Het is niet nodig om rookhout te laten weken voordat je het gebruikt. Voor sommige barbecuerecepten kan het weken van rookhout helpen om de rookontwikkeling te vertragen en een mildere rooksmaak te creëren. Te nat rookhout zal in eerste instantie vooral stoom geven en geen rook.
Rookhout
Wil je rookhout kopen? Lees dan nog even verder!
Wat is rookhout?
Met rookhout (smokingwood) kun je een heerlijke rooksmaak aan je gerechten van de barbecue toevoegen. Het zijn kleine stukjes hout die tijdens het barbecueën worden verbrand om een subtiele, natuurlijke rooksmaak te creëren. Rookhout is verkrijgbaar in verschillende vormen en smaken. De vorm bepaalt met name de toepassing van het rookhout en de het soort boom bepaalt de smaak die de rook zal afgeven.
Welke soorten BBQ rookhout zijn er?
Rookpellets
Rookpellets zijn samengeperste houtkorrels en zijn geschikt voor zowel kortere als langere rooksessies. Je kunt ze vergelijken met briketten, maar dan gemaakt van hout in plaats van kolen.
Rookmot
Rookmot bestaat uit fijngemalen houtsnippers en is de fijnste vorm van rookhout. Door de fijne structuur verbrandt rookmot heel snel en wordt daarom alleen gebruikt bij ‘koud roken’: roken op een lage temperatuur.
Rooksnippers
Rooksnippes, ook wel smoke chips genoemd, zijn kleine stukjes gedroogd hout en worden vaak gebruikt voor kortere rooksessies. Gebruik deze tot 230 graden, anders is de kans op te snelle verbranding te groot.
Rookchunks
Rookchunks, ook wel smoke chunks genoemd, zijn grotere stukken hout en zijn geschikt voor langere rooksessies op hogere temperaturen.
Rookplanken
Tot slot zijn er nog rookplanken in verschillende soorten. Deze zijn heel eenvoudig te gebruiken: je legt je gerecht op de plank en de rooksmaak komt er vanzelf in. Hou de temperatuur bij roken op een plank laag: rond de 160 graden.
Rookhout smaken
Welke rooksmaak jij lekker vindt bij welke gerecht is natuurlijk persoonlijk. Je zal verschillende soorten hout moeten uitproberen om te proeven welke jouw favoriet is.
Licht rookhout
De lichte smaken zijn afkomstig van fruitbomen. Appel is zoet en fruitig en lekker bij kip, varkensvlees en vis. Kers en citroen zijn fruitig en fris en lekker bij varkensvlees, rundvlees en vis.
Medium rookhout
Medium soorten rookhout komen vaak van notenbomen of mediterrane vruchten en geven een milde smaak af. Amandel heeft een verfijnde notensmaak en past goed bij varkensvlees, rundvlees en hertenvlees. De beuk is licht en een klein beetje pittig en past bij varkensvlees, rundvlees, hertenvlees en vis. De steeneik geeft een notensmaak en is lekker bij gevogelte, varkensvlees en rundvlees. Pecan is licht zoet en past ook goed bij gevogelte, varkensvlees en rundvlees. Hout van de olijf is mild en kun je ook voor voorgenoemde gebruiken, maar is ook lekker bij groentes van de BBQ.
Zwaar rookhout
Tot slot zijn er de zwaardere soorten. Hickory heeft een pittige baconachtige smaak en is lekker bij kip, varkensvlees en wild. Mesquite is licht zoetig en maakt varkensvlees, wild & rundvlees extra lekker. Hout van de eik is pittig en aromatisch, whiskey komt van whiskeyvaten en geeft daarom een whiskey smaak, rode wijnvaten geven een zoete en kruidige smaak af. Deze laatste 3 zijn lekker bij varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en groot wild.
Waarin kun je rookhout gebruiken?
Rookhout kan worden gebruikt in verschillende soorten barbecues, waaronder houtskoolbarbecues, de kamado, gasbarbecues en elektrische barbecues.
Hoe gebruik je rookhout?
Om rookhout te gebruiken heb je een barbecue of rookoven nodig en de gewenste hoeveelheid rookhout. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met een rookbox, rookoven of aluminiumfoliepakketje. Plaats het rookhout direct boven de hittebron in je barbecue en laat het langzaam smeulen om een heerlijke rooksmaak aan je gerechten toe te voegen. Gooi je rookhout niet direct tussen de kolen, dan verbrandt het heel snel en is er geen tijd geweest voor rookontwikkeling en heb je dus geen rooksmaak. De hoeveelheid rookhout die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je barbecue en je persoonlijke smaakvoorkeuren. Let erop dat je de temperatuur van je barbecue in de gaten houdt: bij rookhout met een fijnere structuur mag je barbecue niet te heet worden.
Het beste rookhout kiezen
Goed rookhout voldoet aan enkele belangrijke kenmerken, zoals een droge en schone textuur, een natuurlijke houtgeur en een consistente grootte en vorm. Je kunt goed rookhout herkennen aan de heldere kleur en de afwezigheid van schimmel of ongewenste geuren. Kies altijd voor hoogwaardig rookhout van betrouwbare merken voor het beste resultaat.
Meest gestelde vragen over rookhout
Rookhout kopen
Koop je rookhout online bij Intratuin
Ontdek ons uitgebreide assortiment rookhout van de beste merken zoals The Bastard, Echt en Not Just BBQ online bij Intratuin. Bestel eenvoudig online en laat je rookhout thuis bezorgen via PostNL. Ontdek de heerlijke smaak van rookhout en maak van elke barbecue een culinair feest!
Intratuin winkels in de buurt
Je bent van harte welkom in onze Intratuin winkels om ons assortiment rookhout te ontdekken. Gebruik onze winkelzoeker om de dichtstbijzijnde Intratuin bij jou in de buurt te vinden en kom langs om ons rookhout te bekijken. Onze barbecue-experts staan klaar op onze barbecue afdeling om je te adviseren en al je vragen te beantwoorden. We hebben regelmatig verschillende rookhout aanbiedingen, dus houd onze folder en website in de gaten voor de laatste kortingen en acties.
Inspiratie of advies nodig?
Op onze inspiratie omgeving vind je vele blogs over barbecueën, bijvoorbeeld een handige blog over barbecue accessoires en meerdere lekkere BBQ recepten.