Begonia
Lees alles wat je moet weten over de stippenbegonia in onze plantengids: Stippenbegonia (Begonia maculata) of lees alles over de Bladbegonia.
De Begonia is al generaties lang een populaire kamerplant. Dit komt onder andere door zijn kleurrijke bladeren en eigenwijze bloemetjes. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten en waar je op moet letten tijdens én na het kopen van deze sierplant.
Herkomst & soorten Begonia planten
De Begonia plant komt van oorsprong voor in vrij warme, bosrijke gebieden. Het is een van de grootste plantenfamilies die er bestaan: er zijn veel verschillende soorten. Ook is er veel variatie qua eigenschappen, zo zijn er bijvoorbeeld bladhoudende en bladverliezende soorten. En de knolbegonia die in de tuin voorkomt sterft in de winter zelfs helemaal af. Bij Intratuin vind je onder andere verschillende varianten van de Begonia Rex. Dit is een bladbegonia voor in huis met gekleurde bladeren in prachtig patronen. Ook verkopen we de Maculata, bekend om de stippen op zijn bladeren. Daarnaast is er uiteraard voldoende keus in bloeiende varianten: bijvoorbeeld de Elatior, met vrolijke felle bloemen in roze, geel, oranje of rood.
Hoe verzorg je een Begonia?
De verzorging van deze kamerplant is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.
Water geven
Zoals bij veel kamerplanten geef je eigenlijk snel te veel water. Probeer dit te voorkomen, wat dit kan helaas lelijke verkleuringen op de bladeren veroorzaken. Geef liever wat vaker kleine hoeveelheden water, totdat je door hebt hoeveel jouw Begonia gemiddeld drinkt. Je kunt dan twee keer per week water geven. Het beste is om te kiezen voor een bloempot waar overtollig water weg kan lopen.
Potgrond & voeding
Voor deze plant kun je het beste voedselrijke potgrond gebruiken. Bovendien krijgen ze graag een beetje (vloeibare) mest voor kamerplanten. Je mag dit regelmatig (elke twee weken) geven – vooral bij planten die in bloei staan.
Verpotten
Zeker een bladbegonia kan na een tijdje een grotere pot nodig hebben, want soorten zoals de Rex en de Maculata kunnen behoorlijk groeien. Je kiest een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Het beste is om dit in het voorjaar te doen. Leg eventueel eerst enkele potscherven onder in de nieuwe pot.
Wat is de beste standplaats?
De Begonia is niet zo gecharmeerd van overdreven warmte. Plaats je plant liever niet boven de verwarming in de vensterbank: daar loop je ook nog eens de kans dat je Begonia te veel in de volle zon staat. Een plekje in de halfschaduw, bij ongeveer 18 graden, benadert de natuurlijke habitat van de plant het best.
Nu weet je alles over de Begonia plant
De verzorging van deze populaire kamerplant is niet moeilijk, maar je moet de plant wel regelmatig water geven en van plantvoeding voorzien. Staat je plant op een redelijk lichte en niet te warme plaats, dan kun je er lang plezier van hebben. Bekijks ons aanbod online of kom langs bij Intratuin.