Laden..
Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?

Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?

Je tuin: je eigen stukje natuur. Je tuin moet een fijne plek zijn, een plek waar je kunt ontspannen en kunt genieten van het buiten zijn. Daarom wil je een mooi terras, fijne looppaden en de natuur om je heen in de vorm van gras, planten en struiken. Een belangrijk onderdeel daarvan, waar niet altijd bij stilgestaan wordt, is de bodembedekking van je tuin.  Een fijne tuin betekent voor veel mensen weinig onderhoud én een prettige natuurlijke sfeer en de juiste bodembedekking kan je op verschillende manieren helpen! Graag vertellen wij je meer over duurzame natuurlijke bodembedekking: boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Je kunt natuurlijke bodembedekkers gebruiken als looppad, in je border tussen de planten, en als terras. We vertellen je de voordelen en de verschillen, zodat je hopelijk gaat kiezen voor het toevoegen van een natuurlijke bodembedekker én de juiste keuze kunt maken.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een natuurlijke bodembedekker?

Alle soorten natuurlijke bodembedekkers de we hier noemen hebben dezelfde voordelen. Onderling zijn hierin geen enorme verschillen, dus we noemen de voordelen hier even samen.

Bodembedekking tegen onkruid

Onkruid wil eigenlijk niemand in zijn tuin. Het heet niet voor niets onkruid! Natuurlijke bodembedekkers gaan de groei van onkruid tegen doordat ze het zonlicht tegenhouden. Leg hiervoor wel een laag van minimaal 5 cm neer. Daarnaast zorgt het extra laagje bovenop de aarde dat onkruid minder goed kan wortelen. Dus mocht er onverhoopt toch nog onkruid doorheen komen, dan is het heel makkelijk uit te trekken!

Bodembedekking tegen uitdroging

Een laagje boomschors, houtsnippers of cacaodoppen blokkeert, zoals al gezegd, de zon. Daarmee voorkomt het ook snelle uitdroging van de grond! Nu ons klimaat steeds extremer wordt en warme droge zomers steeds vaker voorkomen, is dit geen overbodige luxe. Natuurlijke bodembedekking zorgt er dus voor dat je minder vaak hoeft te sproeien. En regent het heel veel? Deze bodembedekking laat vocht heel goed door, met name ten opzichte van tegels of stenen, dus je hebt tegelijkertijd ook minder wateroverlast! Hierdoor is het helemaal geen slecht idee om ook voor je looppaden en terras te kiezen voor dit soort ondergrond of er een afwateringsrand ermee te bedekken als natuurlijker alternatief voor grind.

Katten uit de tuin houden en slakken bestrijden

Katten houden van onbegroeide grond. Een bodemdekker voelt niet fijn aan hun pootjes! Met name cacaodoppen weren katten goed, want het knisperende geluid staat ze tegen én ze vinden de geur ervan niet lekker. Wees niet bezorgd: wijzelf hebben daar geen last van, de neus van een kat is veel gevoeliger. Lees hier meer over hoe je katten kunt weren uit de tuin.

Voor slakken geldt eigenlijk hetzelfde: zij hebben geen last van de geur, maar vinden de scherpe randjes van bodembedekkers niet fijn. Vooral cacaodoppen vinden slakken onaangenaam. Lees hier meer over het bestrijden van slakken in de tuin.

Bodemverbeteraar

Alle natuurlijke bodembedekking zal langzaam vergaan en hierbij ontstaat nieuwe grond met voedingsstoffen voor de planten in je tuin. Hoe lang dit proces duurt hangt af van het soort dat je kiest.

De juiste bodembedekking kiezen

Boomschors als bodembedekkingBoomschors als bodembedekking

Boomschors, houtsnippers en cacaodoppen hebben dus allemaal dezelfde voordelen. Je kunt een voorkeur hebben wat betreft de looks, maar waar kun je verder nog op letten? Per soort lichten we dit nog even iets verder toe.

Boomschors als bodembedekker

Boomschors is waarschijnlijk de meest bekende natuurlijke bodembedekker. Het is een restproduct, dat overblijft als afval bij houtproductie. Boomschors gaat lang mee, tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van de soort. Franse boomschors gaat het langst mee: 5 tot 6 jaar. Daarnaast heb je nog dennenschors en sylvesterschors. Deze soorten boomschors zijn goedkoper, maar moet je elke 2 tot 3 jaar aanvullen. Hoe fijner de schors gemalen is, hoe beter het onkruid weert en hoe beter het vocht vasthoudt. Boomschors is ook toepasbaar als zachte ondergrond onder speeltoestellen Je moet dan wel een dikke laag van zo’n 30 cm neerleggen.

Houtsnippers als bodembedekker

Houtsnippers zijn goedkoper dan schors en zijn simpelweg gemalen loof- of dennenbomen.  Voor het maken van houtsnippers worden geen (extra) bomen gekapt, maar het is restmateriaal vanuit de bosbouw. Houtsnippers gaan minder lang mee dan boomschors, je moet deze elk jaar aanvullen. Houtsnippers zijn wel gemakkelijk zelf te maken met een hakselaar of mulchmachine! Dus heb je veel snoeiafval, dan is het zeker een goed idee om dit zelf te mulchen. Laat gehakseld hout 3 tot 4 maanden op een hoop liggen voor je het tussen kleine of nieuwe plantjes strooit. Het kan stikstof aan de grond onttrekken, waardoor kleine plantjes het moeilijk kunnen krijgen. Volwassen planten kunnen er wel tegen. Heb je coniferen? Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!

Cacaodoppen als bodembedekker

Cacaodoppen zijn de overblijfselen van cacaobonen en een afvalproduct van de productie van chocolade. Door ze in je tuin te strooien krijgen dit afval dus een tweede leven! Dit maakt cacaodoppen een verantwoorde keus. Inmiddels hebben ze aardig aan populariteit gewonnen als bodembedekker voor de tuin. Cacaodoppen ogen met hun bruine uiterlijk decoratief en ze zijn het meest effectief in het weren van katten en slakken. Het product is wel wat licht van gewicht, waardoor cacaodoppen sneller kunnen wegwaaien dan boomschors of boomsnippers.

Cacaodoppen hebben wel één belangrijk nadeel, ze zijn namelijk schadelijk voor honden. Chocolade is giftig voor een hond en cacaodoppen zijn de restanten van cacao en bevatten ook het schadelijke theobromine. Let hier ook op als je op bezoek gaat in andermans tuin met je hond. Een paar doppen zijn niet schadelijk voor je hond, maar een grote hoeveelheid wel.

Boomschors en cacoadoppen

Natuurlijke bodembedekking aanbrengen

Hopelijk heb je met bovenstaande informatie besloten om te gaan voor een natuurlijke bodembedekker in je tuin én heb je een keus kunnen maken tussen boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Dan is het tijd geworden om het neer te leggen!

Allereerst is het belangrijk dat je al het onkruid verwijdert op de plekken waar het wil gaan strooien. Als je het er gewoon overheen strooit is de kans groter dat het er toch weer doorheen komt. Leg geen worteldoek onder boomschors of houtsnippers: na een flinke regenbui kan dit wat ‘papperig’ worden.

Daarna kun je de bodembedekker gaan uitstrooien. Zorg voor een goede laag van minimaal 5 cm voor de beste bescherming tegen onkruid. Minder strooien zorgt voor minder effectiviteit en je zal het sneller moeten aanvullen. Hoe dikker de laag is, hoe langer hij mee gaat, maar de uiteindelijke hoeveelheid is verder aan jou! Na het aanbrengen van cacaodoppen kun je deze het beste nog even goed nat maken. Daardoor gaan ze ietwat aan elkaar plakken en zullen ze minder snel wegwaaien. Dit gaat niet op voor boomschors en houtsnippers.

Wanneer je de bodembedekker gaat uitstrooien is niet per se aan een seizoen gebonden, maar onkruid groeit, net als alle andere planten, vanaf het voorjaar. Het beste moment is om de laag vóór het groeiseizoen aan te brengen, dus in het vroege voorjaar! Dan heb je er de hele zomer optimaal profijt van.

Natuurlijke bodembedekking kopen bij Intratuin

Ben jij van plan om het onderhoud in jouw tuin te vergemakkelijken met een natuurlijke bodembedekker? Kom dan naar Intratuin of bestel je bodembedekker in onze webshop. Heb je nog vragen? Onze experts in onze winkels staan voor je klaar!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top