Laden..
Zo verzorg je je planten in de zomer

Zo verzorg je je planten in de zomer

Kamerplanten zijn gek op de zomer. Het extra licht geeft ze een energie boost om nieuwe bladeren aan te maken. Maar wat moet je doen met je planten als je op vakantie gaat? Of als het heel erg warm is? Mama Botanica geeft je tips!
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Eindelijk zomer, hét lievelings-seizoen van je planten! Er is lekker veel licht, waar je planten gretig gebruik van maken. De zon staat op z’n hoogst en de dagen zijn lang en soms ook erg warm. De meeste kamerplanten komen uit warme tropische gebieden en vinden de extra warmte heel fijn. Waarschijnlijk zie je veel nieuwe blaadjes groeien en misschien zelfs wel een nieuwe uitloper hier en daar. Omdat elk seizoen weer wat nieuws met zich meebrengt, vertel ik je graag meer over de verzorging van je planten in de zomer. Want wat doe je als het een dag extreem warm is, of als je op vakantie gaat?

Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Bescherm je gevoelige planten

In de meeste gevallen is het extra licht erg welkom om de groei van je planten te stimuleren. Maar als de zon heel fel schijnt, kan dat ook schade doen aan de bladeren van je plant. Zelfs een cactus kan last hebben van te veel licht.

De meeste bladplanten houden niet van direct zonlicht. Daarom is het belangrijk om te controleren hoe de zon jouw huis in valt. Het kan namelijk zo zijn dat deze in de zomer op andere plekken komt, dan in de winter. Als er nu opeens wel direct zonlicht op je plant valt, kun je het beste je plant tijdelijk verplaatsen naar een andere plek.

Bescherm gevoelige plantenBescherm gevoelige planten
Cactus water gevenCactus water geven

Maar ook planten die wel aan de volle zon zijn gewend kunnen last hebben van te veel licht. Het resultaat zijn verdroogde bruine plekken op het blad. Deze zitten meestal niet aan de rand van het blad, maar juist op willekeurige plekken midden op het blad. Als deze plekken er eenmaal op zitten, gaan ze helaas niet meer weg. Maar je kunt wel voorkomen dat het zich verder verspreidt, door je plant uit de volle zon te halen of een dun gordijn tussen je planten en het raam te hangen. Hiermee vang je het heftigste directe licht weg.

Ook een vetplant of een cactus kan last hebben van te veel licht. Schade door de zon op een cactus ziet er uit als een bleke vlek die er na verloop van tijd verhout uit kan zien. Als de plant alleen nog een bleke vlek heeft, kan hij daarvan herstellen. Haal je cactus uit de volle zon en geef hem tijd om weer bij te komen. Deze verbranding bij cactussen en vetplanten komt vooral voor wanneer het plotseling erg zonnig wordt en je plant niet de tijd heeft om zich daar op aan te passen. Om je plant te helpen, kun je hem zo nu en dan een klein stukje draaien. Hierdoor wordt je plant gelijkmatig belicht en zal hij beter tegen de volle zon kunnen.

Hoe geef je je planten water als je op vakantie bent?

Iedereen is zo nu en dan gewoon toe aan vakantie. Jammer genoeg houden veel planten niet van zonnebaden op het strand, dus die kan je maar beter thuis laten. De vraag is dan natuurlijk; hoe overleven mijn planten mijn vakantie? Daarvoor zal ik je een aantal tips geven!

Ga je maar een weekendje weg? Dan overleven je planten het gemakkelijk. Eventueel een extra scheutje water voor de dorstige planten en verder kun je ze met een gerust hart achterlaten. Als je een week of wat langer weg gaat, wordt het al wat lastiger. Cactussen en vetplanten zullen het zonder problemen volhouden, maar je tropische bladplanten hebben toch echt wat hulp nodig. Met deze 4 tips help je je planten om de periode tijdens jouw afwezigheid te overbruggen:

  1. Zet je planten wat verder weg van het raam. Hierdoor krijgen ze minder licht en verbruiken ze minder water.
  2. Zet je planten bij elkaar. Hierdoor is wordt de luchtvochtigheid rondom je planten hoger en verdampen ze minder vocht.
  3. Maak een mini kas om planten die constant vochtig moeten blijven, zoals calathea’salocasia’s en fittonia’s. Neem een grote doorzichtige plastic zak, zet daar je plant in en maak deze aan de bovenkant losjes vast. Je plant verdampt minder vocht door het kaseffect. De condens die op de zak ontstaat, druppelt weer naar beneden. Als je plant in een pot met gaatje staat, kunnen de wortels dat weer opnemen.
  4. Maak een constructie met natuurlijk touw en plaats een grote pot met water naast je dorstigste planten. Stop het ene uiteinde van het touw in de water en het andere in de potgrond. Door middel van capillaire werking gaat het water langzaam naar je plant. Test je systeem altijd van tevoren uit, zo weet je zeker dat het werkt.
Planten verzorgenPlanten verzorgen

Ga je langer dan een week weg, dan is de beste optie om een plantenoppas in te schakelen. Vraag vrienden, familie of je buren of ze één of twee keer per week je planten water willen geven. Geef ze een goede instructie: laat ze een keer zien hoe je je planten water geeft en waar je op let als je dit doet. Zet planten die ongeveer dezelfde hoeveelheid water nodig hebben bij elkaar, om het overzichtelijk te maken en maak een lijstje waarop je plantenoppas nog eens kan kijken hoe het zit. Je hebt hierbij natuurlijk altijd kans dat een plantje het niet red, maar zelf zie ik dat altijd als kans om weer een nieuwe plant uit te proberen!

Kortom: De zomer is hét groeiseizoen voor je planten en met een klein beetje extra aandacht zal je zelfs je cactus zien groeien! Controleer regelmatig of je je planten nog genoeg water geeft en zorg ook dat je planten tijdens jouw vakantie voldoende water krijgen.

Geniet van de nieuwe bladeren die verschijnen, want elk nieuw blad is een cadeautje!

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top