Laden..
Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Sedumdak maken? Een groen dak met Sedum

Een sedumdak is goed voor de natuur én voor jou. Niet gek dus dat je steeds meer groene daken ziet verschijnen. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Extra fijn voor de vlinders en bijen! Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid. En groen betekent gelukkig niet gelijk meer onderhoud. Een sedumdak is namelijk onderhoudsarm én je kunt een groen dak zelf aanleggen! We vertellen je hier graag meer over.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is Sedum?

Sedum omvat enorm veel soorten die behoren tot de vetplantenfamilie. Van nature vind je ze op het noordelijk halfrond. Sedum wordt ook wel vetkruid genoemd. De tapijtvormende soorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar wat schaduw kunnen ze ook prima hebben. Is het eens een periode droog? Maak je geen zorgen, ook tegen weinig water zijn ze goed bestand. Sedum slaat water in het blad op en kan daarom goed overleven bij verschillende weersomstandigheden.

De voordelen van een sedumdak

Opvang van regenwater

Een groen dak buffert regenwater en zorgt daardoor voor minder belasting op het riool en daaruit voortvloeiende overstromingen.

Warmteregulerend

Planten absorberen zonlicht en zorgen voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Daardoor kan het in de zomer ca. 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter werkt het natuurlijk isolerend en houdt het de warmte juist binnen.

Opname CO2 en fijnstof

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht en daardoor voor een gezondere leefomgeving.

Stimulerend voor de biodiversiteit

De sedumplanten van een groen dak bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten.

Geluidsisolatie

Een groen dak kan zorgen voor geluidsdemping.

Duurzame dakbedekking;

Door een groen dak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee.

Zonnepanelen

Een groen dak verhoogt het rendement van zonnepanelen.

 


Tip! Wil je meer weten over biodiversiteit in de tuin? Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center legt in zijn blog uit wat biodiversiteit is en wat je in de tuin kunt doen om deze te vergroten.


Verschil sedummatten, sedum cassettes en sedumtrays

Je kunt zelf een groen dak maken met behulp van sedummatten, cassettes of trays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn eigenlijk hetzelfde, het ligt er maar net aan welke naam de fabrikant eraan heeft gegegeven. Er zijn wel een aantal verschillen tussen sedummatten en sedum in cassettes of trays. Het grootste en belangrijkste verschil is het gewicht. Een sedummat weegt, wanneer deze verzadigd is met water, zeker 80 kg en een sedumtray 65 kg. Wanneer daar nog materialen bij komen, zoals een rand met grind en worteldoek, wegen cassettes 100 kg per vierkante meter en matten 120 kg per vierkante meter. Het verschil in gewicht tussen matten en trays komt doordat er onder de matten eerst nog (onder andere) een laag substraat moet worden aangebracht.

Voor het maken van een sedumdak met sedummatten of -trays moet er daarom eerst gekeken worden of het dak deze belasting wel kan dragen. De matten zijn door hun gewicht eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat daar bij in de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Uiteraard kun je ze wel als bodembedekker gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld ter vervanging van tegels! Voor trays is je dak al sterk genoeg wanneer je er met twee mensen tegelijk op kunt staan, die samen meer dan 100 kg wegen.

Een ander verschil waar je rekening mee moet houden, is de maximale hellingshoek. Een groen dak van sedummatten mag maximaal 5 graden hellen. Een groen dak van sedumcassettes kan meestal een hogere hellingshoek aan, tot wel 15 graden, afhankelijk van het type tray.


Twijfel je of jouw dak geschikt is voor het gebruik van sedummatten? Vraag dan altijd om deskundig of bouwkundig advies in een van onze winkels.


Sedumdak op kliko ombouwSedumdak op kliko ombouw

Zelf een sedumdak maken

Wanneer mag je een Sedumdak aanleggen?

Je kunt het hele jaar door een groen dak aanleggen, behalve bij vorst.

Sedumdak maken met sedum cassettes of -trays

De Sedum dakbedekking in een tray kun je bij Intratuin kant en klaar kopen. Hier hoeft geen substraat onder, je legt ze zo zelf op het dak. Kijk wel even of je dakbedekking wortelwerend is, anders moet je er een worteldoek onder leggen. De trays zijn gemaakt van gerecycled polyurethaan, waardoor ze licht in gewicht zijn. De voorbegroeide trays bevatten tien tot twaalf verschillende soorten sedumplanten en groeien op een speciaal substraat.

De sedumtrays zijn 50 x 60 cm groot en 8 – 9 cm hoog. Voor een vierkante meter heb je 3,33 trays nodig. Wanneer de trays verzadigd zijn is het gewicht 65 kg per vierkante meter, exclusief materialen zoals de grindrand en worteldoek. Droog wegen ze maximaal 8 kg per tray.

Voordelen van sedumtrays:

  • Direct groen resultaat
  • Het is toepasbaar op platte én hellende daken tot maximaal 15 graden
  • Lichtgewicht en daardoor handzaam
  • Ze zijn makkelijk te installeren, ze kunnen direct op het dak geplaatst worden
  • Het onderhoud is minimaal, je hoeft slechts tweemaal per jaar te bemesten
  • Kan bij aanhoudende droogte wel twee weken zonder water

Hoe moet je sedumtrays aanleggen op een dak?

  1. Meet de oppervlakte van je dak in m2, rond dit af naar boven of naar beneden
  2. Leg worteldoek op je dak, indien je dakbedekking niet wortelwerend is
  3. Plaats bij de waterafvoer op je dak een bladvanger van 30 x 30 cm
  4. Plaats de sedumtrays
  5. Leg een rand van grind om de trays, voor een nette waterdoorlatende afwerking
 

Blad illiustratieBlad illiustratie

Een groen dak zorgt voor een schonere lucht.


Sedummatten leggenSedummatten leggen

Sedummatten

Een sedummat of sedummixmat is biologisch afbreekbaar en wordt beplant met tien tot twaalf verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een kokosvezelmat met een speciaal substraat. Je kunt ze zelf in enkele stappen plaatsen op een geschikt dak of op de grond.

De matten zijn 120 x 100 cm of 60 x 200 cm. Andere afmetingen zijn ook mogelijk, hiervoor kun je het beste advies vragen bij een van onze winkels. Wanneer deze matten verzadigd zijn wegen ze 120 kg per m2 inclusief de benodigde onderlagen (substraat- en drainagelaag).

Hoe leg je sedummatten op de grond of op een dak?

Wat heb je nodig?

  • Substraat
  • Antiworteldoek
  • Borgpennen
  • Schep
  • Hark
  • (Stanley)mes
  • Schaar
  • Eventueel een sproeier
Sedum als grondbedekkingSedum als grondbedekking
1

Graven

Graaf een kleine laag van de grond af en egaliseer deze.

2

Antiworteldoek

Plaats het antiworteldoek, zet indien nodig vast met waarborg pennen.

3

Sedum substraat

Strooi hierop het Sedum substraat (minimaal 1 zak van 20 liter per m2). Verdeel het gelijkmatig met een hark en meet of het substraat de juiste hoogte heeft.

Sedumsubstraat verdelenSedumsubstraat verdelen
4

Vegetatiemat uitrollen

Til en rol een vegetatiemat altijd met 2 personen. Leg de vegetatiemat op de juiste plaats en rol de sedummat voorzichtig uit. Begin met de flap bovenop, tenzij de mat erg nat is. Begin dan met de flap op de bodem.

Sedummat uitrollenSedummat uitrollen
5

Matten aansluiten

Zorg dat de matten goed op elkaar aansluiten en knip – indien nodig – de mat op maat. Eventuele kale plekjes kun je opvullen met overgebleven substraat of losse stukken sedummat

Sedummat op maat knippenSedummat op maat knippen
6

Water geven

Besproei de Sedum met water. Blijf dit de eerste periode ook regelmatig doen bij aanleg in een droge periode. Zo kunnen de wortels van de mat zich goed hechten aan de ondergrond.

Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!


Vergroen je leefomgeving en draag bij aan de biodiversiteit door daken te voorzien van sedum. Behalve misschien het werk van het aanleggen, zitten er alleen maar voordelen aan een groen dak!


Ontdek de groene revolutie voor jouw dak!

Wist je dat steeds meer gemeentes subsidies aanbieden om je dak te vergroenen? Bij Intratuin zijn we enthousiast over deze ontwikkeling en willen we jou graag op de hoogte brengen. Het vergroenen van je dak is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee én de uitstraling van je huis.

Benieuwd of jouw gemeente meedoet aan deze groene initiatieven? Gebruik dan de handige Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal. Hiermee kun je snel en eenvoudig controleren of jouw gemeente subsidie verstrekt voor het vergroenen van daken. Zo wordt het nog aantrekkelijker om jouw dak om te toveren tot een groen paradijs!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top