Laden..
Wolluis bestrijden? Witte luis en pluisjes op je plant

Wolluis bestrijden? Witte luis en pluisjes op je plant

Wolluis: witte pluisjes op je plant duiden op deze luizensoort. De wolluis voedt zich met plantensappen waardoor je plant verzwakt. Wij vertellen je graag alles over de wolluis en ook hoe je deze witte luis kunt voorkomen en bestrijden op je kamerplanten én je tuinplanten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De wolluis herkennen

WolluisWolluis

De wolluis is, net als de bladluis, een luizensoort. De luis verstopt zich in je plant in een witte dradenmassa, welke eruit zien als witte pluisjes. Als je het pluisje weghaalt, dan verschijnt er een wit harig beestje van 3 tot 6 millimeter lang. Wolluizen lijken een beetje op pissebedden, bestrooid met poedersuiker. Deze bepoederde look komt door de wasachtige witte afscheiding van de wolluis. Deze afscheiding, in de vorm van een kleverig wolletje of wit pluisje, gebruikt de vrouwelijke wolluis om haarzelf en haar eitjes te beschermen. Wolluizen verplaatsen zich nauwelijks en zitten vaak in kluitjes bij elkaar.

Waar komt de wolluis vandaan?

Wolluizen komen je huis binnen via je kleding of huisdieren of komen gewoon aanwaaien. Met name planten die op de tocht staan worden daardoor vaker door de wolluis getroffen. Ze houden het meest van een warme omgeving en komen vaak voor in kassen. Ze leven in grote groepen en kunnen zich niet snel verspreiden over grote afstanden, ze liften meestal mee met ons.

Hoe plant de wolluis zich voort?

De meeste soorten wolluis leggen ovaalronde eitjes in een eizakje, met honderden eitjes tegelijk. Het vrouwtje gaat kort daarna dood. Na een dag of 10 komen de nimfen uit de eitjes, welke zich over de plant verplaatsen. De wolluis is seksueel dimorf: het geslacht bepaalt de ontwikkeling van de luis. Het vrouwtje blijft zoals ze geboren is, in het stadium dat nimf wordt genoemd. De mannelijke wolluis is kleiner en zwart. De mannetjes verpoppen in een katoenachtige cocon tot een vliegend insect welke een beetje lijkt op een wesp. Vooral in de zomer heb je last van de wolluis, bij temperaturen boven de 22 graden ontwikkelen deze luizen zich razendsnel.

Wat doet de wolluis?

Mannetjes wolluizen doen niks met je plant, zij voeden zich niet. De vrouwtjes zuigen aan de plant en pakken de floëem af van de plant. Dit stofje wordt door de plant gebruikt om voeding mee te transporteren. De witte luizen pakken hiermee dus indirect de voeding van de plant af en de plant verliest zijn kracht en kan bruine of gele bladeren krijgen. Vervolgens scheiden de luizen honingdauw af: een zoete kleverige substantie. Honingdauw kan op zijn beurt weer mieren en schimmels (roetdauwschimmel) aantrekken, want die zijn daar dol op. Ook is het vies: je plant en alles er omheen gaat plakken en is niet makkelijk schoon te maken. Ook blokkeert dit het licht voor je plant. Wolluizen op je kamerplanten en tuinplanten moet je tegengaan, anders wordt de plant snel zwakker en zal deze doodgaan.

Wolluis voorkomen

Plagen zoals luizen heb je niet altijd even goed in de hand. Vaak ben je je pas van het gevaar bewust als het al te laat is. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen. Let wel op: de wolluis houdt misschien van warmte, maar kan erg goed tegen zeer lage temperaturen, tot wel -40 °C. Je plant buiten zetten heeft bij de wolluis dus geen zin!

Hou je planten sterk en gezond

Voor alle plagen en plantenziektes geldt: de beste bescherming is altijd een gezonde plant. Een gezonde kamerplant of tuinplant heeft een standplaats die past bij de behoefte van de plant. Hij krijg voldoende water, maar niet teveel. Ook krijgt hij goede plantenvoeding op de momenten dat hij het nodig heeft. Tocht en droge radiatorlucht zijn boosdoeners die je voor je kamerplanten moet vermijden. Mocht een sterke gezonde plant toch bezoek krijgen van de wolluis, dan heeft de plant de kracht om snel te herstellen. Dit is zeker mogelijk bij de wolluis!

 

Cactussen en vetplanten in potCactussen en vetplanten in pot

Biodiversiteit in je tuin

De natuur houdt in principe zichzelf in balans. Een diversiteit aan struiken, bomen, bloemen én dieren, helpt om het juiste evenwicht te behouden. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter je tuinplanten bestand zijn tegen plagen. De wolluis heeft natuurlijke vijanden in de tuin. Zorg voor bloemen in je tuin om volwassen insecten hun eitjes te laten leggen in jouw tuin. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld  natuurlijke vijanden van de wolluis. Het lieveheersbeestje is gek op afrikaantjes, de linde en teunisbloem. Een insectenhotel kan ook helpen om nuttige dieren aan te trekken. Hoe meer verschillende insecten en dieren in je tuin, hoe beter ze elkaar in evenwicht houden. Dit betekent ook dat een paar wolluizen op je tuinplanten helemaal niet erg zijn. Zij vormen het voedsel voor de andere insecten en worden pas een probleem voor je plant als er niet genoeg natuurlijke vijanden zijn.

Wolluis bestrijden

Zit je plant onder de witte pluisjes en word je gek van de plakkerige honingdauw? Hoe sneller je erbij bent, hoe grote de kans dat je plant er redelijk ongeschonden vanaf komt. De wolluis is weg te krijgen zonder de inzet van bestrijdingsmiddelen. Het vraagt wel wat werk en doorzettingsvermogen.

Wolluis wegvegen of afspoelen

De wolluis kun je makkelijk wegvegen of afspoelen van je plant. Omdat de wolluis haar eitjes op de bladeren legt (en niet in de potgrond) kun je op deze manier alle stadia van de witte luis weghalen. Ga goed alle randjes en bladoksels (tussen het blad en de stengel) af om alle wolluis te pakken te krijgen. Als je plant stevig genoeg is, kun je een stevige straal van een plantenspuit gebruiken. Herhaal dit de dag erna en blijf dit elke dag doen tot ze weg zijn.

De wolluis bestrijden met spiritus

Wolluis kun je ook bestrijden met een wattenstaafje gedoopt in spiritus. Als je een wolluis hiermee aanstipt zal ze doodgaan. Ga niet je hele plant bespuiten met spiritus, dit schaadt je plant!

Wolluis bestrijden met afwasmiddel

Een ander middel tegen wolluis is afwasmiddel. Gebruik alleen biologisch afbreekbaar afwasmiddel, anders is het schadelijk voor de plant. Afwasmiddel kun je verdund met een plantenspuit op je plant spuiten. Ook hier moet je blijven herhalen tot ze weg zijn.

LieveheersbeestjeLieveheersbeestje

Natuurlijke vijanden

De natuurlijke vijand van de wolluis is de roofkever, een soort lieveheersbeestje. Deze worden in kassen vaak gebruikt tegen de wolluis, maar kunnen in huis helaas niet ingezet worden.

Bestrijdingsmiddelen tegen wolluis

Zie je het niet (meer) zitten en wil je toch graag een bestrijdingsmiddel gebruiken? Er zijn diverse goedgekeurde middelen, die kun je herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Uiteraard behoren de bestrijdingsmiddelen tegen bladluis die je bij Intratuin kunt kopen alle tot de goedgekeurde middelen. Gebruik deze wel altijd op de juiste manier, daar lees je meer over in onze tips voor veilig bestrijden. Kies bij voorkeur ook altijd voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Wolluis bestrijdingsmiddelen

Is de wolluis weg?

Zodra de plaag is bestreden zorg dan dat je plant niets te kort komt, zodat hij goed kan herstellen. Ook is het misschien een mooi moment om eens te kijken of je iets kunt verbeteren aan de biodiversiteit in je tuin. Wij hebben daar, in samenwerking met Naturalis, ook tips voor verzameld. Lees hiervoor onze blog: 5 Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top