Laden..
Dit moet je weten over plantenvoeding

Dit moet je weten over plantenvoeding

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Vergeet niet om je kamerplanten in het groeiseizoen bij te voeren! Je hebt vast wel eens ergens gehoord dat het belangrijk is om je planten voeding te geven, maar waarom is dat eigenlijk? Misschien geef je je planten wel zo nu en dan voeding, maar weet je nog niet veel over de achtergrond en de werking van plantenvoeding of twijfel je om je planten voeding te geven. Daarom vertel ik je in dit blog alles over voeding voor planten, hoe het werkt, hoe vaak je het moet geven en wat er met je planten gebeurt als je geen voeding geeft.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Waarom heeft een plant voeding nodig?

De basiselementen die een plant nodig heeft om te leven en te groeien zijn water, licht en CO2, de drie elementen die bij de fotosynthese een hoofdrol spelen. Als goede plantenouder zorg je dus voor voldoende water en licht voor je planten. Maar daarnaast gebruikt je plant ook allemaal mineralen die in de grond zitten. Met zijn wortels haalt een plant deze uit de potgrond. Die mineralen ondersteunen de groei van je plant en hebben allemaal een ander doel; sommige zorgen voor de ontwikkeling van bloemen, andere voor de stevigheid van de stam of de groene kleur van de bladeren.

De drie belangrijkste elementen die in plantenvoeding zitten zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Daarnaast zitten er vaak nog extra ondersteunende elementen in de plantenvoeding, zoals magnesium en calcium. Al deze stoffen hebben een ander doel en als er iets mist, werkt dat de groei en gezondheid van de plant tegen.

In de natuur wordt deze voeding voortdurend aangevuld: bladeren die op de grond vallen worden verteerd en omgezet naar stoffen die de wortels op hun beurt weer op kunnen nemen. In jouw huis gebeurt dat niet, want de potgrond heeft niet zo’n rijk bodemleven en de gevallen blaadjes haal je meestal weg. Daarom moet je er op een andere manier voor zorgen dat je plant toch voldoende voedingsstoffen krijgt en dat kan met plantenvoeding.

 

Hoe herken je het als een plant te weinig voeding heeft?

Een tekort aan voeding kan op verschillende manieren zichtbaar worden. Één van de eerste tekenen is dat je plant niet meer goed groeit, terwijl het wel groeiseizoen is. Als je dus een plant hebt die het hele jaar niet groter wordt, ook niet tijdens de lente en de zomer, kan het best zijn dat er te weinig voedingsstoffen in de grond zitten. Maar je plant kan ook verkleuren, dan wordt het blad geel of bruin. Soms ziet nieuwe groei er bij een gebrek aan voedingsstoffen vervormd uit, of de nieuwe groei blijft heel klein. Te weinig voeding kan er ook voor zorgen dat je plant te weinig energie heeft om te gaan bloeien. In meer extremere gevallen kan je plant zijn bladeren laten vallen. Als je zeker weet dat je voldoende water geeft en de plant ook het juiste licht krijgt, maar toch blad laat vallen, dan is te weinig voeding meestal de oorzaak. Je plant kan door een gebrek aan voedingsstoffen minder weerbaar worden en is daardoor vatbaarder voor infecties en beestjes. Kortom: je plant kan een beetje zielig worden. Gelukkig kan een plant hier vaak wel van herstellen, en fungeert de plantenvoeding als een extra shot vitaminen waarmee je plant er weer zin in krijgt.

Wanneer geef je plantenvoeding?

Plantenvoeding is een ondersteuning van de groei en geef je dus voornamelijk in het groeiseizoen, wat voor de meeste planten in de lente en de zomer is. Als je plant in de winter in een ruststand gaat, is extra voeding niet nodig. Vanaf maart, als de dagen weer langer worden, kun je beginnen met voeding geven.

Houd er rekening mee dat als je een plant net hebt verpot, deze de eerste tijd geen extra voeding nodig heeft. Er zit in verse potgrond namelijk ook plantenvoeding. Hoe lang dat mee gaat, staat vermeld op de verpakking van de potgrond. Pas daarna geef je je plant extra voeding.

Welke plantenvoeding moet ik aan mijn planten geven?

Er zijn verschillende soorten plantenvoeding, in vloeibare vorm, in staafjes, plantenvoeding voor orchideeën of universele plantenvoeding. Hierin kun je dus verschillende keuzes maken.

Universele plantenvoeding is geschikt voor al je kamerplanten, alleen orchideeën hebben een heel specifieke andere voorkeur. Verder kun je kiezen tussen staafjes of vloeibare voeding. Staafjes stop je één keer per 8 weken in de grond en daarna hoef je er een tijd niet naar om te kijken. In deze tijd breken de staafjes langzaam af en worden de voedingsstoffen door je plant opgenomen.

Zelf vind ik het fijn om vloeibare plantenvoeding te gebruiken. Je kunt dan per plant afstemmen hoeveel voeding je geeft. Bij de meeste soorten plantenvoeding verdun je 5 of 10 ml voeding in een liter water, op de verpakking controleer je de juiste verhouding. Maar omdat niet elke plant even hard groeit, hebben ze ook niet allemaal evenveel voeding nodig. Een langzame cactus kan bijvoorbeeld met veel minder af dan een snelle banaan. Door vloeibare voeding te gebruiken, kun je net iets meer of net iets minder aan specifieke planten geven en zo zorgen voor optimale voeding. Zo geef ik cactussen en vetplanten een kwart van de aanbevolen hoeveelheid en een banaan de maximale hoeveelheid.

Gaat je plant dood als je geen plantenvoeding geeft?

Misschien vraag je je af hoe belangrijk plantenvoeding nu echt is, het kan zijn dat je nooit plantenvoeding geeft en je planten het toch prima doen. Dat is mooi meegenomen! Je plant zal ook niet zo snel dood gaan als je geen plantenvoeding geeft. Wel heb je veel eerder kans dat er blaadjes geel worden en afvallen en dat je plant niet zo goed meer groeit. Ook is de vatbaarheid voor ongedierte groter. Met plantenvoeding ben je dus verzekerd van een mooie en gezonde plant waarvan de bladeren zich goed ontwikkelen en je nieuwe groei ziet verschijnen.

Kun je je plant te veel voeding geven?

Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten. Een normale dosis voeding geeft het beste resultaat.

Voeding voor je kamerplanten

Plantenvoeding voor blije planten

Wil je je planten dus de meest optimale zorg geven, vergeet dan niet om ze ook wat voeding te geven! Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt. Zo ben je verzekerd van mooie, gezonde planten die jarenlang gelukkig zullen zijn in jouw huis!

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top