Peterselie (Petroselinum)
Door de frisse en hartige smaak is peterselie een topper onder de keukenkruiden. Het geurige frisgroene blad is een van de bekendste smaakmakers. Peterselie is zelfs een van de meest gebruikte tuinkruiden. Dit makkelijke kruid heeft een verfijnde smaak, nog lekkerder als je het zelf kweekt en heel vers kunt oogsten.
Peterselie is erg gezond en bevat veel vitamines, zoals vitamine C, en volop mineralen. Gebruik er maar lekker veel van, zo vergroot je jouw dagelijkse portie groenten. Je kunt van peterselie, banaan en spinazie een super gezonde smoothie maken. En wat denk je van peterselie pesto? Peterselie is onmisbaar in salades en in kruidenboter. Kook peterselie niet mee in je gerechten want dan verliest dit kruid zijn smaak. Wist je dat het kauwen van peterselieblaadjes de adem verfrist en een knoflookgeur vermindert?
Er zijn drie soorten peterselie: de platte peterselie, de krulpeterselie en de wortelpeterselie. De platte peterselie heeft meer smaak, de krulpeterselie wordt veel als garnering gebruikt. De owrtelpeterselie wordt gekweekt om zijn wortel.
Peterselie heet officieel Petroselinum crispum en hoort bij de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Oorspronkelijk groeit peterselie in de landen rond de Middellandse Zee.