Laden..
Yucca (Palmlelie)

Yucca (Palmlelie)

Ben je op zoek naar een sterke en makkelijke kamerplant, dan is de Yucca de gedroomde kandidaat. De Yucca is een makkelijk te verzorgen kamerplant, een stoere kamergenoot en zeker ook perfect als stevige groene kantoorplant.

De lange, zwaardvormige bladeren van de Yucca staan in een rozet. Het lange blad werkt luchtzuiverend en frist de lucht in je huis heerlijk op. De Yucca draagt de Nederlandse naam palmlelie of Maya palm. Een Yucca is geen palm, en lijkt er ook niet op, maar zorgt wel voor een mediterrane sfeer in huis.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Alle soorten Yucca groeien van oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied, daar komt deze stoere plant voor in warme en droge gebieden. Onder andere in het zuiden van Californië, maar ook in de woestijnen van Mexico. Yucca hoort bij de plantenfamilie van de Asparagaceae.

De Yucca in het kort

Soorten:

40 soorten

Bekendste soorten:

Yucca elephantipes, filamentosa, filifera, flaccida, gloriosa, rostrata

Bloeiend:

Kamerplanten zelden, tuinplanten meestal jaarlijks

Bloeiperiode:

Zomer

Standplaats:

Zon, minimaal 5 uur zonlicht per dag

Water geven:

Weinig water, de grond mag tussen 2 gietbeurten wat droger aanvoelen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, door afnemen van scheuten

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, makkelijke plant, grote plant, hangplant

Wat is de groeiwijze van de Yucca?

De bladeren van een kamerplant Yucca groeien in een rozet vanaf de grond of bovenaan een dikke stam. De kale stam is versierd met een grote bos puntige bladeren, ze groeien vanuit een zijscheutje. Onderste bladeren worden op den duur geel en kun je afknippen, er worden daarvoor weer nieuwe bladeren gevormd. Bovenaan de stam kunnen steeds weer nieuwe scheuten gaan groeien, de onderkant blijft kaal. De stam van een Yucca kan variëren in lengte, in totaal kan een palmlelie in de kamer op den duur wel 2,5 meter hoog worden. Yucca kan als kamerplant één stam hebben of meerdere stammen, soms is de stam ook vertakt. Als er stammen van verschillende lengte in één pot staan, groeien de toeven blad op verschillende hoogtes, wat een speelse twist geeft aan deze bladplant.

Als tuinplant heeft een Yucca geen stam, de smalle bladeren groeien in een rozet vlak boven de grond. Ze hebben een vrij scherpe punt aan het eind van elk blad. Uit het midden van de rozet groeit in de zomer een lange bloemstengel met bovenaan een tros met roomwitte bloemen. Een Yucca die als kuipplant gehouden wordt, zoals Yucca rostrata, kan wel een stam vormen.


Welke soorten Yucca zijn er?

Er zijn zo’n 40 verschillende Yucca soorten, van kleine struiken tot forse bomen. Voor de huiskamer zijn er extra mooie vormen gekweekt met verschillende soorten Yucca’s, zoals de Yucca elephantipes.

Yucca elephantipesYucca elephantipes

Yucca elephantipes

De Yucca elephantipes is de bekendste soort in de (huis)kamer. Hij heeft vaak meerdere dikke stammen in één pot. Het lange blad is wel puntig, maar niet scherp.

Yucca elephantipesYucca elephantipes

Yucca elephantipes

De Yucca elephantipes is de bekendste soort in de (huis)kamer. Hij heeft vaak meerdere dikke stammen in één pot. Het lange blad is wel puntig, maar niet scherp. Yucca elephantipes ‘Jewel’ heeft ook een dikke stam, maar het blad heeft lichter gekleurde randen langs de bladeren.


Yucca filamentosa

De palmlelie Yucca filamentosa is een wintergroene tuinplant zonder stam, die in de zomer bloeit met indrukwekkende trossen roomwitte bloemen. Hij is goed winterhard.


Yucca flaccida

De Yucca flaccida is een wintergroene tuinplant die nogal lijkt op de Yucca filamentosa. Ook deze Yucca soort is goed winterhard.


Yucca filifera

De filifera is een grote Yucca uit Mexico met een dikke stam die snel groeit en wel 10 meter hoog kan worden. Deze soort is geschikt als kuipplant en is winterhard tot – 5 °C.


Yucca gloriosa

Palmlelie Yucca gloriosa  heeft vrij kort stevig blad in een blauwgroene tint. Yucca gloriosa ‘Variegata’ heeft geel gestreept blad. Hij kan buiten in de tuin groeien, maar je moet hem wel beschermen tegen strenge vorst.


Yucca rostrata

De Yucca rostrata heeft prachtig heel smal grijsgroen blad in een fijne rozet, bovenaan een stam vol afhangende bruine bladeren. Deze soort kan buiten in de tuin groeien, maar heeft wel bescherming nodig tegen strenge vorst en te veel regen.


Yucca


Is de Yucca giftig?

Ja, een Yucca is giftig voor mensen en huisdieren. Een Yucca is dus ook giftig voor honden en katten. Dat geldt voor een palmlelie zoals Yucca elephantipes én alle andere soorten voor buiten. Vooral het sap uit de Yucca plant is giftig, pas daar mee op.

Yucca elephantipes (Palmlelie) met kat/poesYucca elephantipes (Palmlelie) met kat/poes

Komen er bloemen aan de Yucca?

Bij een kamerplant Yucca komt het zelden voor dat er bloemen aan de plant komen. Zie je toch bloei bij je Yucca, dan kun je de bloemen beter verwijderen omdat bloeien de plant veel energie kost. Bloeien lijkt leuk, maar komt een Yucca binnen in bloei dan gaat het meestal niet zo goed met de plant. De soorten voor de tuin bloeien meestal jaarlijks prachtig met belvormige roomwitte bloemen in een grote opstaande tros. De bloemstengels kan wel twee meter hoog worden, indrukwekkend. Bij een tuinplant Yucca is bloei normaal, knip de bloemen zeker niet weg maar geniet van de schoonheid!

Wat is de bloeitijd van de Yucca?

Een Yucca bloem verschijnt in de zomer, de witte bloemen zitten met heel veel bij elkaar in een tros. Hopelijk zal een Yucca buiten elk jaar bloeien, ook al slaat de plant ook wel eens een jaartje over. Buiten kan Yucca rostrata ook in bloei komen. Zo’n Yucca met witte bloemen is echt prachtig! Hoe vaak een Yucca bloeit hangt zeker ook af van de standplaats, een beschutte, warme en zonnige plek geeft de meeste kans op bloei.

Een bloeiende kamerplant Yucca geeft vaak aan dat de verzorging niet optimaal is. Komt je Yucca in bloei kijk dan eens goed of de standplaats, de hoeveelheid water en voeding wel goed aansluiten bij de behoefte van je plant.

Wat te doen als je Yucca is uitgebloeid?

Bij een kamerplant Yucca kun je bloemen het best meteen wegknippen. Als je tuinplant Yucca is uitgebloeid, en de bloemstengel bruin gaat verkleuren, kun je het best de hele bloemstengel in het hart van de plant afknippen. Je kunt ook eerst alleen de uitgebloeide Yucca bloemen verwijderen. Een uitgebloeide Yucca kun je dus snoeien na de bloei, maar knip alleen de bloemstengel weg.

Hoe kun je een Yucca opnieuw laten bloeien?

Een tuinplant Yucca zal met een goede verzorging bijna elk jaar een bloemstengel vormen en in de zomer gaan bloeien.


Yucca elephantipes (Palmlelie) in huiskamerYucca elephantipes (Palmlelie) in huiskamer

Welke standplaats is ideaal voor de Yucca?

Er zijn Yucca soorten die geschikt zijn voor binnen. maar ook enkele winterharde soorten voor buiten in de tuin. Sommige Yucca’s worden als kuipplant in de tuin gehouden en in de winter verplaatst naar een warmere plek.

Een Yucca plant staat binnen graag op een lichte plek waar minimaal 5 uur direct zonlicht is. Zet de plant ongeveer 2-3 meter van een raam op het zuiden en 1-2 meter van raam oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Heb je de Yucca pas net gekocht, laat hem dan wel eerst wennen aan fel zonlicht, want in de kas waar jouw Yucca vandaan komt, werd het licht gefilterd. Zet je nieuwe kamergenoot dus geleidelijk dichter bij het raam.

Een warme plek vindt jouw Yucca fijn, maar plaats de yucca plant niet direct voor de verwarming. Ook houdt een Yucca niet van tocht. Een Yucca staat in de winter graag op een koele plek. De luchtvochtigheid mag laag zijn.

Een tuinplant Yucca groeit het liefst op een warme en zonnige plek in goed gedraineerde grond. Als de bodem altijd vochtig is, kan de Yucca zowel in de volle grond als in een pot gaan rotten.


De Yucca buiten

Een kamerplant Yucca kan in de zomer buiten staan, jouw palmlelie zal het buiten zeker naar zijn zin hebben en zelfs nog beter groeien. Zorg er wel voor dat de plant ’s middags niet in de felle zon staat, want dan kan het blad verbranden. Buiten heeft een Yucca wel wat meer water nodig, vooral tijdens warme dagen. Deze kamergenoten houden niet van kou en gaan liever naar binnen als het kouder wordt dan 10 °C. Ze kunnen beslist niet tegen vorst, zet jouw kamerplant Yucca dus wel ruim op tijd weer binnen.

De soorten voor de tuin kunnen het hele jaar door buiten blijven en zijn prima winterhard. Dit geldt voor Yucca filamentosa en Yucca flaccida. Ze groeien oorspronkelijk in een woestijn waar het ’s nachts ook kan vriezen, dus ze zijn wel wat gewend. Yucca filifera, Yucca gloriosa en Yucca rostrata kunnen ook wel wat hebben, maar willen wel graag beschermd worden tegen de vorst als het kouder dan – 5 °C gaat worden. Staat jouw tuinplant Yucca buiten in een pot dan moet de kluit wel zo goed als droog blijven om rotting te voorkomen.


Hoe moet je de Yucca verzorgen?

Een kamerplant Yucca is heel makkelijk te verzorgen.

Water geven

Een Yucca plant slaat water op in de stam en heeft daarom maar weinig water nodig. Dat krijgt hij in zijn droge land van herkomst ook niet. Geef regelmatig, ongeveer 1 x per twee á drie weken water. Laat het water eerst op kamertemperatuur komen. De grond moet tussen de gietbeurten in helemaal opdrogen, maar de grond moet nu ook weer niet super droog worden. Controleer de vochtigheid van de potgrond door je vinger ver in de grond te steken, of gebruik een vochtmeter. Als de grond na een week nog vochtig aanvoelt dan raden we je aan om minder water geven. Het enige waar een Yucca niet tegen kan is te veel water! Er mag zeker geen water onderin de pot blijven staan, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, de stam wordt dan onderaan zacht. Geef je Yucca dus liever wat te weinig dan te veel water.

In de winter kun je ongeveer de helft van de gebruikelijke hoeveelheid water geven. In de lente en zomer heeft jouw Yucca wat meer water nodig. Zeker als het warm is, geef dan regelmatig een scheutje water nadat de bovenkant van de potgrond opgedroogd is. Een grote plant heeft meer water nodig dan een kleine plant, buiten en op een warme plek vraagt jouw Yucca ook wat meer te drinken.

Grote Yucca elephantipes (Palmlelie)Grote Yucca elephantipes (Palmlelie)

Sproeien

Omdat de Yucca goed tegen droge lucht kan, is sproeien niet beslist nodig. De luchtvochtigheid in de kamer is prima voor de palmlelie. Je kunt de bladeren wel besproeien om op deze manier stof te verwijderen. Of neem de bladeren voorzichtig af met een vochtige doek.

Voeding

Een Yucca heeft weinig voeding nodig. Geef ongeveer de helft van de dosering die op de verpakking staat aangegeven. Beslist niet te veel, want dit kan schadelijk zijn voor jouw plant. Universele voeding voor kamerplanten is prima geschikt voor een Yucca. Geef de palmlelie alleen voeding in de lente en de zomer. In de herfst en winter heeft een Yucca geen kamerplantenvoeding nodig. Een tuinplant Yucca heeft nauwelijks voeding nodig, je kunt in het vroege voorjaar een beetje organische tuinmest rond de plant strooien en licht inharken.

Moet je de Yucca snoeien?

Je hoeft een kamerplant Yucca niet per se te snoeien. Soms worden de onderste bladeren aan de stam bruin, dit is een normaal proces. Je kunt deze bladeren voorzichtig naar beneden trekken tot ze loslaten, of snijd ze dicht bij de stam af met een scherp mes. Droge bladeren trek je meestal makkelijk van de stam. Zorg ervoor dat het sap van de Yucca niet op je huid komt en draag tijdens het snoeien handschoenen. Let er ook op dat de punten van de bladeren niet in je ogen komen!

Als jouw kamerplant Yucca echt te groot wordt dan kun je een stam afzagen. Dit is echter wel een rigoureuze ingreep en je plant wordt er meestal niet mooier van. Wil je toch snoeien doe dit dan in het voorjaar omdat de Yucca dan meer kracht heeft om opnieuw uit te lopen. Je kunt proberen weer nieuwe uitlopers aan de afgezaagde stam te krijgen. Dek de stam dan af met speciale planten wax. Doe er een doorzichtig plastic zakje overheen om zo voor een vochtige omgeving te zorgen. Je helpt de Yucca op deze manier om weer uitlopers te vormen. Met een beetje geluk verschijnen er uitlopers en nieuwe bladeren vlakbij de zaagwond.

Bij een tuinplant Yucca is het alleen nodig om na de bloei de bloemstengel in het hart weg te snoeien. Lelijk blad mag je in het vroege voorjaar uit de plant trekken.

Wanneer en hoe moet je de Yucca oppotten en verpotten?

Verpot je Yucca direct na aanschaf in een iets grotere pot met verse potgrond, zo krijgt hij een goede start in zijn nieuwe thuis. Omdat een kamerplant Yucca niet supersnel groeit, is 1 x in de drie jaar verpotten meestal voldoende. Gebruik een pot die 20% groter is dan de oude pot. Kies wel een zware pot, om te voorkomen dat een grote Yucca omvalt door zijn gewicht. Zorg altijd voor een goede drainage van de pot, er mag geen water onderin blijven staan. Gebruik bij het verpotten van je Yucca universele potgrond voor kamerplanten, prima geschikt voor de palmlelie. Gaat het om een grote plant die je eigenlijk niet meer kunt verpotten, dan kun je ervoor kiezen om alleen de bovenlaag van de potgrond te vervangen. Verpotten doe je het best in het voorjaar, dit geldt ook voor kuipplanten. Na het verpotten hoef je ongeveer twee maanden geen voeding te geven omdat er zo lang nog voldoende voeding in de potgrond zit.

Verzorgingsproducten voor je Yucca


Yucca (Palmlelie) stekYucca (Palmlelie) stek

Hoe kun je de Yucca stekken?

Een kamerplant Yucca is redelijk makkelijk te stekken. Wil je jouw Yucca plant stekken, snijd dan met een scherp mes of een fijne zaag een uitloper van de stam. Een stek moet het liefst minimaal 10 cm lang zijn. Alleen het blad aan de top van de stek kan blijven zitten, haal de rest weg. Laat de stek 3-5 dagen drogen op een koele plek, door het drogen zal het stekje eerder wortels gaan maken. Steek de stek in een potje met licht vochtige potgrond. Plaats de stekken van de Yucca op een warme plek, het liefst bij 20-22 °C. Licht vochtig houden, maar zeker niet te nat. Hopelijk zijn er na ongeveer zes weken wortels gegroeid. Je kunt een Yucca ook stekken in water, mar dit gaat wel lastiger. Een tuin Yucca kun je het best stekken door een uitloper af te nemen en apart op te potten. De beste tijd om een Yucca te stekken is het voorjaar.


Wat is er aan de hand met mijn Yucca?

Waarom krijgt mijn Yucca gele bladeren?

Krijgt je Yucca plant gele bladeren dan is te veel water waarschijnlijk de oorzaak. Bij een Yucca met geel blad is de potgrond te nat, laat de grond eerst helemaal uitdrogen voor je weer water geeft. Soms kan het voorkomen dat de grond juist te droog is en daardoor wordt je Yucca geel. Check daarom dus de vochtigheid van de potgrond.

Waarom krijgt mijn Yucca slappe of hangende bladeren?

Gaan de Yucca bladeren hangen dan geef je te veel water, de bladeren moeten juist omhoog staan. Geef een paar weken geen water om de potkluit droger te maken, daarna minder gieten om slappe bladeren bij je Yucca te voorkomen.

Waarom krijgt mijn Yucca bruine bladeren?

Bruin blad in de Yucca kan ontstaan door te veel licht of verbranding door fel zonlicht. Staat de plant misschien vlak voor een zonnig raam? Zet de Yucca er dan wat verder van af. Als je Yucca bladeren gaan verdorren wil dat nog niet zeggen dat de Yucca doodgaat. Te weinig water kan ook de oorzaak zijn. De plant geeft met droog bruin blad aan dat hij te weinig water krijgt. Hij haalt dan vocht uit zijn bladeren om toch te kunnen drinken. Vaak zie je eerst bruine punten aan de bladeren komen. Zie je bij een Yucca dode bladeren aan de onderkant, dan kun je die gewoon afknippen. Zo krijgt hij weer meer energie om te groeien. Afstervende onderste bladeren horen bij de groei van de Yucca.

Beestjes in je Yucca?

Op de bladeren van een Yucca kunnen kleine beestjes voorkomen, zoals schildluis, wolluis en dopluis. Ze zuigen het sap uit de bladeren en dat is niet goed voor de plant. Was de luizen van de bladeren met een natte doek. Je kunt ze ook op een andere manier bestrijden, lees daarvoor eens onze blogs over trips, bladluis, spint en wolluis herkennen en bestrijden.

 

Symptoom Yucca Oorzaak Wat te doen
Bruine, dode bladeren Te veel licht, verbranding, te droog Verder van het raam afzetten, meer water geven
Gele bladeren Te veel water, te droog Minder water geven, meer water geven na checken potgrond
Hangende slappe bladeren Te veel water Minder water geven
Wortelrot Water onderin te pot, te nat Goede drainage, minder water geven

De Yucca bij jou thuis

Deel jouw Yucca met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (2)
B
Berno
25 december 2023, 14:38
Waarom voelde de schors los aan op sommige plaatsen ?? Is geen rot, want de stam is nog heel hard. Mvg. Berno
I
Intratuin
26 december 2023, 19:52

Beste Berno,

De schors kan loslaten als de Yucca te veel water heeft gekregen. Rotting begint meestal niet bij de stam, maar bij de wortels. Het beste dat u kunt doen is de Yucca even uit zijn pot halen en de wortels inspecteren. Slappe rotte wortels moet u verwijderen en dan in het vervolg wat minder water geven. De Yucca heeft niet veel  water nodig en mag best af en toe droog staan!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top