Laden..
Waar moet je op letten als je een nieuwe plant koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe plant koopt?

Een nieuwe plant kopen is vaak hartstikke makkelijk, maar ervoor zorgen dat die plant het in jouw huis goed gaat doen is soms een uitdaging. Er zijn een paar dingen waar je over na kunt denken terwijl je in het tuincentrum staat, zoals bijvoorbeeld hoeveel licht er in jouw huis is, of het voor jou belangrijk is of de plant niet giftig is en hoe je hem het best kunt vervoeren. Met deze dingen in het achterhoofd, weet je zeker dat je de juiste planten kiest!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf elke maand een gastblog op de inspiratiepagina van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boek Stek Je Plant en via dit blog! Naast de basis verzorging, zoals je plant de juiste hoeveelheid water en licht geven, speelt luchtvochtigheid ook een belangrijke rol in het mooi en gezond houden van je planten.

Je kent het vast wel, je bent in het tuincentrum en je wordt helemaal verliefd op een plant! Heerlijk zo’n liefde op het eerste gezicht. Je neemt hem mee naar huis en neemt je voor om goed voor de plant te zorgen. Misschien heb je geluk en heb je de ideale plek voor deze plant, maar dat zou ook zomaar anders kunnen lopen. Dan kom je er bijvoorbeeld thuis achter dat je plant veel meer licht nodig heeft dan je hem kan geven, of speciale zorg nodig heeft om hem mooi en gezond te houden. Daarom is het altijd belangrijk om van tevoren even onderzoek te doen naar de soort plant die je in huis haalt. Deze blog helpt je daarbij.

11.99
Erwtenplant (Senecio rowleyanus) D 14 H 30 cm
14.99
Pannenkoekenplant (Pilea peperomoides) D 15 H 30 cm
21.99
Geldboom (Pachira aquatica) D 19 H 90 cm

Hoe kies ik de juiste plant?

Niet alle planten zijn even makkelijk te verzorgen, en of een plant gelukkig wordt in jouw huis is ook afhankelijk van de plek waar je hem neerzet en hoeveel natuurlijk licht daar is. Begin je net in je planten avontuur? Kies dan liever voor makkelijke planten dan voor planten die kwetsbaar zijn. Hiermee voorkom je dat je wordt teleurgesteld door een plant die niet goed groeit. Planten die er fragiel uit zien, met dunne bladeren en fijne uitlopers, zijn over het algemeen gevoeliger dan planten met stevig blad en een ferme stam. Door te beginnen met makkelijke planten bouw je meer ervaring op in de verzorging, waardoor je al snel de kwetsbare planten ook kun uitproberen.

Kies liever nog niet voor: Calathea’sAlocasia’s of een Begonia.

Licht

Ga na hoeveel licht de plant die jij op het oog hebt nodig heeft. Een zonaanbidder kan je beter niet in de schaduw zetten, dan zal je plant langzaam verpieteren. Heb je dus een specifieke plek waar je een plant neer wilt zetten, wees er dan ook zeker van dat je de juiste plant daarbij kiest. Je kunt het licht dat je huis binnenvalt in verschillende categorieën indelen. In PLANT! lees je meer over deze categorieën. Kies je de juiste plant voor de hoeveelheid licht, dan heb je de eerste stap naar een gelukkige plant al gemaakt!

Een aantal planten voor de volle zon zijn: cactussenvetplantenbananenplantStrelitzia

Deze planten houden van indirect licht: EpipremnumCalatheaAlocasiaBegoniaPilea peperomioides

Schaduwliefhebbers zijn: SansevieriavarensZamioculcas

Groene kamerplantenGroene kamerplanten

Water

Bedenk ook hoe vaak je aandacht wilt geven aan je nieuwe huisgenoot. Sommige planten hebben aan één keer per week wat water genoeg, waar andere planten misschien wel elke dag gesprayd willen worden. Ben je iemand die regelmatig vergeet om je planten water te geven? Kies een stevige plant die het niet zo erg vindt om een tijd droog te staan. Geef je altijd teveel water? Dan is een Spathiphyllum of Papyrus de plant voor jou!

Controleer je nieuwe plant

Je wilt een mooie, gezonde plant mee naar huis nemen. Daarom is het goed om je plant in de winkel even goed te controleren. Kijk of de plant niet te veel of te weinig water heeft gekregen. Bij te veel water is de aarde doorweekt en dat kan de wortels aantasten. Bij te weinig water zullen de bladeren slap hangen. Je plant kan hier meestal wel van herstellen, maar voorkomen is nog beter.

Schrijf ook de naam van je nieuwe plant op en bewaar deze goed. Vaak zijn dit Latijnse namen, die je snel weer vergeet. In veel gevallen staat de naam op het plantenlabel, maar anders kun je altijd een winkelmedewerker vragen. Dit is belangrijk, zodat je later altijd nog extra informatie over je plant op kunt zoeken. Zonder de juiste naam kom je meestal niet zo ver.

Bedenk dat sommige planten giftig zijn bij inname

Heb je thuis kleine kinderen of huisdieren die graag aan je planten zitten? Dan is het goed om na te gaan of een plant niet giftig is. Dit is vooral belangrijk als er aan je plant geknabbeld wordt. Aanraking kan over het algemeen geen kwaad, behalve natuurlijk bij de prikkels van een cactus! Als op de verpakking van de plant geen informatie staat kan je online zoeken op de naam van de plant om uit te vinden of de plant giftig is. Veilige planten zijn bijvoorbeeld de CalatheaPachira aquatica en Peperomia’s. Wil je toch een plant die niet helemaal veilig is? Zet deze dan buiten bereik van je kind of huisdier. Een prima oplossing zijn bijvoorbeeld hangplanten, of maak een plankje aan de muur waar je je planten op zet.

Groene kamerplantGroene kamerplant

Vervoeren en wennen

Nu weet je zeker dat je de perfecte plant voor jouw huis hebt gevonden en kan het bijna niet meer verkeerd gaan. Alleen nog even naar huis vervoeren.

Bescherm je plant tegen de wind als je hem op de fiets vervoert. Stevige wind kan de bladeren van je nieuwe plant makkelijk beschadigen. Ook houden kamerplanten helemaal niet van kou. Zeker als het vriest, moet je je plant goed inpakken en zo kort mogelijk buiten laten zijn. De bladeren van tropische planten sterven snel af door de kou. Dit wordt soms pas na een paar dagen zichtbaar, dus pas goed op. Koop je plant liever niet wanneer het buiten vriest, of vervoer hem in de auto.

Wanneer je plant net in je huis staat, zal deze zich nog even moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. Het is ook niet niks, van een heerlijk verwarmde kas en de perfecte hoeveelheid licht en water, naar een winkel en dan door weer en wind naar huis. Thuis zijn de omstandigheden nooit zo perfect als in de kas, maar gelukkig kunnen planten zich goed aanpassen. Als er in deze periode een enkel bruin of geel blaadje ontstaan, dan is dat nog geen reden tot paniek. Zodra je plant gewend is aan jouw huis, zal hij weer vrolijk door gaan groeien.

Is je plant goed gewend aan de nieuwe omgeving, dan is het beter om hem niet te veel meer te verplaatsen. Sommige planten zijn hier gevoelig voor en kunnen door veel veranderingen blaadjes laten vallen. Wel kun je je plant zo nu en dan een klein stukje draaien, zodat hij aan alle kanten belicht wordt.

Geniet!

Het voelt zo fijn om te zien dat je nieuwe plant zich goed aanpast aan z’n nieuwe plek. Vanaf nu wordt het genieten van de nieuwe bladeren die ontstaan en, wie weet, zelfs wel bloemen die gaan groeien. Maak een foto van je plant als je hem net hebt, zodat je over een paar maanden goed kunt vergelijken hoe hij is gegroeid. Loop regelmatig een rondje langs je planten om wat gele blaadjes weg te halen en nieuwe groeit te ontdekken. Door je hier bewust van te zijn geniet je nog meer van je planten.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (1)
D
DEWEIRT LINDA
29 november 2021, 12:16
Het was een zeer interessant artikel.
GEEF EEN REACTIE
Back to top