Laden..
Alle soorten viooltjes op een rij

Alle soorten viooltjes op een rij

Viooltjes. Wie kent ze niet? Violen komen over de hele wereld voor in landen met een gematigd klimaat. Je treft ze meestal aan op vochtige en iets beschaduwde plaatsen. De Latijnse naam is Viola. Het is een geslacht uit de viooltjesfamilie (Violaceae) en de bekendste zijn de bosviooltjes, ofwel Viola Cornuta.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten violen

Er zijn ontzettend veel (wel vierhonderd!) soorten violen en ze verschillen in kleur, geur, vorm en gezicht (tekening). Je kunt kiezen tussen grootbloemige viooltjes of de speelse bosviooltjes. De meeste violen zijn eenjarig, maar wist je dat er ook vaste violen bestaan? Hieronder vertellen we meer over alle soorten.

Tip: als je lang wilt genieten van je viooltjes, dan kun je beter kiezen voor soorten van goede kwaliteit. Veel winkels verkopen violen die te snel zijn opgekweekt en daardoor vrij zwak zijn (een soort ‘plofviolen’). Intratuin werkt alleen met de beste kwekers en onze violen zijn daardoor een stuk sterker!

Verschillende gezichten van viooltjes

Viooltjes zijn er in allerlei kleuren en met een verschillende tekening. Er zijn drie soorten tekeningen te onderscheiden: vlag, oog en adertjes. Kom eens bij ons langs en kijk of je ze herkent!
Daarnaast bestaan er ook soorten met een egale kleur, zonder tekening. Houd je van lekker speels, kies dan voor violen met een kartelrandje.

Vlag

De bloem van dit viooltje is tweekleurig, vaak licht en donker (bijvoorbeeld lichtblauw en paars). De bovenste blaadjes hebben de ene kleur en de onderste de andere, je zou het dus kunnen zien als een vlag met twee strepen.

Oog

Deze soort heeft (meestal) één kleur en aan de binnenkant van de bloemblaadjes zwarte vlekken, als een soort pupil.

Adertjes

Dit type kan verschillende kleurtekeningen hebben, maar is te herkennen aan de lijntjes die vanuit het hart over de bloemblaadjes lopen.

Zuiver

Er bestaan ook viooltjes met een enkele egale kleur.

Kartelrandje

De nieuwe soort Frizzle Sizzle is heel bijzonder. De bloemen zijn gegolfd aan de randen waardoor ze een opvallend gekruld uiterlijk hebben.

Cool Wave viool

Het bijzondere Cool Wave viooltje is geschikt voor de border of in een pot, maar vooral mooi in hangmanden. Het zal namelijk zo rond over de rand groeien dat de pot niet meer zichtbaar is! Cool Wave violen vertakken van nature beter en waaieren breder uit dan andere violen. Hij is makkelijk in onderhoud, is winterhard en bloeit snel weer op in de lente na het verdwijnen van vorst en sneeuw.

Vaste violen

Naast eenjarige zijn er ook vaste viooltjes. Ze staan leuk tussen heesters als bodembedekking, omdat ze meestal vrij laag blijven.

Labradorviooltje

Labradorviooltje (Viola labradorica): de bladeren zijn mooi donkerpaars van kleur en de bloemen zijn licht- tot donkerviolet en reukloos.

Maarts viooltje

Maarts viooltje (Viola odorata): het blad is hartvormig, rond of aan de top spits toelopend en de bladrand is gekarteld. De geurige bloem is violet en heeft een witte voet.

Verzorging van viooltjes

Je hebt geen groene vingers nodig voor violen, want ze zijn heel makkelijk te verzorgen. Violen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Koele standplaatsen zijn geliefd. Sommige vragen zon, andere kunnen heel donker staan. Geef violen het eerste jaar royaal water, zeker in droge periodes. Wanneer je de uitgebloeide bloempjes weghaalt, gaan ze nog uitbundiger bloeien. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe.

Viooltjes

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top