Wie naadloos door het aanmaakproces is gekomen, staat voor de volgende, soms lastige opgave: het regelen van de temperatuur. Dit gaat zoals gezegd aan de hand van het ventilatierooster op het deksel en de luchtregelaar onderaan het toestel. Hoe meer lucht er door de kamado bbq gaat, hoe harder het houtskool brandt. Meer lucht staat dus gelijk aan een hogere temperatuur.
Wil je dat jouw kamado bbq in korte tijd een hoge temperatuur bereikt? Gebruik dan hoofdzakelijk de luchtregelaar onder in het toestel. Deze laat relatief veel lucht door, waardoor de temperatuur in de barbecue rap stijgt naar bijvoorbeeld tweehonderd of driehonderd graden Celsius. Het ventilatierooster boven op de deksel wordt gebruikt om deze temperatuur wat nauwkeuriger te bepalen: handig wanneer je bijvoorbeeld een temperatuur van 225 graden Celsius wilt bereiken.
Welke temperatuur jij nodig hebt, hangt af van hetgeen je probeert bereiden. Wie zijn of haar steak graag goed doorbakken eet, heeft meer baat bij een hogere temperatuur. Maak je spareribs en wil je dat het vlees letterlijk van het bot valt? Dan spreek je van slow cooking en is het de kunst de temperatuur relatief laag te houden.