Laden..
Anthurium (Flamingoplant)

Anthurium (Flamingoplant)

De Anthurium kent iedereen wel. Zijn bijzondere bloemen, in de vorm van een schutblad met grote bloei-aar, trekt direct de aandacht. De Anthurium bloem heeft vaak een heldere kleur, glanst en is zo perfect dat hij soms wel van plastic gemaakt lijkt! Oorspronkelijk komt deze tropische plant uit Zuid-Amerika en hij behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae).

Anthurium kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De Anthurium in het kort

Soorten:

Ruim 600

Bekendste soorten:

Anthurium andreanum (met honderden variëteiten), clarinervium, scherzerianum, crystallinum

Bloeiend:

Ja, een bloei aar met gekleurd schutblad

Bloeiperiode:

Jaarrond

Standplaats:

Indirect zonlicht, geen volle zon

Water geven:

Regelmatig, 1 á 2 keer in de week

Giftig:

Ja, maar alleen bij een hoge dosering

Stekken:

Stamstekjes in water

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant

Welke soorten Anthurium zijn er?

Wij herkennen de Anthurium meestal aan zijn opvallende bloem, maar er zijn ook soorten die het moeten hebben van de bladeren en niet van de bloem.

Lakanthurium (Anthurium andreanum 'Sierra')Lakanthurium (Anthurium andreanum 'Sierra')

Lakanthurium (Anthurium andreanum)

De Anthurium andreanum is de soort die de meeste mensen kennen. Het leerachtige schutblad van de bloem is er in verschillende kleuren en vormen, meestal in wit, rood of roze-tinten. Deze plant heeft sterke, fris- of donker groene bladeren in hartvorm. Hij wordt in het Nederlands ook wel lakanthurium genoemd, door zijn glans.

Lakanthurium (Anthurium andreanum 'Fantasy Love')Lakanthurium (Anthurium andreanum 'Fantasy Love')

Lakanthurium (Anthurium andreanum)

De Anthurium andreanum is de soort die de meeste mensen kennen. Het leerachtige schutblad van de bloem is er in verschillende kleuren en vormen, meestal in wit, rood of roze-tinten. Deze plant heeft sterke, fris- of donker groene bladeren in hartvorm. Hij wordt in het Nederlands ook wel lakanthurium genoemd, door zijn glans.


Flamingoplant (Anthurium scherzerianum)

De Anthurium scherzerianum is eigenlijk de enige echte flamingoplant, maar omdat de Anthurium andreanum heel erg lijkt op deze, wordt die in de volksmond ook wel flamingoplant genoemd. De bloei van deze Anthurium scherzerianum is iets anders. De schutbladeren zijn relatief groot met een lange dunne bloei-aar die soms gekruld is.


Aderplant (Anthurium clarinervium)Aderplant (Anthurium clarinervium)

Aderplant (Anthurium clarinervium)

De Anthurium clarinervium wordt in het Nederlands ‘aderplant’ genoemd, doordat de witte nerven duidelijk zichtbaar zijn op het groene blad. Dit is een Anthurium die het echt moet hebben van zijn prachtige hartvormige bladeren, de bloemen zijn namelijk zeer onopvallend.

Aderplant (Anthurium clarinervium)Aderplant (Anthurium clarinervium)

Aderplant (Anthurium clarinervium)

De Anthurium clarinervium wordt in het Nederlands ‘aderplant’ genoemd, doordat de witte nerven duidelijk zichtbaar zijn op het groene blad. Dit is een Anthurium die het echt moet hebben van zijn prachtige hartvormige bladeren, de bloemen zijn namelijk zeer onopvallend.


Aderplant (Anthurium crystallinum)Aderplant (Anthurium crystallinum)

Aderplant (Anthurium crystallinum)

De Anthurium crystallinum heeft grote overeenkomsten met de clarinervium. De bladeren met witte nerven zijn hier de eyecatcher van de plant en de kleine bloemen hebben weinig sierwaarde.


Anthurium


Is de Anthurium giftig?

De flamingoplant is in grote hoeveelheden giftig voor huisdieren en mensen. Raadpleeg altijd een (dieren)arts bij inname.


De Anthurium bloem

De bloem van de Anthurium bestaat uit een gekleurd schutblad met een bloeiaar. Dit geheel wordt vaak voor de bloem aangezien, maar eigenlijk zitten de kleine bloemen op de aar.

Wat is de bloeitijd van de Anthurium?

De Anthurium staat bekend als een plant die een lange bloeitijd heeft. Meestal bloeit de flamingoplant een maand of 3, waarna hij enkele maanden geen bloem heeft. Dit is eigenlijk eenzelfde cyclus als de lepelplant (Spathiphyllum). De plant kan jaarrond bloeien, maar bloeit in de winter meestal minder dan in de zomer.

Wat te doen als je Anthurium is uitgebloeid?

Als je Anthurium is uitgebloeid kun je de bloemstengel kort afknippen

Hoe kun je een Anthurium opnieuw laten bloeien?

Om je flamingoplant opnieuw te laten bloeien kan het helpen om 6 weken geen voeding en minder water te geven. Het beste is om deze periode in de winter of het vroege voorjaar te plannen. Als het dan zonniger wordt, geef je weer meer water én plantenvoeding en komen de bloemen vanzelf weer!

 

59.99
99.99
14.99
Mica Decorations hangpot Resa D 16,5 H 13,5 wit
6.99
7.99
Flamingoplant (Anthurium andreanum 'Pink Jolie') D 12 H 40 cm
9.99
12.99
Geldboom (Pachira aquatica) D 17 H 50 cm
4.99
Lantaarnplantje (Ceropegia woodii) D 8 H 30 cm
14.99
Blauwvaren (Phlebodium aureum 'Blue Star') D 19 H 55 cm

Welke standplaats is ideaal voor de Anthurium?

Om een Anthurium stralend te houden is een goede standplaats erg belangrijk.

De tropische Anthurium is in de natuur een grondbewoner, waar de hele dag licht aanwezig is, maar geen volle zon. Zo’n zelfde plek wil de flamingoplant ook in huis: veel licht, zonder directe zon. Achter glas, in de volle zon, kan het blad van de flamingoplant verbranden en dat is zonde van je mooie Anthurium. Van te veel zon kunnen de bladeren ook geel kleuren. Te weinig zon kan echter weer leiden tot geen of groene bloemen. Temperaturen boven of rond de 18-19 graden zijn voor de flamingoplant het meest ideaal, onder de 15 graden zal de plant achterblijven met bloeien. Daarnaast houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid.


Hoe gaat de verzorging van de Anthurium?

Een Anthurium is een eenvoudige plant om te verzorgen als hij op de juiste plek staat. Het is ook een zeer dankbare kamerplant, want je krijgt er een hoop voor terug!

Water geven

De flamingoplant heeft lichtvochtige grond nodig om goed te kunnen groeien. Maar te natte grond is ook niet goed, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Als de grond uitgedroogd raakt geef je de Anthurium water, dit komt neer op ongeveer 1 á 2 keer in de week. In de winter is dat vaak wat minder, dan is één keer in de week genoeg.

Sproeien

Een flamingoplant is een tropische plant en heeft daarom graag een hoge luchtvochtigheid. Besproei de plant 1 of 2 keer in de week met een plantenspuit. Gebruik hiervoor het liefst gekookt water, laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en sproei dit over de plant.

Voeding

Een Anthurium kan je voeden met verschillende middelen, deze plant is niet kieskeurig. Een bloeiende kamerplantenvoeding is prima. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de juiste dosering voor je kamerplant. Geef de Anthurium geen voeding in de winter, dit bevordert nieuwe bloei en te veel voeding in de winter kan zelfs schadelijk zijn voor de plant, omdat hij dan in rust is.

Verzorgingsproducten voor je Anthurium

Moet je de Anthurium snoeien?

Een Anthurium hoef je niet te snoeien. Lelijke bladeren en uitgebloeide bloemen kunnen kort weggeknipt worden.


Wanneer en hoe moet je een Anthurium oppotten en verpotten?

Eens in de 2 á 3 jaar kun je de Anthurium verpotten naar een 20% ruimere pot. Doe dit het liefst in maart, aan het begin van het groeiseizoen. De plant herstelt dan sneller en heeft gelijk de ruimte om te gaan groeien. Anthuriums hebben behoefte aan een luchtige grond met een goede buffering van water en voedingsstoffen. Hiervoor is speciale Anthurium potgrond verkrijgbaar. In de potgrond zit ook voeding, dus de eerste 2 maanden na het verpotten kun je wat minder plantenvoeding geven.


Hoe kun je de Anthurium stekken?

Anthuriums maken kleine plantjes onder aan de plant, de zogenaamde stamstekjes. Deze kan je afknippen en in het water zetten totdat de wortels groot genoeg zijn (3 á 4 cm). Daarna kun je ze overzetten in Anthurium grond. Zet deze nieuwe stek niet gelijk in veel licht en geef geregeld water om de grond vochtig te houden. Op deze manier slaat de plant snel en goed aan en krijg je vanzelf een nieuwe plant.


Anthurium allergie of hoofpijn van de flamingoplant?

Er zijn kamerplanten waar je allergisch voor kan zijn en de Anthurium is daar één van. Als je een allergie hebt voor de flamingoplant blokkeren je luchtwegen en kun je zelfs een anafylactische schok krijgen. Dit is zeker niet ongevaarlijk! Dus mocht je het benauwd krijgen in de buurt van de Anthurium: kijk dan goed uit, want een Anthurium allergie bestaat echt.


Wat is er aan de hand met mijn Anthurium?

Waarom krijgt mijn Anthurium bruine bladeren?

Beginnen de randen van de bladeren bruin te kleuren? Dan is de luchtvochtigheid in je huis te laag! Je kunt deze verhogen door je plant 2 keer per week te sproeien of zet een bakje water naast of onder je plant (niet met de wortels erin!). Beestjes kunnen ook bruin blad veroorzaken, bekijk de plant goed om te zien of je hier misschien last van hebt.

Waarom krijgt mijn Anthurium bruine vlekken op de bladeren?

Bij bruine vlekken kan het zo zijn dat de plant in de volle zon staat waardoor de bladeren verbranden. De plant kan dan de verdamping van vocht niet bijhouden, waardoor er bladcellen afsterven. Kies een andere plaats met veel licht als dit gebeurt en vermijd de volle zon. Krijgt je plant ook gele randen aan het blad? Dan kan het ook zijn dat je te veel water hebt gegeven, dit is namelijk een teken van wortelrot. Controleer dan beter wanneer je plant weer water wil, dit is als de grond bijna uitgedroogd raakt.

Waarom krijgt mijn Anthurium geen bloemen of groene bloemen?

Als een Anthurium geen bloemen geeft dan staat de plant te donker. Geef de plant een mooi plekje met veel licht maar niet in de volle zon. Komen de bloemen wel, maar blijven ze groen? Ook dan staat de plant iets te donker!

Waarom krijgt mijn Anthurium gele bladeren?

Als de bladeren een gele gloed krijgen, dan krijgt je flamingoplant waarschijnlijk te veel zon. Zet de plant in dat geval verder van het raam. Gele bladeren kunnen ook komen door ongedierte, controleer je plant dus ook op trips en spint.

Beestjes in je Anthurium?

Een flamingoplant is niet erg gevoelig voor beestjes maar als ze erop zitten dan heeft de plant er wel goed last van. Zo is trips een echte flamingoplant-killer. Trips kan goed bestreden worden, lees hier alles over de bestrijding van trips. Ook spint kan de plant behoorlijk aantasten, lees hier alles over de bestrijding van spint.

 

Symptoom Anthurium Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te veel zon of ongedierte Zet je plant wat verder van het raam en check op beestjes
Bruine bladeren Te lage luchtvochtigheid of ongedierte Sproei je plant 2 keer per week en check je plant op beestjes
Bruine vlekken Verbranding Zet de Anthurium verder van het raam
Bruine vlekken en gele randen Wortelrot Geef je Anthurium minder water
Geen bloemen Te donker Zet de Anthurium dichter bij een raam, maar niet in de volle zon
Groene bloemen Te donker Zet de Anthurium dichter bij een raam, maar niet in de volle zon

De Anthurium bij jou thuis

Deel jouw Anthurium met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top