Laden..
Spelen met je kat

Spelen met je kat

Katten zijn van nature actieve dieren die moeten jagen voor hun voedsel. Voor jouw huiskat is het daarom ook goed om hem of haar moeite te laten doen voor een gedeelte van het voer. Leuk om samen te spelen én een goede manier om jouw viervoeter fit te houden!
  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Katten zijn actieve dieren. In het wild vangen zij onder andere muizen, vogels, kikkers en reptielen. Daarbij gaat het niet alleen om voedsel te verkrijgen maar ook het jagen zelf is een grote beloning. In de natuur moeten ze dus werken om aan voedsel te komen.  Voor onze huiskatten is het ook goed om - voor een gedeelte van het voer - moeite te moeten doen. Dus in plaats van al het eten in een voerbak, kan je voerspellen gebruiken. Dit zorgt dat je kat lekker bezig is en fit blijft.

kat, spelen

Angst voorkomen

Je kan (voer)spellen ook inzetten om angst te voorkomen of om te buigen. Verstopt je kat zich als er bezoek komt? Je kan ervoor kiezen om dit zo te laten, maar hoe fijn is het als bezoek geen stress voor je viervoeter oplevert?

Eerst op afstand

Wanneer je wil starten met het aanleren van een voerspel, doe je dat in kleine stappen. Leer eerst een spel aan, zodat je dier de puzzel makkelijk kan oplossen. Eenmaal aangeleerd kan je het (voer)spel inzetten in allerlei situaties.

DING-DONG! Daar gaat de bel. Het voerspel heb je van tevoren al gevuld. In het begin zou ik het bezoek eerst ontvangen en pas na de begroeting het spel klaarzetten. Doe dit het liefst op een afstandje van de mensen die er zijn. Bijvoorbeeld door het (voer)spel in de gang te plaatsen terwijl het bezoek op de bank in de woonkamer zit.

Speeltjes voor je kat

Iets moeilijker

Ging het goed? Misschien kan je het spel de volgende keer een halve meter richting de woonkamer verplaatsen. En zo schuif je het spel steeds dichterbij. Probeer te voorkomen dat je het te moeilijk maakt. Bij dit soort oefeningen draait het om succes!

Een paar tips

  • Laat je kat niet met je handen of voeten spelen – bij sommige dieren lokt dit agressie uit.
  • Wissel speeltjes en denkspellen af. Een speeltje wat er al even ligt, is meestal minder interessant dan een nieuw speeltje.
  • Gladde vloer? Kijk uit dat een kat niet uitglijdt, daarbij kan hij makkelijk blessures oplopen. Leg bijvoorbeeld een niet schuivend kleed of badmat onder een voerspel.
  • Heb je een angstige kat? Speel en beweeg rustig. Start met iets heel makkelijks, bijvoorbeeld een speeltje wat je langzaam beweegt en bijvoorbeeld verstopt achter iets waar makkelijk onder of achter te kijken valt.
  • Wordt je kat gefrustreerd wanneer er geen lekkers meer in het voerspel zit? Haal het dan weg. En leg, terwijl je het voerspel wegpakt om op te bergen – wat lekkers voor hem neer. Dat maakt dat hij daar even mee bezig is.
kat, spelen

Hoe leer je een voerspel aan?

Maak het zo makkelijk mogelijk en bouw het langzaam op. Bijvoorbeeld door de schuiven van een spel eerst zo ver mogelijk open te zetten. Pas als dat goed gaat, kan je de schuiven verder dicht maken. Begin makkelijk en maak het steeds iets moeilijker. Hieronder vind je een voorbeeld van een van mijn favoriete spellen.

De Cat Activity Turn Around

Dit is een spel met buisjes aan een metalen pin. De bedoeling is dat je lekkers in de buisjes doet en je kat met zijn poten tegen de buisjes tikt. Het lekkers valt eruit bij het ronddraaien van de buisjes. Je maakt het makkelijk door de dopjes van de buisjes er volledig af te halen. Hiermee is de opening het grootst.

Doe het voor en help je kat. Merk je dat je viervoeter het door heeft? Dan hoef je hem of haar niet meer te helpen. Eventueel kan je zelf nog lekkers bij de hand houden. Als je kat het dopje aantikt, kan je extra belonen vanuit je hand.

Gaat het goed? Schroef dan de deksel met het grootste gat erop. Er zijn drie verschillende moeilijkheidsgraden. Begin zo nodig opnieuw met helpen. Uiteraard kan het even wat tijd kosten voordat je kat dit door heeft, maar het is een leuke uitdaging!

kat, spelen

Jagen nabootsen

In de natuur moeten katten jagen voor hun voedsel. Boots deze situatie na door bijvoorbeeld een stokje in een papieren zak te steken en dit stokje langzaam te bewegen. Je kat denkt zo dat er een muis in de zak loopt. Je kan het eten van je kat ook in een doos gooien met wat proppen papier. Op die manier moet je kat zoeken voor het voedsel. Heb je nog ergens een touwtje of een veter liggen? Ook dit kan voor uren speelplezier zorgen. Kijk eens rond wat je allemaal in huis hebt liggen om je viervoeter te vermaken.

kat, spelen

Ik wens je veel speelplezier! Bernice Muntz, Dierentrainer & Chews Academy

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top