Laden..
Bodembedekkers tegen onkruid

Top 10 bodembedekkers tegen onkruid

Komen er ongeplante/ongeplande plantjes tussen je tuinplanten groeien? Grote kans dat je veel van deze planten ziet als ongewenst en daarom als onkruid. Deze planten verspreiden zich op een natuurlijke manier en zullen alle lege plekjes in je tuin bezetten, tenzij je er iets tegen doet. Het beste middel tegen onkruid? Zorg dat er geen plek is voor deze ongewenste bewoners van jouw tuin en plant bodembedekkende planten die je wèl wil zien. Wij hebben de top 10 bodembedekkers voor je op een rij gezet, welke (het meeste) onkruid er niet tussen laten!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Pachysandra

Bloeitijd: april-mei

Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen. Plant hem daarom onder bomen en struiken en onkruid wieden is verleden tijd. Van april tot juni bloeit hij met onopvallende witte bloemetjes. 

2

Kattenkruid (Nepeta)

Bloeitijd: juli-september

Met deze plant is het genieten van de vele paarsblauwe bloemetjes die veel vlinders en bijen aantrekken. De bloemen van de Nepeta steken mooi af bij het neutrale grijze behaarde blad. Het is een goede bodembedekkende plant die graag in de zon groeit. Let wel op, want hij kan ook andere planten gaan overwoekeren. Katten zijn dol op de plant en spelen er graag mee, dus plant hem alleen als je een kattenliefhebber bent. 

3

Klimop (Hedera)

Bloeitijd: oktober-november

De hedera is een bekende wintergroene klimplant die ook geweldig is als bodembedekker. Hij vorm snel een groen tapijt en als de bodem goed is dichtgegroeid krijgt onkruid geen kans meer. Wil je onkruid helemaal uitbannen dan kun je er anti-worteldoek onder leggen. Maak gaatjes in het doek waar de planten moeten komen. Klimop groeit overal zonder problemen, of je hem nu in de volle zon of in de schaduw zet. Houd hem wel goed in de gaten want de plant kan alles overwoekeren.

Klimop (Hedera)Klimop (Hedera)
4

Goudaardbei (Waldsteinia Ternata)

Bloeitijd: mei-juni

De goudaardbei is een vrolijke bodembedekker die bloeit met leuke gele bloemetjes. Zoals de naam al zegt is het een familielid van de aardbei, er groeien helaas geen lekkere vruchtjes aan. Wel lijken de blaadjes erg op die van aardbeienplantjes. Deze bladeren vormen het heel jaar door een dicht tapijt en dat houdt het onkruid dus goed tegen. Hij groeit goed in de schaduw of halfschaduw en fleur het daar vanaf mei mooi op met trosjes grote gele bloemen.

WaldsteiniaWaldsteinia
5

Maagdenpalm (Vinca minor)

Bloeitijd: maart-juni

Dit is de best bloeiende wintergroene bodembedekker voor in de schaduw. De Maagdenpalm is ontzettend sterk en houden onkruid heel goed weg. Je kunt zelfs zonder problemen af en toe over een volwassen plant heenlopen. Daarom zie je deze bodembedekker ook vaak in onderhoudsvrije tuinen. Hij is ook nog mooi, want van maart tot juni bloeit hij met allemaal blauwe bloemetjes.

Maagdenpalm (Vinca minor)Maagdenpalm (Vinca minor)
6

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Bloeitijd: juni-juli

Vrouwenmantel is een kruid met een vrolijke geelgroene kleur. Het is schitterend hoe druppel na een regenbui op het blad blijven liggen. We zien hem tegenwoordig in veel tuinen als bodembedekker. Het is een makkelijke wintergroene plant die goed groeit in zon en halfschaduw. Het is een van de weinige bodembedekkers de mooi combineert met rozen.

VrouwenmantelVrouwenmantel
7

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)

Bloeitijd: juni-juli

De Geranium macrorrhizum is een hele goede bodembedekker die ’s zomers bloeit met mooie zachtroze bloemetjes. Hij is wintergroen en kan ook goed in de schaduw groeien. Het is mooie bodembeplanting bij andere grote struiken die onkruid goed onderdrukt. Hij wordt maximaal een halve meter hoog, maar meestal blijft hij lager.

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
8

Dwergmispel  (Cotoneaster Dammeri)

Bloeitijd: mei-juni

Dwergmispel is een dichte struik met kleine donkergroene glanzende blaadjes. Deze blaadjes worden in de herfst donkerrood en in de winter verliest hij meestal zijn blad. Hij bloeit van mei tot juni met witte bloemen waarna zich rode bessen vormen. Het struikje kan ook goed als bodembedekker worden gebruikt.

DwergmispelDwergmispel
9

Salie (Salvia Officinalis ‘Berggarten’)

Bloeitijd: juli-september

Door zijn grijsgroene blad combineert deze bodembedekker bijna met alle planten. Doordat deze soort vrij laag blijft is hij goed als bodembedekker te gebruiken. Hij staat graag in het zonnetje en bloeit matig met paarse bloemen van juli-september. De mooie grijze bladeren blijven er het hele jaar aan zitten.

Salie (Salvia Officinalis ‘Berggarten’)Salie (Salvia Officinalis ‘Berggarten’)
10

Ezelsoor (Stachys Byzantina)

Bloeitijd: juli-september

Er zijn twee soorten ezelsoren, groenbladige en grijsbladige. De groenbladige soorten zijn vooral goede bodembedekkers die weinig onderhoud vragen. Zo worden zo’n 30 tot 45 cm hoog en bloeien met witte of roze bloemen. Plant deze makkelijke plant op een plaats in de schaduw of halfschaduw. 

Ezelsoor (Stachys Byzantina)Ezelsoor (Stachys Byzantina)

Meer bodembedekkende tuinplanten


Bodembedekkers in de tuinBodembedekkers in de tuin

Meer tips tegen onkruid

Onkruid vergaat niet! Voorkomen is beter dan genezen, dus hier wat tips om onkruid de baas te blijven.

Bezoek jouw Intratuin voor de beste oplossingen tegen onkruid.

Reacties (1)
M
Marleen Remmerie
14 augustus 2024, 08:12
Heel interessant om te lezen hoeveel soorten kruiden planten er zijn in het wild. Goed voor de bijen ook.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top