Laden..
DIY: Planten terrarium
DIY

DIY: Maak een planten terrarium

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Niet gek dus dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je gemakkkelijk zelf zo’n tof ecosysteem in elkaar zet.
  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd

Planten en glas zijn een betoverende combinatie. Het glas versterkt het frisse groen van de planten waardoor deze nog meer opvallen. Niet gek dat je bij vrijwel iedere plantenliefhebber thuis een planten terrarium vindt. Dit is een afgesloten glazen terrarium fles of pot met mini plantjes erin. Juist als je van planten houdt maar niet zulke groene vingers hebt is een afgesloten terrarium de perfecte match. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingstoffen.

Tip: Wil je nog meer inspiratie opdoen met planten en glas? Wij hebben vele tips en ideeën voor groen in glas voor je op een rij gezet!

Benodigdheden

Benodigheden terrarium makenBenodigheden terrarium maken

 

Je kunt bij Intratuin een kant en klaar planten terrarium kopen, maar er zelf een maken is natuurlijk nog leuker. Een eigen terrarium maken is niet moeilijk. Meer dan een mooie glazen fles, aarde, grind en natuurlijk mini plantjes heb je niet nodig.

Welke plantjes zijn geschikt voor een terrarium?

Bij Intratuin vind je verschillende soorten kleine plantjes die je kunt gebruiken. Let op dat je terrarium planten kiest die houden van een vochtige omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt kun je aan de slag met je mini ecosysteem in fles. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je in een handomdraai zo’n prachtig planten terrarium zelf maakt.

 

1

Schoonmaken en vullen

Voordat je het planten terrarium gaat maken is het handig om je fles of pot van te voren goed schoon te maken. Daarna kun je op de bodem een laag grind doen van zo’n 2 tot 3 cm. Dit hoeft niet heel precies, als er maar een goede laag in zit. Dit is tegen overtollig water in je terrarium.

DIY planten terrarium Stap 1: Glazen pot schoonmaken en vullenDIY planten terrarium Stap 1: Glazen pot schoonmaken en vullen
2

Aarde toevoegen

Nu kun je de aarde bovenop het grind doen. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. Zo kunnen ze voldoende drinken.

DIY planten terrarium Stap 2: Aarde in het terrarium doenDIY planten terrarium Stap 2: Aarde in het terrarium doen
3

Plantjes voorbereiden

Haal de plastic potjes van de mini plantjes af. Als er veel losse aarde omheen zit mag je dit ook voorzichtig weghalen. Zorg ervoor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigd.

DIY planten terrarium Stap 3: Plantjes voorbereiden voor in terrariumDIY planten terrarium Stap 3: Plantjes voorbereiden voor in terrarium
4

Plantjes in het terrarium plaatsen

Zet de plantjes nu één voor één in de aarde. Je kunt het beste beginnen met het kleinste of meest kwetsbare plantje en als laatste het grootste plantje. Zo beschadig je ze het minst.

DIY planten terrarium Stap 4: Plantjes plaatsen in terrariumDIY planten terrarium Stap 4: Plantjes plaatsen in terrarium
5

De afwerking

Je terrarium is nu zo goed als af. Je kunt hem naar eigen smaak nog wat aankleden met extra grind, mos of houtsnippers op de bodem. Dit zijn allemaal natuurlijke materialen maar je kunt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld gekleurd grind kiezen. Zo geef je het planten terrarium een extra vrolijk tintje.

DIY planten terrarium Stap 5: Afwerking van het terrariumDIY planten terrarium Stap 5: Afwerking van het terrarium
6

Klaar!

Nu je eigen planten terrarium af is kun je hem op een mooie plek in de kamer zetten. Hij houdt niet van teveel licht en warmte, maar ook niet van een te donkere plek. Sluit hem niet direct af. Laat je zelfgemaakte terrarium minstens één week ‘luchten’ en sluit hem daarna af. Als je ziet dat hij na een dag al helemaal aan het condenseren is kun je de dop er het beste weer afhalen en hem nog wat langer open laten. Na een paar dagen kun je hem natuurlijk alsnog dichtdoen.

DIY planten terrarium: Resultaat zelfgemaakt terrariumDIY planten terrarium: Resultaat zelfgemaakt terrarium

Nina Eilers

Groen- en bloemstylist

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top