Laden..
De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?

De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?

Barbecueliefhebber? Dan weet je ongetwijfeld wat een kamado bbq is. Tenslotte verovert deze unieke barbecuesoort de Nederlandse achtertuinen in een bijzonder rap tempo. Maar mocht je toch niet helemaal weten wat die term precies inhoudt: het is een eivormige grill, doorgaans gemaakt van keramiek. Het is in wezen een houtskool bbq, maar het bijzondere design maakt hier het verschil. In uiterlijk, maar ook in de manier van bereiden en de uiteindelijke smaak.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Naast 'gewoon' gebruik als houtskool barbecue, kan een kamado bbq eveneens functioneren als een slowcooker of rookoven. Reden genoeg om deze veelzijdige grill eens helemaal uit te pluizen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over kamado’s, van bereidingswijze tot verschillende soorten en van schoonmaak tot de achterliggende historie van dit type bbq.

De kamado bbq kennen we ook wel als een keramische bbq. Kamado barbecues van The Bastard en ook onze eigen Intratuin kamado BBQ lijn met de naam Urban Chef Egg hebben allen hun eigen unieke eigenschappen, voor- en nadelen. Welke jij moet kiezen? Dat hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. We gaan hieronder in op hoe jij een voor jou juiste keuze maakt.

De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?

Wat is een kamado barbecue precies?

De keramische, eivormige bbq is allereerst een van de populairste manieren van buitenshuis kip, vlees of vis bereiden. Dat komt door de veelzijdigheid. Of je nu wilt grillen, roken of bakken: het toestel is tot veel in staat. En dat is nog niet eens alles. Het toestel kan namelijk ook worden ingezet als broodbakmachine, steenoven voor pizza’s en nog veel meer. Handig én smakelijk. En dan mag het toestel wegens het opvallende design ook nog eens worden gezien.

Een nieuw fenomeen? Dat valt wel mee. Sterker nog: honderden jaar geleden werd deze manier van voedsel bereiden ook al gebruikt. In Japan, om precies te zijn. De kamado bbq werd hier voornamelijk gebruikt om rijst mee klaar te maken. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de kamado door Amerikaanse soldaten werd ontdekt, won het toestel in The States aan populariteit. Tientallen jaren later raakte ook Nederland bekend met het fenomeen.

Desondanks heeft de kamado wel stappen doorgemaakt. De versie die we vandaag de dag zoveel spotten, lijkt in de verste verte niet meer op de variant waarmee de Japanners rijst bereidden. Daar hebben het vuurvaste keramiek en de veelzijdigheid wel voor gezorgd.

Kamado barbecues

Wat zijn de voor- en nadelen van een kamado barbecue?

De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?

Wie een kamado bbq in huis haalt, mag rekenen op een flinke hoeveelheid bijbehorende voordelen. We hebben het al over de veelzijdigheid en het stevige materiaal gehad, maar uiteraard is er meer. Zo zorgt het toestel voor een authentieke rooksmaak, is het dé bbq om mee te experimenteren en is de gemiddelde variant in staat om hoge temperaturen te bereiken, soms zelfs tot 350 graden Celsius. Die temperatuur is overigens goed te controleren. Een kamado bbq is namelijk een gesloten systeem en daarmee goed in staat warmte vast te houden. Tot slot is het product uit te breiden met de meest uiteenlopende accessoires en relatief eenvoudig te onderhouden.

Zijn er ook nadelen? Ja – die zijn er helaas ook. Allereerst moet je voor een kamado bbq diep in de buidel tasten, daar waar de toestellen niet bekend staan om een laag prijskaartje. Ze zijn eveneens niet aan te raden voor beginnende barbecueliefhebbers en vereisen de nodige oefening voor je jouw gasten iets smakelijks serveert. Oh – én hou er rekening mee dat de gemiddelde kamado bbq behoorlijk zwaar is en derhalve niet eenvoudig van A naar B is te verplaatsen.

Hoe werkt dit type barbecue?

Omdat een kamado barbecue in wezen een houtskool bbq is, werkt het apparaat niet geheel verrassend met houtskool als brandstof. Anders dan bij een standaard houtskoolbarbecue het geval is, zijn briketten hier niet aan te raden. Deze beschikken namelijk over allerlei toegevoegde componenten die in een gesloten systeem als deze makkelijk hun weg naar jouw eten vinden. Niet lekker, nee.

Nadat de houtskool en de bijbehorende aanmaakblokjes zijn aangestoken, is het zaak de temperatuur te reguleren. Dat is te doen met behulp van de luchtregelaar die je onderaan het toestel vindt, maar ook met het ventilatierooster op het deksel. Hoe je deze ten opzichte van elkaar afstemt, is afhankelijk van hetgeen je wilt bereiden.

Hoe steek ik een kamado barbecue veilig aan?

Je barbecuesessie begint, in het geval van dit keramische exemplaar, met het plaatsen van houtskool. Leg hiervoor grote stukken in de vuurkorf en vul het geheel ongeveer driekwart. Plaats daar aanmaakblokjes bovenop, zet de luchtregelaar onderaan het toestel wijd open en steek het aanmaakmateriaal aan – bij voorkeur met een lange aansteker of lange lucifers.

Het aanmaakmateriaal is na ongeveer vijftien minuten opgebrand, waarna de kamado bbq op temperatuur is en je kunt starten met de daadwerkelijke bereiding.

Hoe regel ik de temperatuur?

Wie naadloos door het aanmaakproces is gekomen, staat voor de volgende, soms lastige opgave: het regelen van de temperatuur. Dit gaat zoals gezegd aan de hand van het ventilatierooster op het deksel en de luchtregelaar onderaan het toestel. Hoe meer lucht er door de kamado bbq gaat, hoe harder het houtskool brandt. Meer lucht staat dus gelijk aan een hogere temperatuur.

Wil je dat jouw kamado bbq in korte tijd een hoge temperatuur bereikt? Gebruik dan hoofdzakelijk de luchtregelaar onder in het toestel. Deze laat relatief veel lucht door, waardoor de temperatuur in de barbecue rap stijgt naar bijvoorbeeld tweehonderd of driehonderd graden Celsius. Het ventilatierooster boven op de deksel wordt gebruikt om deze temperatuur wat nauwkeuriger te bepalen: handig wanneer je bijvoorbeeld een temperatuur van 225 graden Celsius wilt bereiken.

Welke temperatuur jij nodig hebt, hangt af van hetgeen je probeert bereiden. Wie zijn of haar steak graag goed doorbakken eet, heeft meer baat bij een hogere temperatuur. Maak je spareribs en wil je dat het vlees letterlijk van het bot valt? Dan spreek je van slow cooking en is het de kunst de temperatuur relatief laag te houden.

 

Onderhoud van de kamado bbq

Hoe maak ik mijn kamado barbecue schoon?

Zoals reeds aangekondigd bij de voordelen: een kamado bbq is relatief makkelijk schoon te maken. Dat moet echter wel op de juiste manier gebeuren. Het toestel is tenslotte gemaakt van keramiek en dat vereist een specifieke aanpak.

Het is allereerst zaak om jouw toestel na ieder gebruik een korte schoonmaakbeurt te geven. Verwijder hiervoor eventueel etensresten van het rooster. Dat doe je door de temperatuur tijdelijk te verhogen naar driehonderd graden Celsius, waarmee je dit soort resten letterlijk wegbrandt.

Haal je jouw toestel na een lange winter weer van stal voor een nieuwe barbecuesessie? Verwijder dan eerste oude as uit het toestel. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur langer constant blijft en resulteert in een betere controle op je bereidingswijze. As verwijderen doe je bijvoorbeeld met een pook. Handig? Zeker, omdat je hiermee direct het overgebleven houtskool op de juiste plaats kan leggen.

De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?De ultieme kamadogids: wat moet ik weten over dit type barbecue?

Hoe voorkom ik schimmelvorming?

Je ziet – het schoonmaken van een kamado bbq is niet zo lastig als je vooraf misschien zou denken. Het gevaar van schimmelvorming ligt echter wél op de loer. Dit is eenvoudig te voorkomen door zowel het ventilatierooster op het deksel als de luchtregelaar onderaan het toestel open te laten wanneer je de barbecue niet gebruikt. Zo komt er ook tijdens stilstand genoeg lucht door en geef je schimmelvorming weinig kans.

Is er ondanks alle maatregelen toch sprake van schimmel? Verhit je barbecue dan eenmalig tot driehonderd graden Celsius om de schimmel weg te branden.

Voor het schoonmaken van je kamado

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van dit product?

We kunnen het ons voorstellen dat je inmiddels bent overtuigd van de aanschaf van een kamado bbq. Toch willen we je nog even wijzen op een aantal aandachtspunten die je zéker in ogenschouw moet nemen tijdens een eventuele aankoop. Het formaat, bijvoorbeeld. kamado’s bestaan in verschillende soorten en maten. Baseer de grootte van jouw toestel op het aantal personen dat je verwacht te serveren. Twijfel je? Ga dan voor de grootste maat. Het komt doorgaans vaker voor dat klanten thuiskomen met een te klein exemplaar ten opzichte van het aantal mensen dat onverhoopt een te grote variant heeft aangeschaft.

De grootte van de kamado barbecue zelf zegt verder weinig over de werkruimte. Sommige gebruikers vinden het handig wanneer hun toestel is voorzien van bijvoorbeeld zijtafels. Met dit soort tafels is het toestel inzetbaar als een soort buitenkeuken. Let naast de eventuele aanwezigheid van zijtafels ook op het onderstel. Dit type grill is tenslotte behoorlijk zwaar: wie de barbecue graag verplaatst, is gebaat bij een variant met wieltjes, zodat het gevaarte makkelijker verrijdbaar is.

Ook niet onbelangrijk is de al dan niet aanwezigheid van bepaalde accessoires. Sommigen zijn onmisbaar, zoals de eerder besproken aspook. We adviseren daarnaast ook de aanschaf van een hitteschild. Deze schilden stellen je in staat om indirect te koken. Het rooster is een ander element waarop je moet letten. De meeste kamado’s worden geleverd met een roestvrijstalen exemplaar, maar je kunt optioneel gaan voor een gietijzeren versie, welke bestand is tegen nóg hogere temperaturen.

In de afbeelding hiernaast is een overzicht te zien van de Urban Cheff Eggs van ons eigen merk Intratuin met bijbehorende accessoires. Zo weet je precies welke accessoires passen bij jouw type Urban Cheff Egg. Bekijk ons gehele assortiment van BBQ accessoires hier of kom langs in de winkel!

Welke merken bestaan er?

Hoewel er verschillende soorten kamado's bestaan, presenteren we met trots onze eigen Urban Cheff Eggs van Intratuin. Dit zijn kwalitatieve kamado BBQ's voor een goede prijs. De Intratuin kamado is vervaardigd van hoogwaardig keramiek, dat bekend staat om zijn vermogen om warmte lang vast te houden, waardoor het bijzonder geschikt is voor de 'Slow Cooking' techniek. De temperatuur is eenvoudig te regelen met de luchtinlaat aan de voet en de luchtuitlaat in de deksel van de kamado. Bovendien wordt deze kamado geleverd inclusief een bijbehorende plate setter en een barbecue beschermhoes.

Naast ons eigen merk verkopen we ook de klassiekers Big Green Egg, De Grill Guru en The Bastard. Bekijk ons aanbod online of kom langs bij een Intratuin vestiging bij jou in de buurt!

Waar vind ik een kamado barbecue?

Heb je interesse in een kamado bbq? Kijk dan even bij de Kamado barbecues in onze webshop. Je vindt hier verschillende soorten kamado’s die allen unieke eigenschappen en kenmerken hebben. Stel je jouw vragen liever aan een van onze medewerkers? Dan ben je natuurlijk altijd welkom een van onze winkels. Het daar aanwezige personeel weet alles over barbecues en kan je zeker weten helpen in je zoektocht naar het voor jou geschikte exemplaar. Het aanbod kan per winkel verschillen: niet alle kamado BBQ's verkopen wij via onze webshop en niet alle kamado BBQ's in onze webshop vind je in al onze winkels. Check voor dit laatste de winkelvoorraad om te zien of de kamado in jouw Intratuin staat.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top