Laden..
Top 10 grote kamerplanten

Top 10 grote kamerplanten

Met een grote kamerplant maak je een echt statement in je woonkamer. Naast decoratief zijn grote planten ook nog eens functioneel: ze verbeteren de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. Zo’n Urban Jungle heeft dus een weelderig effect én is goed voor je gezondheid. Het is natuurlijk ook fijn als de verzorging van een plant niet al te moeilijk is. De plek waar je hem neerzet is daarom erg belangrijk. Wij hebben voor jou onze top 10 grote kamerplanten met al hun kwaliteiten samengesteld om je te helpen bij het uitzoeken van je nieuwe groene huisgenoot.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd
1

Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)

De grote ronde bladeren met gaten erin zijn het unieke kenmerk van de Monstera. Het is een tropische, grote klimmer met een simpele gebruiksaanwijzing. Fijn als je niet zulke groene vingers hebt! Hij kan goed op een wat donkere plek staan en heeft niet al te veel water nodig. Daarnaast zuivert de gatenplant ook nog eens de lucht en kun je hem (samen met zijn kokosstok) ook gebruiken als hippe roomdivider.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: luchtzuiverend en makkelijk te verzorgen.

Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)Gatenplant (Monstera ‘Pertusum’)
2

Cactus (Euphorbia ingens)

Deze cowboycactus steelt de show in ieder interieur. Naast zijn decoratieve functie is hij ook nog eens heel makkelijk te verzorgen. Hij is groot en grillig, maar heeft geen grote pot nodig. Dit maakt hem heel geschikt voor een wat kleinere plek in de kamer. Doordat cactussen een groot wortelstelsel hebben waar ze vocht in kunnen opslaan redt hij zich goed zonder water. Ook reguleert de cactus op deze manier zijn eigen voeding.

Standplaats: zon, zon, zon of volop licht | Water: alleen water geven als de grond helemaal droog is | Extra: super sterke plant, weinig onderhoud.

Cactus (Euphorbia ingens)Cactus (Euphorbia ingens)
3

Palmlelie (Yucca elephantipes)

De Yucca is een stoere plant met een stoere naam. Met zijn stevige bladeren en houten stam kan hij wel een stootje hebben. Hij houdt van een lichte standplaats en af en toe een scheut water. Geen moeilijke plant dus! Een ideale kandidaat voor mensen die niet zulke groene vingers hebben. De Palmlelie groeit niet zo snel in de hoogte, dus wanneer je er eentje uit gaat zoeken in de winkel kun je zeker gaan voor een flink exemplaar. Wel maakt hij regelmatig nieuwe bladeren aan.

Standplaats: zon/halfschaduw | Water: regelmatig water geven | Extra: de Palmlelie kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat hem wel even wennen aan de zon.

Palmlelie (Yucca elephantipes)Palmlelie (Yucca elephantipes)
4

Bananenplant (Musa dwarf)

Met de bananenplant haal je direct een tropische sfeer in huis! De mooie langwerpige bladeren ontrollen zich en komen steeds een stapje hoger boven de oude bladeren te staan. Hij wordt ook wel de dwergbanaan genoemd, dus erg groot zal hij niet worden. De Musa lijkt heel stoer maar eigenlijk is het best een kwetsbare plant. De bananenplant houdt namelijk absoluut niet van tocht. Bedenk dus goed waar je hem neer gaat zetten voordat je hem aanschaft. Ook mag je zijn kluit niet laten uitdrogen. Een paar groene vingers komen bij deze gevoelige jongen dus zeker van pas.

Standplaats: volop licht, geen volle zon | Water: regelmatig water geven, nooit droog | Extra: eetbare vruchten (banaan), maar dat duurt wel een jaar of 6-8.

Bananenplant (Musa dwarf)Bananenplant (Musa dwarf)
5

Vioolbladplant (Ficus lyrata)

De naam van deze Ficus soort heeft de Ficus lyrata te danken aan zijn schitterende vioolvormige bladeren. Door deze spectaculaire bladeren met een duidelijke nerfstructuur springt hij gelijk in het oog. Het is wel een echte koukleum: hij voelt zich het meest op zijn gemak bij een constante temperatuur. Er zijn natuurlijk ontzettend veel soorten Ficussen. De lyrata is een soort die bij de juiste omstandigheden kan groeien tot een flinke kamerplant. Daarom kun je hem wat terugsnoeien als hij te groot wordt, anders groeit hij rustig door tot aan het plafond. Wanneer je hem gaat snoeien moet je opletten voor het vrijkomende sap, dat is giftig.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig kleine scheutjes water geven | Extra: naarmate de plant groter wordt, zullen de bladeren ook erg groot worden.

Vioolbladplant (Ficus lyrata)Vioolbladplant (Ficus lyrata)

Laat je inspireren!


6

Olifantsoor (Alocasia Zebrina)

Deze exotische plant dankt zijn naam aan de bijzondere zebraprint op zijn stelen. Door deze strakke stelen en prachtige grote groene bladeren heeft hij een luchtige en gestileerde uitstraling.
Van nature groeit de Alocasia zebrina in het regenwoud. Hij houdt daarom van een vochtige omgeving en moet regelmatig een slok water krijgen. Wanneer je hem teveel water geeft zal hij ‘transpireren’ via zijn bladeren. Dit noem je ‘guttatie’ en stopt vanzelf als je hem minder water geeft.

Standplaats: halfschaduw | Water: regelmatig water geven, grond mag niet uitdrogen maar ook niet nat zijn | Extra: je doet hem een groot plezier door af en toe zijn bladeren te besproeien met water.

Olifantsoor (Alocasia Zebrina)Olifantsoor (Alocasia Zebrina)
7

Kentia palm (Howea forsteriana)

De mateloos populaire Kentia palm is in veel Nederlandse woonkamers te vinden. Dat maakt hem natuurlijk niet minder mooi, het is gewoon een frisse en tijdloze plant. Ook is deze weelderige palmsoort makkelijk om te verzorgen. Geef hem een ruime plek in de kamer zodat zijn tropische waaiers extra goed tot hun recht komen. Door de redelijk trage groei zal hij lang zijn model behouden. Geef de Howea forsteriana regelmatig water, maar zorg dat hij geen natte voeten krijgt. Dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten.

Standplaats: gedempt licht tot schaduw | Water: regelmatig water geven, niet laten uitdrogen | Extra: makkelijk te verzorgen, trage groei.

Kentia palm (Howea forsteriana)Kentia palm (Howea forsteriana)
8

Geldboom (Pachira aquatica)

Een zachte plant die je vaak ziet met een gevlochten stam. De bladeren zijn als vingers op lange stelen. De Pachira komt oorspronkelijk uit de moerassen van Zuid-Amerika waar de waterstanden erg kunnen verschillen. Zorg er daarom voor dat je de kluit van de Pachira niet laat uitdrogen. De grond moet constant licht vochtig zijn. Wanneer je hem de juiste plek (halfschaduw) in huis geeft kan hij flink groeien. Geef hem daarom de ruimte zodat deze prachtige Pachira helemaal tot zijn recht komt.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Water: laat de grond nooit opdrogen | Extra: lange uitschieters kun je terugsnoeien.

Geldboom (Pachira aquatica)Geldboom (Pachira aquatica)
9

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia of Paradijsvogelplant (Paradijsvogelbloem) is een aantrekkelijke snel groeiende groene kamerplant. Als je de Strelitzia niet snoeit, kan deze letterlijk boven je hoofd groeien. Zeker als de omstandigheden voor de plant erg goed zijn. Zo kan de Strelitzia nicolai met gemak een hoogte van 2 meter bereiken. De Strelitzia reginae kan daarnaast ook prachtig bloeien. De bloemen lijken qua vorm en kleuren op de paradijsvogel, dus vandaar ook de naam Paradijsvogelbloem. 

Standplaats: zon/indirect zonlicht| Water: regelmatig, geef water als de grond  bijna is opgedroogd | Extra:Geef je Paradijsvogelplant regelmatig een goede sproeibeurt om een hoge luchtvochtigheid te behouden voor de plant.

Polyscias ‘Fabian’Polyscias ‘Fabian’
10

Philodendron xanadu

Deze Philodendron komt van origine uit een tropisch gebied. Met zijn diep ingesneden bladeren is deze weelderige plant een lust voor het oog. De Philodendron xanadu maakt luchtwortels die je, als ze lang genoeg zijn, in de pot kan leiden. Hij verlangt niet zo veel aandacht, maar doordat hij uit een tropisch klimaat komt houdt hij van een vochtige omgeving. Verwen hem daarom zo nu en dan met een lekkere sproeibui.

Standplaats: halfschaduw/gedempt licht | Water: regelmatig water geven, houdt van een vochtige grond | Extra: makkelijk te verzorgen, de bladeren doen het ook goed in de vaas.

Philodendron xanaduPhilodendron xanadu

Bekijk alle grote kamerplanten in de webshop

De Intratuin plantengids

HULP NODIG BIJ JE PLANTEN?

Maak de verzorging van je planten een makkie met de Intratuin app.

PLANT VERZORGING


Nog meer kamerplanten inspiratie

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top