Laden..
Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimplant met heerlijk geurende bloemen. De stervormige bloempjes van deze jasmijn verschijnen in overvloed en verrassen je met hun zoete geur, die wel wat aan vanille doet denken. Deze klimmer wordt ook wel sterjasmijn genoemd en draagt de mooie naam Trachelospermum jasminoides.

De Toscaanse jasmijn is lid van de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Er zijn ongeveer tien soorten Trachelospermum. Jasmijn is afgeleid van het Arabische ‘yasamin’ en betekent ‘geschenk van god’.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Er zijn diverse planten die bekend zijn onder de naam Jasmijn. Zo is er de gewone Jasmijn (Jasminum Officinale) klimplant voor buiten. Er is ook een jasmijn klimplant voor binnen: de kamerjasmijn (Jasminum polyanthum). Ook de Kaapse jasmijn is een kamerplant, maar deze klimt niet en groeit als een struikje. De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een jasmijn voor buiten, deze groeit met slappe twijgen welke tot 2 of 3 meter hoog geleid kunnen worden als een klimplant. De boerenjasmijn (Philadelphus) is een sierheester en groeit dus breed als een struik.

Kijk als je een jasmijn gaat kopen altijd goed naar welke je precies wil hebben! Je kunt ze onderscheiden aan hun wetenschappelijke (Latijnse) naam.

Je leest hieronder meer over de Toscaanse jasmijn klimplant.

De Toscaanse jasmijn in het kort

Soorten:

Ongeveer 10 soorten

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Voorjaar en zomer

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee, de meeste soorten niet

Snoeien:

1 Keer per jaar, niet noodzakelijk

Kenmerken:

Klimplant, leiboom, bolboom

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Toscaanse jasmijn?

Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een klimplant met lange ranken. De lange, slingerende scheuten winden zich om een hek of gaas. Wist je dat je deze klimmer ook als bodembedekker kunt laten kruipen? Omdat deze klimmende jasmijn behoorlijk de hoogte in kan groeien wordt hij ook wel Jasmijnboom genoemd. De jasmijn klimplant heeft glanzend donkergroen, ovaal tot lancetvormig, blad. De totale hoogte kan ongeveer 4 of zelfs 5 meter zijn, maar het duurt ongeveer 7 jaar voor deze hoogte bereikt is. De groeisnelheid van de Trachelospermum jasminoides is gemiddeld. De Toscaanse jasmijn kun je ook als leiboom en bolboom kopen. Een erg veelzijdige plant dus en bovendien een prachtige bloeier!


Welke soorten Toscaanse jasmijn zijn er?

Er zijn 3 soorten van de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn, namelijk de Trachelospermum Jasminoidus met witte bloemen, de Trachelospermum Jasminoidus 'Star of Toscane' met gele bloemen en de Trachelospermum Jasminoidus 'Star of Sicily'/'Pink Air' met roze bloemen.

Toscaanse jasmijn


Is de Toscaanse jasmijn giftig?

Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.


De bloem van de Toscaanse jasmijn

De stervormige bloemen van de Toscaanse jasmijn zijn meestal wit, al zijn er ook gele en roze soorten. De bloemen geuren sterk en zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De bloemen hebben vijf bloemblaadjes die in de vorm van een propeller staan, zijn 1-2 cm groot en zitten in hangende trosjes. Soms groeien er in het najaar slanke peulen aan de takken.

Wat is de bloeitijd van Toscaanse jasmijn?

De bloemen van de Toscaanse jasmijn verschijnen de hele zomer door: van juni tot in september. In juni en juli kun je de meeste jasmijn bloemen verwachten.

Wat te doen als je Toscaanse jasmijn is uitgebloeid?

De jasmijn bloeit vanzelf lang door. Als de jasmijn uitgebloeid is dan is dat een normaal proces waar je verder niets tegen kunt doen enn ook niets aan hoeft te doen. Volgend jaar zal de Toscaanse jasmijn weer opnieuw gaan bloeien. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen of laten zitten.


Welke standplaats is ideaal voor de Toscaanse jasmijn?

De Toscaanse jasmijn groeit prima op een plek in de volle zon of halfschaduw. In de volle zon zal de klimplant de meeste bloemen krijgen. Zorg altijd voor een beschutte plek, uit de wind en lekker warm. Tegen een muur of schutting op het zuiden of het westen is perfect. Deze klimmende jasmijn houdt van humusrijke, niet te droge, maar wel goed waterdoorlatende grond. Al het water moet goed weg kunnen lopen, van natte voeten houdt deze klimplant zeker niet. Zorg voor een voedzame grond door compost toe te voegen. Omdat Trachelospermum jasminoides een klimplant is, hebben de lange stengels van de Toscaanse jasmijn steun nodig van een muur, schutting, gaas of een hek. De stengels zoeken zelf naar houvast, hij is zelfhechtend zonder je muur schutting te beschadigen. De ranken krullen zich overal omheen, maar je kunt ze natuurlijk ook een handje helpen. Heb je net een nieuwe Toscaanse jasmijn gekocht, haal de plant dan los van de stok en bind de ranken tegen de muur of schutting waar hij moet gaan groeien. Tegen een gladde wand kan de jasmijn niet klimmen, je kunt de scheuten dan steun bieden met een planten klimrek, draden, trellis, gaas of betonijzer.

Kan de Toscaanse jasmijn ook in een pot?

Ja, de Toscaanse jasmijn kan prima in een pot groeien. Als je de plant wil laten klimmen dan hebben de stengels wel steun nodig van bijvoorbeeld een rek of trellis. Verpot de Toscaanse jasmijn om de 2 á 3 jaar in het voorjaar en geef in het voorjaar en de zomer mest voor klimplanten. Een Toscaanse jasmijn in een grote pot is prachtig op een dakterras of op een balkon.

Toscaanse jasmijn schuttingToscaanse jasmijn schutting

Is de Toscaanse jasmijn winterhard?

Ja, de Toscaanse jasmijn is winterhard tot ongeveer -10 °C. De wintergroene bladeren kunnen ’s winters wel te lijden hebben van vorst en koude wind, ze kunnen bevriezen en bruin worden. Plant de Trachelospermum jasminoides daarom altijd op een beschutte plek uit de wind. Is het erg koud in de winter en waait het hard? Dan kun je jouw jasmijn beschermen door de plant in te pakken met noppenfolie of vliesdoek. Haal dit wel weer weg zodra het warmer wordt. Als de Toscaanse jasmijn in een pot staat, pak de pot dan ‘s winters in met noppenfolie.


Is de Toscaanse jasmijn groenblijvend in de winter?

Ja, de Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is wintergroen, de bladeren blijven aan de takken. Het blad kleurt dan soms iets roodbruin.


De Toscaanse jasmijn aanplanten: wanneer is de planttijd en hoe planten?

De Toscaanse jasmijn kun je het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Het voorjaar is wel de beste planttijd voor de Toscaanse jasmijn. Als klimmer langs een schutting, hek of muur plant je van de Toscaanse jasmijn 1-2 planten per strekkende meter. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het niveau van de tuinaarde.


Hoe moet je de Toscaanse jasmijn verzorgen?

De Toscaanse jasmijn kan best tegen wat droogte, maar in een warme en droge periode kun je deze klimmer het best ruim water geven. Geef ook na het planten extra water en doe dit zeker het eerste jaar na aanplant in een droge periode. Een Toscaanse jasmijn in pot heeft in de zomer flink wat water nodig, in een pot droogt de grond namelijk eerder uit.

Bemest de Toscaanse jasmijn in het vroege voorjaar met mest voor klimplanten en leg een laagje compost rond de voet van de plant.


Snoeien van de Toscaanse jasmijn

Waarom moet je een Toscaanse jasmijn snoeien?

De Toscaanse jasmijn of sterjasmijn heeft voor zijn groei geen snoeibeurt nodig, maar voor de vorm en voor meer bloemen zal je dit wel willen doen.

Hoe vaak en wanneer moet je een Toscaanse jasmijn snoeien?

Een Toscaanse jasmijn snoei je in principe 1 tot 2 keer per jaar. In het voorjaar en eventueel een keer extra in de zomer, om de vorm te behouden.

Hoe snoei je een Toscaanse jasmijn?

Snoei elk jaar in het vroege voorjaar een paar oudere, houtige takken en te lange takken terug. Knip altijd vlak boven een jong zijscheutje, hierop gaat de Toscaanse jasmijn verder groeien en bloeien. Ook kun je regelmatig enkele oude takken bij de basis weghalen om de struik te verjongen. Als er in het voorjaar scheuten met bruine bladeren aan de jasmijn zitten, dan komt dit door vorstschade. De takken met bruine bladeren kun je na deze vorstschade in het voorjaar helemaal afknippen. De sterjasmijn zal na het snoeien bijna altijd weer opnieuw uitlopen. Wil je nog extra takken inkorten om jouw jasmijn in vorm te snoeien, doe dit dan in de zomer.

Waarmee snoei je de Toscaanse jasmijn?

Je snoeit dunne takken van de jasmijn met een snoeischaar en dikkere takken met een takkenschaar of takkenzaag.

Voor je Toscaanse jasmijn


Een Toscaanse jasmijn verplaatsen of verplanten?

De beste tijd om een Toscaanse jasmijn te verplanten is het voorjaar. Steek de kluit zo ruim mogelijk uit om zoveel mogelijk beschadiging aan de wortels te voorkomen. Hou er rekening mee dat je jasmijn zou moeten herstellen na een verhuizing, dus je kunt dat jaar minder groei en bloemen krijgen.


Kun je de Toscaanse jasmijn stekken?

Alle soorten jasmijn kun je zelf stekken. Van de Toscaanse jasmijn knip je in de zomer een top van een tak die ongeveer 10 cm lang is. Verwijder de onderste bladeren. Snijd de stengel schuin af met een scherp mes, doe dit vlak onder een blad. Doop het stekje in stekpoeder en steek het dan in een potje met stekgrond. Plaats de stekjes in een kamerkasje met bodemwarmte van 15-20 °C. Je kunt ook in het voorjaar een lange scheut in de aarde duwen en eventueel vastleggen met een steen, dit heet afleggen. Laat de scheut aan de plant zitten tot er worteltjes gaan groeien, dan pas knip je het babyplantje van de moederplant af en kun je de stek verder opkweken.


Wat is er aan de hand met mijn Toscaanse jasmijn?

Heeft je Toscaanse jasmijn vorstschade of is deze bevroren?

Na een koude winter kan de Trachelospermum vorstschade hebben opgelopen. De bladeren zijn door de vorst en vooral door de koude wind bruin geworden. Je kunt het best in het voorjaar alle beschadigde takken terug knippen, de Toscaanse jasmijn zal dan bijna altijd weer opnieuw uitlopen.

Heeft je Toscaanse jasmijn bruine bladeren?

Bruine bladeren in de Trachelospermum zie je in de late winter en het vroege voorjaar door vorstschade. In de winter is het overigens normaal als de bladeren iets roodbruin kleuren. Als de bladeren van de Toscaanse jasmijn in de zomer bruin worden, dan kan de plant te droog staan. Geef hem dan wat meer water. Een jasmijn in een pot zal altijd sneller last hebben van te droge grond, dan een Toscaanse Jasmijn in de volle grond.

Heeft je Toscaanse jasmijn geel blad?

Gele of bruine bladeren aan je Toscaanse Jasmijn kunnen het gevolg zijn van te droge grond. Controleer of de grond rond de wortels niet te droog is en geef zo nodig extra water.

Bloeit je Toscaanse jasmijn niet?

De Toscaanse jasmijn is toch wel een zonaanbidder, op een schaduwrijke plek zal deze klimplant minder bloemknoppen maken. Het kan ook zijn dat de grond te nat is, controleer daarom ook de vochtigheid van de grond.

Heeft je Toscaanse jasmijn een plakkerige laag op zijn bladeren?

De Toscaanse jasmijn kan last krijgen van luizen. Deze piepkleine beestjes scheiden een kleverige laag af, dit noem je honingdauw. Aantasting door luizen kan voorkomen als de Toscaanse jasmijn het niet helemaal naar zijn zin heeft. Kijk dus goed naar de juiste verzorging. We raden je aan de luizen te bestrijden, daar lees je alles over in onze blog over het bestrijden van bladluizen

 

Symptoom Toscaanse jasmijn Oorzaak Wat te doen
Vorstschade Te koud, uitdrogende wind Beschut plaatsen, beschermen tegen vorst
Bruin blad Vorstschade of te droog Beschermen tegen vorst, in het voorjaar en de zomer meer water geven
Geel blad Te droog Meer water geven
Geen bloei Te veel schaduw of te nat Zonnig plaatsen, minder water geven

De Toscaanse jasmijn bij jou thuis

Deel jouw Toscaanse jasmijn met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
C
Carl
2 april 2023, 10:40
Beste, Vorig jaar stond er na de winter geen groen blad meer aan ,heb hem kort gesnoeid ,inde zomer gegroeid als kool maar geen bloem.Deze winter afgedekt met vliesdoek zojuist de doeken verwijderd weer alles bruin zal hem weer moeten kort snoeien maar zal dan waarschijnlijk weer geen bloem hebben.Wat gaat er fout?
I
Intratuin
11 april 2023, 10:17

Beste Carl,

De Toscaanse Jasmijn is prima winterhard, je kunt deze klimplant beter niet afdekken in de winter. Pas als de temperaturen onder de -10 komen kan de plant het moeilijker krijgen, maar ook dan zullen er weer nieuwe delen opkomen. Door het afdekken sluit je de plant af van het licht, dat heeft hij wel nodig. Bij strengere winters zal het blad wat afsterven, daar doe je niks aan. Rigoreus snoeien is geen enkel probleem, zoals je hebt kunnen zien groeit hij goed terug, maar het kan er inderdaad ook voor zorgen dat er minder of geen energie overblijft voor bloemen.

Probeer bij het snoeien wat stevige basistakken te laten zitten, er is een grote kans dat hij daaruit gewoon weer uitloppt. En je kunt wat klimplantenmest geven voor een goede nieuwe start.

^Intratuin

L
Ludwig
1 juni 2024, 13:28
Beste, ik zou graag een houten constructie boven mijn huidige omheining willen maken om daar toscaanse jasmijn op te laten klimmen. Dus palen met rooster vakken van 3x1m op een hoogte van 2m. Nu lees ik dat de toscaanse jasmijn kan dienen als leiboom (wat ik dus wens te maken), maar dat hij anderzijds uit de wind moet gezet worden. Gaat de plant dan overleven als ik ze zo plaats? Alvast bedankt!
R
Rudi Heip
8 september 2024, 14:28
Ik heb sinds 2016 een Toscaanse Jasmijn op mijn zuid gevel groeien nu zo'n 5 m hoog. Heeft de laatste jaren last van rode bladeren. Heeft deze zomer gebloeid. Nu bijna geen groene bladeren meer meestal rood die afvallen. Wat is de rede ? Te nat ,te droog ,te warm vorstschade.... Na de winter bolledig terug snoeien tot 30 cm ?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top