Laden..
3x Waarom je huisdier goed is voor je gezondheid

3x Waarom je huisdier goed is voor je gezondheid

Honden, katten, konijnen en cavia’s worden niet voor niets gezelschapsdieren genoemd. Jullie knuffelen vast wat af. Dat is goed want het aaien van je viervoeter is goed voor je gezondheid. Wanneer je een huisdier aait, komt het zogeheten liefdeshormoon oxytocine vrij. Dit hormoon maakt ons niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Door te knuffelen met je partner komt datzelfde liefdeshormoon vrij. Dat is al jaren bekend. Veel mensen weten echter niet dat dit hormoon ook vrijkomt als mens en dier in contact met elkaar komen. Dat contact begint al wanneer zij elkaar in de ogen kijken. Je hoeft daarvoor maar vijftien minuten in de buurt van je huisdier te zijn. Na deze tijd komt bij zowel dier als bij mens oxytocine vrij. Maar wat doet dat stofje precies met jouw gezondheid en dat van je viervoeter?

 

Knuffelen met kippenKnuffelen met kippen
1

Het maakt je gelukkiger

Contact met je huisdier, zorgt ervoor dat je ook andere prettige hormonen aanmaakt. Je hersenen geven dopamine, endorfine, prolactine en serotonine af aan het lichaam. Die stoffen zorgen ervoor dat je minder pijn voelt en hebben als het ware een verdovend effect. Het zorgt voor ontspanning en heeft eigenlijk hetzelfde effect als het eten van chocolade.

Dat effect wordt nog groter als het contact met een huisdier niet alleen bij oogcontact blijft. Door te knuffelen, komen deze prettige hormonen sneller vrij. Volgens onderzoek hoeft het maar om een paar minuten aaien te gaan.

Knuffelen met de hondKnuffelen met de hond
Knuffelen met een kipKnuffelen met een kip
2

Je lichaam komt tot rust

Naast de invloed op ons geluk, heeft het liefdeshormoon ook veel invloed op de gezondheid van mensen. Door oxytocine komt het lichaam tot rust. Het zorgt voor een daling van het stresshormoon cortisol. Ook de bloeddruk en de hartslag kunnen dalen. In Nederland zijn hart- een vaatziekten doodsoorzaak nummer 1.

3

Je voelt je beter

Het liefdeshormoon zorgt er daarnaast voor dat mensen met huisdieren zich over het algemeen beter voelen. Huisdiereigenaren zijn minder angstig, eenzaam en neerslachtig. Het hormoon versterkt de sociale band en geeft een gevoel van vertrouwen. Kortom: op zowel psychisch, sociaal als lichamelijk niveau zijn er veel voordelen. Dat is ook de reden dat steeds meer therapievormen gebruik maken van dieren. Het kan depressies verlichten, angstgevoelens verminderen, maar ook kinderen met autisme kunnen hier baat bij hebben.

Knuffelen met de caviaKnuffelen met de cavia

Dierentherapie

Dieren voelen mensen haarfijn aan. Dat geldt niet alleen voor honden, katten, konijnen en cavia’s, maar bijvoorbeeld ook voor kippen, dolfijnen en paarden. Therapeutisch paardrijden en ook dolfijntherapie worden steeds vaker ingezet bij kinderen met autisme. Kinderen voelen zich beter door het gelukshormoon en het maakt deze kinderen socialer. De kinderen staan door contact met huisdieren eerder open voor interactie met anderen mensen.

 

Knuffelen met een knaagdierKnuffelen met een knaagdier

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top