Laden..
Rozen verzorgen

Rozen / roos (Rosa)

Rozen zijn een echte aanwinst in je tuin, ze hebben prachtige bloemen en geuren heerlijk. Om zo lang mogelijk van bloeiende rozen te kunnen genieten moet je rozen en klimrozen snoeien op het juiste moment. Ook de verzorging van deze uitbundige bloeier is belangrijk. Dat betekent dat je rozen moet bemesten om ziekten en plagen te voorkomen. Er is veel informatie te vinden over rozen snoeien en verzorgen, maar het is geen ingewikkelde klus. Je moet vooral opletten wanneer je rozen gaat snoeien. Maak je geen zorgen, wij zullen je met handige tips op weg helpen. Zo geef je jouw rozen het allerbeste en daar krijg je heel veel voor terug!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Herkomst van de roos

De roos heeft al honderden jaren de naam van weelde en rijkdom. Oorspronkelijk komt de roos uit het noordelijke deel van de wereld. Ze komen voor van Noorwegen tot Noord-Afrika en van Canada tot Mexico. De eerste rozen werden gebruikt in tuinen in China rond 1250. Daar werden rozen ook veel gekruist, waardoor er vele nieuwe soorten rozen zijn gemaakt.

 

Pas na 1800 is er groots te werk gegaan met het cultiveren van soorten rozen. Er zijn destijds soorten gekweekt met grote bloemen en heerlijk geurende bloemen. Ook waren er toen al mini rozen, trosrozen en dubbele rozen. De roos heeft nu al meer dan 200 wilde soorten en meer dan maar liefst 30.000 gecultiveerde soorten.

Tip: Heb je hulp nodig om de juiste roos voor jou te kiezen? Wij hebben onze top 10 van de mooiste rozen voor je op een rij gezet.

Rond de roos hangt al eeuwen een grote symboliek. Deze kan verschillen per cultuur en is door de jaren heen wel wat veranderd. Denk hierbij aan de rozenkrans waar mee wordt gebeden of de kleur van de roos die symbool staat voor maagdelijkheid (witte roos, voor de liefde (rode roos) en jaloezie of ontrouw (gele roos).

Soorten rozen

Rozen worden met verschillende doelen geweekt en daar zit de grootste scheidslijn tussen rozensoorten. Rozen worden gekweekt als snijbloem voor in een vaas of juist als rozenstruik voor in de tuin: als tuinroos. De soorten die worden gebruikt om snijbloemen te kweken hebben lange opgaande stelen: handig voor in een vaas. De tuinrozen zijn gekweekt met goede wortels en met een langere bloeitijd. De tuinrozen zijn in te delen in de volgende soorten:

Struikroos

Struikrozen zijn de lage heesterrozen en miniatuurrozen. Ze omvatten grootbloemige rozen en trosrozen en sommige soorten worden speciaal geteeld voor rozenbottels.

Stamroos

De naam zegt het al: bij een stamroos groeit de roos op een stam. De stam is meestal afkomstig van een andere (wilde) roos, welke betere worteleigenschappen zijn dan de roos die erop geënt is.

Klimroos

Klimrozen groeien in lange strengen in en zijn prachtig op een pergola of tegen een muur. Klimrozen moet je leiden, waarbij de hoofdstammen zoveel mogelijk horizontaal geleid moeten worden met een onderlinge afstand van zo'n 50 cm. Op deze manier stimuleer je de groei het beste. Bij een pergola bind je de hoofdtakken om de paal heen.

Bodembedekkende roos

De roos als bodembedekker heeft soepele takjes die plat over de grond gaan. Deze soorten hebben weer verschillende indelingen. De ene heeft een geurende variant, de andere is er ook dubbelbloemig of meerkleurig. Er zijn veel verschillende soorten, zo vind je altijd wel een roos die in jouw tuin past.


Rozen in verschillende soorten en maten


Ideale standplaats

De roos is niet alleen vanwege haar uiterlijk de koningin onder de heesters. Ze is best wel kieskeurig en stelt wat eisen! Rozen staan graag op een plek met wat wind, veel zon en goede voedingsrijke grond. Het liefst staat een roos niet in hele natte grond, maar de roos mag zeker ook niet te droog staan. Als de grond te droog is zal ze kleiner blijven. Gelukkig zijn het sterke planten die de meeste omstandigheden wel overleven. Wil je het rozen helemaal naar hun zin maken? Plant een roos dan in losgemaakte kleigrond. Daar is ze gek op! Nu nog lekker veel zon en ze zal je belonen met prachtige bloemen.

Rozen planten

Je kunt rozen het hele jaar door planten. Zorg voor een lekker groot gat en vul dit met flink wat rozengrond. Vervolgens zet je de roos met de hele kluit in de grond en vul je het gat verder op. Geef hem voldoende water, zeker in de eerste weken na het planten. Let erop dat de plek waar de roos geënt is, een paar cm onder de grond komt. Dit punt heet ook wel het oculatiepunt. Indien je een roos gaat planten die je in een pot hebt gekocht, zit dit al goed!

Rozen verzorgen

Omdat rozen ontzettend snel groeien hebben ze regelmatig voeding nodig. Geef ze daarom in het voorjaar, na de eerste snoeibeurt, speciale rozenmest en herhaal dit in juni voor een extra boost in de zomer. Door je rozen te bemesten zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen. Daarnaast kost het vormen van bloemen veel energie, dit haalt de roos uit zijn voeding.
Rozen zijn goed bestand tegen onze koude winters, alleen bij een stamroos moet je oppassen als de temperatuur onder de 10 graden komt. Bij deze strenge vorst moet je stamrozen afdekken en beschermen, bijvoorbeeld met een zwarte plastic zak, waarbij hij nog wel wat lucht moet krijgen. Zodra de vorst weer voorbij is moet je zak eraf, anders loop je kans dat je stamroos al gaat uitlopen door de warmte in de zak! Struikrozen kun je eventueel extra bescherming geven door in het najaar de stelen op de grond in te graven tot ongeveer 15 cm. Hierdoor is de basis van de roos beter bestand.


Rozenmest en kalk


Roos in potRoos in pot

Rozen snoeien

Snoeien zorgt voor een mooie vorm van je rozenstruik. De roos blijft er goed door groeien en zal ook goed blijven bloeien!

Een roos snoeien doe je twee keer per jaar: in het voorjaar en in de zomer. Alle soorten rozen worden vanaf maart gesnoeid, wanneer het niet meer vriest en de sapstromen net op gang komen. Als je hem later snoeit zal hij later bloeien. Een uitzondering is de Rambler klimroos, die snoei je alleen na de bloei. Ook in de zomer kun je rozen snoeien, dit noemen we de zomersnoei. Dit is een iets minder ingrijpende snoei die vooral bedoeld is om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Hierdoor zal de roos nieuwe bloemknoppen gaan ontwikkelen en kun je dus nog langer genieten van een bloeiende roos in de tuin.

Een roos is echt niet zo lastig om te snoeien als de meeste mensen vaak denken. Rozen zijn sterke planten die altijd wel een mogelijkheid zoeken om uit te lopen. Mocht je iets te rigoureus zijn geweest, is er dus een grote kans dat hij zich wel herstelt. Zorg dat je doornbestendige handschoenen in de aanslag hebt! Er zijn wat verschillen tussen de verschillende soorten rozen als het gaat om het snoeien.

Bij de voorjaarssnoei moet je zoeken naar dikke vitale scheuten. Aan deze scheuten bloeien rozen meestal als ze weer gaan uitlopen in het voorjaar. Deze moet je zoveel mogelijk laten staan zodat je roos straks veel bloeimogelijkheden heeft. Oudere takken worden bruin en houtig en mag je ieder jaar weghalen. Zo blijft de plant fris. Je snoeit de oude takken weg tot aan een groene scheut of gezonde knop. De gezonde vitale takken kunnen ook terug gesnoeid worden als je de plant in model wil brengen. Dit noemen we ook wel vormsnoei. Je kunt hem dan in het gewenste model snoeien. Snoei hierbij bij voorkeur ook boven de knop.

Bekijk ook de video, waarin Lodewijk je alles over voorjaarssnoei van de roos nog een keer uitlegt en laat zien!

Rozenhandschoenen


De zomersnoei heeft een ander doel dan de voorjaarssnoei. Als een roos uitgebloeid is zal hij rozenbottels aan willen maken. Hierin zitten de zaden van de roos. Dit kost de roos veel energie, waardoor hij minder energie steekt in het maken van nieuwe bloemen. Daarom snoeien we de uitgebloeide bloemen (en de rozenbottels) van de roos weg. Je snoeit de uitgebloeide bloem weg boven een vijfblad, je laat dat vijfblad dus zitten. Een vijfblad heeft, zoals de naam al zegt, vijf bladeren. Je geeft op deze manier de roos een sterke basis voor nieuwe vitale nieuwe bloemen.

Struikrozen (grootbloemige roos, lage heesterroos, miniatuurroos en trosroos)

Deze soorten rozen kun je terugsnoeien tot zo’n tien centimeter van de grond, hoe ver je wil gaan is aan jou. Takken die naar binnen toe groeien knip je lekker kort af, zodat het hart mooi open blijft. Dit geeft de plant lucht en schimmels minder kans. Let bij het snoeien op de ‘buitenogen’: dit zijn bladknoppen welke nog niet uitgelopen zijn en kun je herkennen aan een puntje met een streepje eronder. Zoals de naam al zegt moeten deze ogen aan de buitenkant van de tak zitten. Hier zal snel een tak gaan uitlopen en door deze te laten zitten groeit je roos dus naar buiten en minder naar binnen. Grote struikrozen of hoge heesterrozen kun je terugsnoeien tot 50 centimeter boven de grond.

Lees meer over het snoeien van de rozenstruik in onze blog: Rozen snoeien.

Stamroos

De stamroos kun je tot op 10 centimeter boven de stam terugsnoeien. Ook bij de stamroos moet het hart mooi open en luchtig blijven, dus ook hier weer opletten dat je boven de buitenogen knipt. Aan de stam zelf kunnen scheuten ontstaan, die afkomstig zijn van de wilde roos welke de onderstam vormt. Scheur deze van de stam af. Knip ze niet, want dan kunnen er juist meer uitlopers ontstaan!

Klimroos

In het voorjaar, in maart, knip je de oude bruine takken weg zodat de plant zich kan verjongen. De hoofdtakken (of gesteltakken) laat je zitten, maar je knipt hier alle zijtakken vanaf, tot zo’n 3 cm vanaf de hoofdtak (tot op 1 oog). Overigens hoef je een nieuwe klimroos de eerste 2 jaar nog niet te snoeien. Pas daarna zijn er voldoende wortels gevormd en zullen de hoofdtakken gaan groeien!

Lees meer over het snoeien van de klimroos in onze blog: Klimroos snoeien.

Bodembedekkende roos

Bij de bodem bedekkende rozensoorten hoef je alleen de korte takken bij te knippen. Dit hoef je maar eens in de 2 á 3 jaar te doen.

Het beste gereedschap om een roos mee te snoeien is de ‘gewone snoeischaar’. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is, dan zijn de snoeiwonden mooi schoon en vlak. Zo zorg je ervoor dat de wonden goed opdrogen en dat de plant daar geen ziektes van kan oplopen. Voor de wat dikkere takken kun je gebruik maken van een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar is het heel belangrijk dat het mes goed scherp is.

Tip: Ben je op zoek naar het juiste gereedschap om rozen mee te snoeien? In onze webshop vind je een breed aanbod aan snoeigereedschap voor het snoeien van rozen.

Gereedschap voor het snoeien van een roos


Ziektes en plagen bij rozen

Als je je roos goed verzorgt heeft hij minder kans om ziek te worden. Toch kunnen rozen soms geplaagd worden door bijvoorbeeld schimmels of beestjes. Het liefst wil je dit natuurlijk voorkomen, maar wat moet je doen als je roos al besmet is? Wij hebben de meest voorkomende ziektes bij rozen voor je op een rij gezet.

Luizen

Als je roos last heeft van zwarte luis of bladluis moet je er op tijd bij zijn, want anders raakt je struik bedekt met een kleverige stof. Je kunt luizen verwijderen met een straal water of met een speciaal luizenmiddel. Hiermee kun je luizen biologisch bestrijden.

Bladrolwesp

Heb je last van gekrulde en slap hangende bladeren aan je roos? Dit komt door de rozen bladrolwesp. Deze plaag is niet zo erg en gaat meestal vanzelf weer over. Je kunt de blaadjes gewoon plukken en weggooien (niet op de composthoop of bij het groenafval) of je kunt een biologisch gewasbeschermingsmiddel gebruiken.

Taxuskever

De Taxuskever maakt gaten aan de rand van het blad. Het is niet mooi, maar de plant zal er niet dood aan gaan. De larven maken onder de grond meer schade. De larven eten de nieuwe wortels op waardoor de roos niet meer goed water op kan nemen en verdroogt. Door middel van water geven met aaltjes kunnen de larven worden bestreden. Lees hier alles wat je moet weten over het bestrijden van de taxuskever en zijn larven.

Meeldauw

Rozen kunnen ook last hebben van een schimmel. Meeldauw is een soort schimmel welke op het blad van je roos gaat zitten. Doordat het blad wordt bedekt zal de groei achteruit gaan en kunnen bladeren misvormen. Lees hier alles wat je moet weten over het bestrijden van meeldauw.

Roest

Roest zorgt – zoals de naam al zegt – voor oranje/bruine vlekken op het blad. Dit is moeilijk te bestrijden en het blad zal vroegtijdig van de plant afvallen. Dit komt het meest voor bij wilde rozensoorten. De meeste nieuwe soorten zijn sterker en beter bestand tegen deze infectie.

Rozen stekken en vermeerderen

Zelf rozen stekken

Door je rozen te stekken kun je bijna gratis je tuin vol zetten met jouw favoriete roos. Het stekken doe je na de bloei, dus dat is ergens tussen eind augustus en begin september. Knip een aantal rechte takjes af onder een oog. Een oog is een dikker stukje aan de tak waar een blad uit kan groeien. Verwijder de bladeren van de onderste helft en zet ze in een potje met zaai- en stekgrond. Je vergroot de overlevingskans van je stekjes met stekpoeder. Dit zal het stekken een stuk makkelijker laten verlopen. Leg eventueel nog een laagje hydrokorrels op de bodem van het potje voor de afwatering. Zet de stekken op een plek in de halfschaduw en met weinig wind en laat ze rustig staan.

Vermeerderen van rozen

Rozen worden tegenwoordig vermeerderd door te oculeren, te enten of te ‘stenten’. Oculeren is een rozenknoop op een speciale manier op de wilde onderstam van een andere roos maken. Voor enten gaat dit op dezelfde manier, alleen wordt hier een goed takje gebruikt om vast te laten groeien aan een wilde onderstam. Stenten is een stekje van een wilde of sterke onderstam met daarop gelijk een ent van het soort welke je wilt kweken. Door op deze manier de plant te vermeerderen krijgen wat zwakkere soorten de goede worteleigenschappen van een sterke plant.

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top