Laden..
Spint bestrijden? Weg met de spintmijt op je plant

Spint bestrijden? Weg met de spintmijt op je plant

Spint kan een plaag vormen voor je kamerplanten of gewassen. De spintmijt dankt zijn naam aan het feit dat dit beestje fijne draden spint op je plant. Deze zien eruit als fijne witte webjes.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Spint herkennen

De spintmijt is een mijt en eet planten. Deze beestjes zijn verre neven van de spin en officieel zijn het geen insecten. Spintmijten zijn zo klein dat je ze met het blote oog nauwelijks kunt zien. Een volwassen spint is slechts een halve millimeter. Onder een vergrootglas lijken ze op spinnetjes met een relatief groot ovaalvormig lijfje. Er zijn diverse soorten spintmijten bekend die hun naam meestal danken aan hun voorkeur voor een plant. Zo is er de fruitspintmijt, de ligustermijt, de orchideeënspintmijt, buxusspint en zo meer. Elke soort heeft zijn eigen kleur. Bruine of oranje/rode spint komt voor, maar de meest voorkomende soorten zijn groen, groengelig of doorzichtig. Spint zal je vooral aan de onderkant van bladeren aantreffen en omdat ze zo klein zijn zal je ze niet zo snel zien. Ze bewegen ook niet veel, dat maakt het ook niet makkelijker om ze te spotten.

Waar komt spint vandaan?

Spintmijten kunnen gewoon aan komen waaien of ze liften mee op je kleding of huisdieren. Eenmaal binnen zoeken ze een plek waar ze makkelijk kunnen voortplanten. Zwakkere planten zullen eerder een doelwit zijn dan een sterke gezonde plant en de spint heeft voorkeur voor voedingsarme (oude) en droge potgrond.

Hoe plant de spintmijt zich voort?

De vrouwelijke spintmijt spint een web op een blad en legt daarin haar eitjes. Na ongeveer 3 dagen komen deze uit en heb je de spint larve. Spint ontwikkelt zich in diverse stadia: van ei tot larve tot 2 nimfenstadia, daarna heb je een volwassen spintmijt. Het gehele proces van ei tot spintmijt duurt zo’n 7 tot 20 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller deze ontwikkeling gaat! Onder de 12 graden gaan de vrouwtjes in winterstand en stopt de cyclus tijdelijk. Een volwassen spintmijt leeft ongeveer 2 tot 4 weken en de vrouwtjes leggen dan honderden eieren.

Wat doet spint?

Spint zuigt het sap uit je plant en beschadigt het plantenweefsel. Je ziet dit goed aan je plant. Er komen gele puntjes op het blad welke kunnen uitgroeien tot vlekken. Die wit/gele plekjes worden door schimmels langzaam bruin. De plant krijgt uitgedroogde bladeren en delen sterven af. Zie je de draden zitten? Deze webben kunnen op zich geen kwaad, maar het betekent wel dat de spintmijt er al een tijdje zit en zich lekker aan het voortplanten is. Het is dan dus de hoogte tijd voor actie!

VingerboomVingerboom

Spint voorkomen

Plagen zoals spint heb je niet altijd even goed in de hand. Vaak ben je je pas van het gevaar bewust als het al te laat is. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen.

Hou je planten sterk en gezond

Een sterke plant is beter bestand tegen spint en daarom zal de spintmijt eerder voor zwakkere planten kiezen. Voor alle plagen en plantenziektes geldt: de beste bescherming is altijd een gezonde plant. Een gezonde plant heeft de juiste standplaats. Hij krijgt genoeg water, maar ook niet teveel. En de plant krijgt de juiste plantenvoeding tijdens zijn groeiseizoen. Tocht en droge radiatorlucht zijn boosdoeners die je voor al je kamerplanten moet vermijden. Spintmijten houden van oude potgrond met weinig voeding. Op tijd verpotten en je planten van nieuwe aarde voorzien is dus ook belangrijk. Doe dit eens in de 2 à 3 jaar, ook als je plant niet per se een grotere of andere pot nodig heeft.

Tuinplanten hebben minder snel last van spint, maar met de hogere temperaturen vandaag de dag, duikt de spintmijt ook steeds vaker op in de tuin. Ook hier geldt: sterke tuinplanten hebben een betere weerstand en herstellen beter en sneller van de schade van plaagbeestjes.

Bekerplant sproeienBekerplant sproeien

Luchtvochtigheid in huis

Spintmijten houden van droge, warme lucht. In een kamer met een hoge luchtvochtigheid zul je dus minder snel spint tegenkomen en als bijkomend voordeel worden je tropische kamerplanten ook nog eens heel gelukkig van vochtige lucht! Besproei je planten elke week met een plantenspuit. Ook schoteltjes water op de verwarming zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in de kamer.

Plantenspuiten

Spint bestrijden

Zit je plant onder de webjes en zitten de bladeren vol gele of bruine plekken? Helaas is het niet makkelijk om van spint af te komen, maar we vertellen je graag wat je kunt doen.

Plant in quarantaine

Zie je spint op je plant? Zet de plant dan zo snel mogelijk apart in een andere kamer. Bij voorkeur in een koude kamer met een hoge luchtvochtigheid. Hou je andere planten daarna goed in de gaten, want er is een kans dat zij ook besmet zijn.

Aangetaste delen verwijderen

Knip de door spint aangetaste delen en bladeren van je plant weg. Haal deze heel voorzichtig weg van de plant, zodat de mijten niet vallen of overspringen op gezonde delen van de plant of op andere planten!

Spint wegvegen of afspoelen

Spint kun je wegvegen of afspoelen van je plant. Uiteindelijk zal je hier waarschijnlijk nooit alle spintmijten mee weg krijgen, maar herhalen kan altijd en het is de makkelijkste en heel veilige en verantwoorde manier om snel veel beestjes van je plant af te krijgen.

Spint bestrijden met knoflook

Spintmijten houden niet van knoflook. Een teentje knoflook in de potgrond van je kamerplant is een aanrader, maar het is nog effectiever om knoflookconcentraat aan het water toe te voegen. De plant neemt de knoflook op en zal met de geur hiervan spint afschrikken. Knoflook kun je ook heel goed preventief gebruiken. Een paar keer per jaar een nieuw teentje naast je plant en de spintmijt zal jouw plant(en) waarschijnlijk overslaan.

Knoflook teentjesKnoflook teentjes

Kamerplant buiten zetten

Spintmijten houden niet van kou en vocht. In de zomer kun je er daarom voor kiezen om je plant een tijdje buiten te zetten. Met een beetje geluk verdwijnt de spint vanzelf. Let wel goed op de temperatuur. Als het kouder is en je geen spintmijten meer ziet, kunnen ze ook in de aarde zijn gekropen, wachtend op betere omstandigheden voor ze weer tevoorschijn komen. Hou de plant dus alleen buiten bij temperaturen boven ongeveer 15 graden, onder de 12 verstoppen ze zich en kun je de mijten dus onbedoeld weer naar binnen halen.

Natuurlijke vijanden van spint

Roofmijten eten spint in alle stadia en kunnen dus goed bijdragen aan de bestrijding. In kassen is de roofmijt erg effectief als natuurlijke bestrijder en wordt daar vaak ingezet. In huis kun je dit ook doen, in de tuin werkt de roofmijt minder effectief omdat je daar niet te maken hebt met een afgesloten omgeving.

Spray met spiritus en groene zeep

Een huis tuin en keukenmiddel tegen dit soort ongedierte, wat je veel hoort en tegenkomt op internet, is groene of gele zeep met spiritus in water. Wij raden dit soort middelen af. Dit zijn producten die niet zijn bedoeld voor het bestrijden van dieren of insecten en het effect zal niet alleen zichtbaar zijn op de spint. Ze zijn niet getest voor gebruik als bestrijdingsmiddel en door deze middelen toch in te zetten met dit doel, kun je meer schade toebrengen dan je wilde. Op kamerplanten is het effect op het milieu kleiner dan bij gebruik in de tuin, maar toch adviseren wij alleen geteste en goedgekeurde bestrijdingsmiddelen in te zetten.

Bestrijdingsmiddelen tegen spint

Er zijn ook bestrijdingsmiddelen beschikbaar welke goed werken tegen spint. Gebruik deze alleen nadat je bovenstaande bestrijdingsmethoden hebt toegepast en hier niet voldoende resultaat mee hebt behaald. Kies altijd enkel voor goedgekeurde bestrijdingsmiddelen, deze kun je herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Uiteraard zijn alle bestrijdingsmiddelen die je bij Intratuin kunt kopen goedgekeurde middelen. Gebruik bestrijdingsmiddelen wel altijd op de juiste manier, lees daar alles over in onze tips voor veilig bestrijden. Kies bij voorkeur ook altijd voor een biologisch bestrijdingsmiddel. Kom vooral naar de winkel voor een passend advies, onze specialisten staan voor je klaar!

Spint bescherm- en bestrijdingsmiddelen 

Is de spint weg?

Geen spint meer te zien op je plant? We willen je niet ontmoedigen, maar hou er altijd rekening mee dat het dier nog ergens verstopt zit en misschien ‘overwintert’ in de aarde. Blijf de plant dus in de gaten houden en hou hem ook het liefst in een vochtige kamer, apart van al je andere planten.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top