Laden..
Een plukbloemen border voor boeketten uit eigen tuin

Een plukbloemen border voor boeketten uit eigen tuin

Een fleurige lente, een prachtige zomer en een Indian Summer in de herfst… en dat allemaal in één border. In een plukbloemenborder vind je in ieder (bloei)seizoen een prachtige bloem voor in de vaas. Pluk je niets, dan is de border prachtig: een levend veldboeket!

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Voor een plukbloemenborder moet je planten kiezen met lange stelen. Logisch, want anders kunnen de bloemen niet in de vaas. Én bedenk dat niet alleen bloemen in de vaas kunnen; grassen en sierlijke stelen kunnen een veldboeket mooi vullen. Liever wat anders? Ga dan voor een prairieplantenborder of een insectenborder.

 

CampanulaCampanula

Hoe maak je een plukbloemenborder?

Bij dit type border verzamel je planten die in combinatie met elkaar mooie veldboeketten kunnen vormen. In onderstaand overzicht staan de planten die wij gebruiken voor de perfecte border:

 

Latijnse naam Nederlandse naam Plantdichtheid per m²
Salvia argentea Zilversalie 5
Campanula Persicifolia Klokjesbloem 8
Delphinium ‘Magic Fountains’ Ridderspoor 6
Agapanthus africanus*¹ Afrikaanse lelie 4
Hosta ‘Halcyon’ Hartlelie 6
Hosta ‘Patriot’ Hartlelie 6
Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ Kattenkruid 5
Scabiosa columbaria Duifkruid 8
Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ Struisriet 7
Stipa ternuifolia Vedergras 7
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ Siersalie 6
Erysimum linifolium ‘Bowles Mauve’ Muurbloem 6
Asplenium scolopendrium Nestvaren 7

*¹ De Agapanthus is een plant die niet tegen al te strenge winters kan. Bedek de plant met bladeren of groenafval uit de tuin, dan komt de plant goed de winter door.

Tuinplanten voor de plukbloemenborder

Indeling van border

Voordat je aan je border begint is het verstandig om na te denken over de functie van de planten. Dat klinkt misschien gek, maar dat maakt het aanleggen van de border een stuk makkelijker. De planten in een border hebben de verschillende functies:

Structuurplanten

Structuurplanten geven de structuur van de border aan. Dit zijn vaak heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers

Dit zijn vaak de planten met opvallende bloeiende bloemen, óf de besdragende planten in de winter.

Vulplanten

Verschillende planten die de eyecatchers kunnen versterken door een ander kleurcontrast of planten die zelf niet erg opvallen

Bij een plukbloemenborder begin je met de hoge en lage grassen, de structuurplanten. Dit zijn er niet zo veel, omdat de focus op de bloemen ligt in deze border. Kattenkruid kan dienen als structuurplant, omdat deze flink breed wordt. Vanuit deze structuur kun je de border verder opbouwen en aanplanten.

Tip: Zet ze niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor én achter in de border te zetten creëer je diepte.

Voor de eyecatchers kies je voor bloeiende planten. Er is genoeg keuze; maar denk eens aan écht opvallende of juist bijzondere exemplaren. Zoals de Agapanthus, de Delphinium en Salvia argentea (zilverblad). Het zilverblad is opvallend door zijn harige blad, kleur en verscheidenheid. De eyecatchers krijgen een prominente plaats in de border.

De vulplanten kunnen verschillende functies hebben binnen een border, ze kunnen de eyecatcher nog beter naar voren laten komen door een contrastkleur, maar ze vullen ook gewoonweg de lege plekken op.

 

Borderplan algemeenBorderplan algemeen

Benodigdheden voor het aanleggen van de border

Stappenplan plukbloemenborder

 1. Voordat je planten kiest, is het belangrijk om te weten of het gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw.
 2. Let op hoe groot de plant uiteindelijk wordt en varieer in hoogtes, blad- en bloemvormen.
 3. Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
 4. Zet de structuurplanten, voor deze border zijn dat de hoge en lage grassoorten en de Nepeta, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van.
 5. Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
 6. Plaats nu eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
 7. Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.
 8. Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
 9. Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.
 10. Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Mag het wat kleiner?

Ook in kleine tuinen kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een plukbloemenborder voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, zet dan een aantal bloeiende planten bij elkaar. Door de volgende planten te gebruiken kun je met een kleine border heel goed uit de voeten.

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Miscanthus sin div soorten x 2 Prachtriet (Volle) zonHalfschaduw
2. Festuca glauca ‘Intense Blue’ x 2 Blauwgras (Volle) zonHalfschaduw
3. Delphinium (P) ‘Magic Fountain’ x3 Ridderspoor (Volle) zonHalfschaduw
4. Nepeta (F) ‘Walker’s Low’ x2 Kattenkruid (Volle) zon
5. Agapanthus afr. ‘Amourette Blue’ x2 Afrikaanse lelie (Volle) zon
6. Campanula pers. ‘Takion Blue’ x3 Perzikbladklokje (Volle) zonHalfschaduw
7. Argentea Zilversalie (Volle) zonHalfschaduw

Alle planten voor een plukbloemenborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top