Laden..
Tuinverlichting kiezen en aanleggen

Tuinverlichting kiezen en aanleggen

Een buitenlamp is handig om een pad, de oprit en de voordeur te verlichten. Maar tuinverlichting kan ’s avonds ook zorgen voor een prachtige sfeer in de tuin. Ook kun je met de juiste verlichting in je tuin ongenode gasten op afstand houden. Een buitenlamp met sensor wordt bij de geringste beweging ingeschakeld. Ook zijn er lampen met lichtsensoren:  zij doen hun werk zodra het donker wordt. De verschillende oplossingen voor tuinverlichting zijn dus talloos. Wordt het een 12-(zwakstroom) of een 220/230 Volts installatie?

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Buitenlampen aansluiten op 220/230 Volt

Wil je je tuin verlichten? In de schuur of bij de keukendeur zit vaak al een aansluiting voor 230 voltverlichting. Je moet dan wel eerst kabels leggen naar de plekken in de tuin waar je een lamp wilt hebben. Leg de kabels in je tuin op een minimale diepte van 50 cm en gebruik hiervoor speciale grondkabels. Die zijn namelijk voorzien van een speciale mantel. Raakt de kabel op de een of andere manier beschadigd, dan wordt de stroom dankzij de aardlekschakelaar in de meterkast uitgeschakeld. Je kunt deze kabels ook direct onder je bestrating wegwerken, maar dat kan in een bestaande tuin een hele klus zijn. Misschien is solarverlichting of 12-Volt tuinverlichting dan meer iets voor jouw tuin?

Kleurlampen inspiratieKleurlampen inspiratie

Solar verlichting: snel en veilig te tuin verlichten

Je kunt tegenwoordig allerlei soorten buitenlampen verkrijgen die overdag worden opgeladen door de zon. Als het begint te schemeren gaat de lamp automatisch aan. Verlichting op solar is plug-and-play: plaats het in de tuin en de zon doet de rest!  Lees hier meer over solar tuinverlichting.

Solar lampenSolar lampen

Aanleggen van 12-Volt tuinverlichting

Wil je wel verlichting in je tuin, maar niet alles omploegen? Dan is 12-voltverlichting een goed alternatief, want de kabels hoeven niet diep weggewerkt te worden. Bovendien is het veilig voor mens en dier. Met ons stappenplan leg je het eenvoudig zelf aan. Lees hier meer over de aanleg van 12 volt tuinverlichting.

Tuin sfeerverlichtingTuin sfeerverlichting

​Stappenplan

1

Bepaal wat je wilt uitlichten, verlichten of sfeer wilt geven. Eventueel kun je hiervoor een eenvoudige plattegrond van je tuin schetsen.

 

2

Kies aan de hand van de gekozen lampen de juiste transformator en kabels. De posities en wattages van de lampen bepalen de benodigde sterkte van de transformator en de lengte van de kabels.

3

Voor het daadwerkelijk aanleggen van de verlichting plaats je alle lampen op de gewenste plek in je tuin. Leg de hoofdkabel vanuit de transformator langs de geplaatste lampen en sluit de waterdichte stekkers van de lampen aan op de hoofdkabel. Waar nodig gebruik je een verlengkabel of kabelverdeler. Steek de stekker van de transformator in een buitenstopcontact en… genieten maar van je sfeervol verlichte tuin!

Tuinverlichting in schemaTuinverlichting in schema

Tip!

Maak het jezelf gemakkelijk met een timer of een afstandsbediening. Of plaats een sensor, waarmee het licht automatisch aanspringt wanneer je (ongewenst) bezoek krijgt.


lampionnen inspiratielampionnen inspiratie

Natuurlijk hoeft het terras of balkon niet persé te worden verlicht met buitenverlichting op een bepaald voltage. Een sfeervolle lantaarn op het terras of oplaadbare tafellamp kan erg gezellig zijn, vooral tijdens zwoele zomeravonden die je in de tuin of op het balkon doorbrengt.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top