Laden..
Citroenverbena (Aloysia triphylla)

Citroenverbena (Aloysia triphylla)

De citroenverbena zul je direct spotten dankzij de betoverende citroengeur welke vrijkomt als je de plant maar heel even aanraakt. Van het verse of gedroogde langwerpige blad van de citroenverbena maak je makkelijk een heerlijke thee. Een kruid dat niet mag ontbreken in alle thee- en kruidentuinen.

De citroenverbena is bekend onder de Latijnse naam Aloysia triphylla en wordt ook wel Lippia citriodora, Aloysia citriodora, verveine (Franse naam) of lemon verbena genoemd. Citroenverbena hoort bij de IJzerhardfamilie (Verbenaceae), dat bestaat uit ongeveer 250 soorten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De citroenverbena in het kort

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-oktober

Standplaats:

Volle zon

Winterhard:

Matig winterhard

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, 1x per jaar in maart-april

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van citroenverbena?

De Aloysia triphylla is een halfstruik en heeft een bossige, rechtopgaande groeiwijze. Deze struik groeit in één groeiseizoen tot een hoogte van 1 meter in een pot tot wel 2 meter in de volle grond. Met één citroenverbena kun je dus al een aardig stukje kruidentuin vullen!


Citroenverbena


Is citroenverbena giftig?

Citroenverbena is niet giftig voor mensen, maar de Aloysia triphylla is wel giftig voor honden, katten en paarden. Raadpleeg altijd een dierenarts als jouw huisdier van de plant heeft gegeten.


Komen er bloemen aan de citroenverbena?

Ja, citroenverbena bloeit met piepkleine lilakleurige of witte bloemetjes. Het zijn pluimvormige bloemetjes.

Wat is de bloeitijd van citroenverbena?

Bij de Aloysia triphylla verschijnen de bloemen van juni tot in oktober.

Wat te doen als je citroenverbena is uitgebloeid?

Als je citroenverbena is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De plant bloeit vanzelf door tot in de herfst. Uitgebloeide bloemen kun je weghalen als je wil, maar het zal niet zorgen voor nieuwe bloei.


Verveine thee

Citroenverbena heet ook wel verveine, verveine is de Franse benaming. Citroenverbena is dus hetzeflde als verveine en als je hoort over verveine thee, dan wordt hier dus thee van de blaadjes van de citroenverbena mee bedoeld. Thee van de citroenverbena smaakt heerlijk kruidig naar citroen, hoe kan het ook anders. Buiten de heerlijke smaak is verveine kruidenthee goed voor de spijsvertering en zou het ontspannen werken. Ideaal dus als je hiervoor enkel wat blaadjes hoeft te plukken! Je kunt blaadjes plukken wanneer je wilt, zolang er in de lente en zomer genoeg overblijft voor de plant om te blijven groeien. Was de blaadjes en doe ze in kokend water om er thee van te maken. Je kunt de blaadjes ook drogen in de oven, dan kun je ze lang bewaren. Een takje munt, een schijfje citroen óf een beetje honing is lekker in je verveine thee.


Werkt citroenverbena tegen katten?

Ja, de geur van citroenverbena houdt katten op afstand. Heb jij last van ongewenste katten in je tuin? Citroenverbena verspreidt een citroenachtige geur en daar houden katten niet van. Een goede reden dus om de Aloysia triphylla aan je kruidentuin toe te voegen. Je kunt ook andere planten met citroengeur gebruiken om katten af te schrikken, lees hier alles over katten weren uit je tuin. Ook muggen houden niet van de citroengeur, dus een citroenverbena naast je terras is ook aan te raden!


Welke standplaats is ideaal voor de citroenverbena?

De citroenverbena staat graag zonnig en warm en groeit in elke goede tuingrond die niet te nat is. Kruidengrond of moestuingrond is het meest ideaal als je je citroenverbena in de keuken wil gebruiken.

Citroenverbena in pot?

Alle verbena-soorten kunnen prima in een pot groeien, dus ook de citroenverbena. Gebruik een pot met gaten in de bodem, zodat het water goed weg kan lopen. Het is zelfs aan te raden om je citroenverbena in een pot te houden, omdat deze plant niet geheel winterhard is. Onder de 5 graden krijgt hij het al moeilijk, in een pot is hij makkelijk te beschermen en te verplaatsen.

Kan citroenverbena ook binnen?

Ja, citroenverbena kun je ook binnen zetten. Omdat het een struik is, kan hij wel fors worden, dus geef hem een ruime pot (minimaal 30-40 centimeter doorsnee) en hou de grootte beperkt door heel regelmatig te snoeien. Je moet de citroenverbena altijd licht vochtig houden in een pot waar overtollig water uit kan lopen. Zet hem op een zonnige plek. In de winter zal de citroenverbena zijn blad verliezen, net zoals hij in de tuin doet. Dit is niet erg, de bladeren groeien in de lente weer terug. De plant is dan wel iets minder aangenaam om naar te kijken, dus je kunt hem in de winter ook verplaatsen naar een kamer waar je minder vaak komt.


Is citroenverbena winterhard?

De citroenverbena is matig winterhard, als het gaat vriezen kan de plant het mogelijk niet overleven. Je kunt een citroenverbena in een pot bij vorst het best naar binnen halen. Je kunt hem ook beschermen door de pot goed in te pakken met noppenfolie en eventueel een winterhoes of -vlies over de struik te plaatsten. Deze kun je alleen niet de hele winter laten zitten, de plant moet ook kunnen ademen. Voor de zekerheid kun je van de citroenverbena in de nazomer stekken maken. Die stekjes laat je vervolgens vorstvrij overwinteren en dan heb je het volgende jaar weer het genot van je Aloysia triphylla.


Is citroenverbena groenblijvend in de winter?

Nee, citroenverbena is niet groenblijvend in de winter. Hij verliest zijn blad, ook als je hem binnen hebt.


Citroenverbena planten: wanneer en hoe?

Een citroenverbena kun je het hele jaar door planten. De beste tijd om te planten is het voorjaar (april-mei). Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand voor citroenverbena is ongeveer 40 cm.


Hoe moet je de citroenverbena verzorgen?

De citroenverbena in volle grond kan goed tegen droogte, je hoeft de plant geen extra water te geven. Alleen als het echt lang droog is, lust de Aloysia triphylla wel een slokje water. Staat je citroenverbena in een pot? Geef dan wel regelmatig water en laat de potgrond nooit helemaal uitdrogen. Vermijd wel natte voeten, dus geef dus nooit te veel water en zorg voor goed doorlatende grond. Geef het liefst ’s morgens vroeg water, dan kan het blad goed opdrogen.

Geef je citroenverbena in het vroege voorjaar een beetje organische mest.

Verzorgingsproducten voor je citroenverbena


Citroenverbena snoeien

Waarom moet je citroenverbena snoeien?

De citroenverbena moet je snoeien om dode takken te verwijderen en een mooie compacte plant te houden.

Hoe vaak en wanneer moet je citroenverbena snoeien?

Snoei je citroenverbena één keer per jaar. Vaker mag wel, maar is niet nodig. De citroenverbena kun je het beste in het voorjaar (april) snoeien.

Hoe snoei je citroenverbena?

Bij de citroenverbena snoei je de houtige takken terug tot 10-15 cm boven de grond. Knip hierbij altijd boven een scheutje dat naar buiten wijst. Vanuit de basis van de plant gaan er nieuwe scheuten groeien.

Waarmee snoei je citroenverbena?

Je snoeit de citroenverbena met een scherpe en schone snoeischaar.


Citroenverbena verplaatsen of verplanten?

Voor de meeste tuinplanten geldt dat je deze het beste in het voorjaar kunt verplanten en dat is hetzelfde voor de citroenverbena. Aan de start van het groeiseizoen zal de plant het snelst weer herstellen van zijn verhuizing. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig een beetje vanaf en graaf de wortelkluit in een nieuw ruim plantgat weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Na het verplanten kun je direct even snoeien en geef je Aloysia triphylla na het verplanten water.


Hoe kun je citroenverbena stekken?

Citroenverbena kun je in de nazomer stekken, een goede tijd om stekjes te nemen is augustus. Kies een jonge stengel die niet gebloeid heeft en knip hier ongeveer 10 cm vanaf. In de bladoksels, tussen de stengel en een blad, zie je vaak jonge, niet bloeiende scheutjes zitten. Verwijder de onderste bladeren, maar laat de bovenste twee blaadjes zitten. Snij het stengeltje met een scherp mesje schuin af, net onder een verdikking in de stengel. Doop het stekje van de citroenverbena in stekpoeder. Vul een potje met licht vochtige stekgrond en steek het stekje hierin. Dek het potje af met een plastic zakje en geef af en toe een beetje water. Jonge citroenverbena stekken kun je het best binnen houden tijdens de winter, want deze jonge plantjes zijn extra gevoelig voor vorst. Zet ze op een lichte plek. Zet de citroenverbena stekjes vanaf half mei buiten in de volle grond. Door citroenverbena in de nazomer te stekken weet je zeker dat je ook volgend jaar weer van het mooie kruid kunt genieten.


Wat is er aan de hand met mijn citroenverbena?

Zitten er witte vlekken op het blad van je citroenverbena?

Citroenverbena kan last hebben van meeldauw. Je ziet dan witte vlekken of een witte poederachtige laag op het blad. Meeldauw is een schimmel en schimmels houden van vocht. De kans is groot dat je plant te nat staat, of de bladeren kunnen niet goed drogen doordat de struik te compact is of teveel uit de wind staat. Verwijder de aangetaste bladeren. Lees hier meer over het bestrijden van meeldauw.

Groeit je citroenverbena slecht?

Als je citroenverbena niet goed groeit, kan het zijn dat de grond te nat is. Dit gebeurt snel in een pot. De wortels kunnen gaan rotten in te natte grond. Laat de wortelkluit goed drogen en geef voortaan minder water. Zorg er ook voor dat het water goed uit de pot kan lopen.

 

Symptoom citroenverbena Oorzaak Wat te doen
Witte vlekken op het blad Meeldauw Meeldauw bestrijden
Citroenverbena groeit niet Te natte grond Wortelkluit laten drogen, minder water geven

De citroenverbena bij jou thuis

Deel jouw citroenverbena met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top