Tuinstoelen
Wij hebben een enorm groot assortiment tuinstoelen. Veel stoelen om uit te kiezen is natuurlijk fijn, maar we snappen ook dat dit lastig kan zijn bij het maken van de juiste keus. Er zijn afwegingen te maken. Wij zetten deze graag voor je op een rij, zodat jij de juiste tuinstoel kunt kiezen voor je tuin of balkon.
Welke soorten tuinstoelen zijn er?
De ene stoel voor buiten is de andere niet. De verschillen zitten soms in de manier van zitten en soms in de mogelijkheden van de stoel. Alle soorten tuinstoelen hebben we hier voor je op een rij.
Eettafelstoelen
Als eerste de stoelen die geschikt zijn voor aan een (eet)tafel. Deze hebben een hoge zit en een rechte rugleuning. In deze stoelen kun je minder goed onderuit zakken, maar zit je in de juiste houding om lang comfortabel aan tafel te zitten en te eten of een spelletje te spelen.
Direct naar de eettafelstoelen »Barstoelen en barkrukken
Barstoelen en barkrukken voor buiten zijn bedoeld voor aan een hoge bartafel. Deze zijn iets minder geschikt om lang om te zitten, maar ideaal als je minder ruimte hebt en tijdens tuinfeestjes.
Direct naar de barstoelen en barkrukken »Draadstoelen
Andere tuinstoelen worden meer gekenmerkt door hun vorm dan door hun functie. Zo zijn er draadstoelen. De naam zegt het al: deze tuinstoelen bestaan uit een frame met gespannen draad als leuningen en/of zittingen. Sommige van deze draadstoelen zijn ook geschikt als eettafel stoel voor buiten.
Direct naar de draadstoelen »Kuipstoelen
Nog een tuinstoel die zijn naam dankt aan zijn vorm is de kuipstoel. Dit type tuinstoel heeft een heel kenmerkende vorm van een kuipje waar je in zit, met een lage rugleuning. Deze tuinstoelen zijn ook vaak geschikt voor aan de eetttafel.
Direct naar de kuipstoelen »Loungestoelen
Daarnaast heb je tuinstoelen om lekker op te relaxen en de ultieme relax tuinstoelen zijn de loungestoelen. Loungestoelen zijn groot met dikke kussens en horen vaak bij een loungeset. Bij Intratuin kun je loungestoelen echter ook vaak los kopen.
Direct naar de loungestoelen »Hangstoelen
Nog een stoel om ultiem in te relaxen is een hangstoel! Lekker schommelen in de wind of jezelf opkrullen in de beschutte ruimte van een egg hangstoel. Voor een hangstoel heb je meestal wel wat ruimte nodig, maar gelukkig zijn wel veel van onze hangstoelen inclusief standaard!
Direct naar de hangstoelen »Deckchairs en relaxstoelen
Deckchairs danken hun naam aan de plek waar ze van oorsprong vaak zijn te vinden: op het dek van een schip. Het zijn stevige zware tuinstoelen, waarin je lekker achterover zit. Comfortabel en veilig voor een winderig scheepsdek, maar ook steeds vaker gezien in onze tuinen. De deckchair is een echte relaxstoel, maar zijn niet de enige relaxstoelen. Relaxstoelen zijn net even wat compacter dan loungestoelen, maar je kunt er lekker in achterover zitten, om heerlijk te ontspannen in de tuin of op je balkon. Ze zijn de perfecte middenweg tussen een eettafel stoel en een lounge stoel.
Direct naar de deckchairs en relaxstoelen »Bistrostoelen
Dan zijn er de kleinste stoelen uit ons assortiment: de bistrostoelen. Compacte stoeltjes voor een fijn zitje in de kleinere hoekjes. Ideaal voor op het balkon of voor in de voortuin.
Direct naar de bistrostoelen »Tuinstoelen om te relaxen en tuinstoelen voor aan de tafel: dit is een manier om de soorten tuinstoelen in te delen. Maar daarnaast hebben tuinstoelen soms eigenschappen die belangrijk voor je kunnen zijn en bij die stoelen bepaalt die eigenschap het soort tuinstoel.
Klapstoelen
Klapstoelen kun je inklappen. Veel bistrostoelen zijn inklapbaar, maar er zijn ook inklapbare relaxstoelen en sommige eettafel stoelen. Heb je weinig opbergruimte, dan zijn opklapbare stoelen ideaal!
Direct naar de klapstoelen »Stapelstoelen
Ook handig bij het opbergen is als je tuinstoelen kunt stapelen. Eettafelstoelen zijn soms stapelbaar, maar er zijn ook tuinstoelen voor kinderen welke je kunt stapelen.
Direct naar de stapelstoelen »Standenstoelen
Tot slot zijn er ook nog tuinstoelen welke verstelbaar zijn, dit noemen wij standenstoelen. Bij een verstelbare tuinstoel, kun je de manier van zitten aanpassen naar jouw wensen, vaak betekent dit dat de rugleuning naar achter kan. Dit type tuinstoelen kun je meestal zowel aan de eettafel gebruiken als om in te relaxen.
Direct naar de standenstoelen »Tuinstoel materialen
Heel bepalend voor het uiterlijk, zitcomfort én mate van onderhoud is het materiaal van je tuinstoel.
Hout
Houten tuinstoelen hebben een natuurlijke uitstraling en vergrijzen prachtig door de jaren heen. Als je dit niet mooi vindt dan kun je dit proces vertragen door je tuinstoel te beitsen. Met speciale beschermingsmiddelen voor houten tuinmeubelen hou je lang plezier van je stoelen, wat onderhoud heb je er dus wel aan. Houten tuinstoelen zijn wel zwaar, maar worden niet heet in de zon. Je kunt er ook prima zonder kussen op zitten.Voordelen houten tuinstoelen
- Warme natuurlijke uitstraling
- Mooie natuurlijke verwering
- De stoel wordt niet heet in de zon
Nadelen houten tuinstoelen
- Iets meer onderhoud nodig
- Zwaar, dus moeilijk(er) te verplaatsen
Kunststof
Kunststof is een zeer geschikt materiaal voor buitenstoelen: het is onderhoudsarm en lichtgewicht. De kwaliteit van het kunststof bepaalt wel een beetje hoe lang de stoel mooi blijft: kunststof kan verkleuren door de zon of zelfs scheurtjes krijgen.Voordelen kunststof tuinstoelen
- Goed bestand tegen weersomstandigheden
- Weinig onderhoud nodig
- Makkelijk schoon te maken
- De stoel wordt niet heet in de zon
- Lichtgewicht
Nadelen kunststof tuinstoelen
- Kan verkleuren in de zon
Wicker
Wicker is ook kunststof, maar dan als lange draden welke geweven zijn. Of de wicker draden omwikkelen een metalen frame. Wicker is een prima kunststof voor buiten en blijft heel lang mooi. Ook is het onderhoudsarm.Voordelen wicker tuinstoel
- Natuurlijke uitstraling
- Goed bestand tegen weersomstandigheden
- Weinig onderhoud nodig
- Wordt niet heet in de zon
- Lichtgewicht
Nadelen wicker tuinstoel
- Door het vlechtwerk kan het lastiger zijn om de stoel schoon te maken
Metaal
Heel veel tuinstoelen bevatten metaal: een tuinstoel heeft namelijk vaak een frame van metaal, welke dan is afgewerkt met kunststof of wicker. Maar er zijn ook stoelen geheel van metaal of staal. Stevig en onderhoudsarm. Hou er rekening mee dat metaal warm wordt in de zon: lekker bij het eerste lentezonnetje, maar minder prettig in de hete zomerzon.Voordelen aluminium tuinstoel
- Moderne strakke uitstraling
- Goed bestand tegen weersomstandigheden
- Weinig onderhoud nodig
Nadelen aluminium tuinstoel
- Metaal wordt heet in de zon
Aluminium
Aluminium is natuurlijk ook een metaal en onderhoudsarm. Maar daarnaast is aluminium ook nog eens lichtgewicht!Voordelen aluminium tuinstoel
- Moderne strakke uitstraling
- Goed bestand tegen weersomstandigheden
- Weinig onderhoud nodig
- Lichtgewicht
Nadelen aluminium tuinstoel
- Aluminium wordt heet in de zon
Kleur van je tuinstoel
De meest populaire kleuren zijn grijs, wit en zwart, maar ook groen en natuurlijke houtkleuren. De kleur van tuinstoelen is meestal niet doorslaggevend bij de keus van een stoel: je kunt de kleur en stijl van stoel immers grotendeels bepalen door de keus in tuinstoelkussens!Tuinstoel kussens
Soms zitten er kussens bij je tuinstoel, maar vaak ook niet. Die kun je dus helemaal zelf kiezen! Het ligt aan je stoel wat voor soort kussen je nodig hebt. Bij bistrostoelen is een zitkussen vaak voldoende, bij grotere relaxstoelen kun je ook extra sierkussens kiezen. Denk ook eens aan een lendekussen: zo’n laag kussentje onderin je rug kan je zitcomfort enorm verhogen.Een comfortabele tuinstoel
Of een tuinstoel goed zit ligt natuurlijk een beetje aan het doel van de tuinstoel: wil je onderuit zakken of rechtop aan tafel zitten? En je persoonlijke voorkeuren: hou je van een zachte of hardere stoel? Maar er is meer om te letten, zoals de zitdiepte. Die moet passen bij je lengte en vooral voor lange en kleine mensen is dit soms een uitdaging. Ook de hoogte van de rugleuning is een persoonlijke voorkeur, net als het wel of niet hebben van armleuningen. Het is dus niet aan te geven waar een comfortabele tuinstoel aan moet voldoen, proefzitten is daarom altijd een goed idee! Je bent uiteraard van harte welkom in onze Intratuin vestigingen om te komen proefzitten.Checklist voor een tuinstoel
Klaar om te kiezen? Hierbij nog even alle punten op een rij waar je aan moet denken bij het kiezen van een tuinstoel:- Bepaal het doel van de stoel, wil je aan tafel kunnen zitten of relaxen.
- Bepaal of je de stoel in meerdere standen wil kunnen zetten.
- Bepaal hoeveel stoelen je moet hebben en daarbij of je daar opbergruimte voor hebt of dat je stoelen wil kunnen stapelen of inklappen.
- Kies een materiaal (hout, metaal/aluminium, kunststof/wicker) of een vorm (kuipstoel, draadstoel).
- Bedenk welke (kleur) kussens je erbij nodig hebt en andere aanvullende benodigdheden (zoals een kussenbox).