Laden..
Zo verzorg je een Calathea

Zo verzorg je een Calathea

Calathea’s zijn planten die een echte tropische sfeer in huis brengen. Er zijn enorm veel mooie soorten verkrijgbaar. De bladeren hebben vaak mooie, intrigerende tekeningen, van roze strepen tot groene lijnen en gekleurde randen. De onderkant van het blad is vaak paars van kleur, maar kan ook gewoon groen zijn. De Calathea komt van origine uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid- Amerika en is niet de makkelijkste plant om mooi en gezond te houden. Daarom deel ik graag wat verzorgingstips met jullie.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoeveel licht heeft een Calathea nodig?

Het is belangrijk dat deze plant niet te veel licht krijgt. Als je nagaat waar de Calathea van nature groeit, op de vloer van de jungle, dan kun je je voorstellen dat deze plant niet veel direct zonlicht nodig heeft. De hoge bomen houden immers alle directe zon weg en er vallen maar enkele stralen licht door het bladerdek naar beneden. Dus als je je Calathea in de volle zon zet, dan zal hij niet mooi groeien. Direct zonlicht kan het blad namelijk verbranden. Je ziet dan droge bruine vlekken op het blad ontstaan. Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt. Een plek met indirect licht is dus het meest ideaal voor de Calathea.

Zet je plant ook niet te donker neer, dan kunnen de bladeren gaan hangen, je plant stopt met groeien en gaat er sip uitzien. Wat ook kan gebeuren is dat het blad groener kleurt en dat daarmee de bladtekening verdwijnt. Een groen blad kan namelijk meer zonlicht opnemen, dan een blad met tekening. Als je dus ziet dat de bladtekening verandert, dan is het goed om op zoek te gaan naar een betere plek voor je plant.

CalatheaCalathea

Hoe vaak moet je een Calathea water geven?

Verschillende soorten Calathea'sVerschillende soorten Calathea's

De Calathea kan een dramaqueen zijn als het gaat om water. Te weinig water en de bladeren gaan erg hangen en als dat doorzet, verdrogen ze snel. Je wilt dit altijd voor zijn, door ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Check daarom twee keer per week of de grond alweer toe is aan een nieuwe scheut water. Steek je vinger in de grond om de vochtigheid van de bovenste paar centimeter van de aarde te controleren; voelt het droog, geef dan water! Zorg er ook altijd voor dat de plant niet in een laagje water komt te staan, want daar houdt ze helemaal niet van. Je kunt beter twee keer per week een kleinere hoeveelheid water geven, dan één keer per week teveel.

Te veel water kan resulteren in gele vlekken op de bladeren en slap hangend blad. Controleer dan of de plant niet in een laag water staat en geef wat minder water. Is de aarde echt heel nat, dan is het belangrijk om de aarde te vervangen, zodat de wortels niet te lang in natte aarde staan.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Denk je aan de tropische jungles waar de Calathea vandaan komt, dan verschijnen de zweetdruppels spontaan op je voorhoofd. Het is daar vochtig en warm! Precies waar de Calathea van houdt. In onze huizen is de lage luchtvochtigheid vaak een probleem voor deze planten. Het resultaat is bruine randen aan de bladeren, waardoor ze veel van hun schoonheid verliezen. Zorg dus voor een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door dagelijks even te sprayen of een luchtbevochtiger te gebruiken. Ook mag de temperatuur niet te laag zijn. 15 graden Celsius is zeker de ondergrens, rond de 20 graden is ideaal om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren.

 

Bewegend blad

De Calathea lijkt ‘s avonds te gaan slapen, om in de ochtend weer wakker te worden; de bladeren klappen open en dicht naar het ritme van de zon. Één van haar bijnamen is de bidplant, omdat ze haar bladeren samen vouwt als het donker wordt. Hoor je dus opeens bladeren langs elkaar ruisen of ziet je plant er anders uit? Dan komt het meestal hierdoor. Niet elke Calathea doet dit even sterk en ze moet ook genoeg water hebben, wil dit verschijnsel zich vertonen. De wetenschap is er nog niet over uit waarom de plant dit doet. Misschien om naar beneden gevallen blad af te schudden of om zichzelf te beschermen tegen hongerige dieren. Er hangt nog een beetje mysterie rond deze plant.

Calathea'sCalathea's

Calathea en beestjes

Helaas zijn er ook wat beestjes die erg van de Calathea houden. Wanneer je rare vlekjes op het blad ziet verschijnen, is het goed om je plant goed te inspecteren. Kijk daarbij ook aan de onderkant van het blad en in de kleine hoekjes. Zie je kleine webjes of minuscule beestjes over het blad lopen? Dan wordt het tijd om een goede spray te kopen die werkt tegen het ongedierte. Is je plant in goede gezondheid, krijgt ze voldoende water en licht en staat ze niet op de tocht? Dan is ze veel minder vatbaar voor ongedierte.

Is de Calathea veilig voor huisdieren?

Als je een hond of kat in huis hebt, dan weet je vast al dat sommige planten giftig zijn voor jouw dieren. Gelukkig is de Calathea dat niet en kan die met een gerust hart in huis worden gehaald. Het is natuurlijk wel zonde als je kat naar hartenlust zijn klauwtjes in het mooie blad zet, dus misschien wil je hem buiten bereik zetten.

Calathea soortenCalathea soorten

Kunnen Calathea's bloeien?

Calathea’s bloeien niet heel snel en worden over het algemeen ook niet om hun bloemen gekweekt, het blad heeft al sierwaarde genoeg! Een aantal soorten, zoals de Calathea crocata en warscewiczii, hebben wel mooie bloemen. Over het algemeen bloeien ze één tot drie maanden, waarna je de rest van het jaar kunt genieten van de mooie bladeren. Verpot je plant liever niet wanneer deze in bloei staat. Met de juiste verzorging zal de Calathea het volgende jaar weer in bloei staan.

Verpotten van je Calathea

De Calathea groeit niet super snel en hoeft niet al te vaak verpot te worden. Meestal kan ze een grotere pot gebruiken zodra je een nieuwe plant hebt aangeschaft. Een goede indicatie is dat de wortels uit de pot groeien, dan is het tijd voor meer ruimte. Gebruik goede kwaliteit potgrond en een iets grotere pot. Let erop dat hier afwateringsgaten in zitten. Als je dan te veel water geeft, loopt dat de pot uit. Gebruik dus een plastic binnenpot of een terracotta pot voor je Calathea.

Tropische sferen

De Calathea is een echte sfeermaker en een fijne plant om in huis te hebben. Het voelt gezellig als je ‘s avonds de bladeren van je plant in de slaapstand ziet staan en het mooie blad geeft veel voldoening. Probeer de omstandigheden voor de Calathea stabiel te houden, door je plant niet telkens te verplaatsen. Als ze op een bepaalde plek goed groeit, kun je haar daar het beste laten staan. Als je eenmaal de verzorging onder controle hebt, kan je lang van deze mooie planten genieten.

Calathea's

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (2)
G
Giovanni
10 juli 2023, 21:58
Mijn calathea korbmarante is serieus in de hoogte geschoten met resultaat lange stengels kleine bladeren en alle grote bladeren verwijnen 1 voor 1. Ik heb hem ook wel voeding voor binnenplanten gegeven. Iets minder dan de aanbevolen dosis omdat ik ook niet weet hoe die er op reageren.
A
Annick De Praeter
27 november 2023, 12:40
Ik heb groene vingers als ik een plantje zie dat op de vuilbak gaat landen?... heb een calathea gezien met droge bladeren .ik zou het proberen redden
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top