Laden..
Hoe moet ik bloembollen planten?

Hoe moet ik bloembollen planten?

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Soorten bloembollen

Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:

  • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.
  • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst

Voorjaarsbloeiende bollen


Plant en bloeischema

In onderstaand schema kun je precies zien wanneer je welke bloembollen kunt planten en wanneer ze vervolgens zullen gaan bloeien. Het is verstandig om verschillende soorten te planten, zodat je constant van bloeiende bollen in je tuin kunt genieten. Je kunt op één plek bollen met verschillende bloeitijden planten, zodat het er nooit kaal is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één soort te planten, maar ze dan niet tegelijkertijd te planten, maar met een paar weken er tussen!

 

Tabel wanneer welke bloembollen plantenTabel wanneer welke bloembollen planten

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.


Zomerbloeiende bollen


Waar bloembollen planten?

Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in een bloembak. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen. En heb je weleens gehoord van bloembollen-lasagne? Dan maak je met bollen verschillende lagen in een bloempot of plantenbak. Lees hier hoe je een bloembollen-lasagne maakt!

Hoe bloembollen planten?

  1. Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met potgrond.
  2. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Uitzonderingen zijn Begonia’s en Dahlia’s, die vlak onder het oppervlakte geplant moeten worden. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.
  3. Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde.
  4. Geef de bollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien.
  5. Wanneer de bollen gaan bloeien kun je heerlijk genieten.

Biologische bloembollen

Wist je dat ook vlinders en bijen dol zijn op bloembollen? Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen. Deze vrolijke fladderaars komen vooral af op bloembollen die veel nectar bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld het blauwe druifje, sneeuwklokje, anemoon, tulp, krokus en hyacint. Ook de sierui (Allium) is populair bij vlinders en bijen. Lees meer over hoe je van jouw tuin een diervriendelijke tuin maakt.

Wil jij in de ook genieten van bloembollen in je tuin? Zoek dan een Intratuin bij jou in de buurt en plant ze zodra het kan!

Biologische bloembollen

Reacties (1)
C
CHRISTIAN EVANT
21 maart 2023, 12:35
zeer goede info
GEEF EEN REACTIE
Back to top