Laden..
Bladluis bestrijden? Weg met die beestjes op je plant

Bladluis bestrijden? Weg met die beestjes op je plant

Bladluizen: zwarte beestjes in je plant. Of groene of witte. Zodra je ze ziet zijn ze een plaag! De bladluis kan zowel op je tuinplanten als op je kamerplanten opduiken en vermeerdert zich zeer snel. Wij vertellen je graag alles over de bladluis en ook hoe je dit ongedierte kunt voorkomen en bestrijden.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De bladluis herkennen

BladluisBladluis

De bladluis is een insect en eet planten. Bladluizen zijn erg klein, slechts een paar millimeter. Er zijn ongeveer 5.000 bladluis soorten bekend, sommige soorten hebben voorkeur voor bepaalde planten, anderen lusten alles. Je vindt bladluizen met name op de punten waar de plant groeit, dus waar nieuw blad ontstaat of waar hij uitloopt. Bloemknoppen, de toppen van nieuwe stengels en de bladoksels zijn gewilde plekken. Ze zitten daar vaak met z’n allen op een kluitje. Het zijn meestal zwarte, groene of witte beestjes, maar ze kunnen ook rood of geel zijn. Vaak denken mensen dat ze te maken hebben met witte bladluizen, maar soms lijkt dat maar zo. De witte dingen die je op de plant ziet zitten zijn vervellingshuidjes van de luis. Elke bladluis vervelt zo’n vier keer in zijn leven en die witte schilletjes blijven dan achter op de plant.

Met welke soort bladluis je te maken hebt maakt niet zoveel uit, de schade en behandeling zijn hetzelfde.

Waar komt de bladluis vandaan?

Een bladluis kan gewoon aan komen waaien en vaak liften ze ook op je kleren mee naar binnen. De bladluis kan ook vleugels ontwikkelen op momenten dat dit nodig is. Dit kan zijn als het te druk wordt op een plant of als ze van plant wisselen in de lente of herfst. Dit laatste doet een deel van de bladluis soorten. Er zijn dan luizen die vleugels krijgen en wegvliegen naar een volgende stek. Bladluizen worden aangetrokken door de geur van planten die een slechtere conditie hebben en zoeken dus de zwakkere planten op.

Hoe plant de bladluis zich voort?

Het voortplanten van de bladluis is verschillend in winter en zomer. In de winter leggen de vrouwtjes eitjes, in de lente en zomer baren ze baby-luisjes. De vrouwtjes hebben in de warme maanden geen mannetje nodig om zich voort te planten, waardoor de verspreiding razendsnel gaat. Voor je het weet zit je plant vol en de plant ernaast ook!

Wat doen bladluizen?

Bladluizen zuigen het sap uit je plant. Hierbij komt er speeksel van de luis in de plant terecht en dit speeksel bevat virussen. De plant verzwakt door het verlies van de sappen en in combinatie met de plantenvirussen kan je plant het erg moeilijk krijgen. Hoe zwakker de plant, hoe groter de kans dat hij er niet van kan herstellen. Dit geldt ook voor jonge planten, die nog niet veel weerstand en reserves hebben opgebouwd. Daarnaast scheiden bladluizen honingdauw of ‘honing van de bladluis’ af. Dit is een kleverig kleurloos goedje, waar mieren en bijen gek op zijn, maar ook zwarte roetdauwschimmels. Honingdauw of de roetdauwschimmel doet je plant geen kwaad, maar het is wel vies. Je plant, vensterbak, tafel of terras wordt plakkerig en het is lastig weg te krijgen.

Kortom: bladluizen wil je voorkomen op je mooie kamer- en tuinplanten!

Bladluizen voorkomen

Plagen zoals luizen heb je niet altijd even goed in de hand. Vaak ben je je pas van het gevaar bewust als het al te laat is. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen.

Hou je planten sterk en gezond

Zoals gezegd wordt de bladluis aangetrokken tot de geur van zwakkere planten. Voor alle plagen en plantenziektes geldt: de beste bescherming is altijd een gezonde plant. Een gezonde plant heeft de juiste standplaats, krijgt voldoende teveel water, maar ook weer niet teveel en krijgt de juiste plantenvoeding als hij het nodig heeft. Teveel plantenvoeding of meststoffen kunnen juist weer zorgen voor meer last van bladluizen, dus let daar goed op. Tocht en droge radiatorlucht zijn boosdoeners die je voor je kamerplanten moet vermijden. Tuinplanten hebben soms last van de grillen van de natuur in de vorm van droogte of storm. Bescherm je planten, dan groeien ze op hun best en zijn ze op hun mooist. Mochten er dan toch bladluizen op je planten terecht komen, dan heeft de plant de kracht om snel te herstellen. Echter kan een grote aanval veel schade aan je planten toebrengen, dus er is wel actie vereist als je veel bladluizen hebt gespot!

 

KruidentuinKruidentuin

Biodiversiteit in je tuin

De natuur houdt in principe zichzelf in balans. Een grote biodiversiteit in je tuin aan struiken, bomen, bloemen én dieren, helpt om het juiste evenwicht te behouden. De bladluis heeft natuurlijke vijanden in de tuin. Het zijn vaak larven van insecten die bladluis eten en de volwassen insecten doen zich vooral tegoed aan stuifmeel en nectar. Zorg voor bloemen in je tuin om de volwassen insecten hun eitjes te laten leggen in jouw tuin. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld  natuurlijke vijanden van de bladluis. Het lieveheersbeestje is gek op afrikaantjes, de linde en teunisbloem. Een insectenhotel kan ook helpen om nuttige dieren aan te trekken. Hoe meer verschillende insecten en dieren in je tuin, hoe beter ze elkaar in evenwicht houden. Dit betekent ook dat een paar bladluizen op je tuinplanten helemaal niet erg zijn. Zij vormen het voedsel voor de andere insecten en worden pas een probleem voor je plant als er niet genoeg natuurlijke vijanden zijn.

De bladluis verjagen met geur

Bladluizen houden niet van de sterke geur van bijvoorbeeld lavendel, bonenkruid en goudsbloem en kruidenplanten zoals bieslook, salie, tijm of citroenkruid. Plant deze in je tuin en de bladluis zal hoogstwaarschijnlijk een andere plek zoeken. Deze geurende planten werken vooral preventief: als je eenmaal luizen hebt is het niet vwaarschijnlijk dat de 'vieze' geur de luizen zal verjagen. En ook hier geldt weer: de ene plant trekt het ene dier aan en stoot het andere af. Grote diversiteit aan planten en bloemen zorgt voor een goede balans.

Bladluis werende planten

Bladluizen bestrijden

Zit je plant onder de beestjes en wordt je gek van de plakkerige honingdauw? Dan is het wel tijd om in actie te komen. Er zijn diverse goede manieren om bladluizen te bestrijden en ook een aantal manieren die wij sterk afraden. We vertellen je er graag over.

De bladluis wegspoelen met koud water

Luizen kun je van je plant afspoelen met water en dit is gelijk de beste én meest eenvoudige manier om bladluis te bestrijden. Bladluizen houden niet van kou. Een goede regenbui kan wonderen doen voor je buitenplanten en je kamerplant kun je ook laten profiteren van een douche in de regen. Of sproei je plant goed af met een waterstraal, dan zullen er een hele hoop luizen wegspoelen en de rest zal een warmere plek gaan zoeken. Herhaal dit eventueel een paar keer tot ze weg zijn.

Je kamerplant buiten zetten

Als het niet te koud is buiten kun je een kamerplant best een tijdje buiten zetten. Zet hem wel uit de wind en let goed op de (nacht)temperatuur. Uiteindelijk zullen de regen en kou de luizen wegjagen en buiten zijn er meer natuurlijke vijanden van de bladluis om je luizen-probleem op te lossen.

Planten besproeien met gieterPlanten besproeien met gieter

Spray met spiritus en groene zeep

Een huis tuin en keukenmiddel tegen bladluizen is 20 ml groene zeep en 20 ml spiritus in een liter water. Dit recept vind je overal terug op internet. Wij raden dit soort middelen echter af. Ze zijn immers niet bedoeld voor het bestrijden van dieren of insecten en het effect zal niet alleen zichtbaar zijn op de bladluis. Deze middelen zijn niet getest voor gebruik als bestrijdingsmiddel en door ze toch hiervoor in te zetten kun je meer schade toebrengen dan je bedoeling is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem en/of (nuttige) insecten. Hiermee verstoor je de balans in je tuin en kun je problemen op langere termijn krijgen.

Afwasmiddel tegen bladluizen

Een ander middel dat veel genoemd wordt op internet is een plantenspuit met water en afwasmiddel. Sowieso kun je alleen biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruiken, anders is het schadelijk voor de plant. Maar ook hier geldt weer: wij raden dit soort middelen af. Afwasmiddel is om de afwas te doen en niet getest voor gebruik tegen bladluizen.

Brandnetelextract

Een extract van brandnetels is wèl een heel goed huismiddeltje tegen luizen! Dit is een officieel goedgekeurd middel en volledig milieuvriendelijk. De bladeren van de plant verharden door de mineralen van de brandnetel en deze harde bladeren zijn minder fijn om te eten voor de luis. Dit is het recept:

  • Meng 75 gram jonge brandnetelblaadjes met 1 liter drinkwater
  • Laat dit mengsel 3-4 dagen trekken bij 20°C (kamertemperatuur)
  • Verdun het extract 5 keer voor gebruik en sproei het met een plantenspuit over de besmette planten

Tip: Trek wel even handschoenen aan als je de brandnetels gaat plukken!

LieveheersbeestjeLieveheersbeestje

Natuurlijke vijanden lokken

De bladluis wordt graag gegeten door het lieveheersbeestje, gaasvliegen, sluipwespen, roofkevers en oorwurmen. Wil je graag meer van deze natuurlijke vijanden? Plet dan voorzichtig een aantal bladluizen tussen je vingers. De geur van deze dode bladluizen trekt de hongerige vijanden aan. Uiteraard helpt een goede biodiversiteit in je tuin en in de omgeving. Hoe meer insecten er zijn, hoe meer je er naar je tuin kunt lokken.

Bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen

Zie je het niet (meer) zitten en wil je toch graag een bestrijdingsmiddel gebruiken? Er zijn diverse goedgekeurde middelen, die kun je herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Uiteraard behoren de bestrijdingsmiddelen tegen bladluis die je bij Intratuin kunt kopen alle tot de goedgekeurde middelen. Gebruik deze wel altijd op de juiste manier, daar lees je meer over in onze tips voor veilig bestrijden. Kies bij voorkeur ook altijd voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Bladluis bestrijdingsmiddelen

Zijn de bladluizen weg?

Zodra de plaag is bestreden, zorg dan extra goed voor je plant. Hij moet herstellen van de plaag en genoeg voeding en water zijn dan extra belangrijk. Ook is het misschien een mooi moment om eens te kijken of je iets kunt verbeteren aan de biodiversiteit in je tuin. Wij hebben daar, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, ook tips voor verzameld. Lees hiervoor onze blog: 5 Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top