Laden..
Puzzelen met je hond

Puzzelen met je hond

Spelen met je hond is goed voor je vrolijke viervoeter. Hij of zij is actief bezig en krijgt meer zelfvertrouwen. Bernice geeft je tips hoe je zelf aan de slag kunt met intelligentiespellen voor je hond.
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Spelen en puzzelen met je hond is goed voor hem of haar. Veel hondeneigenaren kopen speeltjes als de hond nog een pup is. Later wordt dat nog weleens vergeten. De opvoedfase is voorbij en de hond draait mee in het gezin. Dat is jammer want, intelligentiespellen zijn goed voor je vrolijke viervoeter! Hij of zij is actief bezig en krijgt meer zelfvertrouwen.

Je hond uitdagen

Puzzels zijn er in allerlei soorten, maten en moeilijkheidsgraden. Het mag best een uitdaging zijn. Je kan een anti-slipmat onder de puzzel leggen om te voorkomen dat deze weg schuift. Puzzel niet te lang, stop wanneer je hond eigenlijk nog door wilt gaan. Op die manier gaat je hond het nog leuker vinden.

Coach je hond

Help je hond, maar laat hem of haar ook zelf op ontdekking gaan. Probeer een balans vinden tussen het zelf ontdekken en helpen. Voorkom dat je viervoeter gefrustreerd raakt en het niet leuk vindt.

Wat heb je zelf in huis?

Er zijn veel hondenspellen te koop, maar je hebt waarschijnlijk veel materiaal gewoon in huis. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een kinderopstap krukje. De meeste krukjes hebben allerlei vakjes aan de onderkant. Draai het ding om en strooi het gewone eten van je hond erin. Laat je hond lekker zoeken. Je hond moet zo meer moeite doen dan wanneer hij of zij het eten via de voerbak krijgt.

Misschien heb je planten in een plastic plantentray gekocht voor de tuin of heb je nog een eierdoos liggen? Leg in de uitsparing wat lekkers en leg er wat bovenop, balletjes bijvoorbeeld. Je hond moet eerste de balletjes eraf halen, voordat hij bij het lekkers kan.

Hond, labrador, bak, snuffelen, spelen

Nog wat andere ideeën

Balletje, balletje, balletje, ga aan de slag met yoghurtbakjes of kunststofbekers. Bekijk verder eens wat je in huis hebt en laat je creativiteit de vrije loop. Wat dacht je van een handdoek om het eten of snacks in te verbergen?

Je kan de hond ook even op de gang laten wachten en wat lekkers verstoppen in de woonkamer of zelfs in de tuin. Op die manier leert je hond zijn zintuigen te gebruiken. Of wat dacht je van een doos of opberg box waar je allerlei materialen in legt, zoals papier, balletjes of speeltjes. Strooi er wat lekkers of eigen voer in.

Ook leuk: vul een bak met water en gooi er wat lekkers in. Op die manier moet je viervoeter vissen naar het de brokjes.

Hond, spelen, eierdoos

Kringloopwinkels e.d.

Ben je in de buurt van een kringloopwinkel? Hier vind je allerlei goedkope materialen om leuke spellen met je hond uit te oefenen. Of wat dacht je van een rommelmarkt op Koningsdag?  Op deze dag wordt veel kinderspeelgoed goedkoop verkocht. Ideaal snuffel- en zoekmateriaal.

Spellen en puzzels kopen

Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel spellen en puzzels te koop die speciaal voor honden zijn gemaakt.

Een snuffelmat

Een leuk voorbeeld is de snuffelmat. Dat is vaak een mat die gemaakt is van fleecestroken. Je kan deze mat ook zelf maken, dan ben je zelf ook even bezig ;-). Strooi brokjes tussen de fleecestroken in, en laat je hond lekker zoeken.

Hond, snuffelmat

De rubberen Kong

Speelgoed als ‘de Kong’ blijft natuurlijk ook geweldig materiaal. Vul de Kong met zacht hondenvoer, of mix wat brokken met pindakaas of wat smeerkaas en je hond is lekker aan het werk. Ideaal als je wat minder tijd hebt voor een spel. Is het ding vies? Dan kan je deze in de vaatwasser schoonmaken.

Kong Wobbler

Er is ook een Kong Wobbler, waarbij de hond met zijn voorpoot of neus de Wobbler moet aantikken om er brokjes uit te krijgen. Het speeltje maakt onvoorspelbare bewegingen waardoor het een uitdaging is om de brokjes eruit te krijgen. Door de Wobbler open te draaien kan je makkelijk een portie van het gewone voer in het speeltje doen. Zelf gebruiken wij de Wobbler met name buiten op de tegels, dan heeft onze hond voldoende grip op het voerspel. Deze laatste is vooral geschikt voor de middelmatige tot grote honden.

Veiligheid

Puzzelen kan je met veel materialen: dopjes, flesjes, eierdozen, wc-rollen, kindermateriaal, rubberen matten en ga zo maar door. Bedenk en check of de materialen veilig zijn voor jouw hond. Blijf er altijd bij en haal de spellen na het spelen weer weg.

Conclusie

Door de inspanning zal je hond zich na het spel beter kunnen ontspannen. Probleemgedrag kan eventueel voorkomen worden, pubers en drukke honden leren zich te concentreren. Je hond wordt uitgedaagd en blijft fit.  Daarnaast zal de band met je hond nog sterker worden. Hoe mooi is dat?

Ik wens je veel puzzelplezier!

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top