Laden..
Peterselie (Petroselinum)

Peterselie (Petroselinum)

Door de frisse en hartige smaak is peterselie een topper onder de keukenkruiden. Het geurige frisgroene blad is een van de bekendste smaakmakers. Peterselie is zelfs een van de meest gebruikte tuinkruiden. Dit makkelijke kruid heeft een verfijnde smaak, nog lekkerder als je het zelf kweekt en heel vers kunt oogsten.

Peterselie is erg gezond en bevat veel vitamines, zoals vitamine C, en volop mineralen. Gebruik er maar lekker veel van, zo vergroot je jouw dagelijkse portie groenten. Je kunt van peterselie, banaan en spinazie een super gezonde smoothie maken. En wat denk je van peterselie pesto? Peterselie is onmisbaar in salades en in kruidenboter. Kook peterselie niet mee in je gerechten want dan verliest dit kruid zijn smaak. Wist je dat het kauwen van peterselieblaadjes de adem verfrist en een knoflookgeur vermindert?

 

Er zijn drie soorten peterselie: de platte peterselie, de krulpeterselie en de wortelpeterselie. De platte peterselie heeft meer smaak, de krulpeterselie wordt veel als garnering gebruikt. De owrtelpeterselie wordt gekweekt om zijn wortel.

Peterselie heet officieel Petroselinum crispum en hoort bij de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Oorspronkelijk groeit peterselie in de landen rond de Middellandse Zee.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Peterselie in het kort

Soorten:

3 Varianten

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-juli

Zaaien:

Half februari-half augustus

Oogsten:

Bijna het hele jaar door

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw

Giftig:

Ja, voor honden en katten

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Half wintergroen

Snoeien:

Nee

Kenmerken:

Kruid, tweejarige of eenjarige plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van peterselie?

Peterselie is een tweejarige kruidachtige plant. Vanuit de witte wortel groeien de stengels met bladeren. Meestal wordt peterselie als eenjarige plant gekweekt. Vanaf het moment dat de zaden ontkiemen of het moment dat je peterselie plant, groeit dit kruid snel naar de volwassen hoogte van 20-40 centimeter.


Welke soorten peterselie zijn er?

Er is maar 1 soort peterselie, maar er bestaan 3 variëteiten.

Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)

Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)

De Petroselinum crispum var. crispum heeft gekroesde bladeren. De krulpeterselie (of krul peterselie) wordt ook wel mospeterselie genoemd.

Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)

Krulpeterselie (Petroselinum crispum var. crispum)

De Petroselinum crispum var. crispum heeft gekroesde bladeren. De krulpeterselie (of krul peterselie) wordt ook wel mospeterselie genoemd.


Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)

Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)

De Petroselinum crispum var. neapolitanum heeft gladde bladeren en een wat sterkere smaak. Platte peterselie wordt ook wel bladpeterselie (blad peterselie) of snijpeterselie genoemd.

Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)

Platte peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum)

De Petroselinum crispum var. neapolitanum heeft gladde bladeren en een wat sterkere smaak. Platte peterselie wordt ook wel bladpeterselie (blad peterselie) of snijpeterselie genoemd.


Wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum)

De Petroselinum crispum var. tuberosum wordt gekweekt voor de dikke, tot 15 centimeter lange wortels. Deze witte wortels hebben een heerlijk pittige peterseliesmaak en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Wortelpeterselie wordt ook wel Hamburg peterselie genoemd.


Peterselie


Is peterselie giftig?

Ja, peterselie kan giftig zijn voor katten en honden. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de dierenarts. Peterselie is niet giftig voor mensen, maar de zaden bevatten wel een giftige stof. De zaden van peterselie zijn daarom niet eetbaar. Voordat je peterselie gaat eten, is het belangrijk om te weten dat het echt om peterselie gaat. Er zijn namelijk giftige planten die op peterselie lijken.


Wanneer en hoe moet je peterselie zaaien?

Peterselie binnen zaaien in potjes

Peterselie kun je binnen zaaien in potjes van half februari tot half augustus. Dit is de beste tijd, maar je kunt peterselie binnen het hele jaar door zaaien. Omdat er in de winter minder licht is, heeft de peterselie het dan wel moeilijker. Je kunt het kiemen van peterseliezaden versnellen door de zaden eerst een nacht in lauw water te leggen. Zet de potjes op een warme plek bij 20 °C. Bedek de grond met een stukje natte krant, zo blijft de aarde langer nat. Check wel elke dag of de plantjes al opkomen. Het kan even duren voordat de zaden gaan kiemen, 1 tot 2 weken en soms wel tot 4 weken. Als de babyplantjes 4-5 blaadjes hebben, kun je het hele kluitje zaailingen voorzichtig buiten uitplanten in de volle grond, of overzetten in een grotere pot. Zet ze dan op een koelere en heel lichte plek.

Peterselie buiten zaaien

Peterselie en wortelpeterselie kun je buiten zaaien van begin april tot eind juni. Zorg ervoor dat je de grond goed losmaakt, ongeveer 10 centimeter diep. Dek de grond na het zaaien af met een natte jute doek of een natte krant, zo blijft de grond koel en vochtig. Controleer wel elke dag of de zaadjes al opkomen. Het kan even duren voordat de zaden gaan kiemen, 1 tot 2 weken en soms wel vier weken.

Hoe diep moet je peterselie zaaien en op welke afstand?

Peterselie zaadjes moeten ongeveer 2 tot 4 millimeter diep in de grond. Zaai in de volle grond zo dat de zaden 10-12 centimeter uit elkaar liggen. Zaai je de peterselie in rijtjes? Dan maak je de rijen 20 centimeter uit elkaar en komen de plantjes op 10 centimeter van elkaar in de rij. Zaai je in potjes, leg dan 4-5 zaden in een potje van 9 x 9 centimeter. Wortelpeterselie zaai je op 20 centimeter afstand.

Peterselie zaden


Komen er bloemen aan peterselie?

In het tweede jaar na planten of zaaien komen er in juni-juli groengele bloemen aan de peterselie. De bloemen zitten in een scherm. De bloeitijd is juni-juli, soms iets later. Als de bloemschermen uitgebloeid zijn, gaan de zaadjes rijpen. De peterseliezaden kun je oogsten om ze weer te zaaien, maar eet ze niet in verband met de giftige stof die ze bevatte. De peterselieplant zal voor de winter afsterven. Als je peterselie in bloei komt, zal de smaak van het blad minder sterk worden.


Verticale kruidentuinVerticale kruidentuin

Hoe moet je peterselie oogsten?

Wanneer kun je peterselie oogsten?

Je kunt peterselie meestal vanaf 6 weken na het zaaien of planten oogsten. Het oogsten van peterselie kan doorgaan tot in het najaar. Als je peterselie binnen in een pot hebt dan kun je het hele jaar door oogsten. Het blad van de wortelpeterselie kun je ook gebruiken, maar pluk niet te veel want dan kan de wortel niet goed groeien.

Hoe oogst je peterselie?

Je kunt peterselie oogsten door met een scherp schaartje enkele stengels van de plant af te knippen. Knip de stengel laag bij de grond af. Je kunt zowel de stengels als de blaadjes gebruiken als keukenkruid. Je kunt de peterselie ook snijden met een scherp mesje. Snij dan niet te laag en laat nog wel een paar stengels met blaadjes staan. Vanuit het hart zullen er weer nieuwe stengels gaan groeien en na ongeveer vier weken kun je weer opnieuw oogsten. Het is handig om een paar rijtjes peterselie te kweken, die je om en om oogst. Zo is er altijd wel peterselieblad dat je kunt gebruiken in de keuken. Vaak is het nodig om de peterselie voor gebruik te wassen. Gebruik de peterselie liefst zo vers mogelijk, dan is dit kruid het lekkerst. De wortelpeterselie oogst je in de herfst of in het vroege winter in het eerste jaar na planten of zaaien.

Hoe kan je peterselie drogen?

Peterselie kun je goed drogen, gedroogde peterselie kun je lang bewaren. Knip stengels peterselie ‘s morgens vroeg op een droge dag. Maak er bosjes van en hang ze op een donkere en luchtige plek te drogen. Het drogen duurt ongeveer twee weken. Als de blaadjes knisperen tussen je vingers, dan heb je jouw gedroogde peterselie.

Je kunt peterselie ook in de oven drogen. Was de blaadjes eerst, snijd de bladeren fijn (stukjes van 0,5 tot 1 centimeter) en blancheer de peterselie 20-30 seconden in kokend water. Leg een vel bakpapier op een bakblik en spreid de blaadjes hier op uit. Zet de oven zo laag mogelijk en droog de peterselie in 2 tot 4 uur tot de blaadjes knisperen tussen je vingers. Je kunt de blaadjes na het drogen eventueel nog fijner maken. Bewaar de gedroogde peterselie in een luchtdichte bewaarbus op een donkere plek.

Kan je verse peterselie invriezen?

Verse peterselie is goed in te vriezen. Door peterselie in te vriezen blijven er meer gezonde vitaminen in dan wanneer je dit kruid droogt.


Welke standplaats is ideaal voor peterselie?

Peterselie groeit het best in lichte schaduw of halfschaduw. Dit kruid kan ook in de volle zon groeien maar dan moet de grond wel goed vochtig blijven. Een droge plek in de brandende zon is niet geschikt voor peterselie. Omdat peterselie een lage plant is, kan dit kruid goed tegen wind. De grond mag humusrijk zijn en vrij vochtig. Dit kruid groeit het best in losse grond.

Kan peterselie in pot?

Ja, peterselie kan prima in een pot groeien. Zo kun je peterselie ook oogsten op je terras, balkon en vensterbank. Kies het liefst een hoge pot van minimaal 25 centimeter doorsnede, met gaten in de bodem.

Krulpeterselie (Petroselinum crispum) in potKrulpeterselie (Petroselinum crispum) in pot

Is peterselie winterhard?

Ja, peterselie is redelijk goed winterhard. Maar meestal wordt dit keukenkruid eenjarig gekweekt, je plant of zaait peterselie dus elk voorjaar opnieuw.


Is peterselie groenblijvend in de winter?

Peterselie is half wintergroen. Als het hard gaat vriezen verdwijnt het blad.


Peterselie planten: wanneer en hoe?

Peterselie plantjes kun je in het voorjaar planten. Maak de grond eerst goed los. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijkkomen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. Gemiddeld zet je peterselieplantjes op 10-12 centimeter van elkaar.


Hoe moet je peterselie verzorgen?

Peterselie is een makkelijke plant. Zorg er wel voor dat de grond niet uitdroogt, want daar heeft peterselie een hekel aan. Geef dus op tijd water in een warme en droge periode. De peterselie zal in de volle grond nog wat beter groeien als je in het voorjaar wat moestuinmest geeft. Vooral als je peterselie in een pot groeit, is bemesting aan te raden. Geef de peterselie acht weken na het planten ook een beetje moestuinmest.

Voor je peterselie


Peterselie verplaatsen of verplanten?

Omdat peterselie een penwortel heeft, kun je deze plant beter niet verplanten. Een penwortel is een lange rechte wortel met nauwelijks zijwortels en steekt als een spies recht de grond in. Een penwortel breekt makkelijk af als je deze uit de grond wil halen. Bedenk daarom goed waar je peterselie wil kweken en laat de plant op dezelfde plek staan.


Hoe kan je peterselie stekken?

Peterselie wordt meestal eenjarig gekweekt en is niet zo makkelijk te stekken. Je kunt wel proberen om stekjes te maken op water. Snijd een zo lang mogelijk stekje en verwijder de onderste bladeren. Hang het stekje in water, waarbij de blaadjes boven het water blijven. Als er worteltjes gaan groeien kun je de peterselie stek voorzichtig overzetten in een potje met stekgrond. Peterselie kun je het hele jaar door stekken, maar in het voorjaar of de zomer is de kans van slagen het grootst.

Gekochte peterselieplantjes kun je zelf vermeerderen. Haal de plant uit de pot en breek de wortelkluit voorzichtig in kleine stukken. Elk stukje moet een pluk wortels en een paar stengels hebben. Plant elk deel opnieuw in de volle grond of in een grotere pot. Geef ruim water.


Wat is er aan de hand met mijn peterselie?

Word het blad van je peterselie geel/paars?

Als het blad van je peterselie geel-paars kleurt dan kan dit komen door bladluizen of door wortelvlieg. De beste remedie is het afdekken van de planten met insectengaas met een maaswijdte van 1-1,5 mm. Dit fijne gaas voorkomt dat de kleine beestjes bij je peterselie kunnen komen. Lees hier alles over het bestrijden van bladluizen.

Word het blad van je peterselie geel?

Als het heel warm en droog is, kan het blad van peterselie geel kleuren. Zorg voor schaduw en geef meer water. Te natte grond vindt peterselie echter ook niet fijn, zeker in een pot moet het water goed weg kunnen lopen. Check daarom de vochtigheid van de grond. Vooral in een te kleine pot kan de peterselie ook te weinig voeding hebben.

 

Symptoom peterselie Oorzaak Wat te doen
Blad wordt geel/paars Luizen of wortelvlieg Afdekken met insectengaas, bladluis bestrijden
Luizen of wortelvlieg Te warm, te droog, te nat, te weinig voeding Voor schaduw zorgen, vochtigheid controleren, bemesten

Peterselie bij jou thuis

Deel jouw peterselie met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top