Laden..
7 aanplant tips voor het najaar

7 aanplant tips voor het najaar

Het najaar, niet het eerste seizoen waar je aan denkt om te gaan aanplanten in je tuin. Toch zijn er heel wat tuinplanten die je kunt aanplanten in het najaar. Wij zetten 7 soorten voor je op een rijtje!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Doordat de grond nog warm is van de zomer en er regelmatig een lekkere regenbui valt kunnen de planten extra goed en lang aarden. Hierdoor zien deze er in het voorjaar mooier en gezonder uit. Voller en groener blad, meer bloemen of meer fruit, wat wil je nog meer? Ga aan de slag!

Aanplanten in het najaarAanplanten in het najaar
Aanplanten in het najaar...
Sering in bloeiSering in bloei
...zorgt voor meer bloei in het voorjaar!

1. Plan(t) een kleurrijk voorjaar

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende tuinplanten in je tuin. Hieronder een lijstje van tuinplanten die, wanneer je ze in het najaar aanplant, jouw tuin in het vroege voorjaar omtoveren tot een kleur- en geurrijk geheel! 

 

LATIJNSE NAAM NEDERLANDSE NAAM STAND- PLAATS
Camelia Japanse Roos
Bergenia cordifolia Schoenlappersplant
Pulsatilla vulgaris Wildenanskruid
Helleborus orientalis Kerstroos
Syringa Sering
Carpinus Haagbeuk
Malus Sierappel

Callicarpa bodinieri Profusion

Schoonvrucht

Skimmia

Skimmia

Nandina domestica

Hemelse bamboe

Viburnum tinus

Sneeuwbal

 

Informeer bij jouw Intratuin winkel naar het aanbod op het moment dat je gaat shoppen of koop je planten online in onze webshop!

2. Struiken pakken graag hun voorsprong

Als er één soort tuinplanten is wat graag een extra voorsprong neemt door aangeplant te worden in het najaar, dan zijn het wel struiken (ook wel heesters genoemd). De grond is in het najaar nog vrij warm, hierdoor kunnen de planten nog voor de winter begint starten met groeien en aarden. In het voorjaar zie je direct resultaat!

Met welke struik geef jij jouw tuin een groene boost? Ga je voor de hortensia, vlinderstruik of een rozensoort? Bekijk hier alle soorten!

 


Hi-ha-heesters


3. Maak meteen goede sier

Plant siergrassen nu aan, ze zijn nog klein, maar vanaf het voorjaar – na het snoeien – groeien ze uit en staan ze groots en sierlijk bij! Ook tijdens de wintermaanden zorgen siergrassen voor extra sfeer in je tuin. Op zoek naar inspiratie voor het aanplanten van siergrassen? Bekijk de blog ‘Siergrassen border aanleggen’ voor een lijst met siergrassen en een borderplan.

 

4. Helemaal uit je bol

Ga helemaal uit je bol met voorjaarsbloeiende bollen in het najaar, zodat je in het voorjaar kunt genieten van bijvoorbeeld narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen. De bollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Belangrijk is wel dat je de bollen plant voor de eerste vorst.

 


Voorjaarsbloeiende bollen


5. Klimmen en klauteren tegen de muur

Altijd al een mooie groene wand of pergola in gedachten gehad? Dan is het najaar hét moment om klimplanten aan te planten. Het hele jaar door genieten van een groene wand of overkapping? Ga voor de wintergroene klimop, bosrank, kamperfoelie of Toscaanse jasmijn.

6. Een haag aanplanten

Was je al van plan om een haag aan te gaan planten? Dan is het najaar het moment om door te pakken! Dit is namelijk het perfecte moment voor het planten van een haag. De regenval in combinatie met de goede bodemtemperatuur zorgen ervoor dat de wortels van haagplanten zich goed ontwikkelen. Je haag kan aarden, voordat de eerste vorst begint. Bijna alle haagplanten zijn geschikt om aan te planten in het najaar. Lees hier meer over het aanplanten van een haag.

 

Groen sedumdak aanleggenGroen sedumdak aanleggen

7. Groen op hoog niveau

Vergroen het dak van bijvoorbeeld je schuur, garage of containerkast. Met wat sedumtrays is het aanleggen zo gepiept, het is onderhoudsarm en je hebt er zelf ook nog eens voordeel van! De sedummatten nemen water op en houdt het vast, isoleert de ruimte eronder en zorgt voor meer biodiversiteit. Lees de blog over het aanleggen van een sedumdak en leg jouw eigen groene dak aan.

 

Staat jouw tuin straks ook zo te stralen?

 

Ben je geïnspireerd geraakt en ben je benieuwd wat je verder nog kunt doen om een voorsprong te pakken op het voorjaar? Lees ook de blog ‘Najaar, het vergeten tuinseizoen’.

Reacties (1)
h
hendrik vanquickenborne
21 september 2022, 04:28
goed en mooi gepresenteerd.
GEEF EEN REACTIE
Back to top