Laden..
Alles over tulpen

Alles over tulpen

Wereldberoemd zijn ze, onze tulpen. Vooral de enkele tulp, die mooi is in haar eenvoud en voor het ultieme lentegevoel zorgt, kent natuurlijk iedereen. Maar heb je al eens gehoord van lelietulpen, parkiettulpen en pioentulpen? De namen zijn vaak zo sprekend dat je ze al bijna voor je ziet. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn en geven tips voor je eigen tulpenparadijs.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de tulp (Tulipa)

Veel mensen denken dat tulpen uit Holland komen. Dat is nu natuurlijk wel zo, maar oorspronkelijk komt dit bolgewas uit Turkije en omstreken. In de 16e eeuw was de tulp (of Tulipa) daar een ontzettend schaars product dat alleen de rijke mensen konden betalen. Toen de tulp naar Nederland kwam, naar Leiden om precies te zijn, werd de ontzettend hoge prijs voor één tulpenbol beperkt. Hierna begon de tulpenhandel rijkelijk te bloeien in Nederland waar we vandaag de dag nog steeds van kunnen genieten.

Soorten tulpen en kleuren

Er zijn ontzettend veel soorten tulpen. Er zijn gekrulde tulpen, puntige tulpen maar ook mini tulpen die op rozen lijken. Wij zetten een aantal van deze soorten voor je op een rij.

Enkele tulpEnkele tulp

Enkele tulp

Deze soort is de meest bekende en daardoor ook wel de 'standaard’ tulp. De enkele tulp heeft zijn neven zoals de dubbele tulp, lelietulp of mini tulp wereldberoemd gemaakt. Hij is er in alle kleuren van de regenboog, op blauw na. Deze tulpensoort is er zelfs in het diep donkerpaars, waardoor hij bijna zwart lijkt!

Dubbele tulp

De naam van deze tulp spreekt eigenlijk al voor zich. De dubbele tulp heeft prachtige dubbele bloemblaadjes waardoor de bloem in volume toeneemt. Deze tulp heeft hierdoor wel wat weg van een pioenroos.

Dubbele tulpDubbele tulp
LelietulpLelietulp

Lelietulp

De lelietulp heeft puntige bloemen, zoals de bloembladeren van een lelie. Hij is er in verschillende felle kleuren en is vaak meerkleurig. De bekendste van deze tulpensoort is misschien wel de Yokohama tulp.

Parkiettulp of papegaaitulp

Deze adembenemende tulp heeft prachtige gerafelde bloembladeren en is een echte eyecatcher voor je tuin. Ook de parkiettulp is in verschillende kleuren en kleurencombinaties verkrijgbaar. De bloem van de deze tulp is relatief groot.

ParkiettulpParkiettulp
Mini tulpMini tulp

Mini tulp

De bekendste mini tulp is de roodkapje variant. De minitulp is er dan ook vooral in roodtinten. Het is een laagblijvende soort met enkele bloemblaadjes die vaak gevlekt zijn.

Botanische tulp

De botanische tulp is eigenlijk de oermoeder van de tulp. Deze tulp staat het dichtst bij de originele variant van de tulp en vind je dan ook regelmatig in het wild in Nederland. Je ziet hem vooral in witte en gele tinten.

Botanische tulpBotanische tulp

Naast deze soorten zijn er ook nog veel hybride tulpen waar prachtige vormen uit komen. Hybride soorten zijn tulpen die niet meer te kruisen zijn tot nieuwe soorten tulpen. De Tulpa ‘Ice Cream’ is hier een voorbeeld van. Deze bijzondere tulp doet sterk denken aan een ijsje. Een van onze favorieten en een absolute must have is de tulp Tulipa 'Super Parrot' met zijn prachtige rafelrandjes langs de bloembladeren.


Tulpenbollen


Verzorging van tulpen in de tuin

Moeten de tulpenbollen nu wel of niet uit de grond na de bloei? Is het handig om na de bloei de bloemen er af te halen? En wat is nu de juiste standplaats voor tulpen? Zelf tulpenbollen in de tuin planten en ze verzorgen is niet moeilijk, maar met deze tips ben jij verzekerd van de allermooiste tulpen in je eigen tuin.

Wat is de juiste standplaats voor tulpen?

Tulpen hebben niet echt een voorkeur als het gaat om de standplaats. Het zijn makkelijke bollen en daarom ook geschikt voor bijna iedere tuin. Wel zullen tulpen iets meer tevreden zijn met een fijne plek tussen volle zon en half-schaduw in. Maar ook in de schaduw zullen de bollen je belonen met hun prachtige kleuren en vormen. Helaas zullen ze in de schaduw in de jaren erna wel iets meer moeite hebben om tot bloei te komen. Geef tulpen een plek met iets meer zon en je zult er ieder jaar opnieuw van kunnen genieten.

Hoe plant je tulpen?

In de volle grond

Bepaal voordat je begint met graven de juiste plek voor je bol. Maak de grond goed los en maak vervolgens een plantgat, dat ongeveer drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Dat zal een gat van +/- 10 tot 15 cm diep worden. Wil je een groep met bollen, dan is een wat groter gat met deze diepte voldoende. Als je liever losse tulpen op verschillende plekken wilt kun je per bol een gat maken.

Plant voor een groepje tulpen de bollen met de punten naar boven en de wortels naar beneden met een kleine afstand van elkaar in het gat. Bedek met aarde en druk het voorzichtig aan. Voor losse tulpen op verschillende plekken kun je dezelfde wijze van planten aanhouden, alleen plant je dan maar één tulp per gat. De beste tijd om de bollen te planten is van september tot december zolang het niet vriest.

 

Tulpenbollen in een pot

Tulpenbollen zijn ook leuk om in een pot op het terras te zetten. Zo geef je in de grijze maanden je terras een lekkere opfrisser. Als je tulpen in een pot gaat planten kun je het beste onderin de pot een laagje hydrokorrels of grind doen. Zo zullen de bollen niet in het water komen te staan en komen de bollen vitaler op in de lente. Vul de pot verder met potgrond en plant ook hier de bollen drie keer zo diep als de hoogte van de bol.

Omdat de tulpen zeker 10 tot 15 cm diep geplant moeten worden zul je hier ook rekening mee moeten houden bij de keuze van de pot waar je ze in wilt zetten. Hij moet wel diep genoeg zijn voor de hoeveelheid aarde en hydrokorrels of grind. Nadat je de bollen in de grond hebt gestopt druk je de grond voorzichtig aan. Nu is het wachten tot de tulpen je zullen verrassen met hun vrolijke kleuren!

TulpenTulpen

Na de bloei

Bloemen afknippen

Nu je de hele lente hebt kunnen genieten van de voorjaarsbloemen in je tuin hebben de tulpen wel enige nazorg nodig. Na de bloei van de tulp zal de bloembol zaden willen aanmaken. Hij stopt al zijn energie in het produceren van nazaten. Knip daarom na de bloei de bloem er van af. Alle energie en voedingstoffen die de plant dan aanmaakt zal naar de bol gaan waardoor de bol zichzelf sterk genoeg maakt voor een nieuw bloeiseizoen.

Bloembollen in de grond laten of er uit halen?

Verschillende bollen zoals een Blauwdruifje (Muscari) en de Narcis (Narcissus) zijn prachtige planten om in een border te laten verwilderen. Deze bollen hoeven dan ook niet uit de grond gehaald te worden na de bloei. De Tulp heeft net een andere verzorging nodig. Deze bollen kunnen na de bloei en als de plant aan het verdorren is het beste uit de grond worden gehaald. Maak de bollen grondvrij en bewaar ze in een vochtvrije omgeving. Het beste kun je een kartonnen doos gebruiken en die in de kelder of kruipruimte zetten. Na de zomer kunnen de tulpenbollen dan weer fris de grond in.


Tip: spoel tulpenbollen niet af met water, dan gaan ze snel rotten.


Tulpen vermeerderen

Tulpen zijn bollen die je gemakkelijk kunt vermeerderen. Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de ‘moeder tulpenbol’. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.

De bolletjes zullen zeker in de eerste bloeiperiode alleen met blad boven de grond uit komen. Uiteindelijk kunnen deze uitgroeien tot volwaardige bloembollen met prachtige bloemen. Houd er wel rekening mee dat er zomaar enkele jaren overheen kunnen gaan voordat een gestekte tulpenbol bloemen gaat vormen.

Tulpen kun je ook kweken uit zaad. Ook hierbij kan het lang duren voordat je echte tulpenbloemen in de tuin hebt. Helaas kun je van hybride soorten tulpen geen zaad krijgen. Hybride soorten zijn namelijk steriel, dat houdt in dat deze geen bruikbaar zaad zullen vormen, als ze al zaad geven.

Tulpen van binnen naar buiten

In het voorjaar kun je bij Intratuin de mooiste tulpen op pot kopen voor in de woonkamer of tuin. En wist je dat je deze tulpen voor binnen, na de bloei ook gewoon in de tuin kunt zetten? Als de bloem uitgebloeid is kun je deze afknippen en de bol met steel en al op een zonnige plek in de grond zetten. Deze uitgebloeide tulpenbollen hoeven niet zo diep in de grond. Stop de bol goed onder de aarde zodat hij niet meer zichtbaar is. Als je ziet dat ook de stengel afsterft kun je de bollen uit de grond halen om ze in het najaar weer opnieuw te planten. Je kunt ze dan het beste gewoon weer buiten in de grond zetten. Zo kun je nog langer genieten van je tulpen op pot!

 

Tulpen op bolTulpen op bol

De tulp als snijbloem

Tulpen zorgen voor instant lente in huis. Ze zijn ook als snijbloem in ontzettend veel soorten en kleuren verkrijgbaar. Ga je voor een bijzondere soort zoals de lelietulp of voor een bonte mix enkele tulpen? Bij iedere smaak en stijl kun je wel een passende tulp vinden.

Tulpen op vaas verzorgen

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van tulpen in huis is het belangrijk dat je ze goed verzorgt. Snijbloemen snijdt je meestal goed schuin af met een scherp en schoon mes. Bij tulpen is dit ook de beste manier voor de tulp, maar omdat tulpen de neiging hebben om door de groeien, is het een goed idee om dit iets minder makkelijk te maken voor de tulpen door de stelen juist recht af te snijden. Ze blijven dan vaak ook nog eens langer mooi! De vaas, waar je ze in wilt zetten, moet schoon zijn en ze moeten ze voldoende vers water hebben om te drinken. Een vieze vaas zorgt voor bacteriën in het water waardoor de tulpen eerder zullen verwelken. Ververs het water in de vaas daarom ook regelmatig voor een maximale bloeiperiode. Tulpen drinken veel dus ze zullen dit zeker nodig hebben.

De beste plek voor tulpen op vaas

Zet de vaas op een tochtvrije, niet te warme plek uit de zon. Fruit is naast volle zon ook een echte killer voor je snijbloemen. Zet ze daar dus niet te dicht bij in de buurt. Daarnaast kun je tulpen niet in één vaas combineren met narcissen. Narcissen scheiden namelijk een slijmerig goedje af wat er voor zorgt dat de vaten van de tulp zullen verstoppen.

Tulpen groeien groter en groter

Je zult ook vast wel eens gemerkt hebben dat tulpen ook in de vaas rustig verder groeien en daardoor slap gaan hangen. Dit doorgroeien komt door celstrekking in de tulp. Echt voorkomen kun je dit niet, je kunt ze het beste gewoon op de gewenste lengte regelmatig opnieuw schuin afsnijden. Op die manier houd je ze langer mooi en kun je nog meer genieten van die prachtige kleuren in de vaas.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top