Laden..
5 Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten

5 Tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten

Biodiversiteit in je tuin is ontzettend belangrijk, maar wat is het eigenlijk? Biodiversiteit is kortgezegd: ‘De rijkdom van alles wat leeft in de natuur’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemen en planten, maar ook aan dieren, insecten en schimmels. Daarnaast is ook de manier waarop alle soorten met elkaar samenleven belangrijk. Zij zijn namelijk verbonden met elkaar, zoals bijen die niet zonder bloemen kunnen. In een biodiverse tuin leeft niet alleen meer, je tuin is ook beter beschermt tegen plagen en is een stuk veerkrachtiger. Genoeg redenen om de biodiversiteit van je tuin te vergroten dus! Koos Biesmeijer van Naturalis geeft 5 tips om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Lees je mee?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Maak je tuin bestuiver-vriendelijk

Voor de bestuiving van ons groente en fruit is belangrijk om veel verschillende insecten in je tuin te hebben. Maar hoe krijg je meer van deze nuttige diertjes in jouw tuin? Zorg ervoor dat er voor iedereen wat te smullen is! Een grote variatie aan bloemen zorgt voor een net zo grote variatie aan bestuivers. Dus zorg ervoor dat je tuin vol staat met verschillende soorten bloemen, die in verschillende seizoenen in bloei staan. Op deze manier kunnen insecten allerlei soorten planten bestuiven en kunnen wij lekker van ons eten genieten.

Wilde bijen hebben naast voedselgebrek vaak ook een gebrek aan nestgelegenheid. Door een bijenhotel op te hangen kunnen bijen zich hier nestelen en overwinteren. kortom, maak je tuin bestuiver-vriendelijk!

2

Een warm welkom voor (nacht)vlinders

Meer vlinders in je tuin begint bij voldoende voedsel voor de rupsen. Vlinders komen vooral op planten af die veel nectar produceren. Zoals wilde marjolein, duifkruid, ruige weegbree en beemdkroon. Zodra deze beginnen te bloeien, zullen de vlinders je om de oren heen vliegen!

Zorg ook voor zogeheten waardplanten. Dit zijn planten waar vlinders en rupsen afhankelijk van zijn voor hun groei en ontwikkeling. Zo houden sommige vlinders bijvoorbeeld van brandnetels, omdat ze hier hun eitjes op leggen.

Door het ‘s avonds donker te houden in de tuin help je veel insecten die ‘s nachts door je tuin kruipen. Zet bijvoorbeeld je tuinverlichting uit! Het kunstmatige licht kan het slaapritme van dieren verstoren. Eén van de bekendste slachtoffers zijn nachtvlinders, die elk jaar in aantallen afneemt. Door het felle licht zijn ze namelijk een makkelijke prooi voor andere dieren. Daarnaast planten ze zich ook minder voort als gevolg van hun verstoorde slaapritme.

Bloemen voor een insectvriendelijke tuin

Witte vlinderWitte vlinder
3

Laat meer vogels in je tuin

Kies voor struiken en bomen waar besjes en zaden aan groeien. De besjes zullen dienen als lekkere snack voor de vogels en de takken als veilige plek waar ze zich kunnen verschuilen. Maak een waar vogelparadijs van je tuin door voor verschillende bomen en struiken te kiezen. Ook kun je zorgen voor extra vogelhuisjes en voer, zodat je kleine fluitende vriendjes niks tekort komen.

4

Onkruid bestaat eigenlijk niet

Onkruiden worden vaak bestreden, maar waarom eigenlijk? Zij zijn juist het belangrijkste onderdeel van biodiversiteit. Het bestrijden van zogenaamd ‘onkruid’, is dus eigenlijk de biodiversiteit zelf bestrijden. Voor veel verschillende insecten zijn deze inheemse planten namelijk erg belangrijk en deze planten komen vaak spontaan op. Verder vertelt onkruid veel over de bodemsoort waar het op groeit en wat voor planten je daar dus het best kan planten, nuttig toch?!

Mocht je geen fan zijn van een hele wilde tuin? Je kunt er ook voor kiezen om een hoekje van je tuin te laten verwilderen en hier niets aan te doen. In dit hoekje kunnen alle planten en dieren dan ongestoord en op natuurlijke wijze leven.

Als je toch planten weg wil halen, kun je dit het beste doen door de plant met wortel en al uit de grond te trekken. Gebruik deze plant lekker als compost om andere planten in de tuin mee te bemesten. Gebruik in ieder geval zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen, want dit kan de biodiversiteit in je tuin verminderen en dat is zonde.

Voor de vogelvriendelijke tuin

Afrikaanse lelie (Agapanthus)Afrikaanse lelie (Agapanthus)
5

Laat je tuin los

Eenmaal de tuin aangelegd, kun je deze het best zo veel mogelijk met rust laten. Veel planten zijn dan bezig hun wortelnetwerk te laten groeien om later in hun leven nuttige voedingsstoffen op te kunnen nemen en sneller te groeien. Als je de grond hier weer overhoop haalt, beschadig je niet alleen de wortels van de plant, maar ook van schimmeldraden die vaak met planten samenwerken om meer voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijke voedingsstoffenkringlopen. Hoe je dit doet? Bekijk wat voor bodem en omgeving je tuin heeft en vind daar passende planten bij, in plaats van andersom. Zo simpel is het eigenlijk.

Koos Biesmeijer (Naturalis Biodiversity Center)Koos Biesmeijer (Naturalis Biodiversity Center)

Geschreven in samenwerking met Koos Biesmeijer van Naturalis (Naturalis Biodiversity Center)

Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center. Koos heeft ruim 20 jaar ervaring als wetenschapper op het gebied van biodiversiteit met een focus op interacties tussen bestuivers en planten. Hij is touwtrekker als het gaat om het creëren van een geïntegreerde aanpak om bestuivers wereldwijd te helpen. In 2018 is hij benoemd tot hoogleraar ‘natuurlijk kapitaal’.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top