Laden..
Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

De vlinderstruik heet niet voor niets vlinderstruik. De Buddleja wordt overigens ook wel vlinderboom genoemd, omdat hij zo lekker kan uitgroeien. Voor bijen en vlinders is de Buddleja een echte lekkernij. En zij zorgen op hun beurt weer voor meer biodiversiteit in de tuin. Fijn voor hen, maar ook voor jou! Niet alleen bijen en vlinders zijn gek op de vlinderstruik, ook wij krijgen er geen genoeg van. 

De vlinderstruik behoort tot de Buddlejaceae familie en komt oorspronkelijk uit China. Daar bloeide hij prachtig, waardoor niet veel later enkele Europese landen aan de Middellandse Zee de Buddleja lieten overkomen.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De vlinderstruik in het kort

Soorten:

1

Bekendste soorten:

Buddleja davidii ‘Black knight’, Buddleja davidii ‘Blue chip’, Buddleja davidii ‘White profusion’

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-september

Standplaats:

Zon, halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja, bij een matige winter

Snoeien:

Ja, in het vroege voorjaar

Kenmerken:

Heester

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de vlinderstruik?

Een Buddleja kan flink groeien. Hij groeit als een struik en vertakt, maar de takken steken wel vooral omhoog. In één groeiseizoen kan een vlinderstruik met gemak een paar meter hoog worden en als je hem weinig of niet snoeit wordt je vlinderstruik al snel een vlinderboom.


Soorten vlinderstruiken

De Buddleja kun je onderverdelen in 3 typen. De vlinderstruik is maar 1 soort, namelijk de Buddleja davidii, en hier zijn heel veel gecultiveerde soorten van gekweekt. Iedere soort heeft zijn eigen bloeikleur en groeivorm.

De ‘gewone’ vlinderstruik is dus de Buddleja davidii. Daarnaast zijn er ook wilde vlinderstruiken. Deze wilde varianten ontstaan vanuit een zaailing of het zaad van een gewone vlinderstruik. Als deze zaden ontkiemen kunnen ze uitgroeien tot volwaardige vlinderstruiken, maar deze groeien dan een stuk wilder en hebben minder bloemen die ook korter bloeien en ze zijn vaak iets minder sterk dan de ouder. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen prachtige soorten tussen zitten. Probeer dus vooral om een zaailing te laten groeien, dit is de moeite waard! Er kunnen mooie tussenkleuren gaan bloeien. Daarnaast kennen we nog de dwerg vlinderstruik. Dit is een gecultiveerde soort Buddleja die minder groot wordt. Ook groeit hij langzamer en zijn de bloempluimen kleiner. Verder zijn de eigenschappen van de dwergsoorten gelijk aan de normale soort vlinderstruik, maar dan in het klein. Deze kleinere plant is daardoor erg geschikt voor wat kleinere tuinen en kan ook in een mooie grote bloempot op het terras.

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Black knight’)Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Black knight’)

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘Black knight’)

De Buddleja davidii ‘Black knight’ heeft zeer donderpaarse bloemen en bloeit uitbundig. Let op: de naam is 'Black knigth', als 'zwarte ridder' en geen 'Black night' als 'zwarte nacht', al zou die naam ook nog kunnen passen.

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 1,5 tot 2 meter

Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘White chip’)Vlinderstruik (Buddleja davidii ‘White chip’)

Dwergvlinderstruik (Buddleja davidii ‘Blue chip’ en ‘White chip’)

Vlinderstruiken als de 'Blue chip' en 'white chip' zijn de kleinste vlinderstruiken onder de Buddleja davidii.

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 80 centimeter

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'White profusion')Vlinderstruik (Buddleja davidii 'White profusion')

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'White profusion')

De grote witte bloempluimen van de Buddleja davidii 'White profusion' zijn lang, vol en prachtig.

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 1,5 tot 2 meter

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Nanho blue')Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Nanho blue')

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Nanho blue')

De Buddleja davidii 'Nanho blue' vertakt wat fijner en breder uit en blijft daarmee wat lager dan andere vlinderstruiken.

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 1,5 meter

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Flower power')

De Buddleja davidii 'Flower power' doet zijn naam eer aan: de bloemen van deze prachtige vlinderstruik hebben namelijk meerdere kleuren! De bloempluimen zijn in eerste instantie oranje en kleuren richting het einde van het seizoen van bovenaf naar paars. Daardoor zijn ze op een gegeven moment onderaan oranje en naar boven toe krijgt hij een paarse kleur, een ware kleurexplosie!

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 1,5 meter

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Free petite')Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Free petite')

Dwergvlinderstruik (Buddleja davidii 'Free petite')

De Buddleja davidii 'Free petite' blijft wat lager dan andere soorten.

 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte: 70 centimeter

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Royal red')Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Royal red')

Vlinderstruik (Buddleja davidii 'Royal red')

De Buddleja davidii 'Royal red' is één van de grootste soorten en kan wel 2,5 meter hoog worden. De bloemen zijn dieprood en neigen naar paars.

 • Bloeitijd: juli-augustus
 • Hoogte: 2,5 meter

Vlinderstruiken


Is de vlinderstruik giftig?

Nee, de vlinderstruik (Buddleja davidii) is niet giftig.


Komen er bloemen aan de vlinderstruik?

Ja, de Buddleja bloeit met prachtige grote bloemaren. Vlinders en bijen zijn daarom gek op de vlinderstruik, het is er in de zomer een drukte van jewelste!

Wat is de bloeitijd van de vlinderstruik?

De Buddleja is een echte zomerbloeier. Vanaf eind juni tot september kun je genieten van de prachtige bloemen en al het leven wat de bloemen aantrekken. Wanneer hij exact gaat bloeien hangt af van wanneer en hoever je hem hebt gesnoeid en hoeveel zon de plant krijgt.

Wat te doen als je vlinderstruik is uitgebloeid?

Knip uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk uit je vlinderstruik. Er kunnen dan weer nieuwe bloemen worden gevormd én het ziet er ook wel zo mooi uit!


Ideale standplaats

De Buddleja heeft met name zon nodig. De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant. Verder stelt de vlinderstruik niet veel eisen aan de grond, zolang het niet te nat is zal deze heester tevreden zijn!

Buddleja in pot

Een dwergvlinderstruik kun je ook prima in een pot houden. In een pot droogt een plant wel veel sneller uit, dus let erop dat de grond niet teveel uitdroogt, maar voorkom in een pot ook natte voeten. Kies voor buiten dus altijd een pot waar overtollig water uit weg kan lopen.


Is de vlinderstruik winterhard?

Ja, de vlindersrtuik is prima winterhard. Zorg wel dat je de Buddleja niet te vroeg snoeit, want dan kan vorst wel de takken kapot vriezen.


Is de vlinderstruik groenblijvend in de winter?

De meeste vlinderstruiken zijn groenblijvend bij een matige winter. De vlinderstruik is dus meestal bladhoudend.


De vlinderstruik planten, wanneer en hoe?

Een vlinderstruik kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Let er wel op dat de vlinderstruik erg groot kan worden, dus geef hem genoeg ruimte! Het is jammer als hij straks over al je andere zorgvuldig geselecteerde planten heen groeit.


Hoe moet je de vlinderstruik verzorgen?

Water geven

Heb je een vlinderstruik in een pot staan? Dan moet je hem wekelijks water geven. Een vlinderstruik in de volle grond heeft geen extra water nodig. Zorg ervoor dat hij in de pot geen natte voeten krijgt, want daar houdt hij niet van. Als de bladeren van een vlinderstruik gaan hangen is de grond wel erg droog. Hij kan prima zonder extra water, maar het moet niet te extreem zijn.

Bemesten

De Buddleja is een makkelijke struik. Hij heeft niet veel tot eigenlijk geen verzorging nodig. In het voorjaar kun je hem wat extra voeding geven voor een goede start van het nieuwe jaar, kies hiervoor een meststof voor siertuinen. Vooral vlinderstruiken in pot stellen dit zeer op prijs.

Voor de vlinderstruik

Tip: sommige Buddleja’s worden groot en soms zelfs zo groot dat de plant zichzelf niet meer kan dragen. Dan is het handig om de struik te ondersteunen met wat grotere bamboestokken. Na de bloei kun je in het najaar een stuk van de struik afknippen.

Bladluis op een vlinderstruik

De jonge uitlopers van een vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Zonder dat je het doorhebt kunnen ze zich in grote getale voortplanten aan de onderzijde van het blad. De plant heeft er zelf weinig last van en kan gewoon net zo hard groeien zoals voorgaande jaren, maar bladeren zullen omkrullen en loslaten en de Buddleja zal dan wat minder vol zijn. Er zijn verschillende middelen en manieren om bladluizen te bestrijden, maar doe dit alleen als je plant er echt onder gaat lijden. Lees hier alles over het bestrijden van bladluis.

 

Vlinderstruik BuddlejaVlinderstruik Buddleja

Snoeien van de vlinderstruik

Een vlinderstruik heeft weinig verzorging nodig, maar snoeien moet je hem wel! Als je een vlinderstruik niet snoeit, wordt hij heel erg groot, de Buddleja kan met gemak uitgroeien tot 2,5 tot 3 meter hoog! Daarnaast bloeit de vlinderstruik aan de uiteinden van jonge scheuten, op eenjarig hout. Snoeien zorgt voor meer jonge scheuten en dus meer bloemen! Ook kun je een tweede bloei krijgen als je uitgebloeide bloemen snoeit.

Een Buddleja snoei je rigoureus in het vroege voorjaar, vanaf maart, zodra er geen kans meer is op strenge vorst. Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus en als de bloemen zijn uitgebloeid dan kun je deze wegknippen. Je kunt hem ook nogmaals in het najaar snoeien indien hij te zwaar is geworden. Doe dit na de bloei en snoei hem nooit verder dan 1/3 terug.

Een Buddleja is niet lastig om te snoeien. Je mag best rigoureus zijn en de takken tot vlak boven de grond op 30 – 50 cm afknippen. Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Bij het wegknippen van de bloemen moet je wat beter uitkijken, je knipt echt enkel de bloem weg en snoeit niet de hele scheut! Knip de takken schuin af, dan blijft regenwater niet in de snijwond staan.

Voor het snoeien van de vlinderstruik gebruik je de snoeischaar met aambeeld. Dit beschadigt de plant het minst. Voor de dikke takken kun je een takkenschaar gebruiken. Voor beide geldt dat de scharen scherp en schoon moeten zijn.

Lees meer over het snoeien van de vlinderstruik in onze blog: Vlinderstruik snoeien.

Gereedschap voor het snoeien van een vlinderstruik


Een vlinderstruik verplaatsen of verplanten?

Wil je je vlinderstruik op een andere plek zetten? Dit kan wel, maar hou er rekening mee dat de plant wel wat tijd nodig zal hebben om zich te herstellen. Tijdens het verplaatsen zullen de haarwortels grotendeels beschadigd raken en hiermee nemen ze voeding en water op. Om deze wortels te herstellen kan de plant minder snel groeien en minder bloeien. Zorg dat je bij het verplaatsen dus heel voorzichtig bent met de wortels en probeer ze zo min mogelijk te beschadigen. Verplaats de plant bij voorkeur als hij in rust is, dus vanaf de herfst, of juist aan het einde van de rustperiode, vlak voor hij weer gaat groeien in de vroege lente. Je kunt de vlinderstruik bij een verhuizing ook gewoon snoeien, maar doe het niet te rigoureus. De verplaatsing kost kracht, dus de plant zal daarna toch wat minder gaan groeien!


Hoe kun je de vlinderstruik stekken?

Een Buddleja kun je ook stekken en dat is nog vrij eenvoudig ook. Het makkelijkst is om het te doen op het moment dat je hem toch gaat snoeien, dus in maart. Knip Je knipt eerst lange takken van 30 tot 40 centimeter van de vlinderstruik. Neem grote stevige takken en niet te dunne uiteinden. Kijk goed dat de tak die je kiest ook zijtakjes of knopjes heeft. Deze moeten ook hoger op de tak zitten, want het onderste stuk gaat later de grond in. Je kunt de tak nu in de grond steken, water geven en afwachten, maar makkelijker is om de tak eerst in een vaas te zetten en wachten tot er worteltjes vormen. Dit geeft hem een grotere kans en kun jij hem beter in de gaten houden. Zet de vaas niet in de volle zon en ververs het water af en toe om schimmels tegen te gaan. Na een week of 3 zullen er wortels aan de tak zitten en kun je hem in de tuin zetten.


De vlinderstruik bij jou thuis

Deel jouw vlinderstruik met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top