Zodra de zomer voor de deur staat, begint het bij veel thuischefs weer te kriebelen. Tenslotte is het moment waarop de barbecue weer kan worden aangestoken nabij – en dat is voor velen dé aftrap van het hoogseizoen. Voor het zover is, moet je er vanzelfsprekend wel voor zorgen dat je een grill van gedegen kwaliteit in huis hebt. Veel mensen gaan dan voor een houtskoolexemplaar: in de meeste ogen toch de authentiekste manier om vlees, vis en vega op het bbq rooster te gooien.
Maar de ene houtskool bbq is de ander niet. De keuze is reuze, de voor- en nadelen uiteenlopend en dan is het ook nog eens, al zeggen we het zelf, best handig als je weet hoe je jouw exemplaar aan de praat krijgt. Hieronder gaan we in op alle elementen van de houtskool bbq, waarmee zowel beginnende barbecueërs als ervaren grillers aan de haal kunnen. Doe er je voordeel mee – en eet smakelijk!
Wat is een houtskool barbecue?
Meestal zijn fans van barbecueën dat meestal ook van grillen op een houtskoolexemplaar. Niet alleen vanwege de authentieke beleving, maar ook door de specifieke, smoky smaak die met deze wijze van bereiding wordt ontwikkeld. En tuurlijk – grillen op een houtskool bbq duurt iets langer dan met bijvoorbeeld een gasvariant. Tijd die met name in beslag wordt genomen door de karakteristieke houtskolen of briketten, die simpelweg even nodig hebben om op gang te komen. Maar wie dat er voor over heeft, wordt ook wel getrakteerd op een uitstekende maaltijd. En dat is ook wat waard.
Wat zijn de voor- en nadelen van een houtskool barbecue?
Een van de grootste voordelen van het aanschaffen van een houtskool bbq is dat je volop keuze hebt. Ze komen in vele soorten en maten die allen hun eigen, unieke functies en kenmerken hebben, van kleine tafelformaten tot de inmiddels niet aan te slepen eggs. De producten zijn daarnaast het hele jaar door te gebruiken – zeker wanneer ze zijn voorzien van een deksel. Bovendien heb je een houtskool bbq vrij snel in elkaar gezet – als dat al nodig was.
Zijn er ook nog nadelen aan deze manier van barbecueën? Afhankelijk van hoe je tegen de situatie aankijkt – ja. Zoals gezegd heeft houtskool even de tijd nodig om op te warmen. Daarnaast is het, afhankelijk van wat voor exemplaar je in huis haalt of hebt, lastig om de temperatuur te reguleren en kan een houtskool bbq voor behoorlijk wat rookontwikkeling zorgen.
Welke soorten houtskoolbarbecues zijn er?
De verschillende soorten houtskool bbqs die door de jaren heen op de markt zijn verschenen, geven je een enorm assortiment om uit te kiezen. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar het maakt het maken van een keuze er niet bepaald gemakkelijker op. Misschien is de beschikbare ruimte in je woning een doorslaggevende factor. De zogenoemde tafelbarbecues zijn speciaal ontwikkeld voor kleinere oppervlaktes en zodoende simpel te verplaatsen. Klein nadeel: het grilloppervlakte is dan natuurlijk ook niet zo groot.
Het compacte exemplaar is qua grootte nét een maatje meer. Ook deze is eenvoudig verplaatsbaar, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen voor een grillsessie in het park of op het strand. Ze verschillen van tafelbarbecues doordat deze varianten wél gebruik maken van een onderstel. Moet ook wel, want hoe wil je hem anders kwijt kunnen op een ondergrond van mul zand?
De meest voorkomende variant is natuurlijk het reguliere exemplaar dat je doorgaans in tuinen vindt. De standaarduitvoering is groot en bedoeld om staand mee te grillen. We maken in deze officieuze categorie onderscheid tussen houtskoolbarbecues met deksels en houtskoolbarbecues zonder deksel: kogelbarbecues versus zuilbarbecues.
Tot slot zijn er – relatief nog niet zo heel lang – ook zogenoemde eggs en barrels verkrijgbaar. Zo’n egg heet officieel een kamado-barbecue en is in de afgelopen jaren alleen maar populairder geworden. De titel barrel verwijst naar een grill die de vorm heeft van een soort vuurkorf. En raad eens: hij is, mits gedemonteerd, ook als zodoende te gebruiken. Lekker multifunctioneel.
Hoe steek ik mijn houtskool barbecue aan?
Voor de een is het afschrikwekkend, voor de ander een essentieel onderdeel van de totale barbecuebeleving. Feit blijft dat het aansteken van een houtskool bbq een klusje is waar je je aandacht behoorlijk bij moet houden, wil je voorgenomen grillsessie niet resulteren in één grote teleurstelling. En dat begint allemaal met het de juiste manier neerzetten van de grill. Een harde ondergrond is een vereiste om te voorkomen dat het gevaarte niet halverwege omvalt of -waait. Daarnaast is het raadzaam jouw exemplaar uit de wind te zetten, ver van kinderen en op een plaats waardoor de buren geen last krijgen van de vrijkomende rook. Zodra het toestel zich heeft gesetteld op de door jou gewenste plek kun je aan de slag met houtskool.
Welke benodigdheden moet ik hebben?
Houtskolen zijn echter niet de enige benodigdheden die om de hoek komen kijken tijdens het aanjagen van een houtskool bbq. Aanmaakblokjes zijn minstens zo belangrijk en bovendien het eerste dat je onder het rooster legt. Je hebt hiervoor keuze uit witte en bruine aanmaakblokjes. De witte variant brandt doorgaans sneller, maar dat komt doordat ze benzine of kerosine bevatten – geen geur die je graag door je eten hebt. We geven daarom de voorkeur aan bruine aanmaakblokjes. Deze branden misschien minder snel, maar zijn gemaakt van karton en daardoor tamelijk reukloos.
Zodra de aanmaakblokjes zijn aangestoken, is het zaak om de zogenoemde briketten- of houtskoolstarter te vullen met houtskool. Doorgaans moet deze starter driekwart vol zijn voor het maximale resultaat. Trek hier zo’n twintig minuten voor uit: de tijd die de kolen gemiddeld nodig hebben om te kunnen branden.
Iets anders wat sommige thuiskoks tijdens het barbecueën tevoorschijn toveren, is een fles spiritus om het vuur een extra boost te geven. Dit raden wij ten zeerste af en kan leiden tot levensbedreigende situaties. Neem vooral de tijd voor je barbecuesessie en geniet van het proces.
Wat werkt beter: houtskool of briketten?
We krijgen in de winkels nogal wat vragen over welke van de twee nu het beste is. Feit is dat de brandstof niet heel veel uitmaakt, maar dat dit neerkomt op persoonlijke voorkeuren en het type barbecue dat je gebruikt. Houtskool wordt veel gebruikt bij open varianten zonder deksel. Dat heeft te maken met het feit dat houtskool in staat is sneller te branden en hogere temperaturen bereikt. Briketten worden meestal toegepast bij uitvoeringen mét deksel, de eerder genoemde kogelbarbecues. Ze worden wat minder warm dan houtskool, maar het deksel compenseert voor de ‘verloren’ hitte.
Wat zijn alle stappen voor het aansteken van een houtskoolbarbecue?
Een handig overzicht aan alle te nemen stappen voor het aansteken van een houtskool bbq: we hebben er hieronder eentje voor je geformuleerd. Handig om te onthouden!
- Plaats de barbecue op een stabiele ondergrond, uit de wind en weg van kinderen.
- Leg drie aanmaakblokjes onder het rooster, steek ze aan en wacht tot ze branden.
- Plaats het houtskool met een tang in de briketten- of houtskoolstarter. Vul deze driekwart voor het beste resultaat, maar zorg er wel voor dat ze de luchttoevoer naar de aanmaakblokjes niet blokkeren.
- Wacht ongeveer twintig minuten tot het houtskool brandt.
- Leg wat je maar lekker vindt op de grill en geniet van je barbecuesessie!
TIP: 'Een tafelbarbecue is ideaal voor een kleine tuin of balkon'
Hoe maak ik mijn houtskoolbarbecue schoon?
Het is zo’n beetje het vervelendste klusje van de zomer – op misschien het leeg laten lopen van een opblaasbaar zwembadje na: de houtskool bbq schoonmaken. Gelukkig kun je de tijdsduur van dit soort werkzaamheden aardig inperken door je simpelweg aan één stellige regel te houden: maak de grill schoon na ieder gebruik. We hebben het dan met name over het rooster. Laat deze onaangeroerd staan en het wordt nagenoeg onmogelijk om alle vlees- en visresten te verwijderen: die zijn dan in een vergevorderd stadium van aangekoekt zijn.
Om zo’n rooster te reinigen, bestaan verschillende hulpmiddelen, waaronder allerlei schoonmaaksopjes. Het handigst blijf echter de ouderwets staalborstel. Gebruik deze wanneer het rooster voldoende is afgekoeld om het veilig aan te raken, maar ook weer niet helemaal koud is. Het is dan namelijk het eenvoudigst om de overgebleven voedselresten te verwijderen, omdat ze op dat moment nog niet helemaal zijn gehard.
Een schoon rooster heeft bovendien nog een aantal bijkomende voordelen. Naast het feit dat het gewoon hygiënischer is, zorgt het bij toekomstig gebruik ook voor minder rookontwikkeling. Daarnaast is het wel zo lekker als de smaken van je vorige grillsessie niet terugkeren in je huidige maaltijd. Naast het rooster is het ook handig om je barbecue minstens één keer per jaar een grondige sopbeurt te geven. Let er daarmee wel op dat je de lak- en verflaag niet beschadigd.
Waar kan ik nog meer op letten tijdens de aanschaf van een houtskoolbarbecue?
Nu je alles weet over de diverse soorten houtskool bbqs, de verschillen tussen aanmaakmiddelen én de beste schoonmaakmethode zijn er nog wat laatste dingetjes die je kunt overwegen voor je overgaat tot het aanschaffen van een barbecue. Je kunt bijvoorbeeld kijken of de grill beschikt over een zogenoemd warmhoudrek – mogelijk handig wanneer je tegelijkertijd groenten wil garen of stokbrood wil afbakken. Sommige houtskool bbqs komen inclusief asopvangers, wat weer fijn kan zijn wanneer je sneller van je afval af wilt zijn. Daarnaast loont het altijd te kijken naar de grootte van het rooster en de al dan niet aanwezige verrijdbaarheid. Bedenk je vooraf goed voor hoeveel personen je de barbecue wilt gebruiken én of je plannen hebt om de grill te verplaatsen. Pas dan ben je écht klaar om over te gaan tot koop.
Verschillende merken houtskoolbarbecues
Tot slot willen we je nog even wijzen op de verschillende producenten en fabrikanten van dit type barbecues. Het assortiment van Intratuin bestaat uit uiteenlopende merken die allen bekend staan om de productie van houtskool bbqs, waaronder Weber, Boretti, Cobb en Napoleon.
Weber is, wat dat betreft, een merk waar je niet snel omheen kunt. De grills en barbecues van dit merk staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en ultieme betrouwbaarheid. Dat geldt in zekere zin ook voor de producten van Napoleon, die zichzelf omschrijven als ‘functionele kunstwerken’. Een barbecue van het merk Cobb is eenvoudig in gebruik en onder meer makkelijk aan te steken. En een Boretti moet het hebben van karakteristieke robuustheid en een elegante uitstraling.
Een product dat in de laatste jaren een enorme vlucht aan populariteit heeft genomen, is de kamado BBQ. Toegegeven – je moet over de nodige ruimte in je tuin beschikken om het apparaat kwijt te kunnen, maar wie dat heeft, haalt wel een zeer stijlvol product in huis. Kamado's zijn in staat om veel vlees tegelijkertijd te bereiden – een aantal racks aan spareribs, om maar wat te noemen.
Waar kan ik een houtskoolbarbecue kopen?
We kunnen het ons voorstellen dat je inmiddels volop zin hebt gekregen om aan de slag te gaan met een houtskool bbq. Gelukkig haal je zowel een tafelbarbecue als een groot model snel in huis via onze handige webshop, waar je ook diverse modellen – aan de hand van hun unieke kenmerken – met elkaar kunt vergelijken. Wil je liever persoonlijk worden geïnformeerd? Kom dan langs in een van onze winkels. Onze specialisten vertellen je graag van alles over de aanschaf van een barbecue en voorzien je van betrouwbaar advies, passend bij jouw wensen en voorkeuren. Je bent van harte welkom!