Laden..
Dieffenbachia

Dieffenbachia

De Dieffenbachia herken je meteen aan zijn grote gevlekte bladeren. Ieder blad heeft een ander ingenieus patroon in allerlei tinten groen, geelgroen en wit. Elk blad is uniek dankzij dit witgroene vlekkenpatroon, je blijft ernaar kijken! Het lijkt wel een camouflagepatroon, daarom wordt de Dieffenbachia ook wel camouflageplant genoemd. Deze groene kamerplant is heel geliefd vanwege zijn prachtig getekende blad. De grote bladeren van een Dieffenbachia zullen in elk interieur direct opvallen en voor veel sfeer zorgen. De Dieffenbachia plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, de grote bladeren zorgen binnen voor een schonere lucht. De Dieffenbachia is daarom ook een perfecte kantoorplant.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Dieffenbachia is vernoemd naar Joseph Dieffenbach. Hij was de hoofdtuinman van de tuinen bij het lievelingspaleis van keizerin Sissi: Schloss Schönbrunn in Wenen. Van de Dieffenbachia bestaan meer dan 50 soorten, ze komen voor in de tropische regenwouden van Midden- en Noord-Amerika, ook in het Amazonegebied. Deze fraaie bladplant groeit in het wild in onder andere Brazilië, Mexico en Argentinië. Voor de huiskamer zijn planten met nog mooier getekende bladeren gekweekt, deze bladplanten zijn allemaal net even anders. De Dieffenbachia is lid van de aronskelkfamilie (Araceae).

De Dieffenbachia in het kort

Soorten:

50 Soorten

Bekendste soorten:

Dieffenbachia amoena, Camilla, Compacta, Crown, maculata, Maroba, Reflector, Tropic Snow, Vesuvius

Bloeiend:

Zelden, meestal alleen in de oorspronkelijke leefomgeving

Bloeiperiode:

Lente en zomer: 1 x in de 2-3 weken

Standplaats:

Veel licht, indirect zonlicht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld, 1 x per week, licht vochtig houden

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, door kopstek

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant

Wat is de groeiwijze van de Dieffenbachia?

De Dieffenbachia is een volle plant die opgaand groeit. De grote, langwerpige bladeren van deze groene kamerplant zitten aan het eind van stevige stengels, die uit het hart van de plant groeien. Bij een iets oudere plant zie je een stam ontstaan, hier groeien steeds nieuwe bladeren uit. Het jonge blad is eerst opgerold en ontvouwt zich sierlijk, het kan wel 25 cm lang worden. Rondom de groene middennerf zie je een vlekkenpatroon in wit en allerlei tinten groen. Fascinerend! Langs de randen zijn de bladeren groen, soms ook met vlekken en strepen. Oudere exemplaren kunnen echt fors worden, een hoogte van ruim 1,5 meter is geen uitzondering! Een Dieffenbachia heeft dus wel wat ruimte nodig.


Welke soorten Dieffenbachia zijn er?

Van de Dieffenbachia zijn ongeveer 50 soorten. Ze hebben allemaal prachtige grote bladeren, de verschillen zitten vooral in de kleurpatronen.

Dieffenbachia seguine 'Maroba'Dieffenbachia seguine 'Maroba'

Dieffenbachia seguine

Bij de Dieffenbachia seguine is het blad soms wat meer effen groen. De 'Tropic snow' is een van de bekendste soorten voor de huiskamer, met witbonte vlekken in het hart van elk blad en donkergroene randen. De Dieffenbachia seguine 'Reeva' heeft extra mooi getekend witbont blad, net als de 'Maroba'.

Dieffenbachia seguine 'Maroba'Dieffenbachia seguine 'Maroba'

Dieffenbachia seguine

Bij de Dieffenbachia seguine is het blad soms wat meer effen groen. De 'Tropic snow' is een van de bekendste soorten voor de huiskamer, met witbonte vlekken in het hart van elk blad en donkergroene randen. De Dieffenbachia seguine 'Reeva' heeft extra mooi getekend witbont blad, net als de 'Maroba'.

Dieffenbachia seguine


Dieffenbachia Reflector

Het donkergroene blad van de Dieffenbachia Reflector is versierd met onregelmatige groengele vlekken.


Dieffenbachia Camilla

De Dieffenbachia Camilla is een compacte Dieffenbachia met groengeel gevlekt blad, in het midden bijna helemaal wit, met een donkergroene rand.


Dieffenbachia amoena

Van de Dieffenbachia amoena zijn veel van andere bekende Dieffenbachia’s gekweekt.


Dieffenbachia 'Green Magic'Dieffenbachia 'Green Magic'

Dieffenbachia 'Green Magic'

De ‘Green magic’ is een buitenbeentje onder de Dieffenbachia’s. Deze soort heeft effen donkergroen blad en een opvallende witte middennerf.

Dieffenbachia 'Green Magic'Dieffenbachia 'Green Magic'

Dieffenbachia 'Green Magic'

De ‘Green magic’ is een buitenbeentje onder de Dieffenbachia’s. Deze soort heeft effen donkergroen blad en een opvallende witte middennerf.


Dieffenbachia CompactaDieffenbachia Compacta

Dieffenbachia Compacta

De Dieffenbachia Compacta is een kleine Dieffenbacia en heeft mooi gespikkeld blad en een compacte groei.

Dieffenbachia CompactaDieffenbachia Compacta

Dieffenbachia Compacta

De Dieffenbachia compacta is een kleine Dieffenbacia en heeft mooi gespikkeld blad en een compacte groei.


Dieffenbachia 'Mars'Dieffenbachia 'Mars'

Dieffenbachia 'Mars'

De bladeren van de Dieffenbachia ‘Mars’ zijn voor een groot deel wit, prachtige groene vlekken en strepen.

Dieffenbachia 'Mars'Dieffenbachia 'Mars'

Dieffenbachia 'Mars'

De bladeren van de Dieffenbachia ‘Mars’ zijn voor een groot deel wit, prachtige groene vlekken en strepen.


Dieffenbachia


Is de Dieffenbachia giftig?

Ja, de Dieffenbachia is giftig voor mensen en dieren, deze kamerplant is ook giftig voor katten. Het is zelfs een van de giftigste kamerplanten. Het melkachtige sap van de plant mag beslist niet op je huid komen. Voorkom ook in elk geval dat kinderen of huisdieren van de plant kunnen eten, dit kan een brandend gevoel en zwellingen veroorzaken. Neem bij inname direct contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de Dieffenbachia?

In de huiskamer komen er bijna nooit bloemen aan de Dieffenbachia. Zie je toch bloemen in de plant dan kun je die het best afknippen, want bloeien kost jouw Dieffenbachia veel energie. De bloemen van Dieffenbachia zijn klein en vrij onopvallend, ze zijn omgeven door een groen schutblad.


Welke standplaats is ideaal voor de Dieffenbachia?

De Dieffenbachia groeit het best op een plek met veel licht, maar er mag geen direct zonlicht op het blad komen. Fel zonlicht kan het blad zelfs verbranden, zorg dus voor indirect zonlicht, net als in het regenwoud. Een raam op het zuiden is niet zo geschikt, of zet je Dieffenbachia er minstens 2-3 meter vanaf. Dichtbij een raam op het noorden is goed, of op enige afstand van een raam op het oosten of westen in de halfschaduw. In de ochtend of de avond mag er wel direct licht op de bladeren vallen. In de winter is er minder zon en mag je Dieffenbachia dichter bij het raam staan. Hoe minder wit er in het blad zit, des te donkerder mag je Dieffenbachia staan. Maar zet de plant ook niet te donker, want dan zal je weinig groei zien. Van warmte houd je Dieffenbachia zeker, laat de temperatuur liever niet zakken onder 14 °C. Buiten is het te koud, ook in de zomer. Een tochtige plek is niet geschikt voor jouw Dieffenbachia.

De bladeren van je Dieffenbachia houden van licht, daarom zal de plant naar het licht toe groeien. Door jouw Dieffenbachia regelmatig een beetje te draaien, blijft de vorm mooi. Wordt de tekening op de bladeren minder mooi, en kleurt het blad steeds groener? Dan heeft je Dieffenbachia te weinig licht.

De grote bladeren vinden een hoge luchtvochtigheid heerlijk. Besproei de bladeren daarom regelmatig met een plantenspuit of gebruik een luchtbevochtiger.


Hoe moet je de Dieffenbachia verzorgen?

De Dieffenbachia is makkelijk te verzorgen en daardoor een makkelijke kamerplant.

Water geven

Waar je op moet letten is dat de Dieffenbachia in de lente, zomer en herfst vrij veel water wil. Dat is ook logisch met zoveel groot blad, waar heel wat water uit verdampt. Geef 2 x per week een scheut of 1 x per week wat meer water. De potgrond mag altijd licht vochtig zijn, de Dieffenbachia komt oorspronkelijk uit een regenwoud en daar is het ook altijd vochtig. Voel daarom voor je gaat gieten even aan de grond. Geef niet zoveel water dat er onderin de pot een laagje water blijft staan. Omdat er dan geen zuurstof bij de wortels kan komen, gaan deze rotten. Let er dus op dat jouw plant geen natte voeten heeft en het water goed uit de pot kan lopen. In de winter kan je de grond tussen de gietbeurten in iets op laten drogen, meestal is 1 x per week water geven dan voldoende.

Je kunt checken of je Dieffenbachia water nodig heeft door je vinger diep in de potgrond te steken. Voelt de grond droog aan? Dan is het weer tijd voor water. Als de grond nog erg nat aanvoelt wacht dan een week en geef voortaan minder water. Of gebruik een vochtmeter. Hoe meer licht jouw Dieffenbachia krijgt des te meer water hij nodig heeft. Een grote plant heeft meer water nodig dan een kleine plant.

Dieffenbachia Cool BeautyDieffenbachia Cool Beauty

Sproeien

Omdat je Dieffenbachia van een hoge luchtvochtigheid houdt, vindt hij het heerlijk om besproeid te worden. Als de verwarming in de winter aanstaat dan is de lucht in je kamer droger, je kunt deze tropische plant daarom in de winterperiode wat vaker sproeien. Dankzij een goede sproeibeurt verwijder je ook het stof en glimmen de grote bladeren weer. Je kunt een handdoek op de grond leggen om de druppels op te vangen. Neem het blad af met een vochtige doek om het stof te verwijderen, wel heel voorzichtig want het blad scheurt snel.

Voeding

In de lente en de zomer groeit de Dieffenbachia en zie je nieuwe bladeren verschijnen. Tijdens de groei kan je plant wel wat extra voeding gebruiken. Doe 1 x in de twee tot drie weken kamerplantenvoeding voor groene planten in het water. Houd altijd de dosering aan zoals op de verpakking staat aangegeven, te veel mest is schadelijk voor je Dieffenbachia. In de herfst en de winter is het niet nodig om je Dieffenbachia voeding te geven omdat de plant in rust is en dan nauwelijks groeit. De eerste twee maanden na het kopen van je Dieffenbachia hoef je geen voeding te geven.

Moet je de Dieffenbachia snoeien of bijknippen?

De Dieffenbachia heeft van zichzelf al een mooie compacte groeiwijze, snoeien is daarom niet nodig. Je plant wordt er meestal niet mooier van! Lelijke bladeren mag je gerust weghalen, knip of snij de steel van het lelijke blad vlak bij de stam af. Wil je toch een scheut inkorten? Knip dan de te lange scheut vlak boven een paar bladeren af. Meestal gaat de plant hier weer uitlopen. Draag bij het snoeien altijd handschoenen en gooi de afgeknipte delen meteen weg in een goed afgesloten vuilnisbak.

Wanneer en hoe moet je de Dieffenbachia oppotten en verpotten?

Voor een goede groei kun je een Dieffenbachia elke twee jaar in een iets grotere pot zetten. De pot mag 20% groter zijn. Een pot met gaten in de bodem is het best, zo kan het water goed uit de pot lopen. Verpot je nieuwe plant ook direct na aanschaf, de wortels krijgen dan meer ruimte en zullen goed in de verse potgrond groeien. Let op want Dieffenbachia is heel giftig, draag daarom altijd handschoenen. Voorzichtig met de bladeren, het blad bevat veel vocht en raakt snel beschadigd. Gebruik bij het verpotten van Dieffenbachia universele potgrond voor kamerplanten, prima geschikt voor jouw Dieffenbachia. De beste tijd om een Dieffenbachia te verpotten in het voorjaar, omdat hij dan aan het begin van zijn groeiseizoen staat. Maar als je de plant net gekocht hebt, mag je hem al direct verpotten. Na het verpotten hoef je de eerste twee maanden geen voeding te geven.

Verzorgingsproducten voor je Dieffenbachia


Hoe kun je de Dieffenbachia stekken?

Je kunt een Dieffenbachia vrij makkelijk stekken door een kopstek te maken. Knip voor een kopstek het einde van een scheut af, de stek moet ongeveer 10 cm lang zijn. Zorg voor een stukje stengel met daaraan minstens één blad. Zit er meer blad aan, verwijder dan bijna al het blad, alleen de kleine bladeren aan de top mogen blijven zitten. Zet de stek op een lichte plek in een glas water en wacht tot er onderaan wortels gaan groeien. Dit duurt wel even, ververs het water in de tussentijd regelmatig. Als de wortels ruim 5 cm lang zijn, is het tijd om de stek in een potje met potgrond te zetten. De grond moet in het begin vrij vochtig zijn, de wortels moeten er nog aan wennen dat ze nu in aarde groeien. Als je ziet dat het babyplantje gaat groeien dan kun je normaal water gaan geven.

De beste tijd om je Dieffenbachia te stekken is de lente of de vroege zomer, jouw plant heeft dan veel groeikracht en de stekken zullen makkelijker wortelen. Let steeds goed op: de Dieffenbachia is giftig! Draag daarom altijd handschoenen.


Wat is er aan de hand met mijn Dieffenbachia?

Druppels aan je Dieffenbachia?

Vlak nadat je water hebt gegeven kan het voorkomen dat de bladeren het vocht gaan verdampen. Er hangen dan waterdruppels aan de punten van de bladeren, dit heet guttatie. De druppels kunnen lelijke vlekken maken op de vloer, maar het is niet schadelijk voor de plant. Zo’n ‘huilende’ Dieffenbachia is dus gewoon gezond. Probeer eens wat minder water te geven, of wat vaker maar dan kleine beetjes. Raak de druppels niet aan vanwege de giftige stoffen.

Krijgt je Dieffenbachia bruine bladeren?

De bladeren van een Dieffenbachia kunnen bruin worden door verbranding, ze krijgen dan te veel fel licht, meestal van de middagzon. Bruine bladeren laten zien dat je Dieffenbachia te veel direct zonlicht krijgt.

Worden de bladranden van je Dieffenbachia bruin?

Als alleen de randen en punten van het blad bruin worden dan is de grond waarschijnlijk te droog. Geef je Dieffenbachia regelmatiger water en zorg dat de grond redelijk vochtig blijft om bruine punten en bruine randen te voorkomen.

Krijgt het blad van je Dieffenbachia bruine vlekken?

Voelen de bruine vlekken op het blad van je Dieffenbachia knisperig aan en gaat het blad ook krullen? Dan heeft je plant waarschijnlijk te veel mest gekregen. Haal de wortelkluit uit de pot en spoel goed onder de kraan met lauwwarm water. Goed uit laten lekken voor je de plant terugzet in de pot. Draag hierbij altijd handschoenen. Pas na een maand weer voeding geven. Geef alleen voeding in de lente en zomer. Bruine vlekken op het blad kunnen ook ontstaan door verbranding in fel zonlicht, zet je Dieffenbachia in dat geval verder van het raam af.

Krijgt je Dieffenbachia gele bladeren?

Oudere bladeren van een Dieffenbachia kunnen geel verkleuren en afvallen, dit is een normaal proces bij deze bladplant. Je kunt het gele blad vlakbij de stam afsnijden. Bij te veel licht kan het blad ook geel verkleuren. Een andere reden van geel blad kan te vochtige grond zijn, waardoor de wortels zijn gaan rotten. Zorg voor een goede afwatering van de pot en geef minder water om gele bladeren te voorkomen.

Gaan de bladeren van je Dieffenbachia hangen?

Als jonge bladeren slap gaan hangen en afvallen dan kan jouw Dieffenbachia te koud staan. Ook te weinig water zorgt voor het slaphangen van de bladeren. Check of de potgrond te droog is door je vinger ver in de grond te steken, of gebruik een vochtmeter.

Verkleurt het blad van je Dieffenbachia?

Als de bladeren van je Dieffenbachia steeds groener worden, dan staat jouw plant waarschijnlijk te donker. Voor die mooie tekening heeft de plant namelijk wel veel licht nodig. Zet deze kamerplant dan op een lichtere plek of hang er een speciale groeilamp boven.

Groeit je Dieffenbachia niet? Wortelrot?

Als je Dieffenbachia niet groeit dan staat hij waarschijnlijk te donker. Kijk ook eens of de stam aan basis van de plant wel stevig aanvoelt. Is de stam zacht dan kan het gaan om wortelrot, onderin de pot is het dan te nat. De plant wordt van onderaf zacht en gaat rotten. Haal de kluit uit de pot om te bekijken of de wortels nat, zacht en bruin zijn. Laat goed drogen, snoei de rotte wortels weg en zorg voor een betere drainage. Draag hierbij altijd handschoenen.

Beestjes in je Dieffenbachia?

Een Dieffenbachia kan last krijgen van wolluis of andere luizen. Veel sproeien helpt om aantasting door wolluizen te voorkomen, ze houden helemaal niet van zo’n douche. Voelt het blad kleverig aan dan kan het om bladluizen gaan.Wil je meer weten over de bestrijding van deze beestjes lees dan onze blog over wolluis of onze blog over bladluis

 

Symptoom Dieffenbachia Oorzaak Wat te doen
Druppels aan het blad Guttatie Vaker kleine beetjes water geven
Bruin blad Verbranding Uit de felle zon zetten
Bruine bladranden Te droog Meer en/of vaker water geven
Bruine vlekken en krullend blad Te veel voeding, verbranding Kluit uitspoelen, minder voeding geven, uit de felle zon zetten
Geel blad Veroudering, te veel licht, te vochtig Oud geel blad afknippen, uit de felle zon zetten, minder water geven
Groen verkleurend blad Te donker Lichter plaatsen
Hangende bladeren Te koud of te droog Warmer zetten, meer water geven
Plant groeit niet of ziet er niet gezond uit Te donker, te nat Lichter zetten, betere drainage
Vervagende bladtekening Te donker Lichter plaatsen
Zacht aanvoelende stam Wortelrot, te nat Laten drogen, zorgen voor drainage

De Dieffenbachia bij jou thuis

Deel jouw Dieffenbachia met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top