Laden..
Tips voor het schoonmaken van je tuinmeubelen

Tips voor het schoonmaken van je tuinmeubelen

Als de eerste zonnestralen de tuin binnen vallen willen we niets liever dan de tuin weer op orde maken voor een nieuw tuinseizoen! Naast dat je je tuinplanten snoeit of je terras schoonmaakt, verdienen ook je tuinmeubelen de nodige aandacht. Tijdens de wintermaanden hebben je tuinmeubelen het één en ander te verduren gehad. Ongeacht welk materiaal tuinmeubelen je in de tuin hebt staan, met onze tips is jouw aluminium loungeset of houten tuinstoel zo weer schoon! 

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je je tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden?

Door met de juiste aandacht je tuinmeubelen te onderhouden, blijven ze langer mooi en bescherm je de meubelen tegen de zon, regen en vorst. Zo kun je langer genieten van jouw mooie loungeset of eettafel in de tuin. Je kunt je tuinmeubelen het beste twee keer per jaar schoonmaken: bij de start van het tuinseizoen en aan het einde ervan. Zorg er wel voor dat je vogelpoep of andere vlekken in je meubel gelijk schoonmaakt, anders kan dit in het meubel trekken. Het verschilt per materiaal hoe je je tuinmeubelen het beste kunt schoonmaken. 

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Tuinmeubelen van hout geven een warme en natuurlijke uitstraling in je tuin. Hout is een duurzaam materiaal dat vele jaren mee kan gaan als je het goed onderhoudt en verzorgt. Het hout zal op een natuurlijke manier verkleuren van het originele bruin tot een grijstint, tenzij het hout is bewerkt met een verf of beits. Alle houten loungemeubelen bij Intratuin zijn van gemaakt duurzaam hout en hebben het FSC-keurmerk. 

Maak houten tuinmeubelen nooit schoon met een hogedrukreiniger. Door de harde straal verwijder je de waslaag die het meubel beschermt. Gebruik een zachte borstel of spons en maak het meubel schoon met lauw water en wat groene zeep en soda of met één van onze houten tuinmeubelreinigers. Spoel je tuinmeubel met de tuinslang af met schoon water en laat het meubel goed drogen in de zon. Zorg dus dat je schoonmaakt op een zonnige dag, zodat je meubel snel weer droog is.

Onderhoud je houten tuinmeubel met Intratuin hardhout olie. Deze beschermer bevat een UV filter waardoor verkleuren, verouderen en verweren wordt tegengegaan. Zorg dat je twee keer per jaar je houten tuinmeubel schoonmaakt en onderhoud met olie. Zo kun je nog vele jaren genieten van jouw tuinmeubel! Lees meer over houten tuinmeubelen in onze blog.

Houten tuinmeubelenHouten tuinmeubelen

Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Veel tuinmeubelen bescherm je na de zomer met een tuinmeubelhoes. Bij houten tuinmeubelen kun je dit beter niet doen. Onder de hoes wordt het vochtig, waardoor dit de optimale plek is voor algen en mossen. Het allerbeste is om je houten tuinmeubelen binnen te zetten, maar hier moet je wel de ruimte voor hebben. 


Aluminium tuinmeubelen schoonmaken

Aluminium tuinmeubelen zijn gemakkelijk in onderhoud. Alles wat je nodig hebt is een sopje met warm water en een zachte doek of borstel. Of gebruik onze aluminium tuinmeubelreiniger om je meubel schoon te maken. Deze reiniger beschermt je meubel gelijk tegen verschillende weersomstandigheden. Gebruik ook bij dit materiaal geen hogedrukreiniger of agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen het aluminium beschadigen en dat is natuurlijk zonde. Ook bij aluminium tuinmeubelen is het belangrijk dat ze tweemaal per jaar worden schoongemaakt.

Om extra lang te kunnen genieten van jouw mooie tuinmeubel kun je het meubel na het schoonmaken het beste behandelen met een aluminium beschermer. Met deze beschermer zorg je er onder andere voor dat je meubel niet zal verkleuren door de zon. Voor een lange levensduur van je aluminium tuinmeubel bescherm je het meubel bij slecht weer en tijdens de wintermaanden met een tuinmeubelhoes

Aluminium tuinmeubelenAluminium tuinmeubelen

Bescherm je tuinmeubel


Bamboe tuinmeubelen schoonmaken

De laatste jaren is bamboe niet meer uit de trends weg te denken! Bamboe is het perfecte materiaal voor een bohemian vibe in je tuin. Om je bamboe tuinmeubel jaren mee te laten gaan, is het wel van belang om het twee keer per jaar te onderhouden. Begin met het lichtjes schuren van de bamboe. Gebruik vervolgens een droge doek om al het geschuurde vuil te verwijderen. Ten slotte breng je olie aan die speciaal gemaakt is voor bamboe buitenmeubilair. Deze olie beschermt je bamboe tegen verkleuring en schimmel. Bescherm je bamboe tuinmeubel in de winter met een tuinmeubelhoes.

Bamboe loungebankBamboe loungebank

Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Gebruik je je tuinmeubel een tijdje niet? Zet deze dan uit de zon! Tuinmeubelen die in de schaduw of onder een afdak staan gaan langer mee.


Wicker tuinmeubelen schoonmaken

Tuinmeubelen van wicker of riet moeten geregeld schoongemaakt worden. Gebruik ook bij dit materiaal dus geen agressieve reinigers of schuursponsjes. Een emmer met lauwwarm water met wat groene zeep is voldoende of gebruik onze wicker tuinmeubelreiniger. Met de zachte borstel of tuinslang kun je het vuil wat tussen het gevlochten materiaal is blijven zitten goed verwijderen. Behandel het meubel na het schoonmaken met wicker beschermer. Deze beschermer bevat een UV filter waardoor verkleuren en verouderen wordt tegengegaan. Tuinmeubelen van wicker kunnen het hele jaar buiten blijven staan, maar het is toch het beste om je meubel af te dekken met een tuinmeubelhoes. Zo gaat je tuinmeubel nóg langer mee! 

Wicker tuinmeubelenWicker tuinmeubelen

Maak schoon en bescherm


Stalen tuinmeubelen schoonmaken

Ook bij stalen of metalen meubelen geldt: reinig niet met agressieve schoonmaakmiddelen, maar maak een warm sopje met groene zeep om je meubels af te nemen. Wanneer je met agressieve middelen schoonmaakt, kun je de beschermlaag en lak van je stalen meubel beschadigen. Spoel het meubel daarna met de tuinslang met schoon water af.

Verder zijn stalen meubels gemakkelijk te onderhouden. Door kleine krasjes kunnen er wel wat roestvlekken ontstaan, maar deze kun je gemakkelijk bijwerken met een lakstift. Om je stalen meubelen goed te beschermen dek je ook dit materiaal af met een hoes tijdens de wintermaanden. 

Stalen tuinmeubelenStalen tuinmeubelen

Intratuin bladIntratuin blad

TIP!
Zet je tuinmeubel tijdens het afspoelen op het gras. Zo krijgt je gazon ook gelijk weer water.


Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Kunststof is een sterk materiaal wat je gemakkelijk kunt schoonmaken. Ook bij dit materiaal is het belangrijk om tweemaal per jaar je kunststof tuinmeubel schoon te maken met een doekje, lauwwarm water en wat groene zeep of gebruik onze kunststof tuinmeubelreiniger. Zet je kunststof tuinstoel, tuintafel of loungeset in de winter binnen of bescherm het kunststof met een tuinmeubelhoes. Plastic tuinmeubelen maak je op dezelfde manier schoon, maar verkleuren wel sneller door de zon. Zet je plastic tuinmeubelen dus binnen wanneer je deze niet gebruikt.

Stalen tuinmeubelenStalen tuinmeubelen

Schoonmaakmiddelen voor je tuinmeubelen

Er zijn dus verschillende soorten schoonmaakmiddelen waarmee je je tuinmeubel het beste mee kunt schoonmaken. We zetten alle opties voor je op een rij:

Schoonmaken met groene zeep

De meeste tuinmeubelen maak je gemakkelijk schoon met een emmer met lauwwarm water en wat groene zeep. Gebruik een zachte borstel of spons om je meubelen mee schoon te maken. Spoel daarna goed af met water en laat je meubel goed drogen in de zon. 

Schoonmaken met soda

Krijg je vlekken er niet uit met water en groene zeep? Meng hier dan een schepje soda doorheen. Soda is een natuurlijk en dus een milieuvriendelijk product waarmee je zonder te beschadigen je tuinmeubels schoon kunt maken. Het is ook het perfecte middel om op een natuurlijke manier schimmel te verwijderen. Spoel na het schoonmaken het meubel nog even goed af met water, zodat je alle restjes soda wegspoelt. 

Schoonmaken met tuinmeubelreinigers

Krijg je je tuinmeubelen nog steeds niet schoon? Gebruik dan onze speciale tuinmeubelreinigers. Per materiaal verkopen we verschillende reinigers waarmee je je meubelen kunt schoonmaken. 

Schoonmaken met azijn

Schoonmaakazijn is zeer schadelijk voor onze natuur en milieu, dus gebruik dit middel nooit om je tuinmeubelen mee schoon te maken. Daarnaast is dit een agressief schoonmaakmiddel, wat kan zorgen voor verkleuring en krassen in je tuinmeubel. Gebruik dus liever een ander middel om je tuinmeubel mee schoon te maken. 

Kies de juiste beschermhoes

Net als een loungeset of één van de andere tuinmeubelen waarmee je jouw tuin kunt verfraaien, is een tuinmeubelhoes verkrijgbaar in diverse maten en materiaalsoorten. Wij raden je altijd aan om je eerst goed te verdiepen in de soorten waaruit je kunt kiezen, voordat je overgaat tot aankoop. Lees in onze blog over tuinmeubelhoezen alles over het kiezen van de juiste hoes voor jouw tuinmeubel. 


Spoel je tuinmeubel goed af


Op naar jouw dichtstbijzijnde Intratuin

Hopelijk hebben we het je iets makkelijker gemaakt met onze tips om jouw tuinmeubelen schoon te maken en te onderhouden! Mocht je toch nog vragen hebben over het onderhouden van jouw tuinmeubel, schakel dan de hulp in van onze medewerkers in de winkels.

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top