Laden..
Een border aanleggen in 5 stappen

Een border aanleggen in 5 stappen

Het is zover, je gaat aan de slag met een nieuw stukje groen in je tuin! Het geheim van een mooie border is een goed plan, waarin je rekening houdt met bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de tuinplanten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol. Klaar om te plannen? Aan de slag!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Zet alle feiten op een rij

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om een paar dingen op een rijtje te zetten. Om te beginnen, wat zijn de afmetingen van je border? Size does matter!

Sta vervolgens stil bij de ligging van de border; is hier veel schaduw of zon? Aan de hand van het aantal zonuren bepaal je welke tuinplanten passen in jouw border. Bepaal ook vanaf waar de meeste zon komt, houd hier rekening mee bij het maken van de indeling.

Aantal zonuren Soort tuinplanten
Meer dan 6 uur Volle zon Volle zon
Tussen de 4 en 6 uur Halfschaduw Halfschaduw
Minder dan 4 uur zon Schaduw Schaduw

De mooiste tuinplanten


2

Tuinplanten kiezen voor je border

Iedere border bestaat uit drie verschillende soorten tuinplanten: vulplanten, structuurplanten en eyecatchers. Door rekening te houden met deze verschillende soorten krijg je het mooiste resultaat!

Structuurplanten

Structuurplanten zijn tuinplanten die structuur geven aan je border. Er wordt vaak gekozen voor heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers

De eyecatchers zijn opvallende bloeiende tuinplanten in de zomer óf besdragende struiken in de winter die een prominente plaats krijgen in de border.

Vulplanten

De benaming 'vulplanten' klinkt een beetje alsof ze ondergeschikt zijn, maar vulplanten kunnen juist prachtige bloeiende planten zijn, alleen staan ze iets minder op de voorgrond. De vulplanten zijn vaak wat kleiner, lager en minder uitbudig en kunnen de eyecatchers versterken.

Let bij het kiezen van de verschillende soorten tuinplanten op de feiten die je bij stap 1 verzameld hebt (zon/halfschaduw/schaduw, ligging, grondsoort) en de plantdichtheid per m². Let tot slot ook op de groeihoogte, zodat de nadruk op de eyecatchers blijft liggen!

Border met verschillende tuinplantenBorder met verschillende tuinplanten

Jaarrond een aantrekkelijke border

Om ervoor te zorgen dat jouw border ieder seizoen er aantrekkelijk bijligt is het belangrijk om te spelen met de bloeitijd van de tuinplanten. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien. Heb je wat meer ruimte, dan zijn er natuurlijk wat meer mogelijkheden en kun je ook planten met een kortere bloeitijd kwijt.

Borderplannen ter inspiratie

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal aanplantingsplannen gemaakt! Deze kun je helemaal overnemen of deels gebruiken voor het aanleggen van jouw border.

Bekijk hoe onze tuinexpert Dave twee nieuwe borders aanlegt! Hij laat zien hoe je een zonnige border samenstelt, maar ook hoe je een border samenstelt als je geen zon in de tuin hebt. 


TIP!
Kijk ook bij de tuinplanten in onze webshop voor een greep uit ons tuinplanten assortiment, inclusief informatie zoals groeihoogte en plantdichtheid per m². Zo ga je voorbereid naar de winkel!


3

De indeling van je border bepalen

Bij stap 2 heb je al gelezen over de verschillende soorten tuinplanten die terugkomen in een border. Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan! Zet de tuinplanten (met de kweekpot er nog omheen) klaar in de aarde, zoals je deze straks wilt gaan aanplanten. Zo weet je precies waar wat komt!

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je een mooie indeling maakt met de drie verschillende soorten tuinplanten.

BorderplanBorderplan

4

Aanplanten

Nu alle tuinplanten alvast klaarstaan om de juiste plek is het tijd om te beginnen met aanplanten. Verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel. Dompel de tuinplanten voor het aanplanten met kweekpot en al onder in een emmer water, zodat de kluit zich kan volzuigen.

Start het met planten van de structuurplanten. Zorg voor wat dynamiek door deze niet strak op één rijtje te planten. Vervolgens is het tijd voor het aanplanten van de eyecatchers! Deze opvallende bloemen krijgen een prominente plaats in je border, maar dit hoeft niet alleen maar voorin te zijn. Het plaatsen van een eyecatcher wat verder naar achteren geeft een speels effect.

Tot slot vul je de open plekken op met vulplanten. Geef na het aanplanten de net geplaatste tuinplanten nog een beetje water!

AanplantenAanplanten

TIP! 
Leg je een wat grotere border aan? Plaats dan na het planten van de eyecatcher wat stapstenen, zodat je alle planten later makkelijk zonder schade kunt bereiken.


Producten voor het aanplanten van een border


5

Nazorg en genieten

Houd een oogje in het zeil op zonnige dagen en bij harde wind. Net vers aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel. Water geven dus, zodat je nieuwe border goed kan gaan wortelen. Lees in deze blog hoe je verantwoord omgaat met water geven in de tuin. Hopelijk staat jouw border snel helemaal te stralen, wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!

EindresultaatEindresultaat

Alle producten om van jouw border een succes te maken zijn verkrijgbaar bij Intratuin! Je vindt ze in onze winkels en webshop, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (1)
A
Anne Storckel
17 maart 2024, 14:40
Heel duidelijke uitleg en ik was blij dat de tekeningen ook duidelijk in kleur werden gebracht. Mijn mama is verhuisd en heeft een klein tuintje met een gazonnetje en een border van 1m op 1m40 groot. Alleen op dat perk mag ze planten. Ik ga haar dus verschillende van jullie borders voorstellen en kijken wat we kunnen verwezenlijken op zo'n kleine "grootte". Bedankt om ook te denken aan mensen die niet zoveel plaats hebben om te planten. Ik wens u nog het beste en succes met uw site ! M.v.g., Anne.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top