Laden..
DIY: Bloembollen-lasagne
DIY

DIY: Bloembollen-lasagne

Met een bloembollen-lasagne, laagjes bloembollen met verschillende bloeitijden, maak je zelf een uniek voorjaarstuintje in één pot. Als de ene bloembol is uitgebloeid, komt de andere eraan. De pot zet je buiten, maar met strenge vorst staat hij liever in de schuur. Plant bovenop viooltjes of Heuchera (purperklokje), dat ziet er meteen leuk uit. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf een bloembollenlasagne maakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Bloembollen-lasagneBloembollen-lasagne
1

Leg onderin in een ruime pot met gaten een laag hydrokorrels.

2

Strooi er een laag potgrond overheen.

3

Plaats op de onderste laag de bloembollen die het laatst in bloei komen, bijvoorbeeld tulpen.

4

Zet ze met de puntjes omhoog in de grond en dek ze af met potgrond.

5

Plaats dan de bloembollen die vóór de tulpen bloeien, bijvoorbeeld narcissen of hyacinten. Dek af met met potgrond.

6

De bovenste laag is bestemd voor bloembollen die het eerst in bloei komen. Denk aan sneeuwklokjes of krokussen.

7

Dek af met met potgrond. Je kunt bovenop ook eventueel wintergroene planten zetten zoals het purperklokje of  je kunt viooltjes planten.

8

Druk aan en geef water.

Benodigdheden

Nina Eilers

Groen- en bloemstylist

Reacties (5)
l
lorenzo pattyn
3 mei 2023, 12:49
Beste dit jaar was mijn bloembol lasagne een groot succes echter komen nu de bloemen tot verval en weet ik niet goed wat ik nu moet doen . Mogen die blijven zitten tot volgend jaar of moeten al de bollen er uit ?
I
Intratuin
4 mei 2023, 10:10

Beste Lorenzo,

Bij bloembollen laat je het groen bij voorkeur zitten, zodat voedingsstoffen terug de bol in kunnen. Je knipt deze bij voorkeur pas af als het geheel is afgestorven. Bij een bloembollenlasagne kan dit echter wel wat ontsierend zijn. Het beste is dan om de uitgebloiede bollen er tussenuit te halen en ergens anders (in de tuin) te zetten zodat het blad kan afsterven.

^Intratuin

S
Sammy Verbist
22 juli 2023, 11:10
Beste, Ik ga een border maken van 10 m2. Het is mijn bedoeling om over de verschillende seizoenen heen verschillende bloemen/ planten in bloei te hebben. Met een focus op biodiversiteit en een lust voor bijen en andere insecten. Het idee van de bloembollenlasagna lijkt me ideaal om ook al in het voorjaar van de bloemen te kunnen genieten. Wat ik me afvraag: je kan toch moeilijk nog planten bovenop die lasagne gaan planten? Tenzij enkelen die niet diep wortelen. Dus ben ik verplicht om die lasagne op slechts enkele plaatsen in de border aan te planten , en niet over heel de oppervlakte. Klopt dit ?
I
Intratuin
24 juli 2023, 15:09

Beste Sammy,

Wat fijn om te horen dat je rekening houdt met de biodiversiteit en bloeitijden van je planten bij het aanleggen van je border. Als alle mensen dit zouden doen zou het stukken beter gaan met de insecten en bijen!

Een bloembollenlasagne wordt meestal in een pot gemaakt, in een border is de 'stapeling' niet per sé nodig, want daar heb je genoeg ruimte om de bollen naast elkaar te planten. Ze komen dan vanzelf op. Als je veel bollen gaat planten is het inderdaad niet handig als je daarboven andere planten neerzet, de delen met de bollen wil je wel wat ruimte geven. Het is ook zonde van de plant erboven als de bol daar doorheen gaat groeien. Wat je meestal doet is eerst de vaste planten planten en daartussen kun je dan de bolen toevoegen. Als je bollen met verschillende bloeitijden gebruikt zal je lange tijd van de bloemen kunnen genieten en de bijen en insecten dus ook.

Succes met de aanleg!

^Intratuin

 

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top