Laden..
Plantenvoeding voor tuinplanten

Plantenvoeding voor tuinplanten

Net als mensen en dieren hebben planten voldoende voedingsstoffen nodig. In de natuur halen ze dit zelf uit de grond, maar in onze tuinen liggen meestal te weinig plantenresten die verteren en voor voeding zorgen. Dit betekent dat we onze planten moeten bijvoeden. Hiermee vul je de voedselreserves aan en lijden ze geen honger. Naast dat planten door bemesting goed kunnen groeien zijn ze ook weerbaarder tegen ziektes en plagen. Vooral tijdens het groeiseizoen zullen ze extra voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Daarom geldt voor de meeste planten dat je ze in het voorjaar moet bemesten en dit nog een keer moet herhalen tijdens het groeiseizoen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten plantenvoeding

Er zijn veel verschillende soorten plantenvoeding verkrijgbaar. Dit komt omdat iedere plant zo zijn eigen lievelingsgrond heeft. Het spreekt wel voor zich dat je grasmat een andere bemesting nodig heeft dan je moestuin, maar hoe zit dat met sierplanten? Je kunt planten opdelen in drie verschillende soorten: pH-neutrale, zuurminnende en kalkminnende planten. Ze hebben allemaal hun eigen favoriete zuurgraad (pH) om op te groeien. Wanneer deze te hoog of te laag is zal hij de voedingsstoffen niet optimaal kunnen opnemen. Gelukkig kun je met de juiste voeding de grond zo beïnvloeden zodat iedere plant zijn eigen gewenste voedingsbodem heeft.

Biologische plantenvoeding

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste voeding voor je planten kun je kiezen uit verschillende soorten waaronder biologische en niet-biologische voeding. Het verschil tussen deze twee zit hem in de grondstoffen die worden gebruikt. Bij niet-biologische producten (ook wel minerale meststoffen of kunstmest genoemd) worden grondstoffen gebruikt die niet als biologisch zijn aangemerkt, en in meer of mindere mate schade kunnen toebrengen aan het ecosysteem. Bij biologische voeding bestaan de grondstoffen uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen die zijn toegestaan binnen de biologische landbouw. Wel kan er in deze organische-minerale voeding nog steeds een heel klein beetje kunstmest zijn toegevoegd, hierdoor zal de voeding sneller werken dan wanneer er alleen organische ingrediënten worden gebruikt.

Biologische en niet-biologische voeding zullen dus beide je tuinplanten laten bloeien en groeien. Echter vind je binnen het Intratuin-merk uitsluitend biologische voeding. Dat is beter voor jouw gezondheid én de biodiversiteit!

Voeding voor hortensia's, azalea's en rhododendrons

Hortensia’s, azalea’s en rhododendrons hebben voor een rijke groei en bloei veel voedingsstoffen nodig uit de grond. Het zijn alle drie zuurminnende planten. Alleen de pluimhortensia is geen zuurminnende plant, deze houdt meer van een neutrale grond. Bemest je hortensia’s, azalea’s en rhododendrons 2 keer per jaar: in het voorjaar vanaf maart en in de zomer, vanaf juni tot en met september. Bemest bij voorkeur direct na het snoeien. Dosering: 1 kg voor circa 35 planten. Deze meststof werkt 3 maanden lang.

Voeding voor mediterrane planten

In de voeding voor mediterrane planten zit kalium dat voor een hogere weerstand in de winter zorgt. Mediterrane planten zoals lavendel en olijfbomen zijn kalkminnend. Je kunt deze voeding aan planten in potten en in de volle grond geven. Voor het beste resultaat doe je dit 2 keer per jaar: in het voorjaar vanaf maart en in de zomer, vanaf juni tot en met september. Dosering: 1 kg voor circa 25 planten (circa 40 gram per plant) of 1 kg voor circa 15 m2. Dosering voor planten in potten: potmaat tot 30 cm: circa 15 g; potmaat 31 – 60 cm: circa 40 g; potmaat 61 – 100 cm: circa 100 g. Deze meststof werkt 3 maanden lang.

Vaste planten borderVaste planten border

Voeding voor planten in je border

De natuurlijke meststof speciaal voor borderplanten bestaat uit organisch-minerale meststoffen en is rijk aan kalium en magnesium. Het werkt 3 maanden lang en is geschikt voor alle soorten bloeiende en groene planten. Deze planten kun je ook het beste 2 keer per jaar bemesten: in het voorjaar vanaf maart en in de zomer, vanaf juni tot en met september. Dosering: 1 kg voor circa 12,5 m2.

Voeding voor rozen

De roos houdt van een neutrale grond. In deze meststof voor rozen zit voeding voor 3 maanden en is geschikt voor alle soorten (klim)rozen en bloeiende heesters. Voor een optimaal resultaat bemest je rozen in het voorjaar vanaf maart en in de zomer, vanaf juni tot en met september. Het beste is om dit direct na het snoeien te doen. Dosering: 1 kg voor circa 25 planten of 1 kg voor circa 10 m2.


Tip!
Door je planten voeding te geven worden ze sterker, en kunnen ze beter tegen ziektes en plagen. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen.


Voeding voor je gazon

Je gras heeft het liefst een neutrale pH-waarde. Met deze organisch-minerale, biologische meststof wordt je gazon weer fris, dicht en diepgroen. Het is rijk aan stikstof en aangevuld met magnesium en kalium. Mest voor je gazon kun je van maart t/m september gebruiken. Twee keer bemesten is voldoende voor een seizoen. Strooi 0,8 kg per 10 m2 bij de eerste strooibeurt. Herhaal dit na drie maanden voor een optimaal resultaat. 5 kg is geschikt voor 62,5 m2. Bij droog weer extra water geven. Direct na het strooien start de geleidelijke afgifte van de hoogwaardige, organische grondstoffen van de meststof. Hiermee creëer jij de ideale groeiomstandigheden voor jouw gazon!

Voeding voor buxus en taxus

Buxus en taxus zijn net als mediterrane planten kalkminnend. Deze groenblijvende heesters kun je het beste 2 keer per jaar bemesten: in het voorjaar vanaf maart en in de zomer, vanaf juni t/m september. Het beste is om dit direct na het snoeien te doen. Dosering: 1 kg voor circa 25 planten.

Planten in pottenPlanten in potten

Voeding voor potplanten

Planten in een pot hebben natuurlijk nog minder grond om voedingsstoffen uit op te nemen. Eenjarige zomerbloeiers zullen minder bloemen aanmaken als ze te weinig voeding krijgen. Bemest ze daarom 1 keer per 2 weken en verwijder de uitgebloeide bloemen. Dosering: 1 kg voor circa 25 planten. Dosering potten: potmaat 15 – 19 cm: circa 15 g; potmaat 20 – 24 cm: circa 45 g; potmaat 25 – 29 cm: circa 75 g. Deze natuurlijke meststof bestaat uit organisch-minerale meststoffen en is rijk aan kalium en magnesium.

Voeding voor groenten- en fruitplanten

Groenten en fruit groeien het beste op een pH-neutrale grond. De voeding voor deze planten is rijk aan kalium wat zorgt voor smaakvolle groenten, fruit en kruiden. Je kunt ze het beste 2 keer per jaar bemesten: vanaf maart en in de zomer, vanaf juni. Dosering: 1 kg voor circa 50 planten, circa 20 gram per plant.

Reacties (1)
GEEF EEN REACTIE
Back to top