Laden..
Alles wat je moet weten over tafelbarbecues

Alles wat je moet weten over tafelbarbecues

Welke soorten zijn er? Wat zijn de voordelen? Nadelen? Wij geven antwoord op al je vragen! Doe er je voordeel meer en laat je inspireren!
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Barbecueën en zomer. Twee termen die hand in hand met elkaar gaan. Op warme dagen gaat er niets boven in de tuin dineren – of lunchen, afhankelijk van wanneer jij trek krijgt in vers gegrild vlees. Dat genot is echter niet voor iedereen weggelegd. Voor een behoorlijke barbecuesessie heb je ruimte nodig. Bewoners van een flat of bovenwoning hebben dat doorgaans niet en worden derhalve buitenspel gezet. Of niet? Want er bestaat ook nog zoiets een tafeleditie: in Nederland een relatief onbekend begrip dat desondanks gestaag aan populariteit wint. En dat is begrijpelijk. Hieronder lees je waarom!

De naam zegt eigenlijk alles. Een tafel bbq is een grill speciaal ontworpen om op een tafel neer te kunnen zetten. Zeker – het is onmogelijk om grote lappen vlees te garen. Maar wie weinig ruimte, maar des te meer zin heeft in gebarbecuede specialiteiten, vindt in dit product een meer dan handige oplossing. En niet alleen gebruikers die kampen met niet genoeg oppervlakte voor een groot exemplaar hebben er baat bij. Ook wie de bbq graag meeneemt naar bijvoorbeeld de camping is ongetwijfeld tevreden met deze compacte variant. Tenslotte is het lastig om een Big Green Egg op de fiets mee te nemen. Al met al zijn er dus redenen genoeg om een tafel bbq op z’n minst te overwegen.

Pizza op pizzasteenPizza op pizzasteen

Wat is een tafelbarbecue precies?

We hebben hierboven al het een ander laten doorschemeren, maar een barbecue speciaal voor op tafel is ongeveer te definiëren als een klein en compact toestel zonder onderstel welke gemakkelijk is neer te zetten op tafels en eenvoudig is mee te nemen. Het zijn meestal wat simpele toestellen zonder al te veel opsmuk. Ook zijn ze makkelijk in gebruik en vergen ze niet al te veel onderhoud. Wel de lusten, niet de lasten van een doorsnee bbq? Ja – zo zou je deze variant eigenlijk best kunnen omschrijven.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tafelBBQ?

Het compacte formaat van zo’n exemplaar is ook direct het grootste voordeel. Je kunt hem praktisch overal kwijt: op standaardtafels, op kleine bijzettafeltjes en zelfs op de grond. Het toestel kampt daarna niet met uiteenlopende, praktisch problemen die reguliere varianten wel hebben. Zo hoef je dit exemplaar niet uit te laten gloeien of af te laten koelen. Schoonmaakwerkzaamheden? Die heb je eigenlijk nauwelijks. Je steekt briketten of houtskool, afhankelijk van wat voor exemplaar je in huis haalt, namelijk niet af in een onderdeel van de bbq, maar in een speciale, aluminium bak die je na afloop simpelweg uit het toestel schuift. En dan ben je ook nog eens gevrijwaard van rook en stank, doordat de meeste tafelvarianten werken met een speciaal systeem dat zorgt voor een koeling van de lucht. Wel zo handig!

‘Maar is zo’n ding dan niet heel klein? Kan ik daar wel al mijn vlees, vis en kip op kwijt?’ Het is wel vanzelfsprekend dat je met een toestel als deze niet zoveel eten tegelijkertijd kan bereiden als op een groot exemplaar. Maar het is ook weer niet zo dat je eindeloos moet wachten tot er één hamburger klaar is. Het product vereist gewoon een net iets ander verwachtingspatroon: een eetsessie heeft meer weg van een avondje gourmetten. Net zo gezellig, maar wel met de authentieke smaak die je – afhankelijk van het soort – gewend bent van de houtskool bbq.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Tuurlijk zijn die er. Wie graag barbecuet voor grotere groepen dan een gemiddeld gezin van vier tot vijf personen, heeft relatief weinig aan deze kleine variant. Het grillrooster is dan simpelweg niet groot genoeg om iedereen van eten te voorzien. Dat maakt het compacte formaat, eerder omschreven als voordeel, ergens ook een nadeel.

Samengevat hangt het er allemaal van af wat je verwacht van een avondje, of middagje, barbecueën. Wie voor grote groepen aan de slag wil, is veelal beter af met een grotere houtskool bbq, gas bbq of keramische bbq. Wie liever grillt met het gezin, weinig ruimte heeft of dit lichte toestel graag ergens mee naartoe neemt, is meer dan uitstekend af met een tafelbarbecue.

Welke soorten tafelbarbecues zijn er?

Natuurlijk gelden de hierboven genoemde voor- en nadelen niet voor alle soorten. Het ene exemplaar is het ander niet en er zijn nogal wat keuzes te maken voor je overgaat tot aankoop van een dergelijk product. Allereerst onderscheiden we grofweg drie soorten barbecues: de houtskoolvariant, de elektrische versie en het exemplaar dat op gas werkt.

Houtskool tafelbarbecue

De houtskool tafelBBQ komt het meest in de buurt bij de traditionele bbq, zij het in een flink verkleinde vorm. De authentieke smaak en het relatief eenvoudige gebruik zijn twee redenen die mensen veel aandragen om hun keuze voor dit type te verantwoorden. Klein nadeel: dit exemplaar heeft meestal, en zelfs voor een tafelvariant, weinig ruimte.

Tafelbarbecue op gas

Wie de eerder besproken gourmetsfeer wil creëren, is wellicht beter af met een tafelBBQ werkend op gas: meer capaciteit en een nog eenvoudigere bediening. Het nadeel is echter dat het gebruik van dit product, afhankelijk van het specifieke exemplaar, niet mogelijk is zonder aanwezigheid van een (kleine) gasfles. Voor sommige gebruikers is dat, zeker op een klein oppervlak, geen veilig idee.

Elektrische tafelbarbecue

De derde uitvoering is de elektrische tafelbarbecue. Die stuit regelmatig op weerstand bij traditionele barbecueërs die menen dat deze bereidingswijze qua smaak weinig heeft te maken met grillen, maar doorgaans worden dit soort gedachtes gestuurd door nostalgie. Moderne, elektrische bbqs zijn eveneens in staat verschillende vleessoorten op heerlijke wijze te bereiden. Bovendien hoef je niet te rommelen met houtskool of gasflessen: een stekker in het stopcontact volstaat. Het duurt echter wel even voor je vlees écht goed gaar is – en die karakteristieke grillstrepen blijven achterwege. Daarin moeten we de traditionals gewoon gelijk geven…

Hoe steek ik mijn tafelbarbecue aan?

Hoe je de barbecue aansteekt, hangt volledig af van welke soort je in huis hebt gehaald. Een houtskoolexemplaar ontsteek je op dezelfde manier als een doorsnee variant, ware het niet dat je in dit geval natuurlijk veel minder houtskool of briketten nodig hebt. Waar je het houtskool en de aanmaakblokjes normaal gesproken onder het rooster plaatst, is dit principe bij de tafelversie vervangen door een zogenoemd brikettenmandje. Deze haal je na afloop eenvoudig onder het toestel vandaan, waardoor je de schoonmaaklasten tot een soort van minimum beperkt.

Ook het aansteken van een gastafelbarbecue verloopt op soortgelijke wijze als een volledige uitvoering, hoewel er natuurlijk een veel kleinere gasfles voor nodig is. Sommige exemplaren hebben de gasfles zelfs vervangen voor een ontstekingssysteem. De elektronische uitvoering is in feite de enige variant waarbij de manier van aansteken nauwelijks afwijkt van het gebruikelijke product. Zoals we al zeiden vereist dit enkel een stekker en een stopcontact.

Waar moet ik op letten tijdens het aansteken?

Het bijzondere aan het gemiddelde exemplaar is dat het product over allerlei veiligheidsmechanismen beschikt om het barbecueën zo veilig mogelijk te houden. Of eigenlijk – zo bijzonder is dat ook weer niet. Tenslotte worden de producten op kleinere oppervlaktes gebruikt en daar loop je nu eenmaal meer risico op problemen dan in een ruime tuin. Voorbeelden van dit soort mechanismen? Nou – bijvoorbeeld het feit dat de onderkant van een exemplaar als de Cobb-barbecue niet heet wordt.

Veel veiligheidsaspecten zijn dus verwerkt in het product zelf, maar je kunt er ook zelf het een ander aan doen om jouw barbecue-sessie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Let bijvoorbeeld op het soort houtskool dat je in huis haalt. Cobble Stone is een ideale brandstof: een briket die zonder aanmaakblokjes is aan te steken. Deze soort is binnen een paar minuten heet én in staat om een constante temperatuur aan te houden.

Iets anders dat bepalend is voor de veiligheid van jouw barbecue is de mogelijke aanwezigheid van rubbertjes onder het toestel, bijvoorbeeld onder de pootjes. Deze zorgen ervoor dat de barbecue op zijn plaats blijft staan en niet tussentijds van positie wijzigt. Daarnaast is het altijd goed om het toestel zo vrij mogelijk op te stellen. Haal alle voorwerpen van tafel om mogelijk brandgevaar uit te sluiten.

Hoe onderhoud ik mijn tafelbarbecue?

Het onderhouden van een tafel bbq is aanzienlijk minder werk dan bij een normaal exemplaar het geval is. Toch kun je ook hier met ongewenste situaties als vastgeplakte vleesresten te maken krijgen. Daarom geldt, zoals voor alle bbq producten: onderhoud jouw exemplaar goed. Alleen dan geniet je er ook volgende zomer weer van.

Dat onderhoud draait om het belangrijkste onderdeel: het bbq rooster. Verwijder na ieder gebruik de vleesresten van dit rooster om aankoeken te voorkomen. Dat kan door te poetsen met een staalborstel, maar let er daarbij wel op dat je de juiste variant gebruikt. Een rooster met een chroomlaag kun je beter met een ander soort borstel schoonmaken.

Alternatieve geneeswijzen, om het zo maar te noemen, zijn er ook. Citroensap heeft een soort van miraculeuze werking op dit soort roosters. Wrijf hiervoor na afloop van je barbecuesessie met een halve citroen over het rooster en deze schijnt weer als nooit tevoren. Dit kun je overigens ook vóór het grillen doen, wat achterblijvende eetresten kan voorkomen.

Een ander handig trucje is het gebruik van gras. Inderdaad – van gras. Wie over een kleine stukje gazon beschikt, kan hier zijn of haar rooster ’s nachts neerleggen. De dauw zorgt dan voor het losweken van etensresten, waarna je deze een ochtend later makkelijker verwijdert. Geen gazonnetje? Hetzelfde effect kan gecreëerd worden door het bbq rooster in natte kranten te leggen.

Waar kan ik nog meer op letten tijdens de aanschaf van een tafel BBQ?

Ben je inmiddels overtuigd van alle gemakken die het gebruik van een tafel bbq met zich meebrengt? Dan is er nog iets waar je rekening mee kunt houden, mocht je daadwerkelijk over willen gaan tot aanschaf. Tafel bbqs komen namelijk in veel soorten en maten voor. Naast het onderscheid tussen houtskool-, gas- en elektrische varianten verschillen de toestellen ook in de aanwezigheid van accessoires. Die rubbertjes onder het toestel, waar we het eerder over hadden? Die vind je niet bij alle exemplaren, maar zijn wel veilig (en dus aan te raden) wanneer je met kleine kinderen wil grillen. Ook handig: de mogelijkheid om te werken met aluminium bakjes, welke vooraf met houtskool en houtkrullen gevuld zijn. Deze schuif je in – of onder, afhankelijk van het exemplaar – je tafel bbq. Het voordeel daarvan? Dat merk je achteraf, wanneer je niet te maken krijgt met asresten en jouw toestel nagenoeg schoon is. Goed – je moet het rooster nog schoonmaken. Maar je weet inmiddels hoe je dat het beste kunt doen.

Een tafelbarbecue is perfect om mee te nemen naar de camping.

Welke merken tafelbarbecues zijn er?

Weet je inmiddels wat voor soorten tafel bbqs er zijn en, belangrijker, welke jij wilt hebben? En weet je ook welke features en extra's jij verwacht nodig te hebben? Dan is er nog één laatste puntje van aandacht: het merk. Het merk Cobb is een van de voornaamste producenten van deze tafelgrills: solide, betrouwbaar en niet al te duur. Ze beschikken over de eerder genoemde rubbertjes en werken met de Cobble Stone, waarmee jouw product binnen een aantal minuten klaar voor gebruik is, zonder het gebruik van aanmaakblokjes. Bovendien wordt de onderkant van deze toestellen niet heet.

Ook Napoleon, normaal bekend om grootschalige bbqs, produceert tafeluitvoeringen: licht van gewicht, makkelijk mee te nemen en fraai afgewerkt. Wie zoekt naar een gedegen prijs-kwaliteitverhouding kan ook terecht bij de exemplaren van het huismerk van Intratuin.

Waar bestel ik een tafelbarbecue?

Genoeg inspiratie opgedaan? Verken dan de webshop van Intratuin om te kijken welk exemplaar naadloos aansluit op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Zie je liever eerst hoe het product er in real-life uitziet? Dan ben je natuurlijk altijd welkom in een van onze winkels. De medewerkers staan voor je klaar om al je vragen rondom dit onderwerp te beantwoorden.

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top