Met een schutting creëer je privacy en beschutting. Lees alles wat je moet weten over het zelf plaatsen van een schutting in onze blog:
Schutting plaatsen? Zo doe je dat.
Schuttingen en regelgeving
Een schutting is een tuinafscheiding en deze is meestal van hout. Wettelijk mag een schutting maximaal 2 meter hoog zijn, maar de meest gangbare hoogte voor een schutting is 1,80 meter. Wil je een schutting vóór je huis, dan mag hij maar 1 meter hoog zijn. Een schutting tussen jou en de buren is de verantwoordelijkheid voor jullie samen. De uiteindelijke eigenaar van de schutting wordt bepaald door de positie: staat hij precies op de erfgrens dan is hij van jou en de buren samen. Staat hij echter geheel in jouw tuin, of in die van de buren? Dan is hij van de eigenaar van de grond. Het doet er wettelijk gezien dan niet toe wie er voor de schutting heeft betaald.
Soorten schuttingen
Je kunt een schutting zelf maken van tuinpalen met planken, maar makkelijker is het om schuttingdelen of kant-en-klare tuinschermen te gebruiken. Er zijn hierin verschillende soorten, waarbij met name het materiaal erg bepalend is voor de uitstraling van de tuinafscheiding.
Houten schuttingen
Houten schuttingen zijn meestal van vurenhout, grenen of douglas. De delen zijn vaak geïmpregneerd, wat beschermt tegen rotten en schmmels, zodat bescherming met behulp van een beits niet direct noodzakelijk is. Beitsen verlengt de levensduur wel en raden wij altijd aan te doen!
Hardhouten schuttingen
Een hardhouten schutting is beter bestand tegen de elementen dan ander hout, maar is ook een stukje duurder. Beitsen is echter niet nodig, waardoor de kleur natuurlijk kan vergrijzen.
Bamboeschermen
Een ander soort tuinscherm is een bamboescherm. Zoals de naam al zegt bestaat deze uit lange bamboe stokken welke als een scherm aan elkaar zijn verbonden. Een bamboescherm is wat speelser en natuurlijker dan een houten schutting.
Wilgenschermen
Een wilgenscherm is vergelijkbaar met een bamboescherm, alleen dan gemaakt van wilgenhout. Zowel een bamboescherm als een wilgenscherm moet je beschermen met een vochtregulerende beits.
Gaaschermen
Met een gaassscherm of trellis scherm sluit je de tuin niet helemaal af, maar laat je ruimte voor contact met de buren óf je hebt een mooie ondergrond voor een mooie klimplant! Uiteraard is een scherm met gaas ook prima te combineren met een dichte schutting van hout, zodat je toch je privacy houdt, maar ook een mooie groene afscheiding kunt creëren.
Plaatsen van een schutting
Je kunt met schermen een schutting zelf plaatsen, maar werk nauwkeurig zodat je een mooie rechte stabiele schutting krijgt die lang mee gaat!
Benodigde materialen
Om de schuttingdelen te plaatsen heb je ook tuinpalen nodig. Deze zijn meestal 6 tot 8 cm dik. Hou rekening met deze dikte als je de benodigde hoeveelheid schermen gaat bepalen, want deze komen tussen te schuttingen en moet je erbij optellen. Daarnaast begin je ook altijd met een paal, dus je hebt altijd 1 paal meer dan de schuttingdelen nodig. De palen moeten voor éénderde in de grond, dus voor een schutting van 180 cm heb je palen nodig van 270 cm. Om de schuttingdelen aan de palen te verbinden gebruik je het makkelijkst verbindingshoekjes, waarvan je er 3 nodig hebt aan elke zijde van een schuttingdeel. Heb je bijvoorbeeld 10 delen, dan heb je 60 hoekjes nodig.
Werkwijze
Begin met de eerste paal en plaats deze bij voorkeur tegen een vaste achtergrond aan, zoals de buitenmuur van je huis. Zoals al gezegd moet de paal voor éénderde in de grond, dit gaat het makkelijkst met een grondboor, maar met een schep kom je er ook. Beton is in principe niet nodig, tenzij de grond erg zacht is. Zorg dat de tuinpaal geheel waterpas staat en laat hem iets hoger uitkomen dan de schuttingdelen: als je de schutting namelijk zo'n 5 cm boven de grond plaatst, ondervindt je scherm minder slijtage van vuil en vocht. Paal nummer 2 plaatst je met een extra marge van ongeveer een halve cm, zodat je ruimte hebt voor de bevestigingsmaterialen. Na het plaatsen van paal 2 zet je direct het scherm ertussen, zodat je zeker weet dat de palen goed staan.