Vleesetende kamerplanten
Bekerplant in hangpot (Nepenthes alata 'Monkey Jars Rob') D 14 H 47 cm
47 cm Indirect zonlicht21.99
Er hangt een mysterieuze sfeer om deze kamerplant, en het kopen van deze plant lijkt dan ook spannend. Maar als je last hebt van muggen of fruitvliegjes, is een vleesetende plant met name erg praktisch. Lees hier meer over de herkomst en het verzorgen van deze planten.
Herkomst & soorten
Vleesetende planten komen over de hele wereld voor, van oorsprong in drassige omgevingen. Omdat de planten hun voedingsstoffen hier slecht uit de grond kunnen halen hebben ze een alternatief: ze vangen zelf hun eten. Er zijn verschillende soorten vleesetende planten en afhankelijk van de soort kan de vorm en grootte van de vangbekers verschillen. Bij Intratuin vind je bijvoorbeeld verschillende bekerplanten en vleeseters.
Hoe en wat eten vleesetende planten?
Zoals elke plant gebruiken deze planten fotosynthese om een gezonde plant te zijn. Maar een vleesetende plant gebruikt daarnaast belangrijke stoffen van zijn slachtoffers om bijvoorbeeld tot bloei te komen. Om de 'prooi' te lokken gebruikt de plant zijn mooie blaadjes die een aantrekkelijke geur afgeven. Als een spin of insect gevangen wordt door het blad (door de kleverige 'haartjes' of door het sluiten van het blad), wordt ter plekke de prooi afgebroken met enzymen – om vervolgens te worden opgenomen door de plant.
Hoe verzorg je een vleesetende plant?
De verzorging van een vleesetende plant is niet voor iedereen weggelegd. De plant heeft een hoge luchtvochtigheid en een flink vochtige grond nodig, omdat deze planten van oorspronmg komen uit moerassen. Maar als het je lukt heb je een sieraad!
Water geven
Een vleesetende plant heeft veel water nodig: de aarde mag dan ook constant doorweekt zijn. Dit kun je bijhouden door bijvoorbeeld een schotel met water onder de pot te plaatsen, of de plant dagelijks water te geven. Gebruik bij voorkeur regenwater of gedestilleerd water, want kalk is niet goed voor de plant.
Potgrond & voeding
Voor deze plant is speciale potgrond verkrijgbaar: zuurstofrijke aarde die bijvoorbeeld veenmos en/of zand bevat. De grond waarin deze plant staat moet namelijk luchtig zijn. Geef de plant geen plantenvoeding, maar je mag hem wel levende insecten voeren.
Snoeien
Je mag bij deze kamerplant de verdorde blaadjes die vallen van de plant voorzichtig verwijderen. Ook raden we aan de bloemen te verwijderen, want deze kosten de plant veel energie – ten nadele van de vallen. Snoeien is bij deze plantensoort niet nodig.
Verpotten
Als de planten hun pot ontgroeid zijn, kun je ze verpotten. Doe dit bij voorkeur tussen januari en juni. Gebruik je geen speciale potgrond, meng dan turf met zand en perliet. De grondmix mag niet zwaar zijn.
Wat is de beste standplaats?
Zorg voor voldoende zonlicht. Als de plant niet licht genoeg staat, zullen de blaadjes langzaam dicht slaan. Hij verdraagt echter geen volle zon, en een plekje in de halfschaduw is daarom het meest geschikt voor deze planten. Tot slot is het goed om te weten dat deze plant niet te veel geprikkeld moet worden: veel mensen vinden het aanraken van de vallen om ze te doen dichtslaan grappig en interessant, maar dit put de plant snel uit.
Nu weet je alles over de vleesetende plant
De leefwijze van een vleesetende plant is ontzettend bijzonder en met bovenstaande informatie is het verzorgen van deze plant goed te doen. Kortom: een originele en leuke kamerplant. Bekijk online én in onze winkels welke soorten je bij ons kunt kopen!