Laden..
Kamerplanten voor beginners

Kamerplanten voor beginners

Als beginnend plantenliefhebber haalde ik jaren geleden een grote Calathea warscewiczii in huis. Ik vond de velours bladeren zo mooi en was uitermate gecharmeerd van deze plant. Ik wist echter nog niet dat dit geen makkelijke plant was, en langzaamaan ging het dan ook steeds slechter met mijn plant. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan verdiepen in planten die makkelijk in leven zijn te houden voor de beginnende plantenliefhebber.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Niet alle planten zijn even makkelijk. Sommige zijn erg gevoelig voor de hoeveelheid licht die ze ontvangen en andere hebben weer specifieke water wensen. Om er dus zeker van te zijn dat je urban jungle een goede start krijgt, is het goed om te beginnen met sterke planten. Planten die wel een stootje kunnen hebben en het niet erg vinden als je ze een keer vergeet water te geven. Het soort planten dat ervoor zorgt dat je ze snel beter snapt, waardoor je na een tijdje ook die lastigere planten aan kan.

 

Makkelijke kamerplantenMakkelijke kamerplanten

Wat maakt een plant makkelijk?

Vaak kun je al aan het uiterlijk van de plant herkennen of het een makkelijke of een moeilijke plant is. Planten met stevige bladeren kunnen vaak veel meer hebben dan planten met fragiele blaadjes. Dit komt omdat planten met dunner blad vaak meer vocht nodig hebben, ze verdampen dit vocht namelijk sneller. Als je ze dus een keer vergeet water te geven, of ze staan op een plek die ze niet fijn vinden, dan heeft dat een groter effect dan bij een stevige plant. Dikke stammen en bladeren en grote knollen zijn plekken waar een plant water in op kan slaan. En zo’n vochtreserve zorgt ervoor dat je plant het niet erg vindt om wat langer droog te staan.

Ook makkelijke planten hebben zorg nodig

Kies je een makkelijke plant uit, dan betekent dat natuurlijk niet dat deze helemaal geen zorg nodig heeft. Zelfs een cactus heeft nog zo nu en dan water nodig. Maar ze zullen zich beter aan kunnen passen aan de omstandigheden waar je ze neerzet. De belangrijkste punten om op te letten zijn de hoeveelheid water en de hoeveelheid licht die je plant nodig heeft. Bij veel planten is het krijgen van te veel water de grootste oorzaak van overlijden, dus wees er voordat je water geeft zeker van dat de aarde niet meer nat is. De makkelijke planten die ik hieronder noem, willen het liefst een paar dagen droog staan voordat ze weer water krijgen. Één keer per week is vaak al voldoende. Als je dat onder de knie hebt, is het verder vooral genieten.

 

Makkelijke kamerplantenMakkelijke kamerplanten

Makkelijke planten parade

Er zijn enorm veel kamerplanten te koop en soms weet je niet waar je moet beginnen als beginnend plantenliefhebber. Daarom geef ik hieronder een paar makkelijke soorten planten die je zeker in leven zult houden.

De onverwoestbaren

Planten die zo sterk zijn, dat je ze makkelijk een maand kunt vergeten en dus ideaal zijn voor de reiziger of student die vaak van huis is. Deze sterke rakkers zijn de Sansevieria, de Zz-plant, de Yucca en de Dracaena. Ze kunnen bijna alles wel aan en houden alleen niet van teveel water. Als je denkt dat de Sansevieria alleen maar een heel ouderwetse plant is, dan is het zeker goed om nog eens naar de verschillende soorten binnen deze familie te kijken. Ze komen namelijk in heel veel vormen en maten, van stekelige prikkers tot sierlijke walvisstaarten. Zolang je ze niet in de volle zon zet, zullen ze happy zijn in je huis. Hetzelfde geldt voor de Zz-plant. De Yucca houdt juist wel van de volle zon en een Dracaena kan ook veel licht hebben.

Vetplanten en cactusVetplanten en cactus

De prikkelende en de vette

Ondanks dat cactussen en vetplanten echt makkelijk in de verzorging zijn, kan het natuurlijk nog steeds mis gaan. Een tekort aan water zorgt er voor dat je plant verschrompelt en te veel water laat je cactus opeens in elkaar zakken als een pudding. Cactussen willen meer water als het warm en licht is, in de zomer dus. Dan kunnen ze elke twee weken wel wat gebruiken. In de winter geef je ze veel minder, maximaal één keer per maand. En vetplanten kun je ook om de twee weken een slok water geven. Als je ziet dat de blaadjes een beetje gaan rimpelen, weet je dat je iets meer water kunt geven. Mijn favoriete vetplant is de Crassula ovata, of Jadeplant. Mijn Jadeplant heeft zowel te veel als te weinig water overleefd en blijft maar doorgroeien.

 

Handige hengelaars

Heb je veel ruimte in de lucht en wil je jungle vibes aan je huis geven door hangplanten in huis te nemen? Dan zijn er in deze categorie gelukkig ook heel veel leuke en makkelijke keuzes. Het enige waar je echt op moet letten, is dat je je plant niet te hoog hangt, zodat je niet elke keer een ladder hoeft te pakken om water te geven. Heb je een plek met veel licht, ga dan voor hangende cactussen of Rhipsalissen. Vooral de Rhipsalis en aanverwante soorten, zoals de Epiphyllum (zaagcactus), komen in zoveel soorten dat er wel één bij moet zijn die je leuk vindt. Het is belangrijk dat de grond helemaal droog wordt voordat je weer water geeft.

Heb je een plekje zonder direct zonlicht, dan is mijn beste tip een Epipremnum. Deze plant groeit erg snel en heeft het bijna altijd wel naar z’n zin. Je kunt hem laten hangen of langs de muur leiden en hij vindt het ook fijn om op een mosstok te groeien. En als je plant te lang is geworden, kan je hem altijd afknippen. Na een tijdje heeft je plant zich weer hervonden en worden er nieuwe scheuten zichtbaar.

Een andere fijne hanger is de graslelie. Deze vrolijke sprietenplant kan zijn eigen stekjes groeien, waardoor je altijd voorzien bent van nieuwe plantjes. Vergeet je hem water te geven, dan wordt de mooie groene kleur wat lichter en fletser en weet je dat het tijd is om je gieter te vullen.

Ben je op zoek naar een wat kleiner formaat plant die je op de tafel neer kunt zetten? Ga dan op zoek naar een Clusia of een pannenkoekenplant. Beide planten houden niet van de volle zon en hebben met één keer per week voldoende water. En de pannenkoekplant geeft ook nog eens een oneindig aantal babyplantjes!

De volgende stap

Met één van deze planten is de kans op een succes dubbel zo groot. Maar voel je niet schuldig als het alsnog verkeerd gaat, van elke overleden plant kun je weer leren en doe je het de volgende keer beter. En zodra je die makkelijke planten goed onder de knie hebt, wordt het tijd om ook eens andere planten onder je hoede te nemen. In mijn volgende blog zal ik het hebben over Philodendrons en Monstera’s, families die zowel heel makkelijke als meer gevoelige planten hebben.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top