Laden..
Fruitbomen snoeien en verzorgen

Fruitbomen snoeien en verzorgen

Wat is er nou leuker dan fruit plukken uit je eigen tuin? Voor het beste fruit én de mooiste boom moet je een fruitboom snoeien en verzorgen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fruitbomen en de meesten hebben hun eigen snoeiwijze en snoeiperiode. Een appel- of perenboom snoei je bijvoorbeeld op een andere manier dan een pruimen-of kersenboom.

Fruitbomen vragen op een goeie snoeibeurt na weinig verzorging. Ze kunnen last krijgen van ziektes of een plaag, maar dat is vaak vrij eenvoudig op te lossen. Alleen bij het planten heeft een fruitboom wat extra aandacht nodig. Wij leggen je in deze blog uit hoe je jouw fruitboom het beste kunt verzorgen zodat je ieder jaar je eigen fruit kunt oogsten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten fruitbomen

Appelboom (Malus)

De Malus (Latijnse naam van de appel) is een soort die van nature voorkomt in alle gematigde gebieden van Europa tot ver in Rusland en daarbuiten. Met zo’n 7000 verschillende soorten eetbare appels, is het één van de meest diverse vruchten ter wereld, met bij iedere soort zijn eigen smaak.

Perenboom (Pyrus)

Naast de appelboom is ook de perenboom een bekende fruitboom van eigen bodem. De Pyrus (Latijnse naam van de peer) komt net als de appel voor in de gematigde gebieden van Europa tot aan Rusland. Verschillende wilde soorten komen ook van nature voor in mediterraans gebied.

Steenvruchten (Prunus)

Steenvruchten komen allemaal uit de Prunus familie. De reden voor deze omvangrijke naam is de harde pit van onder andere pruimenkersen en abrikozen. De pit is zo hard als een steen, vandaar de naam steenvruchten.

Doordat de familie van de Prunus zo ontzettend groot is, komen de soorten dan ook vanuit de hele wereld. Zo komt de pruim uit de gematigde streken van Europa en de perzik en abrikoos uit de warme streken van Perzië (Iran).

Citrusboom (Citrus)

Ook bij de Citrus komen veel verschillende soorten voor. Zo is de citroen een Citrus maar ook de grapefruit, mandarijn en de limoen vallen binnen deze familie. Veel van deze soorten hebben hun oorsprong in Zuidoost Azië, waar ze al eeuwen worden gekweekt.

Doordat de gebieden rond de Middellandse zee ook het perfecte klimaat hebben, komen de vruchten in de supermarkt meestal uit die streek. De planten zijn in Nederland echte kuipplanten en moeten daarom in de winter naar binnen. Ons klimaat is in de winter echt té koud voor de citrusbomen.

Vijgenboom (Ficus carica)

De vijgenboom is een exotische vrucht die het op de warme plekjes in de tuin erg goed doet. De vijgenboom komt oorspronkelijk uit India en de gebieden rondom de Middellandse Zee. De zoete vrucht met de zachte binnenkant wordt vaak gebruikt in verschillende soorten gerechten. Het prachtige blad is een eye catcher in de tuin. Je kunt een vijgenboom ook in een kas houden, waardoor er sneller een eetbare vrucht aankomt.


Fruitbomen


Fruitbomen verzorgen

Als een fruitboom eenmaal is aangeplant hoef je hem niet echt meer te verzorgen. Staat hij in een pot? dan moet je wel even in de gaten houden of hij niet uitdroogt. Er is geen specifieke periode waarin je een fruitboom moet planten. Dit kan eigenlijk het hele jaar door, mits het niet vriest. Geef hem na het aanplanten flink water en als je hem in de zomer wilt planten nóg meer water. 

Wil je hem extra verwennen? Dan kun je een fruitboom bemesten in het voorjaar. De boom kan dan voedingsstoffen opnemen voor een 'boost' richting de zomer. Verder is snoeien de beste verzorging die je een fruitboom kunt geven. Zo heeft hij jaarlijks nieuwe kracht voor mooie vruchten.

Wil je meer weten over het verzorgen van je fruitboom? Lees dan onze plantengids over het verzorgen en snoeien van perenbomen, alles over het verzorgen en snoeien van appelbomen of allesover het verzorgen en snoeien van druiven. Daar geven we je nog meer tips en uitleg!

Ziektes bij fruitbomen

Fruitbomen kunnen last krijgen van ziektes of plagen. Een appelboom kan bijvoorbeeld last hebben van spinselmot. Dat is een klein vlindertje/mot waarvan de rupsjes de meeste schade aanrichten aan de fruitboom. De beste oplossing is om de tak waar de rupsjes aan zitten af te knippen en weg te gooien. Er zijn natuurlijk ook verschillende middelen verkrijgbaar voor het bestrijden van de spinselmot.

Naast spinselmot is luis een veelvoorkomend probleem bij fruitbomen. Met een harde straal water kan je de luis wegspoelen. Ook voor de luis zijn er verschillende middelen om van deze beestjes af te komen, of lees onze blog over het bestrijden van bladluizen.

Fruitbomen snoeien

Wanneer moet je fruitbomen snoeien

Appelboom en perenboom

Een appel- en perenboom moet je snoeien voor de vorm en voor betere vruchten. Als je deze bomen niet snoeit zullen de appels en peren een stuk minder lekker worden. Geef ze daarom in de juiste periode een snoeibeurt. Er zijn 2 periodes waarin je een appelboom of perenboom kunt snoeien. De wintersnoei of vormsnoei doe je vóór de bloei, vanaf december tot april. De zomersnoei is gericht op het krijgen van betere vruchten en doe je in juni t/m augustus.

Steenvruchten – (pruim, kers en bijvoorbeeld abrikoos)

Fruitbomen met steenvruchten zoals een pruimenboom kun je het beste na de oogst snoeien. Zie je veel snelgroeiende takken met rood/bruine blaadjes? Dit zijn waterloten. Een fruitboom maakt waterloten aan om het bladoppervlak te herstellen. Deze takken groeien vaak snel en recht omhoog. Je kunt ze in de zomer in juli – begin augustus ook al voor de oogst wegsnoeien.

Citrusboom – (citroen, limoen, mandarijn en bijvoorbeeld grapefruit)

Alhoewel je een citrusboompje het liefst zo groot mogelijk wilt hebben voor meer bloemen en vruchten moet je hem soms wel snoeien. Staat je boompje het hele jaar binnen? Dan mag je altijd wat takken weg snoeien om hem in vorm te krijgen. Staat je boompje het hele jaar buiten of is het een kuipplant, snoei een citrusboom dan in april. Je mag hem ook snoeien als hij vruchten draagt om deze meer licht te geven. Je mag dan dus ruimte in de boom snoeien zodat de vruchten meer zonlicht kunnen opvangen.

Vijgenboom (Ficus carica)

De vijgenboom is een snelle groeier als hij op de juiste plaats staat. Of hij nou in een pot staat of als imposante struik/boom in de tuin, je mag hem snoeien van november tot februari. Ook als takken te groot zijn of in de weg zitten mag je een vijgenboom snoeien. Hij zal hier snel overheen groeien.

 

Hoe moet je fruitbomen snoeien

Appelboom en perenboom wintersnoei

De wintersnoei van een appelboom en een perenboom is bijna gelijk. Het hele groeiseizoen heeft de fruitboom mooie takken kunnen vormen waar volgend jaar weer nieuwe vruchten aankomen. Maar dat geldt niet voor iedere tak. Sommige takken groeien snel en recht omhoog en hebben rood/bruine blaadjes. Dit noemen we waterloten. Deze halen je boom ‘uit model’ en mogen er in de winter bijna helemaal afgesnoeid worden. Houd één of twee knoppen aan de tak.

Wil je meer weten over het snoeien van een appel- of perenboom? Lees dan ook onze blog: Perenboom snoeien en/of onze blog: Appelboom snoeien.

Appelboom en perenboom zomersnoei

In de zomer mag je een appelboom of perenboom snoeien voor betere vruchten. De takken die recht omhoog groeien mag je dan wegsnoeien. Daardoor gaat de energie van de boom niet in de bladeren zitten maar naar de vruchten. Snoei niet teveel want de boom moet niet te kaal worden, bladeren heeft hij ook hard nodig!

Steenvruchten – (Pruim, Kers en bijvoorbeeld Abrikoos)

Ook bij steenvruchten komen waterloten voor. Deze mag je na het oogsten van de vrucht wegsnoeien. Houd 1 of 2 knoppen aan de tak, zodat hij wel weer kan uitlopen.

In de zomer mag je overtollige takken en blad weg snoeien. Dan zal de energie van de boom niet in de bladeren gaan zitten maar naar de vruchten gaan. Ook hierbij geldt: snoei niet te veel want de fruitboom moet niet kaal worden, bladeren heeft hij ook hard nodig.

Citrusboom – (citroen, limoen, mandarijn en bijvoorbeeld grapefruit)

Een citrusboom kun je snoeien om hem weer in vorm te krijgen. Ook bij Citrussoorten kan een waterloot voorkomen. Deze mag je laten zitten omdat er op deze takken vanzelf goede bloemen komen. Als een waterloot je boom uit model brengt mag je de tak wel weghalen. Een beetje lucht in de boom snoeien voor meer licht tussen de takken kan heel goed zijn voor het rijpen van de vruchten.

Vijgenboom (Ficus carica)

Een vijgenboom mag je jaarlijks terugsnoeien. Maar snoei hem niet te rigoureus, uitdunnen is beter voor een vijg. Wil je er echt een grote tak afhalen? Dan kun je dat het beste in de winter doen. Als je een vijgenboom in de zomer snoeit moet je oppassen voor witte melksappen. Als het sap met je huid in aanraking komt kan dit irriterend zijn.

Waarmee snoei je fruitbomen

Fruitbomen snoeien kun je het beste doen met een goeie, scherpe snoeischaar. Heb je wat dikkere takken die je wilt wegsnoeien? Dan kun je het beste gebruik maken van een takkenschaar. Deze is geschikt voor takken met een dikte van 4 á 5 cm. Voor de echt grote takken kun je het beste een zaag gebruiken. Gebruik altijd scherp én schoon snoeigereedschap voor mooie snoeiwonden.


Gereedschap voor het snoeien van fruitbomen

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Nederland?

Hier op Intratuin.be bezorgen we alleen in Belgie

Back to top