Laden..
Zaaien en oogsten in de Makkelijke Moestuin

Zaaien en oogsten in de Makkelijke Moestuin

In de Makkelijke Moestuin ga je zaaien op een optimale manier. Een standaard moestuinbak is maar 16 vakken groot en toch haal je daar een enorme oogst uit. Tenminste… als je de vakken goed vol zet en het hele seizoen gevuld houdt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Veel mensen raken in paniek van het fenomeen ‘zaaien in de moestuin’. Het roept veel vragen op maar, blijf kalm, het komt allemaal goed. Bij de Makkelijke Moestuin hoef je namelijk niet alles van planten af te weten om aan de slag te gaan. Ik ga je uitleggen hoe je moet zaaien in de moestuin en hoe je jouw moestuin verzorgt. Zo wordt ook jouw Makkelijke Moestuin een succes!

Makkelijke moestuinMakkelijke moestuin

Zaaien in de gewone moestuin

Bij een traditionele moestuin zaai je veel zaadjes in rijtjes en dun je ze uit na het opkomen. Daarmee verspil je een heleboel zaadjes. Bovendien kost dat een hoop tijd en moeite, en met het verplanten doe je je zaailingen geen plezier: ze krijgen er altijd een opdonder van. Jij wilt nu natuurlijk weten hoe je dan moet zaaien in een Makkelijke Moestuin. Lees dan even door, dan leg ik het je uit.

Zaaien volgens het Makkelijke Moestuin systeem

Als je alles goed hebt voorbereid met een moestuinbak en de Makkelijke Moestuin mix hoef je alleen maar de groentes te planten. Doe je dat op de juiste manier, de juiste tijd en op de juiste plek dan groeien je groentes bijna vanzelf. Het zaaien zelf is super makkelijk: je prikt een gaatje in de grond, doet er wat zaadjes in, maakt het gaatje dicht en geef nog wat water. De grote truc is om vooraf te bepalen welke groentes je waar zet, in welke tijd van het jaar je dit doet en hoeveel plantjes er in een vak passen.

 

 

In een Makkelijke Moestuin zet je de plantjes en zaden meteen op de goede plek en op de juiste afstand van elkaar. Verder moet je rekening houden met de tijd van het jaar, de plantenfamilie en of je de groente meteen in de bak zaait, binnen voorkweekt of liever als plantje koopt. Voordat je een vak gaat zaaien of groenteplantjes gaat planten moet je een aantal dingen weten:

  • Hoe hoog wordt de plant?
  • Is het nu de juiste tijd om te planten?
  • Bij welke plantenfamilie hoort de plant?
  • Hoeveel planten passen er in een vak?
  • Kan ik het beste zaaien, planten of voorzaaien?

Gelukkig kun je deze informatie altijd vinden op de verpakking van de zaadjes. Als je dit weet kun je aan de slag gaan en beginnen met planten of zaaien.

Makkelijke moestuin in de Intratuin webshop

Je moestuin verzorgen van zaailing tot oogst

Makkelijke moestuin zaaienMakkelijke moestuin zaaien

Om je plantjes van zaailing tot oogst te brengen zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn:

  • Wat doet het weer?
  • In welk stadium is het plantje?
  • Welke specifieke verzorging heeft het plantje nodig?

Hier kun je natuurlijk hele boeken over vullen (dat heb ik ook gedaan -> Boek over Jelle’s Makkelijke Moestuin) en je kunt hier ook talloze cursussen over volgen. Om ook jouw moestuin tot een daverend succes te maken hebben we de gratis Makkelijke Moestuin app gemaakt. De app trackt samen met jou je plantje van zaailing tot oogst en vertelt je wanneer je wat moet doen. Zo verzorg je jouw plantjes precies op de juiste manier en op het juiste moment.

Oogsten uit de Makkelijke Moestuin

Uit een Makkelijke Moestuin kun je superveel oogsten. Wel vijf keer meer per vierkante meter dan uit een traditionele moestuin. Dat komt omdat je veel efficiënter zaait en de bak het hele jaar door vult. En omdat je een Makkelijke Moestuin snel opzet heb je dit al binnen 2 maanden voor elkaar. Maar hoe doe je dat nou, oogsten uit de Makkelijke Moestuin?

Pluktuin

De Makkelijk Moestuin is geen oogsttuin waarbij je in één keer mega-veel oogst, maar meer een pluktuin die je (bijna) het hele jaar gebruikt. Heb je zin in een salade? Loop met je bakje de tuin in en pluk van je slaplantjes wat blaadjes bij elkaar. De kropjes laat je staan om verder te groeien. Oogst een uitje, knip wat verse kruiden, pluk wat tomaatjes die al rijp zijn of een komkommer…

Van wortels staan er bijvoorbeeld 16 in een vak, en die heb je vast niet allemaal tegelijk nodig. Oogst de grootste exemplaren en laat de kleinere lekker doorgroeien. Zo loop je met een bakje langs je moestuinbak en verzamel je wat je nodig hebt.

Makkelijke moestuin oogsten door JelleMakkelijke moestuin oogsten door Jelle

Houd je moestuinbak gevuld

Doordat je regelmatig oogst komt er af en toe een vak leeg. Zodra dat het geval is maak je het vak schoon en vul je het met een flinke schep compost. Meng dit goed door de mix, en zaai of plant het vak meteen weer in. Sommige vakken worden op deze manier wel drie of vier keer per jaar beplant. Daarom oogst je heel veel uit een zo’n kleine moestuinbak.

Ook wordt de oogst mooi verspreid want je zaait immers door het hele seizoen heen. Sommige groentes doen het beter in het voorjaar en andere in de zomer of in de herfst. Daarom is het fijn om een flink aantal verschillende zaadjes bij de hand te hebben.

Reacties (2)
R
Rebecca Van Ooteghem
17 november 2021, 11:10
Hallo, veel goede tips hier, maar waar zijn de witte lange steeketiketten te vinden? Bij Intratuin zitten deze niet in het gamma, en ik vind ze ook niet bij winkels als Brico enz. Je vindt er korte etiketten maar niet de plasticen handige lange...Dank alvast!
I
Intratuin
17 november 2021, 13:18

Hoi Rebecca,

Hier zie je ons assortiment aan steeketiketten: Wij hebben alleen gekleurde in het assortiment, helaas geen witte. 

De witte steeketiketten zijn misschien wel in onze winkel verkrijgbaar, je kan het beste even contact met de Intratuin bij jou in de buurt opnemen om het na te vragen.

Hopelijk kom je snel de steeketiketten tegen die je zoekt!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top