je lang plezier hebben van je moestuinbak. Kies daarom voor duurzame houtsoorten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Wil je liever iets anders dan hout? Je kunt ook denken aan gerecycled plastic, steen, stoepranden of gevlochten wilgentenen. Ik heb mijn eerste bakken gemaakt van gebruikte steigerplanken die achterbleven na de bouw van ons huis. Dit zag er leuk uit, was goedkoop én stevig.

Let bij de aankoop van hout ook op de dikte van de planken. Hoe dikker ze zijn, hoe langer ze mee zullen gaan.

Steigerplanken zijn gemaakt van vurenhout. Dit is een goedkopere houdsoort en ging helaas niet zo lang mee. Na 5 jaar waren mijn moestuinbakken dan ook helemaal doorgerot. Daarom kun je het beste kiezen voor duurzaam en kwalitatief hout van minstens 2 cm dik. Een goede houtsoort is Douglashout. Hier zit veel hars in waardoor het lang mee gaat zonder dat je het hoeft te bewerken. Larikshout is ook een fijne houtsoort maar Grenen- en Vurenhout gaan minder lang mee. Als je liever in een keer goed wilt zitten en geen zin hebt om zelf een bak te maken kun je ook een kant en klare Makkelijke Moestuin bak kopen. Bij het startpakket zitten alle spullen die je nodig hebt om zelf een moestuin op te zetten!

Afmetingen

Een standaard moestuinbak is 120 x 120 cm en is ongeveer 20 cm diep. Je kunt natuurlijk ook voor ander afmetingen kiezen, maar de binnenmaat van je bak moet altijd een veelvoud van 30 cm zijn. Bijvoorbeeld 120 bij 60, 90 x 120, enzovoort. De vakken die straks in de bak komen volgens het Makkelijke Moestuin concept zijn namelijk 30 bij 30 cm. Hier vertel ik je verderop nog meer over. Vergeet niet om bij de 30 cm de dikte van het hout op te tellen. Stel je maakt bijvoorbeeld een bak van 120 bij 120 met planken van 3 cm dik, dan heb je 4 planken van 123 cm nodig.

Tip: Zorg ervoor dat je makkelijk bij elk vak in de moestuinbak kunt komen. Zo kun je alle plantjes verzorgen zonder in de bak te hoeven staan.

Constructie

De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken. Voor mijn eigen eerste moestuinbakken heb ik het hout op de ‘koude’ manier aan elkaar geschroefd.

Moestuinbak maken hoekverbindingenMoestuinbak maken hoekverbindingen

Zoals je waarschijnlijk wel weet gaat hout werken door het vocht. Planken kunnen dan kromtrekken of er kunnen scheuren in komen. Dit kun je niet voorkomen omdat het soms nou eenmaal regent of soms droog is. Aan de binnenkant van de bak is het altijd vochtig door de grond. Deze verschillen zorgen ervoor dat het hout kromtrekt. Om dit te voorkomen moet je goed kijken hoe de nerven van het hout lopen en hoe je de planken bevestigd. Hieronder zie je hoe je kromtrekken kunt voorkomen.

Moestuinbak maken plankenMoestuinbak maken planken

De bodem van de moestuinbak

Als je een moestuinbak op je terras of balkon wilt zetten is het handig om er een bodem onder te maken. Zeker als je de bak nog wilt verplaatsen of er later poten onder wil maken komt een bodem goed van pas. Gelukkig is een bodem voor de moestuinbak gemakkelijk te maken. Je kunt dit op twee manieren doen:

Bodem met planken

Schroef eerst een balkje tegen twee van de zijplanken. Leg daar de planken bovenop, maar leg ze niet te strak tegen elkaar zodat het overtollige water weg kan lopen. Voordat je de bak vult let je dan eerst nog een worteldoek op de bodem. Zo spoelt de grond in je moestuinbak niet weg.

Bodem uit één stuk

Dit is de meest eenvoudige manier om een bodem onder je moestuinbak te maken. Koop een grote plank en maak die net zo groot als de moestuinbak. Deze schroef je vast in de randen van de bak. Je kunt hiervoor het beste hout gebruiken dat goed tegen vocht kan. Goede houtsoorten zijn waterbestendig MDF, betonplex of trespa. Als je de plank goed hebt vastgezet moet je niet vergeten om er een stuk of 12 flinke gaten in te boren voor de afwatering.

Poten onder de moestuinbak

Een moestuinbak op tafelhoogte werkt prettig en bespaart ruimte. Zelf vind ik het mooi als de poten van hetzelfde hout zijn gemaakt als de bak. De makkelijkste manier om zelf poten aan je bak te maken is om op iedere hoek twee planken te bevestigen. Je kunt natuurlijk ook kant en klare poten kiezen en die aan de bak monteren.

 

Moestuinbak op potenMoestuinbak op poten

Wielen onder de moestuinbak

Heb je niet genoeg zonlicht op één plek in de tuin? Dan zijn wielen onder je moestuinbak erg handig. Je kunt hem dan verplaatsen naar de zonnigste plek in de tuin. Ook praktisch als je ruimte nodig hebt of niet zeker weet waar je de bak wilt plaatsen.

Worteldoek

Om te voorkomen dat onkruid wat nog in de grond zit straks in je bak omhoog komt, leg je er een stuk anti-worteldoek onder. Maak het 10 tot 20 cm breder en langer dan je bak, leg het op je uitgekozen plek en zet je bak erop. Heb je een bodem? Maak dan het doek vast aan de binnenkant van de bak.

Makkelijke Moestuin mix

Nadat je de bak in elkaar hebt gezet vul je hem met moestuingrond. Die is geschikt voor ál je plantjes en houdt lucht en vocht vast bij hun wortels.

 

Moestuinbakken op dakMoestuinbakken op dak

Raster

Met een raster verdeel je de moestuinbak in vakken van 30 bij 30 cm. Het maakt je tuin overzichtelijk en efficiënt en je groentes krijgen precies de ruimte die ze nodig hebben om goed te groeien.

Rasters maak je van stroken plastic, houten latjes, bamboestokken of lamellen van luxaflex. Zelf gebruik ik witte kunststof strips van 2 cm breed. Die zien er superstrak uit, gaan eindeloos mee, zijn goed schoon te maken en ook nog buigzaam.

Leg het raster gewoon los op de aarde. Dat is handig, want in de loop van het seizoen zakt deze altijd een beetje in. Het raster zakt dan gewoon mee. Je kunt het dan ook makkelijk een stukje optillen om compost toe te voegen. En als je in het voorjaar je hele bak omschept, haal je het raster gewoon even weg.

Als je de moestuinbak, de grond en het raster klaar hebt kun je beginnen met zaaien. In mijn blog ‘Zaaien en oogsten in de Makkelijke Moestuin’ leg ik uit hoe je daar mee aan de slag kunt.

Makkelijke Moestuin bij Intratuin

Reacties (2)
D
De Lobelle Guy
31 januari 2022, 18:23
Prima suggestie en duidelijke uitleg . Binnenkort brengen we een bezoek.
T
Tania
23 mei 2022, 10:43
Interessant om te weten dat je naar de nerven moet kijken om je bak te maken en welk hout het meest geschikt is. Zelf wel kleine opmerkingen: karton onder je bak leggen werkt even goed om onkruid te onderdrukken, voedt na het vergaan de grond en er blijven geen microplastics achter zoals dat met een worteldoek na verloop van tijd gebeurt... Oh, en zo'n raster is een super onhandig iets. Tenzij je een paar kleine kruiden wil zetten. Maar als je 1 courgette plant wil, dan moet je al op 1 meter rekenen ipv 30 cm :-) Dus mijn tip: kijk vooral naar welke plantje je wil kweken en hoeveel ruimte die nodig hebben. Verder is 1m20 echt wel de maximum maat wil je nog gemakkelijk overal aankunnen. Je kan beter voor een rechthoekige bak opteren dan een groter vierkant... Mijn eigen ervaring!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top